маринован уклей
-
- Мнения: 152
- Регистриран на: Пон Мар 21, 2005 22:17
- Риболов: най вече практикувам риболв с фидер и пикер
- Местоположение: sofia
- получил Браво: 5 пъти
маринован уклей
Колеги идва времето на пролетния уклей.Във връзка с това препоръчам една рецепта за маринован уклей.Значи вземаме прясно уловен уклей който почистваме и измиваме.Махаме главите/нека все пак да не забравяме и за котките/,измиваме и отцеждаме.Правим силна саламура с разчет 1 л.вода + пакет морска сол и оставяме уклея за 24 ч/в собствени води/Отцеждаме от саламурата и нареждаме в бурканчета от лютеница като го редим с опашките нагоре.На всеки един буркан сипваме по 1 л-ца винен оцет,слагаме по 2-3 зърна черен пипер,две зрънца бахар/пимента/,даф.лист,копър.Сипваме препържено и изстинало олио до гърлото на всеки буркан.Държим на студено 10-на дни след което ще имаме на разположение едно чудесно мезе.Бурканите не запечатваме с капачките.
да попитам, трябва ли да се чисти уклеят задължително. не става ли като цацата да се маринова направо с червата. щото е голяма играчка. аз вчера с 50 бройки се изтормозих, а азко реша да пълня буркани не ми се мисли...
I don’t know half of you half as well as I should like,
and I like less than half of you half as well as you deserve.
and I like less than half of you half as well as you deserve.
- kalinux
- Мнения: 3588
- Регистриран на: Нед Фев 20, 2005 1:17
- Местоположение: Кюстендил
- дал Браво: 208 пъти
- получил Браво: 261 пъти
- Обратна връзка:
Колеги, рецептата е супер и аз я правя от години. Освен от уклей става от скобар и платика - одрани, обескостени и нарязани на парчета като един пръст. Ако имате търпение, изчакайте да минат поне 5-6 месеца от консервирането. Тогава всички подправки са проникнали в месото и рибата е узряла както трябва.
Една много важна добавка за гарнирането. След като наредите рибата в чинийката, нарежете на много ситно кромид лук и покрийте обилно с него. Прясно смлян черен пипер също. Оставете да престои така поне 15-20 минути. След това препечете черен хляб, намажете с масло и наредете в друга чинийка. Така приготвени рибите коренно променят вкуса си. Опитайте.
Тази есен направих и втори вариант на същата рецепта. Големите филета от рибите ги овалвам богато в черен и лют червен пипер, навивам ги на колелца и във всяко колелце вмъквам парченце кромид лук и кисела краставичка. След това нареждам в бурканчето и заливам с олиото. Други подправки не слагам.
Една много важна добавка за гарнирането. След като наредите рибата в чинийката, нарежете на много ситно кромид лук и покрийте обилно с него. Прясно смлян черен пипер също. Оставете да престои така поне 15-20 минути. След това препечете черен хляб, намажете с масло и наредете в друга чинийка. Така приготвени рибите коренно променят вкуса си. Опитайте.
Тази есен направих и втори вариант на същата рецепта. Големите филета от рибите ги овалвам богато в черен и лют червен пипер, навивам ги на колелца и във всяко колелце вмъквам парченце кромид лук и кисела краставичка. След това нареждам в бурканчето и заливам с олиото. Други подправки не слагам.
Владе евала за рецептата треба да я пробам ма лошото е че от такива мариновани работи ми скъсва стомаха.Ма маината му което е вкусно то е и добро за нса.Успех и наслука
Единственото нещо което обичам повече от риболова е родината си
www.starividri.org
www.starividri.org
- babydoctor
- Мнения: 15953
- Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 7:59
- Местоположение: София
- дал Браво: 46 пъти
- получил Браво: 160 пъти
Като го залееш отгоре с маринатата да няма достъп на въздух нямаш грижи с трайността. А за чистенето човекът каза да се режат главите - оттам просто се изстисква карантията. За люспите има друг номер - едра морска сол се сипва и се претрива, докато си изпаднат. Става и с пясък, ама после отмиването еtheater написа:Защо не се запечатват бурканите с капачките и не се ли налага да се свари за да има трайност буркана?
Каква е тая участ бе, народе - какъвто и байрак да се развее, дръжката му все ти е отзад...
Защо винаги бъдещето е светло, а никога настоящето???
Защо винаги бъдещето е светло, а никога настоящето???
- babydoctor
- Мнения: 15953
- Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 7:59
- Местоположение: София
- дал Браво: 46 пъти
- получил Браво: 160 пъти
Нали това казвам, само веднъж пробвах, после не ми стигна чешмата Ама го пише в дебелите книги - то и аз така се прекарахМунчо написа:Сакън, братя, недейте с пясък-после колкото и да плакнете, все хруска...
Каква е тая участ бе, народе - какъвто и байрак да се развее, дръжката му все ти е отзад...
Защо винаги бъдещето е светло, а никога настоящето???
Защо винаги бъдещето е светло, а никога настоящето???
-
- Мнения: 16627
- Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 21:17
- Риболов: пуристки
- Местоположение: гАбРоВо
- дал Браво: 415 пъти
- получил Браво: 923 пъти
- Обратна връзка:
Аз го прочетох в книгата на Николай Русков и пробвах...само веднъж...babydoctor написа:Нали това казвам, само веднъж пробвах, после не ми стигна чешмата Ама го пише в дебелите книги - то и аз така се прекарахМунчо написа:Сакън, братя, недейте с пясък-после колкото и да плакнете, все хруска...
БОКА НА УЛЪТО.
"Огин да я попари тая пастръва, що светли умове обърка и бастиса" Bate Raiko
СТАРИ ВИДРИ
"Огин да я попари тая пастръва, що светли умове обърка и бастиса" Bate Raiko
СТАРИ ВИДРИ
-
- Мнения: 625
- Регистриран на: Вто Сеп 27, 2005 16:48
- Местоположение: Пловдив
- дал Браво: 13 пъти
извинявам се че съживявам толкова стара тема, но в неделя хванах петдесетина едри уклея и реших да ги приготвя по гореописаната рецепта. въпроса ми е не трябва ли след соления разтвор да постоят в оцет известно време и тогава да се заливат с олио, понеже както казах уклеите са доста едри и с една лъжичка оцет на буркан не знам дали ще се стопят костите