Как се приготвят калмари?
- makiavelli
- Мнения: 292
- Регистриран на: Нед Ное 06, 2005 15:22
- Местоположение: София
- дал Браво: 1 път
- получил Браво: 9 пъти
Как се приготвят калмари?
Реших да пробвам туй става ли за ядене, обаче дайте идеи как ще е най-вкусен?
Мерси предварително и весело посрещане на Новата година на всички!
Мерси предварително и весело посрещане на Новата година на всички!
Все по-болен на тема Риболов!!!
Ето я рецептата! Уникална е! Еваларка на колегата CHOMBE!
Някой ако има друга изпитана рецепта, нека да сподели! Ще я опитам с удоволствие.chombe написа:преди 7 години я разработихме тази верига. Първия ресторант беше в бившият комплекс дружба ееех спомени... До колкото се сещам, ако ми говориш за същият сос, за който аз се сещам се прави по следният начин:
в съд се слагат следните компоненти
- 100 грама зехтин
- лимон 30 грама
- копър половин връзка
- чесън 2-3 скилидки
- черен пипер
- и босилек или риган по желание една щипка
Пасира с пасатора
Рецепта с този сос мога да ти препоръчам. Слагаш тефалов тиган на котлона, нарязваш калмари на колеленца. Преди това калмарите се киснат в марината, която се състои от 50% вода и 50% прясно мляко сол на вкус, но може и без нея. След като загрее тигана се капва съвсем малко зехтин или олио ама няколко капки. Слагат се и калмарите и се приготвят докато станат леко червеникаво кафеви. След това се прибавят 1-2 лъжици сос. Джуркат се докато изври..
Пиша всичко това на бързо и не съм подредил нещата както трябва и редактирал. Работя от 12 години като готвач. Работил съм по най култовите кръчми в София не се хваля просто съм много в час и ако някой се интересува от нещо свързано с готварството нека да пише
ще му обясня как става
- zdp
- Мнения: 164
- Регистриран на: Чет Май 26, 2005 10:49
- Местоположение: София
- дал Браво: 56 пъти
- получил Браво: 5 пъти
Взимаш туби и пипала, обелваш лилавата ципа ако не са белени, измиваш и подсушаваш, като тубите, ако искаш ги цепиш и режеш на квадрати 5х5 см (горе долу) или на шайби дебели около 1 см, а пипалата може и цели, а ако са по-големи на две ги режеш. В една съдинка сипваш водна чаша брашно, сол и смлян черен пипер и разбъркваш добре. В по-дълбок тиган (за да непръска много иначе става всякакъв) сипваш олио или зехтин (според вкуса, аз лично не съм свикнал с зехтина) около 1 - 1,5 см дебелина, за да могат да се пържат по-добре. Овалваш подсушените калмари в овкусеното брашно и слагаш да се пържат. Пържиш до леко почервеняване и обръщаш - внимавай да не ги препържиш, че стават жилави като гума. Готовите ги вадиш в съд с капак (аз ползвам иенски съд), като извадиш първата партида ги наръсваш със счукан или наситно нарязан чесън, затваряш капака и раздрусваш съдът. После слагаш на масата и докато се пържи втория тиган си сипваш по желание - бяло вино или бира (нищо че не и е сезона) и дегустираш какво си направил.
П.П. Пак наблягам на продължителността на пържене на калмарите - не трябва самото месо до покафенява а само брашното с което е овалено. При препържване стават жилави и месото направо горчи.
А при покупката на калмарите (важи за тубите) гледай да са по-дебели и месото да е с плътен цвят, да не са прозрачни. По-месестите са по-вкусни.
П.П. Пак наблягам на продължителността на пържене на калмарите - не трябва самото месо до покафенява а само брашното с което е овалено. При препържване стават жилави и месото направо горчи.
А при покупката на калмарите (важи за тубите) гледай да са по-дебели и месото да е с плътен цвят, да не са прозрачни. По-месестите са по-вкусни.
-
- Мнения: 108
- Регистриран на: Пет Ное 24, 2006 23:16
- Местоположение: софия
- получил Браво: 1 път
Да направя една добавка след като видях че темата е отворена ,отдавна не съм влизал във как да я сготвим ,ще ви кажа един нов сос :
за да е по ясно ще опростя приготвянето ,вземате един буркан
в него слагате една супена лъжица индйиско къри ,две супени лъжици пикантина ,една супена лъжица черен пипер ,две супени лъжици чесън,4 супени лъжици соев сос
двеста милилитра лимонов сок ,двеста милилитра вода и 50 грама олио разбъквате
След като сосчето е готово приготвяте калмарите на
тиган на колелца става по лесно и като придобият червенокафеникав цвят са готови точно тогава прибавяте 4 лъжици от сосчето за (250грама калмари)джуркате колкото да поемат и край същият сос върви и на пилешко филе
нарязвате на лентички (жулиени) овалвате в брашно и в много малко мазнина на тефал го запържвате като стане готово пак добавяте 4 лъжици от соса(става дума пак за 250 грама) джуркате колкото да поеме и е готово.За калмарите има и на фурна пълнени с черен ориз и други работи ,с зеленчуци и тиквички ,с кайма и всякакви варианти със това количество сос може да направите 10 порции ,соса издържа две седмици без да се развали .Аз си правя калмарите като ги нарежа на кръгчета овалям във брашно и ги панирам в яйце след това изтисквам един лимон отгоре и давай бирииии за колегата горе калмари пържени с брашно не съм виждал ,виждал съм в царевично брашно и царевично и малко брашно както и една друга панировка която не ми се обяснява наистина е важно да не се приготвят много дълго но аз говоря за чисти калмари не за панета стават готови за 5 минути
ps:калмарите се водят туби купувайте бели те са готови изчистени и могат да се приготвят направо без да се чистят най добър за консумация един брой 150 грама големите над 200-300 грама за мен не струват става дума за замразени ,пресните които колегата горе описва са по добри но трудно се намират и все пак според кисията на всеки
за да е по ясно ще опростя приготвянето ,вземате един буркан
в него слагате една супена лъжица индйиско къри ,две супени лъжици пикантина ,една супена лъжица черен пипер ,две супени лъжици чесън,4 супени лъжици соев сос
двеста милилитра лимонов сок ,двеста милилитра вода и 50 грама олио разбъквате
След като сосчето е готово приготвяте калмарите на
тиган на колелца става по лесно и като придобият червенокафеникав цвят са готови точно тогава прибавяте 4 лъжици от сосчето за (250грама калмари)джуркате колкото да поемат и край същият сос върви и на пилешко филе
нарязвате на лентички (жулиени) овалвате в брашно и в много малко мазнина на тефал го запържвате като стане готово пак добавяте 4 лъжици от соса(става дума пак за 250 грама) джуркате колкото да поеме и е готово.За калмарите има и на фурна пълнени с черен ориз и други работи ,с зеленчуци и тиквички ,с кайма и всякакви варианти със това количество сос може да направите 10 порции ,соса издържа две седмици без да се развали .Аз си правя калмарите като ги нарежа на кръгчета овалям във брашно и ги панирам в яйце след това изтисквам един лимон отгоре и давай бирииии за колегата горе калмари пържени с брашно не съм виждал ,виждал съм в царевично брашно и царевично и малко брашно както и една друга панировка която не ми се обяснява наистина е важно да не се приготвят много дълго но аз говоря за чисти калмари не за панета стават готови за 5 минути
ps:калмарите се водят туби купувайте бели те са готови изчистени и могат да се приготвят направо без да се чистят най добър за консумация един брой 150 грама големите над 200-300 грама за мен не струват става дума за замразени ,пресните които колегата горе описва са по добри но трудно се намират и все пак според кисията на всеки
Мдаа... Колкото народ, толкова и рецепти.
Започваме.
Пълнени калмари вариант 1:
За целта трябват само туби. Макълцва се лук с малко орехи, умерено количество от сместта се поставя в тубите и се запокитва в тенджерата под налягане да се вари за 20-30 мин, със съответното количество сол.
Пълнени калмари вариант 2:
контрол-це/контрол-ве
Необходими са ни:
2 големи калмара (тези които ползвах бяха почти по кило парчето)
300-500 г скариди
2 средни (че и малки) картофа
2 жълтъка
4 домата
малко сметана.
Малка забележка за скаридите. Предпочитам да купувам от най-ефтините гренландски скариди в Метро, килограмовите разфасофки в прозрачните пликове. Като съотношение цена-качество са перфектни, а и са доста по-качествени от тези които примерно се продават в Била на двойна цена.
Скаридите се размразяват, белят и накълцват.
Калмарите се чистят (пропуснах да спомена че е задължително да се ползват неизчистени, щото тубите са прекалено стерилни). Пипалата се накълцват, за да стане по лесно, трябва да се залеят с вряла вода. Картофите се варят и се намачват като за пюре. Пипалата, скаридите, картофите и жълтъците се омесват, посоляват, подправят с малко риган и босилек. Пълнят се калмарите, след което се защипват с по една клечка за зъби, за да не ръсят материал. Слагат се на тиган с малко зехтин и се оставят за 30-тина минути на слаб огън.
През това време доматите се попарват, белят се, кълцат се, добавят се към манджата по изтечение на 30-те минути. Цялото чудо се залива със сметана и се оставя за около 10 мин на котлона.
Пържени калмари, как си ги харесвам:
Тубите се хвърлят в кипяща вода за 5-7 минути. Хубаво е кипящата вода да е чайче от типичните средиземноморски подправки, със съответното количество сол.
Вадят се, оставят се леко да изстинат, кълцат се на пръстенчета. Запържват се на тиган със зехтин, като добавям умерено количество сос от стриди и чили за морска храна.
Започваме.
Пълнени калмари вариант 1:
За целта трябват само туби. Макълцва се лук с малко орехи, умерено количество от сместта се поставя в тубите и се запокитва в тенджерата под налягане да се вари за 20-30 мин, със съответното количество сол.
Пълнени калмари вариант 2:
контрол-це/контрол-ве
Необходими са ни:
2 големи калмара (тези които ползвах бяха почти по кило парчето)
300-500 г скариди
2 средни (че и малки) картофа
2 жълтъка
4 домата
малко сметана.
Малка забележка за скаридите. Предпочитам да купувам от най-ефтините гренландски скариди в Метро, килограмовите разфасофки в прозрачните пликове. Като съотношение цена-качество са перфектни, а и са доста по-качествени от тези които примерно се продават в Била на двойна цена.
Скаридите се размразяват, белят и накълцват.
Калмарите се чистят (пропуснах да спомена че е задължително да се ползват неизчистени, щото тубите са прекалено стерилни). Пипалата се накълцват, за да стане по лесно, трябва да се залеят с вряла вода. Картофите се варят и се намачват като за пюре. Пипалата, скаридите, картофите и жълтъците се омесват, посоляват, подправят с малко риган и босилек. Пълнят се калмарите, след което се защипват с по една клечка за зъби, за да не ръсят материал. Слагат се на тиган с малко зехтин и се оставят за 30-тина минути на слаб огън.
През това време доматите се попарват, белят се, кълцат се, добавят се към манджата по изтечение на 30-те минути. Цялото чудо се залива със сметана и се оставя за около 10 мин на котлона.
Пържени калмари, как си ги харесвам:
Тубите се хвърлят в кипяща вода за 5-7 минути. Хубаво е кипящата вода да е чайче от типичните средиземноморски подправки, със съответното количество сол.
Вадят се, оставят се леко да изстинат, кълцат се на пръстенчета. Запържват се на тиган със зехтин, като добавям умерено количество сос от стриди и чили за морска храна.
-
- Мнения: 86
- Регистриран на: Нед Юни 07, 2009 7:29
- Местоположение: VARNA
- получил Браво: 1 път
Как се приготвят калмари?
Купуват се изчистени замразени туби,измиват се и се нарязват на колелца.Бланшират се във вряща вода максимум 2 минути и се панират до златисто както казва zdp.НАЗДРАВЕ
колеги от дълги години съм в гърция и тук ги правим така: почистване и измиване,оставяте да се отцедят .На 1 кг калмари изсипвате 1 и1/2 пакетче бакпулвер ,разбърквате,оставяте да постои 1 час.После овалвате в царевично брашно /без да се измива от бакпулвера/ до златисто но не много защото става твърдо.Биричка и
- joro_olyмпус
- Мнения: 11699
- Регистриран на: Съб Окт 08, 2005 21:48
- Местоположение: Част от седмицата в София
- дал Браво: 6 пъти
- получил Браво: 9 пъти
- Обратна връзка:
Много ти благодаря за споделената рецепта. Вече ще мога и да не ходя до Кавала в уикенда за да похапна каламари. Моля те, ако ти е възможно да споделиш как маляките правят тиквичките на чипс и рецептите им за октоподи. Благодаря предварително! Надявам се, че и колегите се интересуват и ще ми простят оспамването на темата.sokingr написа:колеги от дълги години съм в гърция и тук ги правим така: почистване и измиване,оставяте да се отцедят .На 1 кг калмари изсипвате 1 и1/2 пакетче бакпулвер ,разбърквате,оставяте да постои 1 час.После овалвате в царевично брашно /без да се измива от бакпулвера/ до златисто но не много защото става твърдо.Биричка и
калмари
колега чипса от тиквички става така: нарязват се с пресичка за картофи или друг уред на дълги квадратни ивички/4х4 или 5х5/ подсушават се .Посипвате с брашно и в един гевгир ги изтръсквате от излишното брашно.Пържат се в силно загрято олио докато придобият златист цвят. Oктоподите аз ги правя така:след като е престоял във фризара седмица две за да омекне месото го поставяме в една тенджерка/след като се размрази/ сипваме 200 грама вода 50 мл оцет ,дафимов лист 2-3, един морков нарязам на колелца малко черен пипер на зрънца 10.Не слагаите сол защото става твърдо месото. Вклучвате котлона на силно но само докато заври след това намалявате на слабо просто да къкри.Варите около 1-1.5 часа/почти да изври водата. После посолявате докато е топло за да поеме,нарязвате на парчевца,подправяте с зехтин и малко сок от истински лимон и да ви е сладко
- joro_olyмпус
- Мнения: 11699
- Регистриран на: Съб Окт 08, 2005 21:48
- Местоположение: Част от седмицата в София
- дал Браво: 6 пъти
- получил Браво: 9 пъти
- Обратна връзка:
Това ще го пробвам със сигурност, защото този уикенд наистина съм решил отново да посетя Гърция - чисто кулинарно, с цел добро похапване. Ще си купя и продуктите оттам, че подочух че цените са паднали яко покрай финансовата криза. А ти колега, къде се подвизаваш - че аз често ходя там - до наблизо. Какво ще кажеш за октопода на скара? Стига да не е оплют яко от мухите, дорде съхне.
-
- Мнения: 86
- Регистриран на: Нед Юни 07, 2009 7:29
- Местоположение: VARNA
- получил Браво: 1 път
Re: Как се приготвят калмари?
Здравейте, любители на калмарите
Много обичаме калмари и досега купувахме готови изчистени.
Напоследък купуваме цели, като смятаме, че са по-истински. Купуваме и малки розови и по-големи. Почиствам ги, както ми казаха в магазина, но при приготвяне /най-често паниране/ имат много неприятна миризма.
Понякога ги кисна в прясно мляко или студена вода /както чета в някои форуми/, но не помага.
Моля ви, дайте ми съвет как да ликвидирам тежкия дъх.
Ще ви бъда много благодарна.
Много обичаме калмари и досега купувахме готови изчистени.
Напоследък купуваме цели, като смятаме, че са по-истински. Купуваме и малки розови и по-големи. Почиствам ги, както ми казаха в магазина, но при приготвяне /най-често паниране/ имат много неприятна миризма.
Понякога ги кисна в прясно мляко или студена вода /както чета в някои форуми/, но не помага.
Моля ви, дайте ми съвет как да ликвидирам тежкия дъх.
Ще ви бъда много благодарна.
- zdp
- Мнения: 164
- Регистриран на: Чет Май 26, 2005 10:49
- Местоположение: София
- дал Браво: 56 пъти
- получил Браво: 5 пъти
Re: Как се приготвят калмари?
Минаваш пак на покупка на изчистени. Нормално е да имат лош аромат след като са преседяли няколко дни с карантията. Досега никога не съм купувал цели калмари поради тази причина, а затова дали са по-истински целите от чистени туби или пипала мисля, че е малко трудно направата на ментета особено за пипалата.Mily написа:Здравейте, любители на калмарите
Много обичаме калмари и досега купувахме готови изчистени.
Напоследък купуваме цели, като смятаме, че са по-истински. Купуваме и малки розови и по-големи. Почиствам ги, както ми казаха в магазина, но при приготвяне /най-често паниране/ имат много неприятна миризма.
Понякога ги кисна в прясно мляко или студена вода /както чета в някои форуми/, но не помага.
Моля ви, дайте ми съвет как да ликвидирам тежкия дъх.
Ще ви бъда много благодарна.