слънчак
Re: слънчак
Наистина съм сгрешил.Проверих в Google слънчака е от сем. Слънчеви рибки.Но сулката и кустура са от едно семейство - Костурови
Наличието на риболова, ракията и добрите приятели е доказателството, че господ ни обича!
- Коце
- Мнения: 6447
- Регистриран на: Пон Юни 22, 2009 20:04
- Риболов: и бира чадо!
- Местоположение: София
- получил Браво: 9 пъти
Re: слънчак
Е айде някой да покаже тия кюфтета, че ми се доядоха!
Д-р Флекс написа:Jeddi Master Sofianetzo soFidero
-
- Мнения: 16627
- Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 21:17
- Риболов: пуристки
- Местоположение: гАбРоВо
- дал Браво: 415 пъти
- получил Браво: 923 пъти
- Обратна връзка:
Re: слънчак
Аз обичам големи пържени часовници, но наистина големи - говорим за риби от порядъка на 15 см и ги намирам за много вкусни, да не говорим за кефа даа ги ловиш. На едно язовирче до Габрово имаше ОГРОМНИ часовници по педя, няма да ви казвам как след пърженето им отиваше сос от лимон, зехтин, чесън и морска сол...
п.с. Пепи, мерси! Предложението ти за кюфтенцата е много примамливо, ще ги пробвам!
п.с. Пепи, мерси! Предложението ти за кюфтенцата е много примамливо, ще ги пробвам!
БОКА НА УЛЪТО.
"Огин да я попари тая пастръва, що светли умове обърка и бастиса" Bate Raiko
СТАРИ ВИДРИ
"Огин да я попари тая пастръва, що светли умове обърка и бастиса" Bate Raiko
СТАРИ ВИДРИ
- antivik
- Мнения: 348
- Регистриран на: Пон Сеп 20, 2010 10:42
- Риболов: На леко, на тежко, от време на време спининг.
- Местоположение: Кърджали
- дал Браво: 12 пъти
- получил Браво: 3 пъти
Re: слънчак
Потвърждавам като нагълтат куката на дънната, тия де са по педя, после вярно си е вкусотия, че и лесно се чистят .Мунчо написа:Аз обичам големи пържени часовници, но наистина големи - говорим за риби от порядъка на 15 см и ги намирам за много вкусни, да не говорим за кефа даа ги ловиш. На едно язовирче до Габрово имаше ОГРОМНИ часовници по педя, няма да ви казвам как след пърженето им отиваше сос от лимон, зехтин, чесън и морска сол...
п.с. Пепи, мерси! Предложението ти за кюфтенцата е много примамливо, ще ги пробвам!
Гат рибата неще - НЕЩЕ!
Re: слънчак
Тея слънчаци излезнаха много вкусни бе. След забраната ще ги пробвам и на кюфтаци и на тиган, с огромно количество студена бира......
на платено не е интересно
-
- Мнения: 5120
- Регистриран на: Съб Май 13, 2006 0:39
- Местоположение: София
- дал Браво: 6 пъти
- получил Браво: 91 пъти
Re: слънчак
Пробвайте ги сега по време на забраната. АКо има някой водоем където е разрешен риболова и в него има слънчаци си ги наловете. Сега докато са с хайвер. Хайвера им е най-вкусния който съм ял. Като ги порнеш вътре си седи в една торбичка леко оранжев е на цвят. Събирате 50-60 торбички с хайвер и ги пържите в тигана. Това е уникално мезе. После както казва мучно с малко лимон, чесънче и ...... отивам за слънчаци .. неможе така ....
-
- Мнения: 16627
- Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 21:17
- Риболов: пуристки
- Местоположение: гАбРоВо
- дал Браво: 415 пъти
- получил Браво: 923 пъти
- Обратна връзка:
Re: слънчак
Само да не пуснеш репортаж
БОКА НА УЛЪТО.
"Огин да я попари тая пастръва, що светли умове обърка и бастиса" Bate Raiko
СТАРИ ВИДРИ
"Огин да я попари тая пастръва, що светли умове обърка и бастиса" Bate Raiko
СТАРИ ВИДРИ
Re: слънчак
Щото не си ги пробвал Не си батисвай бирата залудо. Мунчо, приятелю, ако ти покажа какви слънчаци (цасовници тип стенни с кукувиче) се ловят на попер в Кипър ще се потресеш брутално и даже ще се просълзиш.mircho10 написа:Тея слънчаци излезнаха много вкусни бе. След забраната ще ги пробвам и на кюфтаци и на тиган, с огромно количество студена бира......
Зад всеки успял мъж стои една жена, за която жена му не знае.
-
- Мнения: 16627
- Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 21:17
- Риболов: пуристки
- Местоположение: гАбРоВо
- дал Браво: 415 пъти
- получил Браво: 923 пъти
- Обратна връзка:
Re: слънчак
Чувал съм аз, но докато не видя фото, не вярвам!
БОКА НА УЛЪТО.
"Огин да я попари тая пастръва, що светли умове обърка и бастиса" Bate Raiko
СТАРИ ВИДРИ
"Огин да я попари тая пастръва, що светли умове обърка и бастиса" Bate Raiko
СТАРИ ВИДРИ
- dekata
- Мнения: 826
- Регистриран на: Пет Мар 03, 2006 15:25
- Местоположение: гр.Карлово
- дал Браво: 3 пъти
Re: слънчак
Сега се зачетох в темата и ми стана интересно-с каква машинка или по-точно решетка ги мелете тези риби?Трябва да е доста ситна за да смели добре костиците
I’m your truth, telling lies
I’m your reasoned alibis
I’m inside open your eyes
I’m you
Sad but true
http://www.snimka.bg/?profile,albums" target="window.open(this.href);return false;
I’m your reasoned alibis
I’m inside open your eyes
I’m you
Sad but true
http://www.snimka.bg/?profile,albums" target="window.open(this.href);return false;
- jagger1
- Мнения: 3186
- Регистриран на: Сря Май 11, 2011 12:33
- Местоположение: София
- дал Браво: 757 пъти
- получил Браво: 1186 пъти
Re: слънчак
Слънчака си е слънчак - както всяко друго живо същество. Става и за пържене, става и за кюфтенца, става и за храна на домашните любимци. Много лесно се приготвя: Малките слънчаци - цепят се на две, след като се изчистят и се препържват малко повече. Големите слънчаци - за кайма: Чистиш, миеш, леко осоляваш, приготвяш една тенджера с вряла вода, пускаш ги вътре, докато леко се сварят (да остане твърдо месото), вадиш от врялата вода, чистиш костите, мелиш, подправки, малко хляб в сместа, малко истинска кайма (на 1 кг. рибно месо, слагаш 2 филийки хляб, 250 гр. кайма, лук - 1 или 2 глави, 2 яйца, подправки), месиш добре, оставяш да почине около 1-2 часа, правиш кюфтенцата, овалваш в брашно, пържиш и........ ,
Да ви е сладко.
Поздрави.
Да ви е сладко.
Поздрави.
- dekata
- Мнения: 826
- Регистриран на: Пет Мар 03, 2006 15:25
- Местоположение: гр.Карлово
- дал Браво: 3 пъти
Re: слънчак
Е,да де, ама като изчистя костите защо да я меля-направо ще си я пържа Не става ли да се смели с костите...по наситничкоjagger1 написа:...чистиш костите, мелиш...
I’m your truth, telling lies
I’m your reasoned alibis
I’m inside open your eyes
I’m you
Sad but true
http://www.snimka.bg/?profile,albums" target="window.open(this.href);return false;
I’m your reasoned alibis
I’m inside open your eyes
I’m you
Sad but true
http://www.snimka.bg/?profile,albums" target="window.open(this.href);return false;
- jagger1
- Мнения: 3186
- Регистриран на: Сря Май 11, 2011 12:33
- Местоположение: София
- дал Браво: 757 пъти
- получил Браво: 1186 пъти
Re: слънчак
Ами аз мелачка не използвам. Костите ги чистя, за да не станат кюфтенцата с "клечки за зъби" . Иначе, ако я пържиш, просто я цепиш на две и я припържваш.
Специално за кюфтета, аз си отделям костите, след като я сваря леко - толкова, колкото да остане твърдо месото и в същото време костите да се отделят лесно. Получава се надробено месце от слънчака. После месиш по горната рецепта, пържиш и броиш бирите (само в началото ). Вярно, че е малко играчка, докато се отделят костите, ама кюфтенцата стават превъзходни. Пърженото си е пържено, кюфтенцата са си кюфтенца. Аз просто ви дадох една рецепта. Който иска - да опита. Наздраве на всички.
п.п.: Меленето е, когато използваш вместо кайма месо за добавка. Тогава месото го меля заедно с изчистените от костите слънчаци. Иначе, с готова кайма като добавка - смесваш и месиш всичко заедно, без да се мели.
п.п.2: Каймата се добавя, за да "слепи" рибното месо и кюфтенцата да не се разтрошават при пърженето. А пък и леко ароматизира кюфтенцата .
Специално за кюфтета, аз си отделям костите, след като я сваря леко - толкова, колкото да остане твърдо месото и в същото време костите да се отделят лесно. Получава се надробено месце от слънчака. После месиш по горната рецепта, пържиш и броиш бирите (само в началото ). Вярно, че е малко играчка, докато се отделят костите, ама кюфтенцата стават превъзходни. Пърженото си е пържено, кюфтенцата са си кюфтенца. Аз просто ви дадох една рецепта. Който иска - да опита. Наздраве на всички.
п.п.: Меленето е, когато използваш вместо кайма месо за добавка. Тогава месото го меля заедно с изчистените от костите слънчаци. Иначе, с готова кайма като добавка - смесваш и месиш всичко заедно, без да се мели.
п.п.2: Каймата се добавя, за да "слепи" рибното месо и кюфтенцата да не се разтрошават при пърженето. А пък и леко ароматизира кюфтенцата .
- dekata
- Мнения: 826
- Регистриран на: Пет Мар 03, 2006 15:25
- Местоположение: гр.Карлово
- дал Браво: 3 пъти
Re: слънчак
Благодаря за полезните съвети
I’m your truth, telling lies
I’m your reasoned alibis
I’m inside open your eyes
I’m you
Sad but true
http://www.snimka.bg/?profile,albums" target="window.open(this.href);return false;
I’m your reasoned alibis
I’m inside open your eyes
I’m you
Sad but true
http://www.snimka.bg/?profile,albums" target="window.open(this.href);return false;
- jagger1
- Мнения: 3186
- Регистриран на: Сря Май 11, 2011 12:33
- Местоположение: София
- дал Браво: 757 пъти
- получил Браво: 1186 пъти
Re: слънчак
Сега се сетих, че някой беше написал по-горе, че е добре да се смеси месото от няколко вида риба. Когато ги има, напълно съм съгласен.
То, между другото има едно неписано правило:
Най-хубавата рибена чорба, най-хубавите рибени кюфтенца и най-хубавата рибена мешана скара стават от няколко вида риба заедно.
Да, ама за мен от известно време такъв берекет е само мечта . Нещо, все разделно ми се получават нещата . Иначе, е много вярно горното.
Поздрави на всички.
То, между другото има едно неписано правило:
Най-хубавата рибена чорба, най-хубавите рибени кюфтенца и най-хубавата рибена мешана скара стават от няколко вида риба заедно.
Да, ама за мен от известно време такъв берекет е само мечта . Нещо, все разделно ми се получават нещата . Иначе, е много вярно горното.
Поздрави на всички.