Страница 2 от 2

Re: Въпрос за готвене на охтопод.

Публикувано на: Нед Дек 11, 2016 13:26
от zz33
Благодаря колеги! Ето как ги направих. Първо и най-важно е варенето за да е крехко месото. След това нарязвам охтопода на дребни парченца и го осолявам , нарязвам стар лук и чесън , след което заедно с охтопода запържвам докато лукът почне лекичко да пооранжевява. Тогава сипвам половин бурканче доматено пюре и още продължавам да държа на котлона докато се поизпари водата от пюрето. След които нарязвам отгорре малко магданоз и ... готово. Друга още по-вкусна рецепта се оказа рецептата на valkil . Благодаря за което.

Re: Въпрос за готвене на охтопод.

Публикувано на: Нед Яну 29, 2017 12:17
от andonov_b
За обработката до варенето нищо не мога да кажа. На мен много ми хареса нарязан на хапки и през тигана за 1-2 минути с зехтин и МНООООГО червен пипер

Re: Въпрос за готвене на охтопод.

Публикувано на: Чет Фев 23, 2017 18:26
от ivopopov
На мен с масло повече ми допадат.

Re: Въпрос за готвене на охтопод.

Публикувано на: Нед Ное 18, 2018 11:05
от zz33
Понеже варенето е едно от най-важните упражнения , след повече от 5 г. проверяване на различни рецепти, ви споделям най-доброто което съм пробвал до момента. 1.Охтопода задължително се замразява на камък във фризера. Няма нужда от биене в скалите преди това. 2.Размразява се, слага се в тенджера със сладка вода и се вари 20 мин. Водата да го покрива в началото. Вари се на бавен огън и след това веднага се изважда и се хвърля в леген със студена вода. 3. Отново се слага в тенджерата и към новата вода се добавя около 100 гр. оцет. Вари се пак 20 мин. и после пак в легена със студена вода. 4.Пак се слага в тенджерата , като този път към водата се добавя и 250 гр. червено вино. 5.След като се вари 20 мин. се оставя малко да истине както е с водата. след това водата се изцежда. 5. Охтопода се обелва, НО ОБЕЛЕНОТО не се изхвърля , а се слага леко разтлано в една тава. В същата тава нареждате и охтопода , който преди това се нарязва на големи парчета. 6. Слагате масло отгоре върху парчетата и върху купчинката с обеленото. Слага се и сол на вкус. 7. Пече се във фурна докато стане ЛЕКО златист. След това ... да си оближеш пръстите. Мои приятели които са се хвалили колко добре им се получава, след като пробват тази рецепта я признават за много добра и забравят за предишните рецепти. Да ви е вкусно!

Re: Въпрос за готвене на охтопод.

Публикувано на: Нед Ное 18, 2018 13:55
от баш майстора
Малко е врътня, но звучи интересно. Ще се пробва... при възможност... ;)