Публикувано на: Вто Яну 20, 2009 21:00
ПАЕЛЯ
по 300 гр., калмари, 300 гр. миди, 300 гр. цели скариди
ориз - 300 гр.
една зелена и една червена чушка
грах 300 гр.
1 глава лук
3-4 ск. чесън
2 лъжици доматено пюре
шафран, ако е капсула – 1 брой
червен пипер
сол
вода или пилешки бульон към 750 гр. – зависи от ориза
В подходящ дълбок тиган запържвате скаридите, след тях калмарите, добре изцедени, така че да избегнете варене, и накрая мидите, добавяте лука, ситно нарязан, чушките на кубчета, чесъна и ориза с още една лъжица зехтин, запържвате доколкото позволява, и накрая добавяте шафрана, червения пипер и доматеното пюре. Сваляте от котлона.
Изсипвате всичко в тавичка, добавяте пилешкия бульон, граха и солта и печете на 200 градуса.
Снимките са молко кофти, но поне има доказателства :
Баварски хляб с масло от джинджифил
около 1 малка бира
100 гр. маслини
3-4 сушени домата
50 гр. орехи
30 гр. тиквени семки
1 лук
1 яйце
пресен джоджен
пресен босилек
1 чаша бяло брашно
3 чаши черно брашно
4 с. л. зехтин
1 бакпулвер
1 ч. л. сода
Нарязвате лука ситно и запържвате.
Отделно смесвате брашното, бакпулвера, содата. Добавяте запържения лук, маслините, сушените домати, ситно накълцани - за по-лесно накиснете за минута в топла вода, после яйцето, орехите и семките после бирата и разбърквате. Идва ред и на босилека и джоджена, ако е необходимо, добавяте брашно или бира, така че да се получи меко тесто. Пропорциите са малко условни, но понеже не готвя по рецепти, не си и записвам какво слагам, правя снимки и по тях възпроизвеждам, чувствайте се свободни на аранжименти, макар че тестените произведения изискват повече респект.
Печете на фурна -200 гр. по преценка.
Джинджифиловото масло не е голяма философия.
Докато маслото омекне, настъргвате ситно пресен джинджифил – за половин пакетче масло парчето джинджифил трябва да е горе-долу с размерите на воблер ружно паче – 3.3 см. Тук е важно да си набавите прясна мащерка - десетина стръкчета. Обрулвате листенцата, дръжките обикновено са жилави и може да оставите настрани, останалото нарязвате ситно. Добавяте сол по ваш вкус.
Роле "Ле - мур"
Месото - по ваш вкус.
Тук интересна е плънката:
Зелени маслини, каперси, сушени домати, стафиди, броколи или бланширан зелен фасул, малко чесън, риган, босилек, копър, лимон, зехтин. Отгоре намазвате ролето с мед. В тавичката печете, заедно с нарязан на шестнайсетинки портокал, стафиди, лимон и малко бяло вино.
Бъдете здрави и приятно гладни Поздрави!
по 300 гр., калмари, 300 гр. миди, 300 гр. цели скариди
ориз - 300 гр.
една зелена и една червена чушка
грах 300 гр.
1 глава лук
3-4 ск. чесън
2 лъжици доматено пюре
шафран, ако е капсула – 1 брой
червен пипер
сол
вода или пилешки бульон към 750 гр. – зависи от ориза
В подходящ дълбок тиган запържвате скаридите, след тях калмарите, добре изцедени, така че да избегнете варене, и накрая мидите, добавяте лука, ситно нарязан, чушките на кубчета, чесъна и ориза с още една лъжица зехтин, запържвате доколкото позволява, и накрая добавяте шафрана, червения пипер и доматеното пюре. Сваляте от котлона.
Изсипвате всичко в тавичка, добавяте пилешкия бульон, граха и солта и печете на 200 градуса.
Снимките са молко кофти, но поне има доказателства :
Баварски хляб с масло от джинджифил
около 1 малка бира
100 гр. маслини
3-4 сушени домата
50 гр. орехи
30 гр. тиквени семки
1 лук
1 яйце
пресен джоджен
пресен босилек
1 чаша бяло брашно
3 чаши черно брашно
4 с. л. зехтин
1 бакпулвер
1 ч. л. сода
Нарязвате лука ситно и запържвате.
Отделно смесвате брашното, бакпулвера, содата. Добавяте запържения лук, маслините, сушените домати, ситно накълцани - за по-лесно накиснете за минута в топла вода, после яйцето, орехите и семките после бирата и разбърквате. Идва ред и на босилека и джоджена, ако е необходимо, добавяте брашно или бира, така че да се получи меко тесто. Пропорциите са малко условни, но понеже не готвя по рецепти, не си и записвам какво слагам, правя снимки и по тях възпроизвеждам, чувствайте се свободни на аранжименти, макар че тестените произведения изискват повече респект.
Печете на фурна -200 гр. по преценка.
Джинджифиловото масло не е голяма философия.
Докато маслото омекне, настъргвате ситно пресен джинджифил – за половин пакетче масло парчето джинджифил трябва да е горе-долу с размерите на воблер ружно паче – 3.3 см. Тук е важно да си набавите прясна мащерка - десетина стръкчета. Обрулвате листенцата, дръжките обикновено са жилави и може да оставите настрани, останалото нарязвате ситно. Добавяте сол по ваш вкус.
Роле "Ле - мур"
Месото - по ваш вкус.
Тук интересна е плънката:
Зелени маслини, каперси, сушени домати, стафиди, броколи или бланширан зелен фасул, малко чесън, риган, босилек, копър, лимон, зехтин. Отгоре намазвате ролето с мед. В тавичката печете, заедно с нарязан на шестнайсетинки портокал, стафиди, лимон и малко бяло вино.
Бъдете здрави и приятно гладни Поздрави!