Страница 1 от 2

Как се приготвят рапани?

Публикувано на: Съб Юли 07, 2007 15:29
от Veronika
Ако някой знае, нека напише, защото има някаква тънкост за да не станат жилави, но досега не съм разбрала каква е.

Re: Как се приготвят рапани?

Публикувано на: Сря Юли 11, 2007 0:32
от Flintstone
Veronika написа:Ако някой знае, нека напише, защото има някаква тънкост за да не станат жилави, но досега не съм разбрала каква е.
Яко варене му е "майката" на рапана... между 2 и 4 часа :? като сол слагаш чак към края!
Има и още една тънкост, която знам от един твой градски - мн.добър готвач на морски деликатеси, а именно, че ги вари във "ВиВ"
т.е. Вода и Водка :lol: .
Съотношението е 50/50 или дори в повече за водката, но не забравяй да оставиш и за после при консумациията на готовите рапани...
Алкохола много спомага за омекването, но и рецептата си става скъпичка, като за първокласен ресторант 8)
Успокоението е, че не е нужно да е Абсолют или Финландия :lol:
После стават и за паниране или на салата ...мммм - вкусноооо!!!
Поздрави и успех !!! :wink:

Публикувано на: Сря Юли 11, 2007 11:11
от Veronika
Мерси. :wink: Ако и така не стане ще ти кажа.

Публикувано на: Сря Юли 11, 2007 13:07
от nikki
Рапаните се варят 10-15 минути, след това колкото повече ги вариш толкова по-жилави стават :!:

Публикувано на: Сря Юли 11, 2007 16:53
от Дели
Рапаните варя само 5 минути и още не съм хвърлил топа.
На черноморец където винаги съм ходил за едри и чисти миди , камъните тази година са покрити с рапани.

Публикувано на: Сря Юли 11, 2007 17:59
от Veronika
А така 8) . Много различни мнения. Ще чакам поне 2 съвпадения. :D

Публикувано на: Сря Юли 11, 2007 23:04
от Flintstone
Няма какво да чакаш ами ако имаш повечко рапани пробвай по двата начина и после ще кажеш каква е истината... :roll:
Аз ако имах рапани до сега да съм ги замезил, та ако ще и да хрупкат като ги дъвча 8)
Поне провокирахме повече мнения, че явно до сега се спотайваха знаещите :wink:

П.С. Във Франция съм ял и сурови рапани - разбирай живи, само че от онези най-дребните (бейби рапанчета). Ами не са били хич лоши, щом ги хапвах всяка вечер в продължение на 45 дена...

Публикувано на: Сря Юли 11, 2007 23:31
от Veronika
Правилно.Ще пробвам и трите начина и ще ви светна после каква е истината за тия гадини. :twisted: Че много ги обичам, ама само в едно заведение ги докарват както трябва. Другаде и в къщи досега само провал. Ама майстора в тва заведение не казва тайната, като тия от Хепи, дето си крият как се правят панираните им кашкавалчета. писледния ми експеримент с тях ще е да ги увия с тесто за мекици. :D

Публикувано на: Сря Сеп 19, 2007 23:35
от Златев
Моета "стратегия" за рапани е:
ппоизтъргвам налепа върху черупките (понякога дава дъх), после ги слгам в техджерата, вода колкото да ги покрие, сол - много, оцет - на око :roll: Солта и оцета са да изкарат слузта.
само ги кипвам
след като ги охладя очистжам ядките от черупките и червата. така полученият полуфабрикат е готов за всякакви рецепти, включително и фризера. Преди употреба е хубаво да се оставят да престоят за около вечер в лимонов сок (ако имат някакъв дъх ;) ) Отбелязвам пак това си е полуфабрикат!
От тук нататък е лесно :)
Можете да ги сложите да се варят с много копър. Варят се м/ду 5 и 10 мин. Ако се варят повече стават прекалено жилави. После се оставят в марината от лимонов сок, малко соев сос, лук, магданоз и.. черен пипер ;) Е те такова мезе няма! Супер стават ;) Да ви е сладко :D

Публикувано на: Съб Сеп 22, 2007 1:55
от chombe
паста пат-а-фри (кашкавалчетата на хепи)
400гр. бира /3 яйца/580гр.брашно/200газирана вода или само вода ако няма/една водна чаша пяна от бира
сега обяснявам като за начинаещи
слагаш две купи в едната 3 те белтъка и пяната от бира и разбиваш на сняг като за целувки обче консистенцията трябва като я пипнеш да е леко твърда и я оставяш на страна вземаш другата купа и в нея слагаш жълтъците от 3 те яйца 580 гр. брашно 200 грама газ. вода или само вода и разбиваш с миксера на най слабото!!!!!!!!!!!!!
след това сабираш двете смеси и ги объркваш с ръка не с миксер или тел а с ръка!!!!!!!до получаване на еднородна смес- това е една от най трудните пасти трябва да ги пускаш много бързо кашкавалите и самата паста спада и не става след около 4 часа ако не знаеш технология по хубаво ходи си ги яж в хепи преди 10 години работих там от там я знам :D имаш да черпиш една бира

Публикувано на: Съб Сеп 22, 2007 2:02
от chombe
а сега за рапаните вземаш едно кило рапани и 400 грама сланина и ги смилаш с машинка за месо получената смес я объркваш с малко черен пипер чубрица малко лук и чесън като съотношението е ако слагаш 10 гр. лук чесъна трябва да е 5гр. както се досещаш това е кайма за кюфтета :D рпобвай ако искаш

Публикувано на: Съб Сеп 22, 2007 19:26
от Veronika
Не една ами 100 ще те черпя ако станат като в Хепи. :wink:

Публикувано на: Нед Сеп 23, 2007 21:09
от Моряка
Доста съм се гмуркал под вода и съм изял доста рапани.Истината е както се писа Максимум 3-4 минути след като заври водата.След това ако щеш и кюфтета прави.

Публикувано на: Нед Сеп 23, 2007 21:23
от Veronika
chombe ти какво ще кажеш за рапаните, колко време се варят ако ще се и панират след това?

Публикувано на: Вто Сеп 25, 2007 22:43
от chombe
и аз съм съгласен с ivanprof67