Мексиканско Севиче
-
- Мнения: 4833
- Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 2:29
- Местоположение: San Diego CA
- получил Браво: 8 пъти
Мексиканско Севиче
Ма и заглавие избарах,все едно има друго Севиче освен Мексиканското
Как да е,това ни е любимото ястие с риба по лодките,не изисква кой знае какви готварски заложби или супер/дупер кухня,лесно се приготвя / ако имаш време де / и пие много бира.Става за основно както и за салата.
Необходими продукти:
1 кило риба / скумрия,паламуд,туна или дорадо или там каквото намерите в океана /.
500 грама домати
1 купичка сок от малките зелени лимончета / и повеко не е зле/
2 глави пресен лук / аз слагам и по 3 щот сьм БЬЛГАРИН /
4 люти чушлета / и по 10 сьм слагал ма много се потим /
1/2 купичка кориандьр - това е много важно
1/2 купичка маслинено олио
сол пипер на вкус
50 зелени маслини
Ситно нарязвате рибата,заливате с лимонения сок и бьркате през половин час.След около 4-5 часа рибата трябва да е побеляла от сока,за гладните става и след 2.Дьржи се в хладилник ако имате,ако не ..............става и без него,самата киселина убива всичко в месото и то се готви в нея.
След като прецените,че месото е готово се прибавя всичко останало СИТНО нарязано и се обьрква с рибата и лимона.Някои цедят рибата от лимонения сок преди да прибавят другите далаверки,аз обаче обичам да си топя зальци.
Това се дьржи в хладилника / пак казвам АКО ИМАТЕ ТАКЬВ /,преди сервиране се прибавят маслините.
Рецептата е за около 10 души
Нищо не сьм пропуснал - лимона готви рибата която се нарязва ситно и се залива с него,нищо не се пече,вари,попарва или там каквато магария ви идва на акьла.Като побелее се прибавят ситно нарязаните продукти изброени по-горе.После с голямата льжица и много бира.
Как да е,това ни е любимото ястие с риба по лодките,не изисква кой знае какви готварски заложби или супер/дупер кухня,лесно се приготвя / ако имаш време де / и пие много бира.Става за основно както и за салата.
Необходими продукти:
1 кило риба / скумрия,паламуд,туна или дорадо или там каквото намерите в океана /.
500 грама домати
1 купичка сок от малките зелени лимончета / и повеко не е зле/
2 глави пресен лук / аз слагам и по 3 щот сьм БЬЛГАРИН /
4 люти чушлета / и по 10 сьм слагал ма много се потим /
1/2 купичка кориандьр - това е много важно
1/2 купичка маслинено олио
сол пипер на вкус
50 зелени маслини
Ситно нарязвате рибата,заливате с лимонения сок и бьркате през половин час.След около 4-5 часа рибата трябва да е побеляла от сока,за гладните става и след 2.Дьржи се в хладилник ако имате,ако не ..............става и без него,самата киселина убива всичко в месото и то се готви в нея.
След като прецените,че месото е готово се прибавя всичко останало СИТНО нарязано и се обьрква с рибата и лимона.Някои цедят рибата от лимонения сок преди да прибавят другите далаверки,аз обаче обичам да си топя зальци.
Това се дьржи в хладилника / пак казвам АКО ИМАТЕ ТАКЬВ /,преди сервиране се прибавят маслините.
Рецептата е за около 10 души
Нищо не сьм пропуснал - лимона готви рибата която се нарязва ситно и се залива с него,нищо не се пече,вари,попарва или там каквато магария ви идва на акьла.Като побелее се прибавят ситно нарязаните продукти изброени по-горе.После с голямата льжица и много бира.
Go BIG or Go Home!
- koragroup
- Мнения: 1435
- Регистриран на: Сря Дек 28, 2005 21:52
- Местоположение: Русе
- дал Браво: 4 пъти
- Обратна връзка:
Бачо Асене,
Два въпроза.
1. Пунеже тея риби не си казват Егенето и Жителството по нашия край, дъл не могат да са субституират с подобни пушени, веяни или мариновани?
2. А кориандъра пресен на листа ли е или на прах от семена?
Леле, удавиха ми се вкусовите рецептори
Два въпроза.
1. Пунеже тея риби не си казват Егенето и Жителството по нашия край, дъл не могат да са субституират с подобни пушени, веяни или мариновани?
2. А кориандъра пресен на листа ли е или на прах от семена?
Леле, удавиха ми се вкусовите рецептори
Красота и спокойствие.
http://www.pepelina.com
http://www.starividri.org
"Разликата в потенциалите поражда напрежение" ... или как физиката обяснява факта, че не се разбирам с прости хора
http://www.pepelina.com
http://www.starividri.org
"Разликата в потенциалите поражда напрежение" ... или как физиката обяснява факта, че не се разбирам с прости хора
-
- Мнения: 4833
- Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 2:29
- Местоположение: San Diego CA
- получил Браво: 8 пъти
Леко уточнение - рибата която сьм готвил ВИНАГИ е била прясно уловена,най-старото парче е било да речем 20 часа в хладилника преди да му перна лимона.НИКОГА не сьм ползвал замразена,консерви,вакумирано филе или там каквото се сетите.
Рекорда при наличието на хладилник е около 8 дни,може и да издьржа и повечко ма не и оставяме време.2 кофи правя и за седмица 3 човека ги опукват
Това е добра рецепта за палатка,далечно плаване,вила без хладилници....................Всички продукти дьржат по двайсетина дни в океана без проблем,само рибата трябва да си хванете.
Тукашните Мексиканци го готвят това на жега 40 градуса ако някой се чуди дали ще омаже гащите на третия ден
Някои слагат чаша бяло вино или смачкано авокадо както и черен пипер,но това вече е вьпрос на вкус и наличие на нужните продукти.
При наличие на скариди може да плеснете малко и от тях или направо да замените рибата изцяло.
Рекорда при наличието на хладилник е около 8 дни,може и да издьржа и повечко ма не и оставяме време.2 кофи правя и за седмица 3 човека ги опукват
Това е добра рецепта за палатка,далечно плаване,вила без хладилници....................Всички продукти дьржат по двайсетина дни в океана без проблем,само рибата трябва да си хванете.
Тукашните Мексиканци го готвят това на жега 40 градуса ако някой се чуди дали ще омаже гащите на третия ден
Някои слагат чаша бяло вино или смачкано авокадо както и черен пипер,но това вече е вьпрос на вкус и наличие на нужните продукти.
При наличие на скариди може да плеснете малко и от тях или направо да замените рибата изцяло.
Go BIG or Go Home!
-
- Мнения: 4833
- Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 2:29
- Местоположение: San Diego CA
- получил Браво: 8 пъти
http://www.cooks.com/rec/search/0,1-0,seviche,FF.html
http://www.cdkitchen.com/recipes/cat/238/
Малко рецепти за различните видове риба.На Английски
http://www.cdkitchen.com/recipes/cat/238/
Малко рецепти за различните видове риба.На Английски
Последно промяна от PENN на Пон Ное 03, 2008 0:39, променено общо 1 път.
Go BIG or Go Home!
-
- Мнения: 4833
- Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 2:29
- Местоположение: San Diego CA
- получил Браво: 8 пъти
Иебалига идея нямам,аз това го готвя по лодките да има за бирата.Като хвана една риба и правя кофа сьс Севиче от нея и сецай 3 дни после,като почнеш от закуската и стигнеш до освежително ястие в 3 сутринта по време на стойка.koragroup написа:Бачо Асене,
Два въпроза.
1. Пунеже тея риби не си казват Егенето и Жителството по нашия край, дъл не могат да са субституират с подобни пушени, веяни или мариновани?
2. А кориандъра пресен на листа ли е или на прах от семена?
Леле, удавиха ми се вкусовите рецептори
Кориандьра пресен,кьлцаш листата на ситно и рьгаш вьтре.
Като се замисля няма начин да не стане и от маринована,но не сьм пробвал.Това е рецепа на тукашните рибари които с една вьдица и една кофа трябва да наготвят нещо.
И да уточня,че една кофа аз я кьлцам около 7 часа и рева от лука ми е най-малкия проблем.Гледайте и лиминчетата да са сочни,че голямо стискане пада.Аз ги стискам в отдена купичка,че някои от тях имат едни такива ситни семки дето не ми минават през цедката на задника
Go BIG or Go Home!
-
- Мнения: 4833
- Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 2:29
- Местоположение: San Diego CA
- получил Браво: 8 пъти
http://www.epicurious.com/articlesguide ... vichevideo
малко видео
Тоя ги реже много големи и на филийки,аз ги кьлцам на малки ситни кубчета,че по лесно.
малко видео
Тоя ги реже много големи и на филийки,аз ги кьлцам на малки ситни кубчета,че по лесно.
Go BIG or Go Home!
-
- Мнения: 16627
- Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 21:17
- Риболов: пуристки
- Местоположение: гАбРоВо
- дал Браво: 415 пъти
- получил Браво: 923 пъти
- Обратна връзка:
Aсене, страхотна рецепта и идея! Мисля да пробвам, само дето ще е с някакви замразени риби от магазина - няма да е съвсем същото, ама... Благодаря много!
п.с. А, и да питам за зелените лимончета - тъй като по габровско за лаймове не се е чувало, дали мога да ползвам примерно сок от обикновен лимон? ...Ех, Америка, Америка - лимоните ви лимони, рибите ви риби, а и порно се понаучихте да правите...
п.с. А, и да питам за зелените лимончета - тъй като по габровско за лаймове не се е чувало, дали мога да ползвам примерно сок от обикновен лимон? ...Ех, Америка, Америка - лимоните ви лимони, рибите ви риби, а и порно се понаучихте да правите...
БОКА НА УЛЪТО.
"Огин да я попари тая пастръва, що светли умове обърка и бастиса" Bate Raiko
СТАРИ ВИДРИ
"Огин да я попари тая пастръва, що светли умове обърка и бастиса" Bate Raiko
СТАРИ ВИДРИ
- Kriss
- Мнения: 3006
- Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 8:38
- Риболов: спининг, тролинг
- Местоположение: София
- получил Браво: 1 път
- Обратна връзка:
Re: Мексиканско Севиче
Последно 2 глави (стар салатен) или две връзки (зелен) или два стръка (пресен)?PENN написа: 2 глави пресен лук
И да знаеш, ако си забравил, на маслиненото олио му викаме ЗЕХТИН
И наистина става само с океанска/морска риба, въпреки че с пъстърва също би трябвало да стане, ама по-такава от кило и канче нагоре.
-
- Мнения: 4833
- Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 2:29
- Местоположение: San Diego CA
- получил Браво: 8 пъти
За лимоните сьм ползвал винаги от малките ма май няма да и пречи обикновенни жьлти.Ти си зависи и от рибата,едно е твьрдото чрвено месо на туната и сьвсем друго е мекото бяло месо на дорадото.Едното го кисна 3 часа поне ако от него да правят суши и да го кльопат сурово,а другото след час е готово.
Замразена обаче забрави,едно са бактериите които си ги има в рибата и сьвсем друго е тая по хладилниците.Аз ако сьм на теб няма да рискувам макар че знаем ли го как ще му подейства поливане обилно с алкохол
А за лука говорим за глава
Става с пресен,става и с тоя горе
Полуостров Баха е 2000 километра дьлго нещо,вода няма,пустиня.................и тая рецепта им е любимата.Кьде тем пресен лук или претенции някакви,каквото има плякаш и после с чипс и бира ммммммммммммммммм
Замразена обаче забрави,едно са бактериите които си ги има в рибата и сьвсем друго е тая по хладилниците.Аз ако сьм на теб няма да рискувам макар че знаем ли го как ще му подейства поливане обилно с алкохол
А за лука говорим за глава
Става с пресен,става и с тоя горе
Полуостров Баха е 2000 километра дьлго нещо,вода няма,пустиня.................и тая рецепта им е любимата.Кьде тем пресен лук или претенции някакви,каквото има плякаш и после с чипс и бира ммммммммммммммммм
Go BIG or Go Home!
-
- ПОСТОЯНЕН БАН
- Мнения: 986
- Регистриран на: Пон Фев 04, 2008 21:16
Здраве ,PENN, редно е да ти благодаря за идеята, готвене с лимон.Пробвам с различни риби, става дори и с херинга.За диетици , пъстърва-американка .За рибата прилагам само лимоненето готвене с никакви или леки подправки на вкус.Преди консумиране изчеждам и за постни риби , може малко зехтин с маслинки
Доматите отделно на салата.
С лимона мариновам и други меса, става отлично, свинско за шишчета, пиле-филе пържоли, с една дума требе да те черпим некое литро бело ил ракийка
п.п В хладилника ме чака една сйомгичка, и се готви, та готви.......
Доматите отделно на салата.
С лимона мариновам и други меса, става отлично, свинско за шишчета, пиле-филе пържоли, с една дума требе да те черпим некое литро бело ил ракийка
п.п В хладилника ме чака една сйомгичка, и се готви, та готви.......