|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
lachezarnb
|
Пуснато на: Нед Юли 11, 2010 20:54 Заглавие: Страхотен ден |
| |
|
Здравейте колеги, днес 11.07 отидох на р.Искър близо до с. Елисейна. Там има доста добри места за спининг, но понеже има и доста рибари реших да отида на едно почти недостъпно място между Боф и Елисейна. Та след доста ходене, газене, провиране през трънки и катерене по скали ( между другото да газиш в Искъра е като руска ролетка, аз затънах на два пъти до кръста), стигнах до заветното място. И както и друг път си струваше. От 10 до 12ч. Имах около двайсет удара, главно от юноши 150-200гр., които връщах в къщи с заръка да доведат родителите си, и някои ги доведоха. До 17ч. Имах 7 клена по половин кило и реших че е време да си ходя. След като преминах гореспоменатите препятствия, излязох на удобния бряг и видях че има пръснати десетина рибари. И тук си вървяха същите 150 грамови кленчета като на конвеир, но за мое изумление не се връщаха във водата. Повлиян навярно от доброто си настроение си казах е „какво да се прави тук няма работа хората сигурно се изхранват с това”. Да ама не, като излязох на пътя имаше шест автомобила всеки по над 50 000лв. и забележете всички бяха със софийска регистрация.
В заключение искам да кажа:
Ако случайно някой от тези „риболовци” прочете написаното от мен, моля да ми отговори на следния въпрос: Толкоз ли нямате 10лв. да си купите риба от магазина ако ви се яде или подбирате размера на рибата която ловите по размера на пишките си? |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
sandista
|
Пуснато на: Нед Юли 11, 2010 21:21 Заглавие: |
| |
|
Руска рулетка е да ядеш риба от Искъра Щом ги кефи ... им казвам Бон Апети ! А местата около Елисейна .. смрад ! Толкова мърсотия,химикали и боклуци до коляно никъде другаде не бях виждал. Не стъпвам там повече ! _________________ Напълни душата , не торбата ! Catch & Release !
Спининг Клуб "Абичи" |
|
|
 |
Kentavar
Регистриран на: 11 Яну 2006 Местожителство: Тялом в София, духом винаги на Огоста.
|
Пуснато на: Нед Юли 11, 2010 21:32 Заглавие: |
| |
|
Слушай баче си Саше. Не си струва. Ама хич.  _________________ Цял живот в длан една, длан загребала вода, от любимата река!
www.starividri.org
Prowler Elite 4.5 Angler
Спининг клуб "Абичи" - кандидат член, отново! |
|
|
 |
Marco Polo©
|
Пуснато на: Пон Юли 12, 2010 9:38 Заглавие: |
| |
|
За Елисейна - не знам, но около Койнаре заварих не един човек с по 7-8-10 заметнати тояги...
На въпроса "Абе не ви ли е страх от проверки?!"
отговорът беше "Че кво толкова, те двете приятелчета отидоха да вземат салатки..."
Колата - софийска, боклукът - софийски...
Аман!
 _________________ Ако в къщи ви досаждат комари - изловете ги, откъснете им хоботчетата и бръмчилото и ги оставете да си летят мълчаливи, зли и гладни! |
|
|
 |
Палавелко
|
Пуснато на: Пон Юли 12, 2010 10:40 Заглавие: |
| |
|
Бракониерите са си бракониери винаги, когато нарушават закона. Но подобно поведение, като на тези, е по-голямата свинщина - да знаят, че с една салатка и пийване или малко кеш ще мине номера при пълното съзнание, че подкупват.
Не ги оправдавам но замислете се защо е така!
---
п.п.
Много пъти съм се замислял и ми се е искало да споделя и да поговорим за другия тип бракониерство - причинен от невежество, и как би могъл да се предотврати. Толкова често се сблъсквам с хора, които и идея си нямат, че вършат нещо, което е не просто незаконно (защото незаконното* е много чувствително понятие за масата ни сънародници) а и нещо вредно за водоемите и рибите ни, което сякаш по-може да бъде разбрано.
Аз самия имах късмет за това, че бях вдъхновен да погледна с други очи на природата около мен но и си давам сметка, че толкова много съм променил отношението си към рибите и природата изобщо благодарение и на това, че чета форума.
Няма как всички да четем форумите. Много пъти съм се опитвал да обяснявам, включително и на познати, че нещо не е редно но разбиране не съм срещал. Може би е просто въпрос на възпитание...
---
Вчера се засякох с един "колега" на реката. Мяташе парашут. Въпреки, че ми беше много притеснено и неловко го попитах. Отговори ми, че не бил бракониер. Бил пробвал с блесна но неуспешно и за това с парашут. Но дори и с парашута вземал само по две-три рибки и ако са под нормата си ги пускал. Не успях да обясня, че си е бракониерство... |
|
|
 |
jazzmena
|
Пуснато на: Пон Юли 12, 2010 11:03 Заглавие: |
| |
|
да си говорим тук е като преливане от пусто в празно..... "Кучетата си лаят - кервана си върви." И все пак.....
И аз се тормозя и си мисля. всеки случай е индивидуален и не може да сложиш всичко под един знаменател. При едни е въпрос да се изфукат, да се направят на големите мъжкари, при други е незнание, при трети - прехрана ..... и така нататък.
Какво значение за причините? Причини и основания все се намират. Резултата е същия. според мен това ни е манталитета. И като караме по пътя - правим глупости защото все си мислим че ще ни се размине - какво толкова, ще му бутнем н ченгето и готово. Полицая и той така си вика - какво толкова и подминава щото няма смисъл... Така всичко е навързано.
Какво толкова....
Вчера на Враждебна на реката срещнах поредния тъмнокож лумпен с парашут. Беше много наясно. Развиках му се и щях да го бутна в реката да се поокъпе, но успя да се изнесе. Имаше едно момче и един едър пич на близо, които бяха на булдо и ме подкрепиха след като дигнах скандал. Но какво от това? Нищо не постигнах. Нито ми олекна, нито този субект е прекратил да убива миниатюрни рибки. Какво да правим? _________________ http://starividri.org | http://starividri.eu | http://starividri.com
"Жените-шофьори са като звездите: вие ги виждате, те вас - не." |
|
|
 |
Палавелко
|
Пуснато на: Пон Юли 12, 2010 11:18 Заглавие: |
| |
|
Именно това е въпроса, какво да се направи. Приказването тук може да е като веенето на вятъра но има и полезни неща, които могат да се обменят и научат.
Ето например благодарение на няколко колеги, които споделиха тук вече знам, че е по-добре да се звъни на 112 и така ще правя. Нямаше да го знам ако не бях го прочел тук.
---
Винаги ми е било неловко аз да се разправям с бракониери, особено чрез силови методи никога и не съм го правил. В крайна сметка си плащам данъците за това, за да го има и 112 и ИАРА и полицията... и изобщо държавата . |
|
|
 |
lachezarnb
|
Пуснато на: Пон Юли 12, 2010 19:11 Заглавие: продължение |
| |
|
Днес си свърших работата към обяд и пак отскочих до Елисейна, първо обаче да кажа за искъра, според мен поне в участъка Лъкатник - Елисейна водата е чиста причината за размътването е строежа на няколкото електроцентрали, а и от местен ветринар знам че реката е ОК. А сега по темата, днес нямаше хора само в далечината видях някакви хора и замятайки леко по леко се приближих до тях. Оказа се дядо с внуче. Дядото беше като герой на Вазов или Йовков, протрити и закърпени дрехи жилест и препечен от слънцето. Беше заметнал дрянова или върбова пръчка с направен от медна тел водач на върхъ и совалка вместо макара, плувката май беше издякана от дърво. Докато оглеждах този "средновековен" риболовец и хлапето, плувката му потъна и той издърпа от водата някакво дребно рибе стотина грама. Хлапето се развика " Деди рибка" , и да видиш изненада, Дядото откачи рибето и го върна във водата, хлапето се намуси, а дядото го гушна и му каза " това беше малко като тебе деди не се ядосвай ще си хванем по-голямо"
Та какво да кажа, май всичко е до възпитание и морал, за циганите също съм раздвоен. При мен преди време при мен работеше едно момиче-циганка, с ръка на сърцето мога да кажа че по-съвестен и чист работник не съм имал, познавам и родителите и сестрите и и те са същите. Та и тоя циганин с парашута, кой знае колко гладни чавета има в къщи, но пък може да е пратил чаветата да просят а с парашута да изкара за ракия. |
|
|
 |
jazzmena
|
Пуснато на: Вто Юли 13, 2010 14:38 Заглавие: |
| |
|
Изобщо не е важно кой какъв цвят ми е кожата или каква му е народността. Споменал съм го погрешно. Сори.
Но не бива ние да се превръщаме в някакви съдници и да казваме този има право и може, а онзи не. Това е грешно. Пред закона всички трябва да сме равни. Щом правилата са за мен, то те са и за теб и всеки да е така дъбър да ги спазва. Просто е.
Има много мъка, бедност и нещастие. Съчувствам и когато мога и помагам. Но това не може да е основание за неспазване на закона. _________________ http://starividri.org | http://starividri.eu | http://starividri.com
"Жените-шофьори са като звездите: вие ги виждате, те вас - не." |
|
|
 |
lachezarnb
|
Пуснато на: Вто Юли 13, 2010 15:54 Заглавие: |
| |
|
| Няма спор закона е за всички, но пък ако стареца беше прибрал рибето едва ли щях да му се сърдя. Мисълта ми беше че отношението към природата трябва да се култивира от рано. |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|