Чируз от морска риба
- TeHeB
- Мнения: 545
- Регистриран на: Вто Апр 27, 2010 14:11
- Местоположение: Burgas
- получил Браво: 1 път
Чируз от морска риба
Ако някой знае някаква рецепта за чируз на дребна морска риба .. (сафрид , цаца) нека даде някаква идея.Аз пробвах и вижте кво ми се получи:
сложих цацата в много солена вода за 12 часа след това я полях с оцет (да не я кажат мухи) на слънце за 1/2 часа и я завързах на едни конци на слънце да се суши не нещо не ми се получава. !! H E L P !!
сложих цацата в много солена вода за 12 часа след това я полях с оцет (да не я кажат мухи) на слънце за 1/2 часа и я завързах на едни конци на слънце да се суши не нещо не ми се получава. !! H E L P !!
- joro_olyмпус
- Мнения: 11699
- Регистриран на: Съб Окт 08, 2005 21:48
- Местоположение: Част от седмицата в София
- дал Браво: 6 пъти
- получил Браво: 9 пъти
- Обратна връзка:
- КИРО
- Мнения: 1422
- Регистриран на: Пет Авг 24, 2007 18:42
- Местоположение: ВАРНА
- дал Браво: 5 пъти
- получил Браво: 25 пъти
Re: Чируз от морска риба
Цацата,хамсията и сигурно има и още - не стават за чируз.
Обаче осолени след месец са супер.
Сафрида се изчиства,12 часа в силна саламура (яйцето да изплува ),
прекарваш го през оцета,навързваш го и за около 2 дена на простира.
Обаче нека да е сенчесто място.
Мухите верно не го кацат,ама ако го набарат осите,остава само скелета.
След втория ден го прибираш в хладилника,че иначе съвсем изсъхва.
Добър чироз става и от меджита.Той и за 24 часа е готов.
Обаче,есенния сафрид ( едрия ),не го хабете за чируз.
Или осолен,или в камерата,като му дойде времето го мятате на скарата.
Обаче осолени след месец са супер.
Сафрида се изчиства,12 часа в силна саламура (яйцето да изплува ),
прекарваш го през оцета,навързваш го и за около 2 дена на простира.
Обаче нека да е сенчесто място.
Мухите верно не го кацат,ама ако го набарат осите,остава само скелета.
След втория ден го прибираш в хладилника,че иначе съвсем изсъхва.
Добър чироз става и от меджита.Той и за 24 часа е готов.
Обаче,есенния сафрид ( едрия ),не го хабете за чируз.
Или осолен,или в камерата,като му дойде времето го мятате на скарата.
-
- Мнения: 122
- Регистриран на: Пет Мар 23, 2007 16:50
- Местоположение: София
-
- Мнения: 1271
- Регистриран на: Съб Юли 18, 2009 16:41
- дал Браво: 84 пъти
- получил Браво: 27 пъти
Re: Чируз от морска риба
E морски уклей много трудно се намираLudia Shekspir написа:Ами от уклеи ставали чирус и как?
- joro_olyмпус
- Мнения: 11699
- Регистриран на: Съб Окт 08, 2005 21:48
- Местоположение: Част от седмицата в София
- дал Браво: 6 пъти
- получил Браво: 9 пъти
- Обратна връзка:
Re: Чируз от морска риба
Става супер от каракуди и платики. Уклея е еквивалент на цацата.Ludia Shekspir написа:Ами от уклеи ставали чирус и как?
-
- Мнения: 1271
- Регистриран на: Съб Юли 18, 2009 16:41
- дал Браво: 84 пъти
- получил Браво: 27 пъти
Re: Чируз от морска риба
А от цацата не ставаjoro_olyмпус написа:Става супер от каракуди и платики. Уклея е еквивалент на цацата.Ludia Shekspir написа:Ами от уклеи ставали чирус и как?
Цацата,хамсията и сигурно има и още - не стават за чируз.
Обаче осолени след месец са супер
-
- Мнения: 4
- Регистриран на: Сря Юни 15, 2011 7:37
Re: Чируз от морска риба
В голяма грешка сте за цацата!!!!
Заравя се в сол за 24 часа,след това се изчиства,измива се с оцет(в купа се залива с оцет,разбърква се добре да измие остатъците от червата и се отцежда) и се разпръсква на сянка върху хартия.Два пъти дневно се разбърква да се обърне,на втория ден може да се смени хартията.За3-4 дни е готова за мезе,ако си приготвил повечко се съхранява в торбичка в хладилника,плътно опакована за да не се овлажнява или пресушава.
Ако разполагаш с пушилня може да я опушиш пръсната върху ситна мрежа(рабица),става върха!!!
Уклея не става за чируз,много е мазен,но е перфектен за мариноване.
Заравя се в сол за 24 часа,след това се изчиства,измива се с оцет(в купа се залива с оцет,разбърква се добре да измие остатъците от червата и се отцежда) и се разпръсква на сянка върху хартия.Два пъти дневно се разбърква да се обърне,на втория ден може да се смени хартията.За3-4 дни е готова за мезе,ако си приготвил повечко се съхранява в торбичка в хладилника,плътно опакована за да не се овлажнява или пресушава.
Ако разполагаш с пушилня може да я опушиш пръсната върху ситна мрежа(рабица),става върха!!!
Уклея не става за чируз,много е мазен,но е перфектен за мариноване.
Re: Чируз от морска риба
Такава, сушена цаца продават в рибните магазини и аз редовно си купувам!недялко радков написа:В голяма грешка сте за цацата!!!.............
-
- Мнения: 2
- Регистриран на: Сря Окт 19, 2011 23:49
- Риболов: плувка
-
- Мнения: 122
- Регистриран на: Пет Мар 23, 2007 16:50
- Местоположение: София
Re: Чируз от морска риба
Колега от платика и каракуда каква е технологията за приготвяне на чирус? Към момента платиката съм я осолил яко с морска сол и седи.joro_olyмпус написа:Става супер от каракуди и платики. Уклея е еквивалент на цацата.Ludia Shekspir написа:Ами от уклеи ставали чирус и как?
- jagger1
- Мнения: 3186
- Регистриран на: Сря Май 11, 2011 12:33
- Местоположение: София
- дал Браво: 757 пъти
- получил Браво: 1186 пъти
Re: Чируз от морска риба
Технологията за каракудата е същата, както и за сафрида. Аз не използвам оцет. Само морска сол. Има само една подробност: Каракудите, след като се почистят от люспите, хрилете и катантията се цепят на две по дължина. Обикновено се подбират по-дребните каракуди. Едрите - гответе ги както си знаете. После съхнат по-равномерно и стават муцка. За да не ги кацат мухите и осите, може да се окачат в един цилиндър, направен от мрежа против комари. Сушат се на сянка и на проветриво място - в никакъв сучай на слънце! Само на сянка и на проветриво. Проверяват се след 4-5 дни дали са готови.
Да ви е сладко. Поздрави.
Да ви е сладко. Поздрави.