Здравейте ,
Вчера си купих 2кг Илария и се чудех по какъв начин мога да я сготвя , освен пържена .
Наслука .
Рецепта за Илария .
-
- Мнения: 31
- Регистриран на: Пет Юни 03, 2011 16:58
- Риболов: Мухарски
- дал Браво: 1 път
-
- Мнения: 2469
- Регистриран на: Съб Сеп 17, 2011 17:04
- Местоположение: plovdiv
- получил Браво: 4 пъти
Re: Рецепта за Илария .
По гнусна от пържената не бех ял....вече като я ловя е давам на некои..Супер безвкусна риба...наричат е още лайнярка.........
- Златев
- Мнения: 2184
- Регистриран на: Вто Май 09, 2006 15:17
- Местоположение: Варна
- дал Браво: 955 пъти
- получил Браво: 179 пъти
Re: Рецепта за Илария .
Плакия. Особено ако е едра. Едра платерина и кефал най ги обочам на плакия.
Т. нар. "лайнарка" във Варна казваме на тази, която се въди в езерото и от него навлиза в залива. Тази, която си е от морето си е чиста, с хубава консистенция на месото и си е вкусна.
Т. нар. "лайнарка" във Варна казваме на тази, която се въди в езерото и от него навлиза в залива. Тази, която си е от морето си е чиста, с хубава консистенция на месото и си е вкусна.
Аматьорски Спининг Клуб "С Брат ми"
Re: Рецепта за Илария .
Пържена наистина и на мен не ми допада, особено от здравословна гледна точка.Ето една рецепта, за която мисля, че ще ви хареса.Другия вариант е на чорбичка.
Начин на приготвяне
Рибата се изчиства, осолява се и се оставя да престои няколко часа (може и цяла нощ). Маслото се оставя на стайна температура да се размекне и се смесва със счукания чесън и ситно нарязания девисил. Доматът, лукът и лимоните се режат на тънки шайби.
Върху лист намаслено фолио се поставят една до друга филийка домат, лук и лимон, които служат за канапе на рибата. В коремчето на иларията се слага малко от овкусеното масло и се поставя върху канапето. Отгоре си нареждат шайбички лимон. Краищата на фолиото се подвиват нагоре, трябва да се получи нещо като лодка. В получения отвор се сипват 2 с.л. бяло вино и фолиото се затваря. Така се процедира и с останалите риби. Готовите пакетчета се нареждат в тава и се пекат в предварително загрята фурна за около 25 минути. Към край на печенето фолиото се отваря отгоре, за да хване рибата коричка. Сервира се направо с фолиото.
Може да се използва и друга риба, но на мен тази ми харесва най-много на вкус и за това ви я предлагам в този вариант.
Начин на приготвяне
Рибата се изчиства, осолява се и се оставя да престои няколко часа (може и цяла нощ). Маслото се оставя на стайна температура да се размекне и се смесва със счукания чесън и ситно нарязания девисил. Доматът, лукът и лимоните се режат на тънки шайби.
Върху лист намаслено фолио се поставят една до друга филийка домат, лук и лимон, които служат за канапе на рибата. В коремчето на иларията се слага малко от овкусеното масло и се поставя върху канапето. Отгоре си нареждат шайбички лимон. Краищата на фолиото се подвиват нагоре, трябва да се получи нещо като лодка. В получения отвор се сипват 2 с.л. бяло вино и фолиото се затваря. Така се процедира и с останалите риби. Готовите пакетчета се нареждат в тава и се пекат в предварително загрята фурна за около 25 минути. Към край на печенето фолиото се отваря отгоре, за да хване рибата коричка. Сервира се направо с фолиото.
Може да се използва и друга риба, но на мен тази ми харесва най-много на вкус и за това ви я предлагам в този вариант.
-
- Мнения: 1271
- Регистриран на: Съб Юли 18, 2009 16:41
- дал Браво: 84 пъти
- получил Браво: 27 пъти
Re: Рецепта за Илария .
Чак пък цяла нощРибата се изчиства, осолява се и се оставя да престои няколко часа (може и цяла нощ).
Тва звучи гадно.
Инъче на скара не е лоша,даже по ми харесва от Скумрията,все пак е прясна рибка
- Коце
- Мнения: 6447
- Регистриран на: Пон Юни 22, 2009 20:04
- Риболов: и бира чадо!
- Местоположение: София
- получил Браво: 9 пъти
Re: Рецепта за Илария .
По южното я предпочитат на скара. Ако няма друга...
Д-р Флекс написа:Jeddi Master Sofianetzo soFidero
- Златев
- Мнения: 2184
- Регистриран на: Вто Май 09, 2006 15:17
- Местоположение: Варна
- дал Браво: 955 пъти
- получил Браво: 179 пъти
Re: Рецепта за Илария .
Този месец, след две-три бягства до буната след работа и улов на илария на плувка, пробвах да я пекна натюр.
Изчистена и подсушена, рибата се осолява, поръсва с черен пипер и малко лимонов сок. След 30-40 мин се слага в тавичка върху фолио, полива се със зехтин и се поръсва слющян на вкус /при мен това значи МНОГО лющян /. Покриват се рибките с резенчета домат. Поставя се в загряна на 200 градуса фурна, на вентилатор. За няма и 30 мин е готова, като може след махане на запчените доматчета да се пусне грил за 2-3 минути, за да се запекат и рибките. Бяло вино или бира според предпочитанията.
ПП
Относно осоляването - аз я осолявам в рамките на 45-60 минути преди термичната обработка.
Изчистена и подсушена, рибата се осолява, поръсва с черен пипер и малко лимонов сок. След 30-40 мин се слага в тавичка върху фолио, полива се със зехтин и се поръсва слющян на вкус /при мен това значи МНОГО лющян /. Покриват се рибките с резенчета домат. Поставя се в загряна на 200 градуса фурна, на вентилатор. За няма и 30 мин е готова, като може след махане на запчените доматчета да се пусне грил за 2-3 минути, за да се запекат и рибките. Бяло вино или бира според предпочитанията.
ПП
Относно осоляването - аз я осолявам в рамките на 45-60 минути преди термичната обработка.
Аматьорски Спининг Клуб "С Брат ми"
Re: Рецепта за Илария .
Ммммм...тази рецепта ще се опита обезателно това лято първо да хванем рибата обачеЗлатев написа:Този месец, след две-три бягства до буната след работа и улов на илария на плувка, пробвах да я пекна натюр.
Изчистена и подсушена, рибата се осолява, поръсва с черен пипер и малко лимонов сок. След 30-40 мин се слага в тавичка върху фолио, полива се със зехтин и се поръсва слющян на вкус /при мен това значи МНОГО лющян /. Покриват се рибките с резенчета домат. Поставя се в загряна на 200 градуса фурна, на вентилатор. За няма и 30 мин е готова, като може след махане на запчените доматчета да се пусне грил за 2-3 минути, за да се запекат и рибките. Бяло вино или бира според предпочитанията.
ПП
Относно осоляването - аз я осолявам в рамките на 45-60 минути преди термичната обработка.