Тайно сосче за НИКУЛДЕН

Пържена, на фурна или скара и каква ли още не, рецепти разни, коя от коя по-вкусна ... ммм ...
Аватар
Коце
Мнения: 6447
Регистриран на: Пон Юни 22, 2009 20:04
Риболов: и бира чадо!
Местоположение: София
получил Браво: 9 пъти

Тайно сосче за НИКУЛДЕН

Мнение от Коце »

Да не цапам темата с рибите, реших да Ви разкрия тук една дълго пазена от мен тайна домашна рецепта за сос "Скордаля" от Созопол!
Рецептата ми я каза на уше бай Васил Вълканов, живеещ в стария град! Самата рецепта има доста вариации по ресторантите, но никой не я прави като него! Също така Бай Васил слага в една каца сардела, налага я със сол и след няколко месеца я отваря....ама още не ми е казал как точно! :lol:

Сос "Скордаля" /истинската рецепта/

1 майонеза Краси
4-5 с.л. кисело мляко
5-6 скилидки чесън
4-5 ч.л. галета

Изсипвате майонезата, добавяте пресованите скилидки чесън и млякото. Разбърквате добре и опитвате. Тайната на рецептата е в това да направите вкуса, така че да е по средата между майонезения и на киселото мляко - нито мазен, нито кисел! Ако трябва добавяте още кисело мляко за да убие вкуса на майонезата. По мои наблюдения нейните качества варират всеки път. Като го постигнете добавяте галетата, която придава гъстота и приятно усещане на езика. Слагате го в купичка и за 2-3 часа в хладилника. Сервира се студен с рибата!
А наздраве! 8)
Последно промяна от Коце на Чет Дек 02, 2010 18:49, променено общо 1 път.
Д-р Флекс написа:Jeddi Master Sofianetzo soFidero
Аватар
Златев
Мнения: 2184
Регистриран на: Вто Май 09, 2006 15:17
Местоположение: Варна
дал Браво: 955 пъти
получил Браво: 179 пъти

Мнение от Златев »

Тук има много истина! При майонезата краси съм установил, че на една кутийка пасват 2 чаени лъжички с връх кисело мляко. Естествено, всичко варира. :)
:lol: Наздраве!

ПП
В хладилника има малко скурдаля от неделя /е, по наша рецепта/ и някой друг пържен костурец, мъдрее се бира... :lol:
Аматьорски Спининг Клуб "С Брат ми"
Аватар
razor
Мнения: 556
Регистриран на: Сря Юли 26, 2006 18:30
Местоположение: По гьоловете и реките :)
получил Браво: 1 път

Мнение от razor »

Разрешете да доложа:


На туй така прекрасно нещо може да му се сложи една идейка хубаво бяло сухо вино.
Gone fishing... ><((((º> ><((((º> ><((((º> ><((((º>
Аватар
razor
Мнения: 556
Регистриран на: Сря Юли 26, 2006 18:30
Местоположение: По гьоловете и реките :)
получил Браво: 1 път

Мнение от razor »

Ето и от мен нещо (благодарение на Fats от bikerz.bg)


СЕЛЬОДКА

Почистете херинги и го затрупайте със сол в тава или друга подходяща кутия. След 24 часа залейте с вода, да престоят още едно денонощие. Следва накисване в оцет за половин час, отделяне на костите и кожата. Филенцата се нареждат в подходящ съд и се заливат с олио. Прибавят се цели зърна черен пипер и 1-2 бахар. Колкото по-дълго време престои в олиото, толкова по-вкусен резултат. Препоръките за начина на консумация са излишни.
Gone fishing... ><((((º> ><((((º> ><((((º> ><((((º>
Аватар
TeHeB
Мнения: 545
Регистриран на: Вто Апр 27, 2010 14:11
Местоположение: Burgas
получил Браво: 1 път

Мнение от TeHeB »

Със сигурност ще я пробвам Коце,а става ли примерно 10 минути преди изваждането на рибата да се залее с този сос за да се получи коричка ?
Аватар
ecoplast
Мнения: 3540
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 8:53
Местоположение: Исперих, живота си тече, но Времето е спряло.
получил Браво: 4 пъти

Мнение от ecoplast »

Разор, тая рецепта дали става с щука например?
Дзен-учителя Башо:Който знае, не говори!
“Който постъпва честно, не живее лесно.”. Радой Ралин
"Бъдещето е внимателно обезвредено настояще." А. и Б. Стругацки
Аватар
Коце
Мнения: 6447
Регистриран на: Пон Юни 22, 2009 20:04
Риболов: и бира чадо!
Местоположение: София
получил Браво: 9 пъти

Мнение от Коце »

TeHeB написа:Със сигурност ще я пробвам Коце,а става ли примерно 10 минути преди изваждането на рибата да се залее с този сос за да се получи коричка ?
Не съм пробвал! Този сос се ползва да си топиш от него :)
Д-р Флекс написа:Jeddi Master Sofianetzo soFidero
Riboko
Мнения: 792
Регистриран на: Нед Фев 14, 2010 19:45
Местоположение: София

Мнение от Riboko »

Преди 1 час го пробвах соса с филе от тилапия...... перфе е соса ! :D
Няма малки и големи, има хванати и изтървани!
Аватар
TeHeB
Мнения: 545
Регистриран на: Вто Апр 27, 2010 14:11
Местоположение: Burgas
получил Браво: 1 път

Re: Тайно сосче за НИКУЛДЕН

Мнение от TeHeB »

kozeboy написа:
Сос "Скордаля" /истинската рецепта/

1 майонеза Краси
4-5 с.л. кисело мляко
5-6 скилидки чесън
4-5 ч.л. галета

Изсипвате майонезата, добавяте пресованите скилидки чесън и млякото. Разбърквате добре и опитвате. Тайната на рецептата е в това да направите вкуса, така че да е по средата между майонезения и на киселото мляко - нито мазен, нито кисел! Ако трябва добавяте още кисело мляко за да убие вкуса на майонезата. По мои наблюдения нейните качества варират всеки път. Като го постигнете добавяте галетата, която придава гъстота и приятно усещане на езика. Слагате го в купичка и за 2-3 часа в хладилника. Сервира се студен с рибата!
А наздраве! 8)

Пробвах го.Супер е!Само да добавя че и за морска риба става,за сладководна не съм пробвал още :lol:
Аватар
Коце
Мнения: 6447
Регистриран на: Пон Юни 22, 2009 20:04
Риболов: и бира чадо!
Местоположение: София
получил Браво: 9 пъти

Re: Тайно сосче за НИКУЛДЕН

Мнение от Коце »

TeHeB написа:Пробвах го.Супер е!Само да добавя че и за морска риба става,за сладководна не съм пробвал още :lol:
Радвам се, че Ви харесва :) Да, то си е за морска риба предимно!
Д-р Флекс написа:Jeddi Master Sofianetzo soFidero
Аватар
Bimmer
Мнения: 44
Регистриран на: Чет Мар 24, 2005 18:20
Местоположение: София

Мнение от Bimmer »

ecoplast написа:Разор, тая рецепта дали става с щука например?
Не става, дори със сафрид и сардина не е същото ....Тази рецепта си е дъ бест с херинга има си специфичен аромат и вкус тази риба. За мезе става също, но най-добре е върху препечена филийка намазана с масло :D
- there is no replacement for displacement.

- Life depends on _uck !!!
Аватар
Bimmer
Мнения: 44
Регистриран на: Чет Мар 24, 2005 18:20
Местоположение: София

Мнение от Bimmer »

... с аншоа също става перфектно :D
- there is no replacement for displacement.

- Life depends on _uck !!!
ogi70
Мнения: 169
Регистриран на: Сря Яну 20, 2010 9:43
Местоположение: Язовири и гори

Re: Тайно сосче за НИКУЛДЕН

Мнение от ogi70 »

kozeboy написа: Тайната на рецептата е в това да направите вкуса, така че да е по средата между майонезения и на киселото мляко - нито мазен, нито кисел! Ако трябва добавяте още кисело мляко за да убие вкуса на майонезата.
Аз това го постигам като слагам лимон.Който иска може да опита с малко повече чесън и домашна майонеза.
Наличието на риболова, ракията и добрите приятели е доказателството, че господ ни обича!
Аватар
TeHeB
Мнения: 545
Регистриран на: Вто Апр 27, 2010 14:11
Местоположение: Burgas
получил Браво: 1 път

Мнение от TeHeB »

Друзя,нека ви покажа в снимки как се прави супер-вкусния сос на kozeboy !

От това се нуждаете:

Изображение
и това правите :wink:

Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

Всичко си е по реда на рецептата на kozeboy,одеве пак ядох,с шаран .... Златно сосче!
Мунчо
Мнения: 16627
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 21:17
Риболов: пуристки
Местоположение: гАбРоВо
дал Браво: 415 пъти
получил Браво: 923 пъти
Обратна връзка:

Мнение от Мунчо »

Коецто прИзИдент! :D
БОКА НА УЛЪТО.

"Огин да я попари тая пастръва, що светли умове обърка и бастиса" Bate Raiko

СТАРИ ВИДРИ
Публикувай отговор

Обратно към “Как да я сготвим?”