Страница 1 от 2

Чеснова "апетитка" за пържена риба

Публикувано на: Вто Дек 06, 2011 7:44
от koragroup
Не знам защо но в навечерието на празника, все към кухнята ме влече :lol:

Ето една пикантна добавка за всякакъв вид пържена рибка. Па и за печена също става. И за пача, шкембе и разни други зимни благини може да свърши работа :wink:

Ето я философията:
Счукват се или се смилат с пасатора 2-3 глави чесън, като задължително на това количество се слага половин ч.л. сол.
Като стане на "бяла кашичка" започвам да добавям по малко олио.
Примерно общо 50-100мл на 6-7 пъти по малко. (Може и повече олио - докато поема)
Накрая слагам 1-2 с.л. оцети пак бъркам леко.
В зависимост от количеството олио, от този чесън ноже да се получи 250 мл апетитка.

Аз предпочитам да го правя на ръка в дървено хаванче.
С пасатора 2-3 пъти се получи направо майонеза от чесън :roll:

Честит празник и да ви е сладко!

Re: Чеснова "апетитка" за пържена риба

Публикувано на: Вто Дек 06, 2011 15:11
от Мунчо
Toва е ултимативен соус! Да ядеш пържена риба без него е все едно да идеш в Рим, а да не гръмнеш по Папата. :lol:

Re: Чеснова "апетитка" за пържена риба

Публикувано на: Вто Дек 13, 2011 20:41
от joro_olyмпус
Слага се и доста копър. Значително променя към по-добро цялата работа.

Re: Чеснова "апетитка" за пържена риба

Публикувано на: Вто Дек 13, 2011 22:48
от indalo
joro_olyмпус написа:Слага се и доста копър. Значително променя към по-добро цялата работа.
+1. По често използвам зехтин помас и лимон/ чесън и копър разбира се/. Без сосчето не сядам на пържена риба. :D

Re: Чеснова "апетитка" за пържена риба

Публикувано на: Сря Дек 14, 2011 7:27
от koragroup
joro_olyмпус написа:Слага се и доста копър. Значително променя към по-добро цялата работа.
Съгласен на 100%.
Разликата във вкуса наистина е толкова осезаем, че направо нещата отиват към друга рецепта :wink:

Re: Чеснова "апетитка" за пържена риба

Публикувано на: Чет Яну 05, 2012 14:25
от Павлин Калайджиев
Днес реших да си направя малко "Рибен чипс" и пробвах гореспомената "апетитка"! Наистина добре се получи - простичко, но доста вкусно :)
Всички, които не са пробвали рецептата нека да побързат, няма да съжалявате :)

Re: Чеснова "апетитка" за пържена риба

Публикувано на: Чет Яну 05, 2012 23:51
от joro_olyмпус
Че как няма да ти хареса, аз тая рецепта я имам дип че съм трето поколение софиянец - именно от Шумен, отдето е и родата! Прабаба ми Маня е австрийка и се е оженила в Шумен, защото тогава не се е живеело добре в Австро-Унгарската империя. Години наред е готвела в офицерският клуб на града. :wink: :D :D :D Да ти споменавам ли джиджи-папа дето никой не знае какво е! :D :D :D

Re: Чеснова "апетитка" за пържена риба

Публикувано на: Чет Яну 05, 2012 23:57
от Павлин Калайджиев
joro_olyмпус написа:Да ти споменавам ли джиджи-папа дето никой не знае какво е! :D :D :D
Е ние много добре си знаем какво е! Даже сега, като ми каза, ми се прияде и утре сутринта ще си направя...... :D

Re: Чеснова "апетитка" за пържена риба

Публикувано на: Пет Яну 06, 2012 0:01
от joro_olyмпус
Писали сме заедно - Виж по-горе редактираният ми пост. :wink:

Re: Чеснова "апетитка" за пържена риба

Публикувано на: Нед Май 06, 2012 16:41
от marto 85
Едно допълнение и от мен. Това прекрасно сосче, го ползвам предимно за риба печена на скара /по възможност на дърва+дървени въглища/.
Слагам малко повече винен оцет в соса, съвсем малко водичка и магданоз. След като сваля рибата от скарата, редя в широка тава и заливам обилно със соса, покривам за малко да не изстива бързо. После, нямам думи...

Re: Чеснова "апетитка" за пържена риба

Публикувано на: Нед Май 06, 2012 20:58
от jagger1
А ако към горната рецепта се добави и малко намокрен хлебец и се миксира добре, става разкошен пастет. Примерно - половината на сосче и половината на пастетче. Мммммм.... Наздраве.

п.п.: Коце ме подсети. Благодаря му. Пропуснах да кажа, че към смеската с хляба може да се добави и една супена лъжица кисело мляко (аз използвам кисело мляко). Който желае. Иначе, копърът и орехчетата са екстра към пикантерията. Който ги добави, няма да сбърка. А бе, божи дар. Риба, чесновка и биричка - божи дар.

Re: Чеснова "апетитка" за пържена риба

Публикувано на: Нед Май 06, 2012 21:52
от Коце
Онзи ден гледахме Юлисима по канал Ютилисима /ако няма рима удари ма/!
Та жената показа рецепта за ултра бърза чеснова майонеза:

Изображение

1 кафена чаша прясно мляко
2 кафени чаши олио
1 глава чесън
сол на вкус

Всичко това се пасира в буркан или висок съд и за под 30 секунди е готово!
Аз разбира се го модифицирах с копър, орехи и галета за гъстота!

Изображение

Re: Чеснова "апетитка" за пържена риба

Публикувано на: Вто Май 08, 2012 17:11
от Златев
Мляс...

Re: Чеснова "апетитка" за пържена риба

Публикувано на: Съб Май 19, 2012 4:18
от bai ves
Пръц!

ПС. Не е лош маниер, просто добра храна :!: :wink:

Re: Чеснова "апетитка" за пържена риба

Публикувано на: Нед Май 27, 2012 19:08
от babydoctor
Да ядеш пържена риба без чесън си е простотия.