Мексиканско Севиче

Пържена, на фурна или скара и каква ли още не, рецепти разни, коя от коя по-вкусна ... ммм ...
PENN
Мнения: 4833
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 2:29
Местоположение: San Diego CA
получил Браво: 8 пъти

Мексиканско Севиче

Мнение от PENN »

Ма и заглавие избарах,все едно има друго Севиче освен Мексиканското :lol:

Как да е,това ни е любимото ястие с риба по лодките,не изисква кой знае какви готварски заложби или супер/дупер кухня,лесно се приготвя / ако имаш време де / и пие много бира.Става за основно както и за салата.

Необходими продукти:

1 кило риба / скумрия,паламуд,туна или дорадо или там каквото намерите в океана /.
500 грама домати
1 купичка сок от малките зелени лимончета / и повеко не е зле/
2 глави пресен лук / аз слагам и по 3 щот сьм БЬЛГАРИН :wink: :P /
4 люти чушлета / и по 10 сьм слагал ма много се потим :lol: :lol: :lol: /
1/2 купичка кориандьр - това е много важно
1/2 купичка маслинено олио
сол пипер на вкус
50 зелени маслини

Ситно нарязвате рибата,заливате с лимонения сок и бьркате през половин час.След около 4-5 часа рибата трябва да е побеляла от сока,за гладните става и след 2.Дьржи се в хладилник ако имате,ако не ..............става и без него,самата киселина убива всичко в месото и то се готви в нея.
След като прецените,че месото е готово се прибавя всичко останало СИТНО нарязано и се обьрква с рибата и лимона.Някои цедят рибата от лимонения сок преди да прибавят другите далаверки,аз обаче обичам да си топя зальци. :P :P :P

Това се дьржи в хладилника / пак казвам АКО ИМАТЕ ТАКЬВ /,преди сервиране се прибавят маслините.
Рецептата е за около 10 души :wink:


Нищо не сьм пропуснал - лимона готви рибата която се нарязва ситно и се залива с него,нищо не се пече,вари,попарва или там каквато магария ви идва на акьла.Като побелее се прибавят ситно нарязаните продукти изброени по-горе.После с голямата льжица и много бира. :D
Go BIG or Go Home!
Аватар
koragroup
Мнения: 1435
Регистриран на: Сря Дек 28, 2005 21:52
Местоположение: Русе
дал Браво: 4 пъти
Обратна връзка:

Мнение от koragroup »

Бачо Асене,

Два въпроза.
1. Пунеже тея риби не си казват Егенето и Жителството по нашия край, дъл не могат да са субституират с подобни пушени, веяни или мариновани?
2. А кориандъра пресен на листа ли е или на прах от семена?

Леле, удавиха ми се вкусовите рецептори :lol:
Красота и спокойствие.
http://www.pepelina.com

http://www.starividri.org

"Разликата в потенциалите поражда напрежение" ... или как физиката обяснява факта, че не се разбирам с прости хора
PENN
Мнения: 4833
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 2:29
Местоположение: San Diego CA
получил Браво: 8 пъти

Мнение от PENN »

Леко уточнение - рибата която сьм готвил ВИНАГИ е била прясно уловена,най-старото парче е било да речем 20 часа в хладилника преди да му перна лимона.НИКОГА не сьм ползвал замразена,консерви,вакумирано филе или там каквото се сетите.
Рекорда при наличието на хладилник е около 8 дни,може и да издьржа и повечко ма не и оставяме време.2 кофи правя и за седмица 3 човека ги опукват :lol: :lol: :lol:

Това е добра рецепта за палатка,далечно плаване,вила без хладилници....................Всички продукти дьржат по двайсетина дни в океана без проблем,само рибата трябва да си хванете.
Тукашните Мексиканци го готвят това на жега 40 градуса ако някой се чуди дали ще омаже гащите на третия ден :lol: :lol: :lol:

Някои слагат чаша бяло вино или смачкано авокадо както и черен пипер,но това вече е вьпрос на вкус и наличие на нужните продукти.

Изображение

При наличие на скариди :wink: може да плеснете малко и от тях или направо да замените рибата изцяло.
Go BIG or Go Home!
PENN
Мнения: 4833
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 2:29
Местоположение: San Diego CA
получил Браво: 8 пъти

Мнение от PENN »

http://www.cooks.com/rec/search/0,1-0,seviche,FF.html

http://www.cdkitchen.com/recipes/cat/238/

Малко рецепти за различните видове риба.На Английски :?

Изображение
Последно промяна от PENN на Пон Ное 03, 2008 0:39, променено общо 1 път.
Go BIG or Go Home!
PENN
Мнения: 4833
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 2:29
Местоположение: San Diego CA
получил Браво: 8 пъти

Мнение от PENN »

koragroup написа:Бачо Асене,

Два въпроза.
1. Пунеже тея риби не си казват Егенето и Жителството по нашия край, дъл не могат да са субституират с подобни пушени, веяни или мариновани?
2. А кориандъра пресен на листа ли е или на прах от семена?

Леле, удавиха ми се вкусовите рецептори :lol:
Иебалига :roll: идея нямам,аз това го готвя по лодките да има за бирата.Като хвана една риба и правя кофа сьс Севиче от нея и сецай 3 дни после,като почнеш от закуската и стигнеш до освежително ястие в 3 сутринта по време на стойка.

Кориандьра пресен,кьлцаш листата на ситно и рьгаш вьтре.

Като се замисля няма начин да не стане и от маринована,но не сьм пробвал.Това е рецепа на тукашните рибари които с една вьдица и една кофа трябва да наготвят нещо.


И да уточня,че една кофа аз я кьлцам около 7 часа и рева от лука ми е най-малкия проблем.Гледайте и лиминчетата да са сочни,че голямо стискане пада.Аз ги стискам в отдена купичка,че някои от тях имат едни такива ситни семки дето не ми минават през цедката на задника :lol: :lol: :lol:
Go BIG or Go Home!
PENN
Мнения: 4833
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 2:29
Местоположение: San Diego CA
получил Браво: 8 пъти

Мнение от PENN »

http://www.epicurious.com/articlesguide ... vichevideo

малко видео

Тоя ги реже много големи и на филийки,аз ги кьлцам на малки ситни кубчета,че по лесно.
Go BIG or Go Home!
Мунчо
Мнения: 16627
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 21:17
Риболов: пуристки
Местоположение: гАбРоВо
дал Браво: 415 пъти
получил Браво: 923 пъти
Обратна връзка:

Мнение от Мунчо »

Aсене, страхотна рецепта и идея! Мисля да пробвам, само дето ще е с някакви замразени риби от магазина - няма да е съвсем същото, ама... Благодаря много!

п.с. А, и да питам за зелените лимончета - тъй като по габровско за лаймове не се е чувало, дали мога да ползвам примерно сок от обикновен лимон? ...Ех, Америка, Америка - лимоните ви лимони, рибите ви риби, а и порно се понаучихте да правите... :lol:
БОКА НА УЛЪТО.

"Огин да я попари тая пастръва, що светли умове обърка и бастиса" Bate Raiko

СТАРИ ВИДРИ
fori
Мнения: 3210
Регистриран на: Сря Авг 09, 2006 13:24
дал Браво: 9 пъти
получил Браво: 35 пъти

Мнение от fori »

Лаймове се продават в повечето магазини от големите търговски вериги, като хит и била примерно :D
СЪщо така имам подозрение че ще свърши работа и сироп мохито (с който леко размесен с хавана цлуб и сода уекинко попрекалих снощи :lol: )
Мунчо
Мнения: 16627
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 21:17
Риболов: пуристки
Местоположение: гАбРоВо
дал Браво: 415 пъти
получил Браво: 923 пъти
Обратна връзка:

Мнение от Мунчо »

В нашата "Билла" не съм виждал, а редовно я посещавам - абе то какъвто града, такива и магазините ...
БОКА НА УЛЪТО.

"Огин да я попари тая пастръва, що светли умове обърка и бастиса" Bate Raiko

СТАРИ ВИДРИ
Аватар
Kriss
Мнения: 3006
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 8:38
Риболов: спининг, тролинг
Местоположение: София
получил Браво: 1 път
Обратна връзка:

Re: Мексиканско Севиче

Мнение от Kriss »

PENN написа: 2 глави пресен лук
Последно 2 глави (стар салатен) или две връзки (зелен) или два стръка (пресен)?
И да знаеш, ако си забравил, на маслиненото олио му викаме ЗЕХТИН :wink:
И наистина става само с океанска/морска риба, въпреки че с пъстърва също би трябвало да стане, ама по-такава от кило и канче нагоре.
По-добре неестесвено весел, отколкто естествено нацупен!

Стари Видри
PENN
Мнения: 4833
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 2:29
Местоположение: San Diego CA
получил Браво: 8 пъти

Мнение от PENN »

За лимоните сьм ползвал винаги от малките ма май няма да и пречи обикновенни жьлти.Ти си зависи и от рибата,едно е твьрдото чрвено месо на туната и сьвсем друго е мекото бяло месо на дорадото.Едното го кисна 3 часа поне ако от него да правят суши и да го кльопат сурово,а другото след час е готово.


Замразена обаче забрави,едно са бактериите които си ги има в рибата и сьвсем друго е тая по хладилниците.Аз ако сьм на теб няма да рискувам макар че знаем ли го как ще му подейства поливане обилно с алкохол :lol: :lol: :lol:

А за лука говорим за глава

Изображение

Става с пресен,става и с тоя горе

Изображение

Полуостров Баха е 2000 километра дьлго нещо,вода няма,пустиня.................и тая рецепта им е любимата.Кьде тем пресен лук или претенции някакви,каквото има плякаш и после с чипс и бира ммммммммммммммммм :roll: :roll: :roll:
Go BIG or Go Home!
PENN
Мнения: 4833
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 2:29
Местоположение: San Diego CA
получил Браво: 8 пъти

Мнение от PENN »

За зехтина бях забравил,то и толко редовно готвя де ама като почнеш да ползваш тукашните термини и забравят тамошните. :lol: :lol: :lol:
Go BIG or Go Home!
Аватар
cerber
Мнения: 1873
Регистриран на: Пет Юли 07, 2006 23:51
Местоположение: Evros-GR
получил Браво: 7 пъти
Обратна връзка:

Мнение от cerber »

Браво PENN
Много добра рецепта
Аз лично не бих пробвал със замразена риба. Освен, че е опасно, вкуса и няма нищо общо с този на прясната
)><ۣ((((((((ºۣ< ڸ
laplandeca
ПОСТОЯНЕН БАН
ПОСТОЯНЕН БАН
Мнения: 986
Регистриран на: Пон Фев 04, 2008 21:16

Мнение от laplandeca »

Здраве ,PENN, редно е да ти благодаря за идеята, готвене с лимон.Пробвам с различни риби, става дори и с херинга.За диетици , пъстърва-американка :D .За рибата прилагам само лимоненето готвене с никакви или леки подправки на вкус.Преди консумиране изчеждам и за постни риби , може малко зехтин с маслинки :wink:
Доматите отделно на салата.
С лимона мариновам и други меса, става отлично, свинско за шишчета, пиле-филе пържоли, с една дума требе да те черпим некое литро бело ил ракийка :wink:
п.п В хладилника ме чака една сйомгичка, и се готви, та готви....... :D
Публикувай отговор

Обратно към “Как да я сготвим?”