Тайно сосче за НИКУЛДЕН
- Коце
- Мнения: 6447
- Регистриран на: Пон Юни 22, 2009 20:04
- Риболов: и бира чадо!
- Местоположение: София
- получил Браво: 9 пъти
Тайно сосче за НИКУЛДЕН
Да не цапам темата с рибите, реших да Ви разкрия тук една дълго пазена от мен тайна домашна рецепта за сос "Скордаля" от Созопол!
Рецептата ми я каза на уше бай Васил Вълканов, живеещ в стария град! Самата рецепта има доста вариации по ресторантите, но никой не я прави като него! Също така Бай Васил слага в една каца сардела, налага я със сол и след няколко месеца я отваря....ама още не ми е казал как точно!
Сос "Скордаля" /истинската рецепта/
1 майонеза Краси
4-5 с.л. кисело мляко
5-6 скилидки чесън
4-5 ч.л. галета
Изсипвате майонезата, добавяте пресованите скилидки чесън и млякото. Разбърквате добре и опитвате. Тайната на рецептата е в това да направите вкуса, така че да е по средата между майонезения и на киселото мляко - нито мазен, нито кисел! Ако трябва добавяте още кисело мляко за да убие вкуса на майонезата. По мои наблюдения нейните качества варират всеки път. Като го постигнете добавяте галетата, която придава гъстота и приятно усещане на езика. Слагате го в купичка и за 2-3 часа в хладилника. Сервира се студен с рибата!
А наздраве!
Рецептата ми я каза на уше бай Васил Вълканов, живеещ в стария град! Самата рецепта има доста вариации по ресторантите, но никой не я прави като него! Също така Бай Васил слага в една каца сардела, налага я със сол и след няколко месеца я отваря....ама още не ми е казал как точно!
Сос "Скордаля" /истинската рецепта/
1 майонеза Краси
4-5 с.л. кисело мляко
5-6 скилидки чесън
4-5 ч.л. галета
Изсипвате майонезата, добавяте пресованите скилидки чесън и млякото. Разбърквате добре и опитвате. Тайната на рецептата е в това да направите вкуса, така че да е по средата между майонезения и на киселото мляко - нито мазен, нито кисел! Ако трябва добавяте още кисело мляко за да убие вкуса на майонезата. По мои наблюдения нейните качества варират всеки път. Като го постигнете добавяте галетата, която придава гъстота и приятно усещане на езика. Слагате го в купичка и за 2-3 часа в хладилника. Сервира се студен с рибата!
А наздраве!
Последно промяна от Коце на Чет Дек 02, 2010 18:49, променено общо 1 път.
Д-р Флекс написа:Jeddi Master Sofianetzo soFidero
- Златев
- Мнения: 2184
- Регистриран на: Вто Май 09, 2006 15:17
- Местоположение: Варна
- дал Браво: 955 пъти
- получил Браво: 179 пъти
Тук има много истина! При майонезата краси съм установил, че на една кутийка пасват 2 чаени лъжички с връх кисело мляко. Естествено, всичко варира.
Наздраве!
ПП
В хладилника има малко скурдаля от неделя /е, по наша рецепта/ и някой друг пържен костурец, мъдрее се бира...
Наздраве!
ПП
В хладилника има малко скурдаля от неделя /е, по наша рецепта/ и някой друг пържен костурец, мъдрее се бира...
Аматьорски Спининг Клуб "С Брат ми"
- razor
- Мнения: 556
- Регистриран на: Сря Юли 26, 2006 18:30
- Местоположение: По гьоловете и реките :)
- получил Браво: 1 път
Ето и от мен нещо (благодарение на Fats от bikerz.bg)
СЕЛЬОДКА
Почистете херинги и го затрупайте със сол в тава или друга подходяща кутия. След 24 часа залейте с вода, да престоят още едно денонощие. Следва накисване в оцет за половин час, отделяне на костите и кожата. Филенцата се нареждат в подходящ съд и се заливат с олио. Прибавят се цели зърна черен пипер и 1-2 бахар. Колкото по-дълго време престои в олиото, толкова по-вкусен резултат. Препоръките за начина на консумация са излишни.
СЕЛЬОДКА
Почистете херинги и го затрупайте със сол в тава или друга подходяща кутия. След 24 часа залейте с вода, да престоят още едно денонощие. Следва накисване в оцет за половин час, отделяне на костите и кожата. Филенцата се нареждат в подходящ съд и се заливат с олио. Прибавят се цели зърна черен пипер и 1-2 бахар. Колкото по-дълго време престои в олиото, толкова по-вкусен резултат. Препоръките за начина на консумация са излишни.
Gone fishing... ><((((º> ><((((º> ><((((º> ><((((º>
- TeHeB
- Мнения: 545
- Регистриран на: Вто Апр 27, 2010 14:11
- Местоположение: Burgas
- получил Браво: 1 път
Re: Тайно сосче за НИКУЛДЕН
kozeboy написа:
Сос "Скордаля" /истинската рецепта/
1 майонеза Краси
4-5 с.л. кисело мляко
5-6 скилидки чесън
4-5 ч.л. галета
Изсипвате майонезата, добавяте пресованите скилидки чесън и млякото. Разбърквате добре и опитвате. Тайната на рецептата е в това да направите вкуса, така че да е по средата между майонезения и на киселото мляко - нито мазен, нито кисел! Ако трябва добавяте още кисело мляко за да убие вкуса на майонезата. По мои наблюдения нейните качества варират всеки път. Като го постигнете добавяте галетата, която придава гъстота и приятно усещане на езика. Слагате го в купичка и за 2-3 часа в хладилника. Сервира се студен с рибата!
А наздраве!
Пробвах го.Супер е!Само да добавя че и за морска риба става,за сладководна не съм пробвал още
- Коце
- Мнения: 6447
- Регистриран на: Пон Юни 22, 2009 20:04
- Риболов: и бира чадо!
- Местоположение: София
- получил Браво: 9 пъти
Re: Тайно сосче за НИКУЛДЕН
Радвам се, че Ви харесва Да, то си е за морска риба предимно!TeHeB написа:Пробвах го.Супер е!Само да добавя че и за морска риба става,за сладководна не съм пробвал още
Д-р Флекс написа:Jeddi Master Sofianetzo soFidero
Не става, дори със сафрид и сардина не е същото ....Тази рецепта си е дъ бест с херинга има си специфичен аромат и вкус тази риба. За мезе става също, но най-добре е върху препечена филийка намазана с маслоecoplast написа:Разор, тая рецепта дали става с щука например?
- there is no replacement for displacement.
- Life depends on _uck !!!
- Life depends on _uck !!!
Re: Тайно сосче за НИКУЛДЕН
Аз това го постигам като слагам лимон.Който иска може да опита с малко повече чесън и домашна майонеза.kozeboy написа: Тайната на рецептата е в това да направите вкуса, така че да е по средата между майонезения и на киселото мляко - нито мазен, нито кисел! Ако трябва добавяте още кисело мляко за да убие вкуса на майонезата.
Наличието на риболова, ракията и добрите приятели е доказателството, че господ ни обича!