Страница 1 от 2

Традиционен руски рибник .

Публикувано на: Съб Сеп 27, 2014 1:40
от Asio
Реших да споделя с почитателите на кулинарните изпълнения една гозба, която ме трогва всеки път, когато се озове на трапезата ми, а и не само мен. Всички стъпки описани по-долу, са напълно автентични и в най-оригиналния им вид, взаимствани от една 80 годишна баба от далечния крайний север на Руската Федерация.
Хеобходими продукти:

1: 600 грама брашно
2: Едно яйце
3: Супена лъжица захар
4: Чаена лъжица сол
5: Две средно големи глави лук
6: Половин кубче мая
7: Една чаша олио
8: Една риба Платика не по-малка от 900 гр. Вкусът се подобрява значително с размера и .

Вземете кубче класическа хлебна мая и го разрежете на 2 равни части. Необходима ви е само едната половинка:

Изображение

добавете към нея половин лъжица захар, тя служи за "захранване" и по-добрата и активизация

Изображение

поливате маята и захарта с пълна супена лъжица топла вода на ръба на търпимостта на ръката.

Изображение

малко по-късно добавяте още 2 такива лъжици топла вода до образуването на това

Изображение

вземате удобна за вас купа в която да започнете замесването на тестото и добавяте в нея около 300-350 грама вода, в моя случай за мярка ползвам голяма чаша за сок.

Изображение

чукнете едно яйце в нея

Изображение

добавете във водата с яйцето малка чаена лъжичка сол без връх

Изображение

три супени лъжици олио

Изображение

изсипваме към водата , яйцето , солта и олиото активизираната вече мая и разбъркваме сместа леко с телта

Изображение

идва ред на брашното. Изборът му не е маловажен за крайния резултат. Аз лично съм много взискателен към марките. По моя предценка около 80% от брашното на пазара е пълен боклук. В никакъв случай не изполвайте брашно за пица или друго подобно, което вече има добавени набухватели или подобрители. Ако не ви се получи добре с даден производител , сменете го, не се отчайвате. И така след много опити и грешки сега съм прибягнал към това. Страхотен резултат ми дава за печивата. Хубав плътен хлебен аромат.

Изображение

започвате да добавяте бавно брашно. Необходими са ви между 500 и 600 грама от него. Аз определям на око вече количеството, опипвайки консистенцията на тестото.

Изображение

тук идва на помощ един тънък момент. Омесвам тестото като го разтелгям и натискам с ръка обратно, изтеглям , натискам. С тази техника се вкарва въздух в тестото, който подобрява значително неговото правилно и равномерно втасване.

Изображение

спирате да месите когато престане да ви се лепи по ръцете. След всичко трябва да изглежда така .

Изображение

Оставяте тестото да отпочине на топло задължително загърнато с парче естествена материя, малка хавлия например би свършила чудесна работа. Аз лично го оставям на печката на котлона който ми позволява да го пусна на съвсем малка мощност. Не трябва да е прекалено топло защото тестото ще се запари и няма да се обработва добре в последствие. А и при опечката му, ще започне да се цепи и раздува. Тук всеки сам трябва да прояви изобретателност с намирането на подходящо топло кътче. В края на краищата трябва да заприлича на това.

Изображение

докато тестото ни отпочива се заемаме с плънката. Нищо трудно и нищо особенно . Две средно големи глави лук нарязани на малки кубчета, задушени в олио, докато не станат стъкловидно златисти. Всеки е способен на това.

Изображение

набрашнявате добре повърхноста на която ще разточите тестото

Изображение

разточвате съобразена с размерите на рибата ви питка. Полагате върху готовия блат канапе от по-рано задушения лук. Не много.

Изображение

идва ред на главната ни героиня. Платиката. Хиляда грамов прекрасен екземпляр от вида си, с Дунавски произход, предварително подсолен на вкус. Аз използвам гръцка морска сол, соли нежно и никога не накъртва. Дунавските ни платики притежават най-силни вкусови качества. Това е така защото диетата им в голямата река е по-разнообразна от където и да било другаде в страната ни. Руснаците казват така " лещь гурман ..." тоест , придирчива много към това което хапва, не помита всичко като много други от шарановите си събратя.

Изображение

режете опашката , заема твърде много място.

Изображение

щедро пълните със задушената лучена плънка отвътре

Изображение

поръсвате с остатъка и отгоре рибката

Изображение

Изображение

намазнявате тава с олио, и посръсвате намазненото дъно с малко количество брашно. Това е с цел, след опечката да свалите лесно готовия рибник.

Изображение

правите няколко дупки с вилица по дължина

Изображение

Изображение

пристъпвате към изпичане. 200 градуса предварително загрята фурна

Изображение

аз използвам режим на изпичане чрез обдухване отгоре и изпичане отдолу. Препоръчвам на всички които имат вентилатор във фурните си да го използват при изпичане.

Изображение

при мен разчитам на видимост и по нея се водя за процеса на изпичането. Който не наблюдава пряко може да започне да наднича след 30-35 минута от началото. Времето за опечка варира според големината на рибата и дебелината на тестото в което сте я положили. Тази конкретно рибка ми отне 45 минутки за да придобие златист цвят.

Изображение

непосредствено след изваждането, накапвате леко с олио и размазвате с четка.

Изображение

Изображение

След намазване загъвате гозбата с хартия а отгоре пак налагате кърпа . Аз използвам опаковка за хляб в щанда на ЛИДЪЛ, разкъсвам я по средата се получава идеално парче дишаща хартия идеално за тази цел, ползвам същата и за баница. И така след 30 минутки отпочиване след изпичане разрязвам по средата и встрани.

Изображение

Коричката на това чудо е мммммммм..... напоена със сокове и силни аромати ммм....
Опитвал съм с внушителен брой видове риби тази рецепта. Хищниците не стават според мен, суховати са. Дунавски шаран слагах див с червено месо, стана хубаво но не като с платиката. Единствените риби с коиро получих впечатляващи резултати са: Платика Дунавска; Скобар Дунавски; Морунаж Дунавски а и за малко да забравя още една велика особа, МЪЗДРУГА ДУНАВСКА. Всички риби са с размер килограм и нагоре. Само след този размер започват да им избиват характерните вкусови качества. Не си струва с по малки екземпляри, няма го вкуса.
Увлякох се по запичането на риби в тесто поради една главна причина. Рибата влиза с главата си със всичко, и буквално се приготвя в собствените си сокове, няма никаква загуба на аромати,сокове и вкусове, всичко си остава вътре и се усилва неколкократно.
Описаната от мен рецепта е абсолютно традиционна, без абсолютно никакви промени. Максимално опростените блюда са сред най-вкусните. Разбира се всеки е свободен да импровизира, добавяйки свои любими подправки и вкусове.

С любов и уважение към Зоя Шахова. Да ви е сладко.

Re: Традиционен руски рибник .

Публикувано на: Съб Сеп 27, 2014 9:37
от Doktor-5
Страхотна презентация колега!
Поздрави и наздраве! :D

Re: Традиционен руски рибник .

Публикувано на: Съб Сеп 27, 2014 9:41
от Коце
Нямииии! Много добре изглежда! :)

Re: Традиционен руски рибник .

Публикувано на: Нед Сеп 28, 2014 11:51
от Димитър Тодоров
Asio написа:.... а и за малко да забравя още една велика особа, МЪЗДРУГА ДУНАВСКА. Всички риби са с размер килограм и нагоре. Само след този размер започват да им избиват характерните вкусови качества. Не си струва с по малки екземпляри, няма го вкуса.
....
Абсолютно вярно! Мъздругите - само от килограм нагоре,страшно вкусни са!!
По-добрата ми половина ги прави разделени по дължина,във фолио на фурна,накрая се отваря фолиото за да се запече добре рибата.С картофена салата с много лук и г-жа МЪЗДРУГА ми иде да си оближа пръстите всеки път!

Рецептата ти изглежда вкусна,ще я опитам и аз. :)

Бърз въпрос за да спестя търсене: откъде купуваш тази марка брашно?

Поздрави,

Re: Традиционен руски рибник .

Публикувано на: Нед Сеп 28, 2014 19:25
от Asio
Димитър привет ! Ти си по Мъздругите и целиш джакпота с тях в тази рецепта. Така подлучени в тесто вкуса им се катализира многократно. Завиждам ти ,че разполагаш по-често от мен с такива екземпляри.
Относно брашното купувам го само от метро. Насочих се към него виждайки как на 3 пъти идват румънците и го изкупуват всичкото до последния пакет. Един ден уцелих наличност , взех и останах впечатлен . Ако искаш мога да ти пусна по куриер едно чувалче . Цената му е под 5 лева. Пиши на Л.С. ако имаш нужда , ще реагирам бързо.

Поздрави.

Re: Традиционен руски рибник .

Публикувано на: Пон Сеп 29, 2014 17:06
от Златев
Чудесно прдставена рецепта! Няма и три месеца до Никулден!...

Re: Традиционен руски рибник .

Публикувано на: Вто Сеп 30, 2014 22:15
от Димитър Тодоров
Благодаря,Асене! За предложението - също. Нямам място за толкова брашно,но като минавам ще си взема един пакет за проба.

Мъздругите в тази висока вода са като партизани,трудно се стига до тях,дано спадне Реката
през този месец.

Поздрави,

Re: Традиционен руски рибник .

Публикувано на: Чет Окт 09, 2014 10:16
от Мунчо
Дълбок поклон, колега!

Re: Традиционен руски рибник .

Публикувано на: Съб Окт 11, 2014 17:43
от кирил великий
Asio, с шарн кило и кусур ще стане ли според тебе?

Re: Традиционен руски рибник .

Публикувано на: Съб Окт 11, 2014 22:25
от bananaman
Благодарско и от мен за тази рецепта! Само да питам , с морска риба дали ще стане ?

Поздрави! :tup:

Re: Традиционен руски рибник .

Публикувано на: Нед Окт 12, 2014 13:53
от Asio
кирил великий написа:Asio, с шарн кило и кусур ще стане ли според тебе?
Одма става. Изпичал съм 5 килограмова платика рекордно. Който харесва вкуса на шарана в този му вид ще му се изкефи най-много. Ако рибата ти е много едра примерно а няма толкова хора за изяждане наведнъж може само едното филе да сложиш а другото да си го запазиш за друг път. И все пак когато е с главата е най-добре , защото тя пуска много качествена мазнина и аромати.
Следвай стъпките с лука точно, под и над рибата за да подсладиш естествено коричката на тестото.

Re: Традиционен руски рибник .

Публикувано на: Нед Окт 12, 2014 14:59
от Asio
bananaman написа:Благодарско и от мен за тази рецепта! Само да питам , с морска риба дали ще стане ?
От морските най-вкусния и топ рибник който съм ял е една риба на която руснаците и викат ПАЛТУС. Не знам как се нарича на български. Много добри вкусове са ми изкарвали ципура едра, натотения, лаврак над кило, полярна пъстърва, треска и ако си късметлия и намериш роден черноморски лефер а не средиземноморски, цепи мрака. Сьомга филе също става, но се отегчих вече от вкуса и. Ще пусна скоро и една рецепта от свежа охладена сьомга, но чакам екземпляр с по малки размери на пазара, че те иначе са по 4-5 килограма и нагоре.
Съвета ми към соленоводните риби а и към пресноводните е, търсете мазни риби. Карагьоза когато навлезе в Дунава, набарам ли едри, 100% от реката произход екземпляри, също голяма работа се получава. Всяка риба с по-високо съдържание на мазнини в месото е добре дошла в тестото.

Re: Традиционен руски рибник .

Публикувано на: Нед Окт 12, 2014 15:56
от кирил великий
Одма става.
Мерси, приятел! Страхотно ти изглежда рибника, ще го пробвам с шарана, па и ще го снимам тук в твойта тема!
(Палтусът да кажа, че е камбала - дънна плоска риба като калкана е. Тая година изядох сума ти пушен палтус от "Берьозките" - по-скъп е от пушената сьомга).

Re: Традиционен руски рибник .

Публикувано на: Нед Окт 12, 2014 21:32
от bananaman
Asio написа:
bananaman написа:Благодарско и от мен за тази рецепта! Само да питам , с морска риба дали ще стане ?
От морските най-вкусния и топ рибник който съм ял е една риба на която руснаците и викат ПАЛТУС. Не знам как се нарича на български. Много добри вкусове са ми изкарвали ципура едра, натотения, лаврак над кило, полярна пъстърва, треска и ако си късметлия и намериш роден черноморски лефер а не средиземноморски, цепи мрака. Сьомга филе също става, но се отегчих вече от вкуса и. Ще пусна скоро и една рецепта от свежа охладена сьомга, но чакам екземпляр с по малки размери на пазара, че те иначе са по 4-5 килограма и нагоре.
Съвета ми към соленоводните риби а и към пресноводните е, търсете мазни риби. Карагьоза когато навлезе в Дунава, набарам ли едри, 100% от реката произход екземпляри, също голяма работа се получава. Всяка риба с по-високо съдържание на мазнини в месото е добре дошла в тестото.
Колега да си жив и здрав , ей на това се вика изчерпателен отговор! Задължително ще пробвам с някоя мазна риба родна и ще пиша. Пожелавам ти много късмет и приятни моменти!
Поздрави! :fish4:

Re: Традиционен руски рибник .

Публикувано на: Сря Окт 15, 2014 13:21
от Божидар Иванов
Благодаря за рецептата,имам платика над килограм и ще пробвам през почивните дни!