PR: Каяк FeelFree Dorado + Overdrive Pedal System

Форум за спининговия риболов, чиито любезни домакини са майсторите от “Старите видри”.
Заключено
Аватар
Filstar екип
Мнения: 743
Регистриран на: Пет Фев 07, 2014 14:56
дал Браво: 12 пъти
получил Браво: 139 пъти
Обратна връзка:

Споделен опит за Salmo Hornet

Мнение от Filstar екип »

Споделен опит за Salmo Hornet
Материалът е любезно предоставен от Стефан Минчев.

Спининг риболов практикувам повече от 30 години. С воблерите на Салмо започнах да ловя още в края на 2002 г. Първите ми примамки на полската фирма бяха Салмо Хорнети с дължина 3,5 см и 4 см. Първите впечатления:

- Имаха ярко изразена бърза и агресивна игра с високочестотни колебния.

- Държаха много добре дори на силно течение при воденето им срещу него.

- Много стабилни движения при проводка перпендикулярно на течението.

- Това е един от моделите воблери, които никога не съм настройвал, просто играта им е перфектна.

- Добро лаково покритие, при по-големите воблери е желателна смяната с по-сериозни и здрави тройки.

- Цената им в сравнение с японските и американските воблери е просто символична.

- Примамките се оказаха изключително успешни за всякакви хищници.

На Салмо Хорнет съм хващал много пъстърви – балканки, американки, също и сивени. Отлични примамки са за костур, щука, кефал. С по-големите – 5 и 6 см съм улавял неведнъж бяла риба до 3 кг и сом до 7 кг. Отлични примамки както за спининг от брега, така и за тролинг с лодка. С успех ловят риби както в планински реки, така и в реки с по-бавно течение. За стоящи води в язовири и езера също са отлична примамка. Работят перфектно и ловят риби, както на равномерно водене, така и на водене с кратки паузи и ускорения. Лек туичинг позволяват примамките с размери 3,5 и 4 см, особено старата серия с малките лопатки.


Изображение


Постепенно през годините се оборудвах и с останалите прамамки на фирма Салмо, но Хорнетът остана моя любима примамка. Използвал съм повече от 100 хорнета с различни размери, грамажи и цветове…С хорнети съм ловил успешно хищници в различни реки, язовири и езера у нас, а също и в десетина европейски страни. Участвал съм в повече от 90 състезания по спининг за 11 години и много пъти хорнета е бил основното оръжие. Неведнъж на състезания по спиниг риболов хорнетът ми е поднасял приятна изненеда с резултатността си. На световното по улов на пъстърва 2008 г. със Салмо хорнет 3 см улових наколко балкански и 7 американски пъстърви и беше един от основните ми воблери за конкретните условия. Тогава българския отбор завоювахме първия си бронозов медал от световно първенство, като заслуга за това има и добрия „стар” Салмо хорнет. На Световното първенство по улов на пъстърва в Андора през 2009 г. на река Гранд Валира, с хорнет 3,5 см и 4 см извадих повече от 10 пъстърви. Тогава отново бяхме на стълбата на призьорите и зад нас останаха доста страни световни шампиони. На състезание от румънската спининг лига на ез. Бистрица единствената примамка, с която лових добре кефали, беше Салмо хорнет 2,5 см. Въпреки, че опитах какви ли не японски и сръбски воблери, кълвеше най добре на хорнета.


Изображение


За начинаещите колеги в спининга често пъти е трудно да се ориентират на кое място, какъв воблер да изберат. Многообразието от примамки е голямо и наистина изборът на правилния воблер за определени условия е труден. За да ловиш с даден воблер, всичко зависи от условията на риболов… Всичко зависи от това дали правилно преценяш обстановката и средата, в която ловиш. Мястото, силата на течението или липсата на такова, ъгъла под който водиш воблера, скоростта на водене, газенето на воблера, Позволява ли воблера водене с паузи, дали той играе на туичинг или не…и т.н…

Базирайки се на опита си през годините ще се опитам да предам някои отличителни характеристики на риболов със Салмо Хорнет от брега. Тролингът е друга тема и за нея ще стане дума в някой от следващите материали.


Изображение


H2,5S - потъващ, лек воблер, с тегло 1,5 грама и дълбочина на газене 0,5 – 0,8 м. перфектно държи на водене в силна струя, без да излиза на повърхността. Успех за пъстърви съм имал с цветове – T, D, HGS, а за костур и кефал с цветове – HP, DB. Монтажът на линията изисква тънко влакно и да се ползва лека карабинка, без вирбел. Може да е монтиран и с директен възел, без използване на карабинка.

H3,5 F плуващ воблер, тежи 2,2 грама. Слиза на дълбочина около метър, метър и 20 см. добре държи течение, лови отлично пъстърви, костури. Уникален е за откриване на костури в непознат водоем – езеро или язовир. Цвят, с който съм ловил костури – HP. Основно оръжие за високопланински реки с дълбоки бързеи предпочитани и успешни цветове за пъстърви са ми – LPD, T.


Изображение


H4F плаващ модел, теглото му е 3 грама. Бърз и подвижен воблер, позволява отпускането му по течението до подходяща точка под надвиснали крайбрежни дървета, в близост до големи камъни и други препятствия във водата. При спининг от брега гази до метър и половина. За пъстърви използвам цветове T, GT, YD и новите цветове с холограма.


Изображение


H4S потъващ воблер с тегло 4 грама. При спининг слиза до 2 метра. С цвят GT съм хващал балканска и американска пъстърва, много костури, щуки и кефали. Други успешни цветове – HP, T.

H5F плуващ, с тегло 7 грама. При спининг гази до 2- 2,4 метра. GS – много успешен за щука. Добри резултати на щука и костур също с цвят GT.


Изображение


H5S потъващ воблер, тегло 8 грама. Дълбочина на газене около 3 метра при спинингов риболов. Успешната проводка е равномерно бавно водене с кратки паузи. Имам няколко цвята, но съм хващал щука и сом само на два от тях – HP и Т.

H6F плуващ воблер, с тегло 10 грама. При спининг слиза до 2 – 2,4 метра.Успешен за риболов в реки с умерено и средно бавно течение. Хващал съм щука с него – цвят HP.

H6S потъващ воблер, тегло 14 грама. Дълбочина на газене около 3 метра, при водене срещу течението и повече. Тежък воблер, с по-бавна игра от хорнет 2,5, 3,5 и 4 см. С него съм ловил успешно сом в р.Искър и р.Тунджа, а също щука и бяла риба /в язовири/ – резултатни цветове – HP, GT.

Относно играта на хорнетите – вибрациите по върха на пръчката се усещат много ясно и отчетливо. Играта им е агресивна при по-малките модели и по-монотонна при по-големите. Позволяват водене перпендикулярно на течението и срещу него в реките, а в стояща вода (в езера и язовири) могат да се водят добре под всякъкъв ъгъл спрямо точката, от която се замятат. В стояща вода резултатна е монотонната, равномерна проводка, а също и кратки паузи и ускоряване на темпото.


Изображение
Аватар
Filstar екип
Мнения: 743
Регистриран на: Пет Фев 07, 2014 14:56
дал Браво: 12 пъти
получил Браво: 139 пъти
Обратна връзка:

Нови пръчки FilStar

Мнение от Filstar екип »

Нови пръчки FilStar

Здравейте, приятели! През тази година успяхме да създадем няколко нови модела пръчки с марка FilStar. Някои от тях вече се предлагат на пазара, други тепърва предстоят да се пуснат, но днес с радост ви уведомяваме, че по-голямата част от новите модели вече са налични. Освен показаните модели по-долу, съвсем скоро ще ви представим и изцяло нова серия пръчки за морски риболов. Надяваме се всеки от вас да си хареса някой от новите ни модели. Можете да ги разгледате по-подробно в нашия FilStar сайт, като кликнете върху името на пръчката.

Premier Crystal Spin

High modulus carbon. Fast action. Висококачествени олекотени SIC водачи. Висококачествена двойна EVA дръжка. Халка за куката.


Изображение


Premier Winckle Picker

High modulus карбон. Fast action. Висококачествени олекотени SIC водачи. Висококачествена Cork/EVA дръжка. Халка за куката. 2 секции, 1 carbon + 2 glass solid tips.


Изображение


X-Treme Light Match

Висококачествен карбон. Fast action. Висококачествени олекотени SIC водачи. Висококачествена Cork/EVA дръжка.


Изображение


Gamma Pole

Stiff action. Кух връх. Дръжка с "anti-slip" покритие. Метална тапа.


Изображение


Premier Tele Surf

Налична в 2 размера и 3 акции - 4.00м (акция 80-100гр) и 4.20м (акция 100-120гр и 120-150гр). Олекотена дръжка с метална тапа. Плътен карбонов връх (solid carbon tip). Усилени водачи на 2 крачета. Протектори на водачите против заклинване на секциите. 1 подвижен водач. Усилващ метален ринг на долната секция. Висококачествен калпачок.


Изображение


Комплект Universal Tele Surf

Въдица: Усилени водачи на 2 крачета. 2 подвижни водача. Протектори на водачите против заклинване на секциите. Олекотена дръжка. Висококачествен калпачок.

Макара: Iniversal 30, 1 лагер, размер 30, кафяво влакно 0.20 мм.


Изображение


Дръжка за кеп Filstar Competition Net Handle

Карбонова дръжка за кеп. Метална тапа. 2 дължини.


Изображение


Дръжка за кеп Filstar Filstar De-luxe Landing net handle


Изображение
Аватар
Filstar екип
Мнения: 743
Регистриран на: Пет Фев 07, 2014 14:56
дал Браво: 12 пъти
получил Браво: 139 пъти
Обратна връзка:

Нова серия пръчки FilStar Mediterraneo

Мнение от Filstar екип »

Нова серия пръчки FilStar Mediterraneo

FilStar представя изцяло нова серия от пръчки за морски риболов – Mediterraneo. Серията носи името на Средиземно море именно защото пръчките са изработени като са взети предвид условията за риболов в района. Гамата покрива повечето от риболовните ситуации, с които бихме могли да се сблъскаме: риболов с бомбарда, джигинг, тролинг, сърфов риболов, а също и с новото течение на джиг от брега – shore-jigging. Въпреки че носят името Mediterraneo, пръчките от серията са напълно подходящи и за всякакви други водоеми, в които ситуацията изисква ползването на точно такъв тип въдици. Серията се отличава с изключително качество на изработката и материалите. Бланките са от висококачествен карбон, а водачите са специално подбрани според особеностите на всяка една от пръчките.

Разгледайте моделите на официалния ни FilStar сайт:

Mediterraneo Shore Game

Дължина 3.0 м (3 sections). Висококачествена карбонова бланка. Висококачествена, ергономична EVA дръжка. Акция - 40-120гр. Надеждни "heavy duty" водачи - 11 бр.


Изображение


Mediterraneo Tele Bomb

Hi-modulus карбон. Олекотен макародържач с гумен протектор. Олекотена дръжка с метална тапа. Акция - 20-60 гр. Висококачествени олекотени водачи, 3 подвижни върха, 2 подвижни на II секция, 1 подвижен на III секция. Висококачествен калпачок.


Изображение


Mediterraneo Light Trolling

Дължина 2.05м (1 + 1 section). Висококачествена карбонова бланка. Висококачествена, ергономична EVA дръжка (70 см) с надежден метален gimbal.


Изображение


Mediterraneo Trolling Master

Подходяща за лек морски тролинг, както и за всички вътрешни водоеми. Олекотена карбонова бланка. 11 водача.


Изображение


Mediterraneo Speed Jig

Дължина - 1.65 м (1 + 1 section). Висококачествена карбонова бланка. Висококачествена, ергономична EVA дръжка (68 см) с надежден метален "gimbal". Надеждни "heavy-duty" водачи - 7 бр.


Изображение
Аватар
Filstar екип
Мнения: 743
Регистриран на: Пет Фев 07, 2014 14:56
дал Браво: 12 пъти
получил Браво: 139 пъти
Обратна връзка:

Нова серия пръчки от FilStar - Red Shadow

Мнение от Filstar екип »

Нова серия пръчки от FilStar - Red Shadow

Здравейте, приятели! Имаме удоволствието да ви представим новия ни модел въдица за спинингов риболов – Red Shadow. От изключителна важност е качеството на изработка на въдиците, което е на най-високо ниво. Използвани са единствено висококачествени материали, а детайлите са напаснати до съвършенство. Серията предлага 8 пръчки – 3 дължини и няколко акции за всяка дължина – варират от 3 -15 до 10-35 грама. Бланката е изработена от висококачествен 40 ton + woven J w-carbon. Водачите са изключително леки New concept K-frame. Пръчките са с dynamic action, варираща от ML до H, а строят е fast.


Изображение


Още с първото докосване до Red Shadow ще усетите добрия баланс и чувствителността на всяка една пръчка от серията. В съчетание с тях ниското тегло на въдиците допринася още повече за повишаването на класата им. Можете да разчитате на Red Shadow дори в критични ситуации – серията предлага изключителна издръжливост и в неочаквани моменти няма да ви предаде. Най-хубавото е, че сме успели да съчетаем всички тези качества в един бюджетен ценови диапазон, в който могат да попаднат много малко пръчки, които могат да се похвалят с такива характеристики.


Изображение


Разгледайте Red Shadow на официалния ни FilStar сайт.
Мунчо
Мнения: 16627
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 21:17
Риболов: пуристки
Местоположение: гАбРоВо
дал Браво: 415 пъти
получил Браво: 923 пъти
Обратна връзка:

Re: Нова серия пръчки от FilStar - Red Shadow

Мнение от Мунчо »

Посоченото тегло, само по себе си, създава много позитивно впечатление в мен. Общо взето май за момента няма бюджетен модел с подобни характеристики - стига да са реални, разбира се.
БОКА НА УЛЪТО.

"Огин да я попари тая пастръва, що светли умове обърка и бастиса" Bate Raiko

СТАРИ ВИДРИ
Аватар
Filstar
Вносител
Мнения: 380
Регистриран на: Чет Дек 01, 2005 15:48
получил Браво: 1 път
Обратна връзка:

Re: Нова серия пръчки от FilStar - Red Shadow

Мнение от Filstar »

Теглени са на електронния кантар в офиса :)
Аватар
ivan888
Мнения: 73
Регистриран на: Съб Фев 11, 2012 9:10
Риболов: spining
дал Браво: 3 пъти

Re: Нова серия пръчки от FilStar - Red Shadow

Мнение от ivan888 »

Здравейте,а Black Shadow кога можем да чакаме?
Аватар
Filstar
Вносител
Мнения: 380
Регистриран на: Чет Дек 01, 2005 15:48
получил Браво: 1 път
Обратна връзка:

Re: Нова серия пръчки от FilStar - Red Shadow

Мнение от Filstar »

За съжаление с Black Shadow нещата се развиват много по-бавно от
предварително планираното и от колкото би ни се искало. Производителят има проблеми с капацитета и нашата поръчка още не е готова. И което е по-лошо - дори не можем да се ангажираме със срок, кога би могла да бъде готова.

Разликата с Red Shadow е основно при водачите, които при Red Shadow не са Fuji, но все пак са от много висок клас. Разбира се има разлика и в строя (все пак това са различни модели), но материалът на бланките е еднакъв.
Аватар
Filstar екип
Мнения: 743
Регистриран на: Пет Фев 07, 2014 14:56
дал Браво: 12 пъти
получил Браво: 139 пъти
Обратна връзка:

Rattlin’ Hornet на Salmo – един нов модел с бъдеще

Мнение от Filstar екип »

Rattlin’ Hornet на Salmo – един нов модел с бъдеще

Много от вас сигурно са виждали или поне чували за успеваемостта на класическия Hornet на Salmo. Това е примамка, която благодарение на универсалността си изисква минимум усилия, а постига максимум успехи. Залагайки на качествата на Hornet, Salmo добавят няколко подобрения, за да направят Rattlin’ Hornet - 4.5 – плуващ воблер, създаден с помощта на най-добрите американски риболовци. Очаквайте същата разтърсваща пръчката акция, която направи от класическия Hornet един от най-добрите ловци. Независимо дали ще използвате Rattlin’ Hornet при кастинг или тролинг, примамката ще промени завинаги очакванията ви от малка примамка. Rattlin’ Hornet 4.5 притежава смесица от качества, които досега не са били съчетавани в малка примамка – все пак, повечето хора смятат, че малките примамки са за малки риби … ГРЕШКА! Когато дизайнът е направен по правилен начин, обратното е вярно – ясно доказателство за което е класическият Salmo Hornet. Rattlin’ Hornet 4.5 притежава изключителни характеристики като поликарбонатна здрава лопатка, овални сплит рингове, KVD Elite Triple Grip куки, стъклена тракаща система с мъниста и ако това не е достатъчно, Rattlin’ Hornet разполага дори със Salmo Infinity Cast System (SICS), която спомага за далечни замятания – нещо, което само най-добрите примамки в света могат да предложат. 4.5 е проектиран да лети 50% по-далече от Hornet 4 и 20% по-далече от Hornet 5! Със своите само 4.5 сантиметра цялостна дължина, тази примамка може да достигне дълбочина до 1.8 м при кастинг и 3.5 м по време на тролинг.


Изображение


Как да ловим с Rattlin Hornet?

Salmo Rattlin’ Hornet 4.5 може да бъде използван по много начини и е ефективен в почти всякакви ситуации. Той е много жива примамка, която можете да използвате, за да хващате почти всякакви хищни риби, за които се сетите. Всички стандартни методи за риболов с примамка ще свършат работа с Rattlin’ Hornet. Примамката е отлична за риболов при замятане срещу течението, само съобразете скоростта на прибиране да бъде по-висока от тази на течението. Воблерът работи също така добре и по течението – насочете го към по-дълбоки места, където очаквате да се крият по-големите екземпляри. На затворени водоеми е еднакво ефективен както при кастинг, така и при тролинг. С Rattlin’ Hornet 4.5 се лови, както с по-голямата част от другите плуващи примамки – комбинация от различна скорост на прибиране и чести паузи заедно с леко тръскане на върха на пръчката. При тролинг Rattlin’ Hornet работи еднакво добре и с метода “free line“, и с допълнителна тежест, фиксирана минимум на 1 м пред примамката. Бъдете винаги сигурни, че линията е изпъната, защото яростният удар върху Rattlin’ Hornet може да се случи във всеки един момент, докато той е във водата.


Изображение


Можете да намерите Rattlin’ Hornet на официалния ни FilStar сайт.

Вижте видеото, в което са разгледани новите за 2015 година примамки – Rattlin’ Hornet и Whacky 15:
Аватар
JettroniX
Мнения: 324
Регистриран на: Чет Фев 13, 2014 18:27
Риболов: Спинингов риболов!
дал Браво: 246 пъти
получил Браво: 500 пъти
Обратна връзка:

Re: Rattlin’ Hornet на Salmo – един нов модел с бъдеще

Мнение от JettroniX »

Ооо вече е в България :o !! Супер !! :tup:
Задължително се заприходява :mrgreen:
Как ми се искаше да направят 6 и 9 сантиметров вариант с тракалка.... :)
Fish every day like it was your last!
Keep Spinning!!
Блог: spinning365.com
Facebook: spinning365
YouTube
Аватар
Filstar екип
Мнения: 743
Регистриран на: Пет Фев 07, 2014 14:56
дал Браво: 12 пъти
получил Браво: 139 пъти
Обратна връзка:

Успехът на овкусените силикони на Bait Breath

Мнение от Filstar екип »

Успехът на овкусените силикони на Bait Breath
Материалът е любезно предоставен от Синан Гавазов.

Първото ми съприкосновение със съедобните силикони беше преди няколко години. Завръщайки се от чужбина, приятел ми донесе няколко пакета пасивни примамки – рачета, червеи, ларви. Някои от тях миришеха доста силно, други изобщо не миришеха, но общото, което ги обединяваше, бе ,че нямаха никаква игра. Силно се усъмних в способността на тези "дървета" да ловят риба по нашите водоеми. Възприех ги по-скоро като интересни сувенири и години наред се подмятаха из дома.Така и не им дадох шанс. Сега като се замисля, дори и да им бях дал, вероятно нямаше да имам никакъв успех. Силиконовите примамки по това време за мен се изчерпваха с бързата активна игра на шадове и туистери.

Оказа се, че дълбоко греша!

Изображение

Термина “съедобен силикон" става популярен сред руските риболовци и въпреки че не харесвам този израз, той все пак се е наложил до известна степен в България. Подобен термин не се използва и от самите производители на силикони, нито в държави, в които имат почти двадесет годишен опит в използването им. Предпочитам да ги наричам ядливи или овкусени.

Основната разлика на ядливите силикони от обикновените е,че в тях са вложени редица съставки, имащи за цел да въздействат върху вкусовите рецептори на рибите. Една от основните съставки е солта .Нейното положително влияние върху количеството и качеството на кълването е забелязано от наблюдателните риболовци. Осолените и консервирани рибки и други водни организми били приемани по-добре от хищниците. Често пъти дори били предпочитани пред пресните. В зората на появата на съедобните силикони солта е била единственото добавяно вещество.Значително по-късно започват да се прибавят и други съставки - протеини, аминокиселини, атрактанти, витамини, рибено масло и всякакви добавки, имащи за цел да възбудят вкусовите рецептори на рибата. В съвременните съедобни силикони солта ,освен чисто вкусовото въздействие, има консервиращо и балансиращо влияние върху останалите съставки. Голяма част от водещите производители на такъв тип примамки пазят в тайна състава на тези добавки.

Естествено в главата на всеки риболовец ще се зароди мисълта да овкуси в домашни условия обикновени силиконови примамкии по този начин да спести средства,постигайки същия ефект.Обработката на обикновените силикони с атрактанти и диповене ги превръща в съедобни. Несъмнено подобна процедура създава някакъв съедобен ефект,но той е твърде краткотраен и повърхностен.Съвременните съедобни примамкисе изработват посредством сложни технологии,включващи вграждането на солни кристали в самата структура на материала в дълбочина и внедряването на вкусове и аромати на молекулярно ниво.Така заложената „съедобност” съпътства примамката през целия ѝ живот и се проявява в дълготрайно,интензивно и непрекъснато отдаване на вкуса и аромата.Освен това, веществата и добавките, вложени в съедобните примамки, са силно концентрирани, често са обект на производствена тайна и не се предлагат на пазара под формата на атрактанти и дипове.

Някои от съедобните силикони имат силна миризма и независимо дали е приятна, или отвратителна за нас, тя е добре доловима. Други миришат съвсем слабо или изобщо не миришат. Това обаче не е основание да се усъмним в съедобността на примамката. Голяма част от производителите влагат при производството добавки на основата на феромони или други недоловими за човешкото обоняние вещества. Които обаче масирано атакуват сетивата на рибите. Разбира се, едва ли ще срещнете реномиран производител, който изрично да декларира употребата на феромони или да отбелязва с подробности състава на вложените вещества.

Fish tail Shad

Изображение

Едно от основните предимства на овкусените силикони е, че рибите ги атакуват по-уверено и дават на риболовеца доста по-голямо време за реакция. Контактът на рибата с подобна примамка на практика представлява „масирана атака” върху всичките ѝ сетива. Към въздействието на примамката с характерните ѝ форма, цвят, размери и трептения върху различните сетива на рибите, се прибавя и въздействието върху вкусовите и обонятелните рецептори. Създава се илюзия за питателност и хранителна стойност на примамката, което притъпява нейната подозрителност, придава и увереност и увеличава стремежа за налапване на примамката. В резултат на това намаляват празните удари и риболовецът получава един по-дълъг период, през който да регистрира кълването и да засече рибата.

Въпросът дали освен по-уверено, рибите атакуват ядливите силикони и по-често, е малко спорен. Една от първите фирми, произвели примамки със съедобни качества, пуска на пазара своите продукти с мотото "Нашите примамки няма да ви донесат повече кълванета, но ще ви помогнат да хванете рибите, които са ви клъвнали".

Въпреки това, опитът на спинингисти от цял свят показва, че съедобноста освен реализацията подобрява и честотата на кълването. Но това далеч не е всичко. Овкусените силикони разширяват значително възможностите на риболовеца по отношение на видовете риби, обект на спининговия риболов. Наред с типичните хищници, те често изкушават и риби с мирно или смесено поведение. Голяма част от съедобните силиликони имитират пиявици, червеи, ларви, ракообразни, насекоми, гъсеници и т.н. организми, които са част от хранителния спектър на рибите с мирно и смесено поведение.

Изображение

Ефектният и реалистичен външен вид и добавките на различни вкусове не оставят равнодушни и риби, които сме свикнали да ловим с други методи – каракуда, скобар, уклей, морунаш, шаран, бабушка, червеноперка. Интересен е фактът, че някои от съедобните силиконови примамки имитират морски организми или такива, които не се срещат по нашите географски ширини. Често пъти дори не приличат на реални организми и имат откровено екстравагантен или абстрактен външен вид. Това обаче не пречи на рибите по нашите водоеми да ги нападат охотно. Не са редки и случаите, когато дори и наранени, с откъснати опашки и части с влошена игра, съедобните силикони доста успешно ловят риби.

Известно е, че интересът на рибите към примамката не винаги е породен от глад. Любопитство, агресия, защитен рефлекс, опазване на територия също могат да бъдат причина нашата примамка да бъде атакувана. При подобни атаки често пъти няма изявен стремеж за налапване на примамката с цел изяждане. Леките контакти с цел проучване, еднократните ухапвания за прогонване на нежелан натрапник ние отчитаме като кълване, но в голямата си част те не завършват с реализация. Често пъти дори и не усещаме преследваща примамката ни риба, освен ако не я видим. Дори и атаката да има за цел изяждане на жертвата, винаги съществува възможност от отказване, породено от подозрителност. Една от идеите на съедобните примамки е при такива контакти да възбудят хранителните и обонятелни рецептори на рибата, да задействат хранителния рефлекс и стремежа за поглъщане, като значително повишат реализацията.

Като основен недостатък на съедобните силикони голяма част от риболовците посочват тяхната мекота, отпуснатост, относителна недълготрайност и по-лесната им амортизация в сравнение с обикновените силикони. Това се дължи на различния материал, от който са изготвени двата типа примамки, на солта и веществата, вградени в структурата на материала. Подобна критика на пръв поглед е основателна, но не трябва да се забравя, че именно деликатната отпуснатост и податливост на съедобната примамка създава в хищниците илюзията за нежно телце и жив организъм. Не е за пренебрегване и фактът, че голяма част от ядливите силикони са направени на базата на натурални желатинови компоненти, които се разлагат частично или напълно след сравнително кратък срок.

Изображение

Съедобните силикони, независимо от своите размери, форма, цвят и вкус, се делят на две основни групи – активни и пасивни. Такива, които притежават активно движещи се при проводка и пропадане части. И такива, които са лишени от подобни лесно сработващи елементи. Независимо към коя група принадлежат, при всички тях се наблюдава стремеж за увеличаване на повърхността. Това се постига чрез сегментирани, начленени и опръстенени участъци, добавяне на пасивни и дори груби израстъци – перки, щипки, мустаци, топчета и т.н. Често подобни примамки имат леко груб или откровено фантастичен вид. Те обаче не са само плод на дизайнерската фантазия, а целят да се увеличи контактната повърхност за по-интензивно насищане на вкусовите рецептори на рибите.Разбира се, при обикновените силикони също се използват подобни елементи. Но при тях те имат за цел да породят визуална прилика с перки, люспи или сегментираните тела на организмите. Както и да подобрят хидродинамичните характеристики на примамката, улеснят поставянето и задържането на различни видове пасти и атрактанти, както и да придадат обемност без излишна загуба на гъвкавост и подвижност.

Голяма част от съедобните силикони са пасивни примамки.Въпреки че могат да изобилстват с най различни елементи и израстъци,тези елементи не са активни и не сработват при проводка и пропадане. Не това е и целта им. Тук се проявява един от основните принципи, заложени в съедобните примамки.Всеизвестно е,че хищниците реагират първо на движение.Това е, което първо регистрират и ги кара да проявят някакво внимание. Активните примамки са снабдени с елементи, които сработват при проводка или пропадане - т.е., изисква се определена скорост, за да се задвижат. Поддържането обаче на работна скорост изнася примамката от периметъра на пасивния хищник, който не е склонен да преследва бързо движещ се обект. Забавянето на скоростта под необходимия работен минимум „вдървява” активната примамка. Няма движение, което да привлича и поддържа вниманието на хищника. Тук започват да работят пасивните елементи на съедобната примамка. Често пъти грозно прилепнали или провиснали при проводка, те реагират и на най-малкото движение с деликатно потрепване, пулсиране и поклащане. Способни са да поддържат привлекателна игра достатъчно дълго в периметъра на рибата, за да ѝ даде възможност да я забележи, проучи и задейства съедобноста си. Типично руската джигова техника за анимиране на примамката с активното участие на макарата – обиране, пауза, работи добре при примамки, които имат изразена собствена игра - туистери, шадове и техните разновидности. Когато обаче става дума за пасивни примамки като червеи, рачета и т.н., американската техника за анимиране на примамките с помощта на пръчката е за предпочитане. Именно с активното участие на пръчката е възможно да се извлече максимума от използването на пасивни съедобни примамки.

Използване на най-малката възможна тежест. Всяко повишаване на утежняването влияе отрицателно върху поведението на примамката и качеството на кълването. Ако условията позволяват качествено облавяне на даден водоем с глава от 5гр, не е необходимо да преутежняваме монтажа с 10гр глава. Голяма част от съедобните силикони имат значително собствено тегло и позволяват облавяне на плитки водоеми и участъци със съвсем леко утежняване или без такова.

Основната разлика на съедобната примамка от несъедобната е, че тя може да бъде атакувана и в състояние на покой, неподвижно лежаща на дъното. Привличане на вниманието на рибата чрез движение и даване на достатъчно дълга пауза, за да влезе в контакт със съедобноста е една от техниките, които разкриват потенциала на съедобните примамки.

Използването на класическата джиг глава не винаги е най удачното решение. Пасивните примамки имат различно поведение при различни типове утежняване и монтажи. Един от най-универсалните монтажи, при който работят добре различни типове примамки, е шарнирния монтаж с "чебурашка". Усвояването на различните видове разнесени монтажи - тексас, каролина, сплит шот, отводной поводок, дроп шот, разкрива широки възможности пред риболовеца. Подобни монтажи спомагат за по-естественото презентиране на пасивните примамки и често пъти по резултатност превъзхождат значително класическия джиг.

Друга част от съедобните примамки са активни и по нищо не се отличават от обикновените силикони, освен по съедобността. Снабдени са с активно сработващи части и работят като нормални туистери и шадове. Необходимо е поддържането на определена немалка скорост, за да се задвижат активните елементи.Тогава съвсем логично възниква въпросът за какво ми е качество като съедобноста. Как то ми помага, след като хищника реагира на вида и вибрацията от бързо движещата се примамка. Интересът му не е предизвикан от съедобноста, просто защото той не е в състояние да я усети. В такива случаи съедобният ефект няма да ни донесе повече кълванета. Но той ще ни даде нещо много важно. По-големи шансове за успешна реализация на кълването. Независимо по какви причини, рибата е атакувала примамката ни, влизайки в контакт със съедобните елементи и се поражда стремеж за проучване, по-продължително усещане на вкуса и по-дълбоко налапване на примамката. Което от своя страна води до значително увеличаване на шансовете за успешна реализация. Едва ли подобен ефект би бил оценен в ситуация, когато ловим силно активни костури, нападащи агресивно всякакви примамки и няма значение дали ще реализираме всяко кълване. Но когато обикаляме цял ден реката в търсене на трофейни бели риби и за целия ден имаме два-три удара, е недопустимо да не се възползваме от едно такова „силно оръжие”.

TT Shad

Изображение

Родината на съедобните примамки са Япония и Америка. Първоначално са разработени изключително за риболов на бас и състезателни цели. Постепенно получават разпространение в масовия риболов и се доказват при риболова на различни видове хищни и мирни риби по всички континенти. Навлизането им обаче в масова употреба е някак си „тихо”, без излишно афиширане и истерия. За някои,те са просто разновидност на силиконите. Други ги обявяват за революция и ново поколение примамки. Но какво е приложението им в нашите условия. Как рибите, обект на спинингов риболов в България, реагират на съедобността. Според редица риболовци, костурът е основният консуматор на съедобността. Това е рибата, която след контакт с примамката най-често взема решение - да изяде или да не изяде. Напълно съм съгласен с подобно твърдение. В продължение на няколко излета за костур направих експерименти, за да установя значението на фактора съедобност. Резултатите - тотално превъзходство на съедобните силикони пред обикновените. При това става въпрос не за силно оспининговани и пресирани водоеми, а за абсолютно диви микро езера, които в голямата си част са временни, зависят пряко от нивото на река Дунав. И които твърде вероятно, посещавам само аз. Примамката, която най-често използвах, е Fish tail Shad 2.8".

Изображение

Чести агресивни атаки по време на проводка и по време на паузите. Смяната на съедобния силикон с обикновен значително влошава както честотата на кълване, така и остротата на атаката. Резултатите се влошиха до степен да няма почти никакъв риболов. Редки и лишени от агресия кълванета, които в голямата си част завършваха без реализация. При един от излетите попаднах на гъсти дребни костури, концентрирани в плиткия край на един от водоемите. Отчитах кълване при всяко замятане със съедобен силикон без значение от размера и цвета. Дори и сравнително голяма примамка като BAIT BREATH Bugsy 5" бе стръвно атакувана продължително и с ясно изявен стремеж за задържане и изяждане на примамката. След смяна на съедобния силикон с несъедобен, бяха необходими десетки замятания в същото място и много по-интензивна анимация,з а да предизвикам едно-единствено почукване, последвано от моментален отказ. Разбира се, има много случаи, в които костурът се лови чудесно и с несъедобни силикони. Но при излетите, които аз проведох и условията, в които лових, значението на фактора съедобност ме впечатли до степен да не тръгвам на костурски излет без съедобни силикони.

Като риболовец, който има немалък опит с оспининговането на распер, отдавна съм забелязал различното поведение на распера при атака върху различни типове примамки. Атаката върху въртяща блесна и поведението на рибата при изваждането ѝ е по-различно от това при риболов с воблер. Разбира се, подобни различия понякога се дължат на фактори като сезонната активност, нивото и видимостта на водата или областта, в която е закачена рибата. Но общият извод, който се налага, е, че най-вяла (доколкото може да се говори за вялост при распера) е атаката и съпротивата на распера при въртящата блесна. Най-брутална е атаката и съпротивата при риболов с воблер. Въртящата блесна е примамка, която концентрира удара и със своето праволинейно движение значително по-често се оказва в устата на рибата. Воблерите с високочестотната си игра и двете тройки често се оказват извън устата на рибата, закачени на различни места и това е може би една от причините за по-яростната съпротива.

Съвсем теоретично предположих,че фактора съедобност едва ли би имал някакво значение при риболова на распер.При бързината на атаката от разстояние няма как рибата да отчете съедобноста на силикона. Освен това распера за разлика от бялата риба и щуката, няма зъби, с които да задържи достатъчно дълго примамката, за да усети съедобноста ѝ. Ловният му маниер обикновено се изразява в настигане и поглъщане на плячката цяла без проучване и задържане на примамката в устата. При един излет, чиято основна цел бяха белите риби, останах крайно изненадан от изключително брутален удар с продължително задържане на примамката. Рибата беше распер, който не се предаде до последния момент и се бори достойно. С изненада установих, че примамката ми TT shad липсва. През същия излет хванах още два распера на същата примамка, като и в трите случая рибите бяха закачени много здраво на офсетната кука и шада липсваше. По-късно намерих един от силиконите дълбоко в глътката на една от рибите. Четвърти распер хванах с Bugsy 5", като се повтори агресията и стабилното закачане с тази разлика, че примамката беше на куката. Едва ли могат да се направят състоятелни изводи от улавянето на няколко риби. Твърде рано е да правя и изводи за значението на фактора съедобност при бялата риба и щуката, тъй като имам малко хванати риби.Но агресията, много високия процент на реализация и изключително здравото закачане на рибите отвори пред мен широко поле за размисъл и експерименти.

Bugsy

Изображение

BAIT BREATH e една от водещите компании в световен мащаб, занимаващи се с проектиране и производство на силиконови примамки. В тази сфера Bait Breath има статут на „законодател” и примамките ѝ са признати и широко използвани в целия свят. В продължение на дълги години компанията работи в тясно сътрудничество с водещи риболовци спортисти в Япония, постоянно усъвършенства и разширява своята продуктова гама. Примамките ѝ се характеризират с феноменална уловитост, която е обусловена от прекрасните съедобни свойства на материала, интересната и деликатна игра и реалистична визия, наподобяваща максимално жив организъм. Силиконите на BAIT BREATH не миришат силно, имат съвсем лек дъх и солен вкус. Това обаче не бива да заблуждава никого. Примамките притежават най-висока степен на съедобност, като са избегнати миризмата и неприятното цапане и омазняване на ръцете. Леко отпуснати в сравнение с обикновените силикони, изискват щадящи примамката монтажи и по-деликатно боравене.

Рано или късно всеки риболовец, който лови и с обикновени, и със съедобни силикони, ще установи един факт. При определени условия няма значение дали ловиш с обикновен или с овкусен силикон. Рибите нападат безогледно и лакомо примамките. Не проявяват никакво колебание и не подбират примамките по вкус, а често пъти и по размер и цвят. Дните с необичайна активност и непретенциозност от страна на рибите обаче, са лош съветник. Подобни проявления обикновено са рядкост, често пъти са краткотрайни или са характерни за определени периоди в годината или конкретни водоеми. Значително по-често попадаме в ситуации със слаба активност или напълно пасивни риби. Точно тогава съедобните силикони са в състояние да превърнат провала в успех. Да ни помогнат да „изстискаме” докрай ситуацията и да извлечем максималното от излета. Съедобните силикони работят прекрасно в нашите условия. В някои отношения те наистина са революционни. Разширяващи значително възможностите на риболовците, те формират нови похвати, техники и монтажи. В световен мащаб те до голяа степен са изместили обикновените силиконови примамки. И мисля, че не са далеч времената, когато ще ги изместят изцяло.

Можете да разгледате примамките на Bait Breath на официалния ни FilStar сайт.
Аватар
Filstar екип
Мнения: 743
Регистриран на: Пет Фев 07, 2014 14:56
дал Браво: 12 пъти
получил Браво: 139 пъти
Обратна връзка:

Ботушите на Lemigo – сигурна защита през студените дни

Мнение от Filstar екип »

Изображение

Ботушите на Lemigo – сигурна защита през студените дни

Полската компания производител на ботуши Lemigo се е посветила на производството на висококачествени и удобни риболовни обувки още от 1990 година. Компанията се намира в северната част на страната, в Grudziadz, като в момента поддържа 200 работници, които участват в производството на 1,5 милиона чифта ботуши на година. Miroslaw Garbacz, собственик на Lemigo, който е страстен риболовец и ловец, е първият, който пробва новите модели преди да се одобрят за производство. Суровините, които компанията използва за производството на своята продукция се набавят основно от Италия и Полша. От Lemigo отбелязват, че техните ботуши, които са направени от EVA материали, са сред едни от най-леките и удобни ботуши, които може да се намерят. Всичко това е възможно от 2003 година, когато се произвеждат първите EVA ботуши и от тогава екипът на Lemigo полага огромни усилия, за да се подобри дизайна и технологията на производство на предлаганите ботуши.

Ботушите Lemigo са синоним на топлина, лекота и удобство, като към това трябва да отбележим, че те са съобразени с околната среда и не са вредни за нея.

Отличителните характеристики на EVA са следните:

Лекота: 35% по-малко тегло, в сравнение със сходен тип ботуши, произведени от каучук или PVC. Чифт ботуши, произведени с EVA технология, тежи между 0.7 и 1 кг. Това е едно ненадминато предимство при носене и транспортиране.

Топлина: EVA притежава голям брой въздушни джобове/капсули с отлична термоизолация, които изолират студа и осигуряват топлина на краката ви. EVA не позволява на топлината за излезе, което прави ботушите много по-топли от всеки друг каучуков или PVC модел.

Износоустойчивост: Ботушите произведени с EVA технология притежават от два до три пъти по-висока и продължителна износоустойчивост в сравнение с каучукови или PVC модели.

Гъвкавост: Благодарение на EVA технологията ботушите стават едно цяло с крака ви и не допускат никаква загуба на топлина, дори при екстремни температури под -30°C.

Моделите, които можете да откриете при нас са:

New Generation 701

New Generation са хибридни ботуши, изработени от EVA/PU. Горната им част от мек и лек EVA материал с висок коефициент на изолация от студа, а стъпалото е изработено от PU, който е устойчив на абразия, анти-статичен, отблъсква масла и греси и е противохлъзгащ.

Ботушите са предназначени за използване в неблагоприятни условия – хлъзгави терени, замърсени площи – могат да се използват и в различни отрасли на промишлеността и селското стопанство.

Поддръжка: замърсените ботуши трябва да се измиват с топла вода и евентуално леки почистващи препарати, с помощта на мека кърпа или гъба, след което се оставят да изсъхнат на стайна температура.


Изображение


Yukon 813

Леки, топли ботуши, подходящи за дъжд. Можете да ги носите през цялата година. Притежават подвижен чорап, който предпазва от студ.


Изображение


Arctic Termo + EVA 875

Ултра леки и удобни ботуши с връзка в горния край. Напълно непромокаеми и с подвижен термо-чорап. Подходящи за студени дни, кал и дълбок сняг!

Благодарение на EVA технологията ботушите стават едно цяло с крака ви и не допускат никаква загуба на топлина, дори при екстремни температури от - 50°C.


Изображение


Hubertus

Ултра леки и удобни ботуши с ластична престилка в горния край. Напълно непромокаеми и с подвижен термо-чорап. Осигуряват комфорт дори и при минус 50 градуса!


Изображение


Greenlander EVA 862

Ултра леки класически ботуши с подвижен термо-чорап! Много подходящи за студено време и продължително ходене. Меката материя не ограничава по никакъв начин движенията на крака, така че можете да ги носите без никакво усилие и дискомфорт дълго време.


Изображение


Short EVA 892

Наличната вътрешна подплата Ви гарантира изключителен комфорт и топлина дори в най-студеното време. Снабдени са с регулируема връзка в горната част на ботуша.


Изображение


Short EVA 893

Удобни и практични обувки от марката Lemigo, които са доказали своето качество и комфорт.


Изображение


Alaska EVA 869

Ботуши от Lemigo с отлично качество и гарантиран комфорт. Дамски размери.


Изображение


Tramp EVA 909

Супер леки и удобни обувки с връзки и подвижен термо-чорап! Много подходящи за ловци и за дълги излети в дъжд, сняг, кал и сериозен студ. Напълно непромокаеми и с подсилена предна част.


Изображение


Worker EVA 899

Ботуши с непробиваема подметка и пластмасово противоударно бомбе за пръсти.


Изображение
Аватар
Filstar екип
Мнения: 743
Регистриран на: Пет Фев 07, 2014 14:56
дал Браво: 12 пъти
получил Браво: 139 пъти
Обратна връзка:

American Fishing Wire – ново измерение поводи

Мнение от Filstar екип »

American Fishing Wire – ново измерение поводи

Здравейте, приятели! Искаме да ви представим аксесоари на нова фирма, с която си партнираме, а именно – American Fishing Wire. Тя е водещ производител на поводи в САЩ и е първата компания, произвела повод, който може да се завързва. Едни от най-известните категории, в които фирмата произвежда поводи, са : Tooth Proof, Surflon, Surfstrand и 49 Strand. Освен поводи, AFW предлага и влакна, аксесоари, ръкавици и други висококачествени продукти. През последните 4 десетилетия компанията се радва на огромен успех, благодарение на качеството, което залага при производството на асортимента си.

Можете да разгледате следните продукти на компанията в нашия сайт:

Titanium Tooth Proof, Single Wire

Супер еластичен титаниев повод, който се разпъва, за да абсорбира удара на рибата, след което се събира до първоначалната си дължина, докато монтирате отнoво куката. Поводът е изработен от специална титаниева сплав – разработена, за да осигури огромна здравина заедно с изключителна устойчивост на пречупване и корозия. Поводът притежава профил, който го прави трудно видим във водата.

Изображение


Titanium Surfstand, 1×7 Leader Wire

Titanium Surfstrand е супер еластичен повод, който се разпъва, за да абсорбира удара на рибата, след което се събира до първоначалната си дължина, докато монтирате отнoво куката. Поводът е изработен от специална титаниева сплав – разработена, за да осигури огромна здравина заедно с изключителна устойчивост на пречупване и корозия. Ловете спокойно, тъй като това е един от най-висококачествените поводи в целия свят, с несравнима устойчивост на пречупване!

Изображение


SurflonMicroSupreme, Nylon Coated 7×7 Stainless Leader

Това е един от най-добрите поводи в световен мащаб! Surflon Micro Supreme е изплетено от 49 нишки от неръждаема стомана, които са устойчиви на пречупване и същевременно могат лесно да бъдат приведени в желаната форма. Поводът е идеален за много видове спортен риболов, защото може да бъде прикрепен към стръвта и основното влакно като монофил, но осигурява по-голяма гъвкавост и по-малко разтягане от монофила. Освен това, поводът е и по-тънък за дадени тест/кг и съответно – по-трудно видим във водата. Той подсилва акцията и на живата, и на изкуствената стръв и добавя допълнително ниво на реализъм, което не е било постигано досега от монофил или флуорокарбон. Като добавка ниската еластичност и високата чувствителност ви позволяват да замятате по-бързо и по-точно.

Изображение


SurflonMicroUltra, Nylon Coated, 1×19 Stainless Leader

Surflon Micro Ultra притежава гладко найлоново покритие, което допринася за издръжливостта на пречупване, осигурява по-дълъг живот и прави повода лесен за връзване. Ниската разтегливост и високата чувствителност позволяват впечатляващи изпълнения при замятане. Поводът е изключително подходящ в случаите, когато е необходима жива презентация на примамката и същевременно висока защита от нахапване.

Изображение


Surflon, Nylon Coated 1×7 Stainless Leader

Surflon 1×7 е чудесен универсален повод за „зъбати“ хищници. Той представлява Surfstrand 1×7 от неръждаема стомана с гладко найлоново покритие. Специално побраният клас найлон – здрав, но в същото време гъвкав, е използван, за да държи водата настрани, да намали видимостта на повода във водата, както и да удължи живота му. Surflon 1×7 предлага голяма здравина и осигурява реалистична акция на примамката.

Изображение
Аватар
Filstar екип
Мнения: 743
Регистриран на: Пет Фев 07, 2014 14:56
дал Браво: 12 пъти
получил Браво: 139 пъти
Обратна връзка:

Френски силиконови примамки от Ragot

Мнение от Filstar екип »

Френски силиконови примамки от Ragot

Ragot е производител на оборудване за риболова и фирмата е създадена през 1931 г. във Франция от André Ragot – риболовец. През 1969 г. Ragot е първата компания във Франция, която осигурява аксесоари за направата на изкуствени мухи. През 1971 г. те създават своята първа пластична примамка. През 1993 г. компанията започва да предлага и пръчки и макари на Shimano. В момента Ragot е притежание на Rapala и държи няколко рекорда по време на IGFA изложенията.


Изображение


FilStar представя една от най-успешните примамки на марката – Raglou. Тя се отличава със своята гъвкавост, а опашката ѝ генерира мощни вибрации, които привличат вниманието дори на отдалечените хищници. Освен с традиционните техники, примамките имат успех при монтиране на чепаре. Основни жертви на примамката са лефер, паламуд, лаврак, зарган и други хищници.

Вижте какво е поведението на примамките във водата в следното видео:
Аватар
Filstar екип
Мнения: 743
Регистриран на: Пет Фев 07, 2014 14:56
дал Браво: 12 пъти
получил Браво: 139 пъти
Обратна връзка:

Нови примамки за морски риболов от Fathom Offshore

Мнение от Filstar екип »

Изображение

Нови примамки за морски риболов от Fathom Offshore

Fathom Offshore е известна американска компания, която произвежда аксесоари за гейм фишинг. Фирмата се е зародила от риболовната култура по бреговете на Северна Каролина. Тази култура не е просто хоби – за някои е наследство, за други – кариера, а за повечето – просто начин на живот, с който се откъсват от ежедневието. Независимо каква е причината, нещото, което ви дърпа напред е вълнуващото преследване на следващия трофей. От Fathom Offshore знаят, че този начин на живот не се ограничава само до водите на Северна Каролина, а е разпространен по целия свят – ето защо продуктовата им линия е разработена така, че да се адаптира към всеки пристан по света.

Внимание към детайла, иновативно мислене и несравнимо качество са основата, върху която Fathom и нейните продукти са изградени. Всеки продукт на компанията е въплъщение на функционалност, издръжливост, качество и стил.

Представяме ви продуктите на Fathom за морски риболов, които FilStar предлага:

Double O'

Простичък, но смъртоносно летящ дизайн на куршум. Double O’ е отличен за улов на Tuna и Wahoo. Главата е изключително добре балансирана, а формата позволява да се развиват големи скорости при замятане.

Изображение


Same Ole Roll

Изображение


El Nino Loco

El Nino Loco разбираемо е създаден за онези спокойни дни, в който искате да разгорещите обстановката. Точно тогава El Nino Loco оставя след себе си диря от мехурчета, които със сигурност ще привлекат Mahi-та.

Изображение


Mo' Head Chugger

Рязко разширяващата се глава на Mo’ предизвиква агресивни потрепвания и разтърсвания, които не могат да останат незабелязани.

Изображение


Chain Smoker

Формата на главата на Chain Smoker придава на примамката side-to-side акция, която вдига повече пушилка от която и да е друга примамка. Притежавайки Chain Smoker, сте сигурни, че сте в кръга на победителите.

Изображение


Sails Call

Sails Call комбинира в себе си класически стил на дизайн, примесен с материали от новото време. Издължената тубовидна форма на главата създава мързеливи движения, които предизвикват агресивни атаки от страна на марлините.

Изображение


Calico Jack Slant

Дълго време дизайнът на главата на Calico Jack е смятан за най-продуктивния, измислян някога. Скосеният нос създава експлозивна и шумна акция, която прави примамката идеална за всякакви видове морски и океански гиганти.

Изображение


Trolling Hooks

Неръждаемите куки са създадени изцяло за тролинг и са за риболовците, които искат да получат най-доброто качество. Изработени са от подобрена неръждаема стомана и са термично обработвани за подобряване на издръжливостта. При проведени независими тестове, тези куки са доказали 50% по-висока средна издръжливост спрямо други неръждаеми куки. Също така са електро-полирани, за да се подсили тяхната устойчивост на корозия.

Изображение


Hook Lock

Гумен предпазител на куки.

Изображение


Ocean Comfort Guide Shirt LS

Във Fathom са наясно, че облеклото може да се окаже неудобно, особено при цял ден риболов под слънцето. Тази почти безтегловна риза е перфектна за моментите, когато обстановката се нагорещява в буквалния и преносен смисъл. Благодарение на отворите си на гърба в комбинация с мрежичката под мишниците, Ocean Comfort Guide shirt осигурява движение на въздуха и ви предпазва от задържане на влага между тялото и ризата. За ваше удобство ризата разполага с два гръдни джоба от дясно с копчета и един голям джоб с цип от ляво, като достъпът до всички тях е улеснен. Ризата притежава и навиващи се ръкави, които можете да застопорите над лактите.

Други характеристики:

- UPF 30+ защита;
- Светлоотразително лого.

Изображение


Вижте кои са Fathom Offshore:
Заключено

Обратно към “Спининг риболов”