Сравнение на кльонкове
- kalinux
- дал Браво: 208 пъти
- получил Браво: 261 пъти
- Обратна връзка:
Сравнение на кльонкове
Тук бихме могли да си поговорим за различните петички като форма и размер, под какъв ъгъл работят, коя какъв звук вади и защо. След това да обсъдим различните дръжки и съответните захвати за тях, коя е удобна и кога се ползва. Ножът оказва ли влияние върху звука и как трябва да се направи. Имам някои виждания напоследък, ни бих искал да разбера и вие какво мислите.
С внимание към детайлите
-
- Търговец
- дал Браво: 264 пъти
- получил Браво: 272 пъти
Мисля,че освен размера на петичката и ъгъла на закрепяне съществен дял за по-леко чукане и чист звук играе дебелината на ножа.Ако направите проби с един и същи кльонк ще усетите разликата.Пробата се състои в постоянното намаляне на дебелината му.Също така съществен дял има и правилното заточване на ножа.Хубавото двупосочно заточване позволява лесно отичане и минаване през водния слой.Според мен дръжката не бива да е по дебела от 18мм,защото след това тя ви изпълва ръката-което води до стисксне и по този начин намалява свободата на движението от китка.По дебелата дръжка вкарва в работа и рамото,което предполага по-бързо измаряне на ръката.
http://fishem.bg/" onclick="window.open(this.href);return false;
Ех,рибо рибо-какво да правя,като съм се родил рибар,а ти риба!
- kalinux
- Обратна връзка:
Правил съм експерименти с нож 2.5 мм от дърво. Обикновено ножът ми е около 3 мм, но имам и доста успешни модели на 4мм. Аз не мога да направя разлика в качеството на звука, но винаги гледам да е максимално тънко. Може би разликата е толкова незначително в звука, че на практика разлика от 1-1.5мм в ножа не е от значение. Още не съм пробвал нож под 2 мм, въпреки че и това е възможно от дърво да се направи, без да се отслабва. Може би тогава ще има какво да кажа. Но за сега от 2.5 до 4.5 мм не намирам разлика.
А какво ще кажете за ширината на ножа. Как влияе.
А какво ще кажете за ширината на ножа. Как влияе.
С внимание към детайлите
-
- Търговец
Така няма да я усетиш.Намалявай постепенно и ще разбереш.Прави се опита на един и същ кльонк.При твоя модел по трудно се разбира.Общо взето там се работи с пета.Но както казва Ники си има закони.С по остър и по тънак нож ли се реже по-добре или с по-дебел и тъп.Представи си,че режеш месо или домат.
-
- Търговец
Това,че се идава звук,не значи че кльонка е по-добър.Нали видя.С Калин в различно време се хванахме за едни и същи.А това,че ръката свиква е факт.Накарай го Пена да върти мулти с лява ръка.А всичките в България им е по-лесно.Най малко се променят нещата от навика.Така е и с дебелата дръжка.Свикнеш ли край и после немога да те убедя.Затова при барабанистите първото,което учат е постановка на ръцете.После от многото свирене хващат възпаление на китките и почиват с месеци.А им е трудно да си променят постановката.При работата с кльонк само от движението на ръката и от звуците мога да ти кажа кой точно колега сега бъка.Всеки е с различна постановка.
Последно промяна от Emo-83 на Чет Мар 08, 2007 11:59, променено общо 1 път.
-
- Търговец
Ми то от там идва и лесната работа.А на изпъкналия му влияе повече,защото и ножа минава през водата зад тапата.
-
- Търговец
Значи си станал .... и ти е добре с по дебела дръжка.
- kalinux
- Обратна връзка:
За дръжката исках да коментирам. На мен лично дебелата дръжка ми е по-удобна, защото чувствам кльонка по-стабилен и не ми се върти из пръстите. Имал съм с тънка дръжка, леко сплескана и докато не му намотах парцал не можеш да отпестя. Не мисля че дебелата дръжка мори ръката. Не виждам каква е логиката а и на практика не съм го забелязал. Тънката дръжка трябва да я стискам за да не ми бяга, а дебелата с по-голяма лежи върху ръката и по-лесно се фиксира по направлението на удара. Иначе с всичко се свиква, но нали искаме да намерим истината.
Тоя клоьонк, който Емо и Калин харесаха независимо един от друг е с нож 3.8 мм и дебела дръжка. Петата е права и работи много лесно. Мисля си че правата пета или много леко вдлъбнатия дават лекотата на работа - работи се с най-малко напрежение при влизане. За разлика от тях силно вдлъбнатия изисква по-голямо усилие, но пък и звукът е значително по-мощен, при равни други условия.
Тоя клоьонк, който Емо и Калин харесаха независимо един от друг е с нож 3.8 мм и дебела дръжка. Петата е права и работи много лесно. Мисля си че правата пета или много леко вдлъбнатия дават лекотата на работа - работи се с най-малко напрежение при влизане. За разлика от тях силно вдлъбнатия изисква по-голямо усилие, но пък и звукът е значително по-мощен, при равни други условия.
Последно промяна от kalinux на Чет Мар 08, 2007 22:21, променено общо 1 път.
С внимание към детайлите
-
- Търговец
Оказва естественно.Всеки елемент оказва влияние.Знам едно.Трудно или почти невъзможно е да повториш един кльонк.
- kalinux
- Обратна връзка:
Ей това мисля, че ще бъде много полезно да сравнявате работата на различните модели кльонкове.
Направено е така че да можеш да си сменяш ъглите на дръжката и петата. Първо си избираш захват за дръжката. После почваш да бъкаш и да търсиш подходящ ъгъл на петата, при който звукът най-лесно излиза.
Горе-долу за 1-2 часа работа всеки може да си го направи при подходяща база. При добро желание могат да се направят 2 ножа - освен правия и един С-образен, за да се пробва влиянието на ножа върху звука. Почти съм сигурен, че ножа няма такова. По същия начин може да се направят 2-3 различни петички или 2-3 модела дръжки и получаваш всички видове модели кльонкове.
Между другото тая клечка как работи, просто не е истина. Много се притеснявах от боклуците зад петата дали няма да пречат на звука, но се оказа, че няма никакъв проблем. Ножът също не е достатъчно тънък , но също не му пречи.
С подобно кльонкче и различни по дължина ножове, човек може да намери оптималната дължина за съответния борд на лодката.
Направено е така че да можеш да си сменяш ъглите на дръжката и петата. Първо си избираш захват за дръжката. После почваш да бъкаш и да търсиш подходящ ъгъл на петата, при който звукът най-лесно излиза.
Горе-долу за 1-2 часа работа всеки може да си го направи при подходяща база. При добро желание могат да се направят 2 ножа - освен правия и един С-образен, за да се пробва влиянието на ножа върху звука. Почти съм сигурен, че ножа няма такова. По същия начин може да се направят 2-3 различни петички или 2-3 модела дръжки и получаваш всички видове модели кльонкове.
Между другото тая клечка как работи, просто не е истина. Много се притеснявах от боклуците зад петата дали няма да пречат на звука, но се оказа, че няма никакъв проблем. Ножът също не е достатъчно тънък , но също не му пречи.
С подобно кльонкче и различни по дължина ножове, човек може да намери оптималната дължина за съответния борд на лодката.
С внимание към детайлите
-
- Търговец
За да има кльонка добра основа се изтънява конусовидно.Или в последните 5-7см е най-тънък.Тези последни сантиметри са газещата част и не е необходимо целия нож да е със същата дебелина.Но това е ясно отдавна.Причина да се търсят здрави дървета е точно тази.Максимално изтъняване в долната част.В противен случай кльонка е шкембе.
Последно промяна от Emo-83 на Пет Сеп 11, 2009 16:54, променено общо 1 път.