Та...
... процедурата е проста, но отнема време и все още е в процес на "мезиране".
Първият момент е изпичането на морската сол - в тава във фурната на около 120 градуса за около час, час и половина. Може да се разбърква периодично, за по-добър ефект и за да не става на "камък". Идеята е да се изтегли максимално влагата от солта, за да не се привнася допълнителна вода в процеса. Отделно, така се изпаряват и йодните включения, които са много полезни по принцип, но придават тежък дъх и вкус на рибата и почти я декласират от трапезата...
В удобен съд, аз лично използвам саксия, както се вижда, застилам слой от 10-15мм сол. Неизчистена и неизмита /така препоръчват южните ни съседи/ се нарежда в редички с коремите надолу, като рибките не е желателно да се допират, а между тях да има достатъчно разстояние, за да може да се насипе сол, т.е. около 5-6мм. Наръсваме сол, така че гърбовете на рибките да са покрити с 4-5 мм сол поне. Повтаряме. Хубаво е най-горния слой да е покрит с около 10мм сол. На снимката се вижда, че при мен не се е получило така, но още същия ден добавих сол. Понеже нямаше да ми стигне саксията, последните два реда са с легнали на една страна рибки, пак се получава.
Сега идва и следващият "чалъм" - тъй като саксията има дупки оттдолу, излишната вода, изтеглена от солта се изтича. Така полученият "дренаж" по-качествено "изпича" рибките. Самата саксия си има ваничка, но е добре да повдигнем по някакъв начин съдината, за да получим повече обем за събиране на водата. Преглеждай периодично докъде е пълно.
Дръж ги на сухо, хладно място. Северният балкон за сега е идеален! Пази от птици!
След около 7-10 дена рибките се изравят. Процедурата се повтаря, като е препоръчително да се изпече нова сол. След втората смята вече, можем да оставим рибата на спокойствие, колкото повече седи - толкова по-хубава става!
Все пак като я извадиш след 2-3 месеца и хубаво я изтръскаш от солта, я изкисваш във вода и оцет 2:1 за около два часа. Оцеждаш я в гевгир.
От там процедираш като при хамсията. Като този път смятам да я наредя в кутия от сладолед с минимално количество подправки и така да я залея с олиото.
Май е това... Надявам се, че съм бил от полза!