Съвети за Никулден
-
- Мнения: 1271
- Регистриран на: Съб Юли 18, 2009 16:41
- дал Браво: 84 пъти
- получил Браво: 27 пъти
Съвети за Никулден
Нека тука всеки да сподели някой тънкости за приготвяне на Никулденския шаран и не само...
След като гледах репортажите по телевизиите за приготвянето на рибата утре и коментара на повечето ,че рибата е най-добре на кръгчета-шайби,не можах да се сдържа и да не се провикна
Не поразявайте рибата ,не на шайбите...освен ако не ви се чистят дребни костици надробени едри кости...
Цепете покрай гръбнака и на по едри парчета ,филета и пр...
След като гледах репортажите по телевизиите за приготвянето на рибата утре и коментара на повечето ,че рибата е най-добре на кръгчета-шайби,не можах да се сдържа и да не се провикна
Не поразявайте рибата ,не на шайбите...освен ако не ви се чистят дребни костици надробени едри кости...
Цепете покрай гръбнака и на по едри парчета ,филета и пр...
Re: Съвети за Никулден
Една рецепта и от мен - количество за 6 или 8 човека:
1. Две бели риби - големи близо кило;
2. Краве масло - половин пакетче;
3. големи глави лук от този крехкия - ккило;
4. Домати по големи - 0,5 килограма;
5. Гъби - 0,5 килограма;
6. Картофи - 0,5 килограма;
7. Подправке кой каквото обича;
Приготвяне:
1. Режат се големи шайби от лука дебели блисо пръст и се нареждат в дъното на тавата;
2. След това се нарежда рибата на шайби пак дебели два пръста, предварително осолена;
3.След рибата се подреждат доматите на шайби пак дебели близо пръст;
4. Разпределя се маслото на няколко места примерно на 5 или 6 места в тавата;
5. Там където може да се сложи се слага парчета картофи и гъби;
6. Добавят се подправки и се пече близа часи и половина.
Лука придава на рибата хубав вкус, а доматите и гъбите отгоре пускат сок нарибата и няма нужда да се слага лимонче, консумира се томло и картофите и гъбите да са на едро защото заедно с доматите и лука служат за гарнитура.
Предварително честит Никулден и голяма слука не само на бяла риба ами и на успехи.
Наздраве.......
1. Две бели риби - големи близо кило;
2. Краве масло - половин пакетче;
3. големи глави лук от този крехкия - ккило;
4. Домати по големи - 0,5 килограма;
5. Гъби - 0,5 килограма;
6. Картофи - 0,5 килограма;
7. Подправке кой каквото обича;
Приготвяне:
1. Режат се големи шайби от лука дебели блисо пръст и се нареждат в дъното на тавата;
2. След това се нарежда рибата на шайби пак дебели два пръста, предварително осолена;
3.След рибата се подреждат доматите на шайби пак дебели близо пръст;
4. Разпределя се маслото на няколко места примерно на 5 или 6 места в тавата;
5. Там където може да се сложи се слага парчета картофи и гъби;
6. Добавят се подправки и се пече близа часи и половина.
Лука придава на рибата хубав вкус, а доматите и гъбите отгоре пускат сок нарибата и няма нужда да се слага лимонче, консумира се томло и картофите и гъбите да са на едро защото заедно с доматите и лука служат за гарнитура.
Предварително честит Никулден и голяма слука не само на бяла риба ами и на успехи.
Наздраве.......
- babydoctor
- Мнения: 15953
- Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 7:59
- Местоположение: София
- дал Браво: 46 пъти
- получил Браво: 160 пъти
Re: Съвети за Никулден
Най-доброто за мен е шаран...да го наречем по Дунавски, щото всеки град по течението го нарича на свое име. Та - 2 кг. шаран, отваря се откъм гърба, оттам се почиства. Махат се перките с прилежащите им костици, особено гръбната. Намазва се с олио и се запича. Залива се с 1.5 - 2 кофички кисело мляко, в което са разбити 5-6-8 яйца и скълцан чесън - ако има дивисил, се добавя. Обратно във фурната, докато се запече заливката - наздраве!
Каква е тая участ бе, народе - какъвто и байрак да се развее, дръжката му все ти е отзад...
Защо винаги бъдещето е светло, а никога настоящето???
Защо винаги бъдещето е светло, а никога настоящето???
-
- Мнения: 122
- Регистриран на: Нед Мар 25, 2012 17:07
- Риболов: Фидер и плувка.
- получил Браво: 1 път
Re: Съвети за Никулден
Докторе, аз край Дунава съм пораснал, те такава мусака не съм ял
Най добре за мен е приготвянето му на скара, цепи се през гърба, оставя се в марината от оцет, вода, дафинов лист и черен пипер и сол /повече сол, няма да се пресоли небойте се/ после се маже с олио и на скарата целия.
Най добре за мен е приготвянето му на скара, цепи се през гърба, оставя се в марината от оцет, вода, дафинов лист и черен пипер и сол /повече сол, няма да се пресоли небойте се/ после се маже с олио и на скарата целия.
Човек трябва така да живее, че като умре един ден, и гълъбите да се стискат от уважение, като прелитат над паметника му.
- babydoctor
- Мнения: 15953
- Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 7:59
- Местоположение: София
- дал Браво: 46 пъти
- получил Браво: 160 пъти
Re: Съвети за Никулден
Къде по-точно? Звучи като мусака, ма не е - опитай и ще видиш, аз налитам на заливката и забравям за шарана отдолу А да слагаш дафинов лист на нещо, различно от дивеч, е кощунство. А ти - кусай, кусай, както казват в Бургаско за опитай - няма да се минеш Ма кво търсим с тая тема тук, а не сме в кулинарията? Модераторите ли запразниха вече, що ли - уж аз рожденик, пък те...S_BANKOV написа:Докторе, аз край Дунава съм пораснал, те такава мусака не съм ял :
Каква е тая участ бе, народе - какъвто и байрак да се развее, дръжката му все ти е отзад...
Защо винаги бъдещето е светло, а никога настоящето???
Защо винаги бъдещето е светло, а никога настоящето???
-
- Мнения: 122
- Регистриран на: Нед Мар 25, 2012 17:07
- Риболов: Фидер и плувка.
- получил Браво: 1 път
Re: Съвети за Никулден
ист сайт докторе,
Човек трябва така да живее, че като умре един ден, и гълъбите да се стискат от уважение, като прелитат над паметника му.
Re: Съвети за Никулден
Вчера за първи път приготвих пълнен шаран. Изпробвах рецептата от сайта нахрани.ме. Справих се много добре, даже жена ми каза, че съм я направил по-вкусно, отколкото тя го прави друга година.
-
- Мнения: 12
- Регистриран на: Чет Яну 12, 2017 18:40
- дал Браво: 4 пъти
- получил Браво: 2 пъти