Каракудка на уок тиган !
Каракудка на уок тиган !
Понеже е Забрана, поналових каракуда от частен водоем, там си се води "плевелна" целогодишно.
Иначе размера е "шамар" около 300 гр.
Изчистена , без глави , хрилни перки и опашки , си престоя около 24 часа осолена в хладилника.
Бях гледал как 1 китаец пържи цяла риба в уок тиган, та реших да пробвам.
Понацепих я малко, откъм гърба. Следва отъркаляне в брашно , тигана загрят , пълен с олиo, колкото три каракудки като легнат, да потънат до над гръбната перка.Пържи се до керемиденочервен цвят.
Резултата - невероятен,
докато се сетя да снимам - останаха само три !
Колко бира изпива - вече сте се сетили !
Наздраве !
Иначе размера е "шамар" около 300 гр.
Изчистена , без глави , хрилни перки и опашки , си престоя около 24 часа осолена в хладилника.
Бях гледал как 1 китаец пържи цяла риба в уок тиган, та реших да пробвам.
Понацепих я малко, откъм гърба. Следва отъркаляне в брашно , тигана загрят , пълен с олиo, колкото три каракудки като легнат, да потънат до над гръбната перка.Пържи се до керемиденочервен цвят.
Резултата - невероятен,
докато се сетя да снимам - останаха само три !
Колко бира изпива - вече сте се сетили !
Наздраве !
- Златев
- Мнения: 2184
- Регистриран на: Вто Май 09, 2006 15:17
- Местоположение: Варна
- дал Браво: 955 пъти
- получил Браво: 179 пъти
Re: Каракудка на уок тиган !
Интересно е с какво така приготвената риба се отличава от класическата провансалска пържена таранка? Не съм ползвал уок и затова питам.
Аматьорски Спининг Клуб "С Брат ми"
-
- Мнения: 16627
- Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 21:17
- Риболов: пуристки
- Местоположение: гАбРоВо
- дал Браво: 415 пъти
- получил Браво: 923 пъти
- Обратна връзка:
Re: Каракудка на уок тиган !
Екстра, колега!
БОКА НА УЛЪТО.
"Огин да я попари тая пастръва, що светли умове обърка и бастиса" Bate Raiko
СТАРИ ВИДРИ
"Огин да я попари тая пастръва, що светли умове обърка и бастиса" Bate Raiko
СТАРИ ВИДРИ
- Коце
- Мнения: 6447
- Регистриран на: Пон Юни 22, 2009 20:04
- Риболов: и бира чадо!
- Местоположение: София
- получил Браво: 9 пъти
Re: Каракудка на уок тиган !
Провансалската ляга леко в олиото и прегаря понякога.Златев написа:Интересно е с какво така приготвената риба се отличава от класическата провансалска пържена таранка? Не съм ползвал уок и затова питам.
Уокаджийската се пържи в дълбоко и добре загрято олио.
Разликата е голяма. Разбираш ли?
Д-р Флекс написа:Jeddi Master Sofianetzo soFidero
- Златев
- Мнения: 2184
- Регистриран на: Вто Май 09, 2006 15:17
- Местоположение: Варна
- дал Браво: 955 пъти
- получил Браво: 179 пъти
Re: Каракудка на уок тиган !
Ясно!Коце написа: Уокаджийската се пържи в дълбоко и добре загрято олио.
Разликата е голяма. Разбираш ли?
Добре загрятото олио си е аксиома за мен в пърженето.
ПП
То си има чалъми как да се получи и в обикновения тиган равномерно изпържена без да загори.
Аматьорски Спининг Клуб "С Брат ми"
-
- Мнения: 16627
- Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 21:17
- Риболов: пуристки
- Местоположение: гАбРоВо
- дал Браво: 415 пъти
- получил Браво: 923 пъти
- Обратна връзка:
Re: Каракудка на уок тиган !
Кое не е добре? И аз така я правя - преди пържене я осолявам и я държа 24 часа в хладилариума. Иначе месото не ми стяга и лепне по тигана.sharo1 написа:Само това със солта и хладилника,не е добре
БОКА НА УЛЪТО.
"Огин да я попари тая пастръва, що светли умове обърка и бастиса" Bate Raiko
СТАРИ ВИДРИ
"Огин да я попари тая пастръва, що светли умове обърка и бастиса" Bate Raiko
СТАРИ ВИДРИ
- кирил великий
- Мнения: 102
- Регистриран на: Чет Юли 12, 2012 14:01
- дал Браво: 3 пъти
Re: Каракудка на уок тиган !
Готина тема, наздраве на колегата! Въпросът с предварителното подсоляване на шарани и каракуди, изобщо мирни риби, сме го дискутирали в темата на Азио "Прясно, рибно, вкусно". Вкусът започва малко да бие на морска риба, получават се много добри резултати. И без осоляване пържената каракуда със сметана е класика в руската кухня, а и така, с предварително осоляване, също - и пърженето в уок или дълбок съд с много олио е класика /китайска кухня/.
"Всяка грешка има свои име и фамилия."
Re: Каракудка на уок тиган !
Докато влезна във форума , всички въпроси са получили абсолютно точни отговори, особено за осоляването.
Откъм моя опит, минимума за времето което да престои посолена рибата е 12 часа, на около 5-6 градуса.
Далече съм от реклама на уок тиганите ( не съм производител , за жалост ), но само да допълня , че на обикновен тиган , за да изпържа цели риби, ще ми коства поне 400 гр. олио, с риск брашното да прегори, към края
на пърженето.
Освен това в случая, и отвътре ребрата бяха почервенели, и хрупкави.
Същото ми каза и 1 случаен човек, с който се засякохме, избирайки едновременно уок-овете.
Баси..... в неделя пак отивам за каракуда!
Откъм моя опит, минимума за времето което да престои посолена рибата е 12 часа, на около 5-6 градуса.
Далече съм от реклама на уок тиганите ( не съм производител , за жалост ), но само да допълня , че на обикновен тиган , за да изпържа цели риби, ще ми коства поне 400 гр. олио, с риск брашното да прегори, към края
на пърженето.
Освен това в случая, и отвътре ребрата бяха почервенели, и хрупкави.
Същото ми каза и 1 случаен човек, с който се засякохме, избирайки едновременно уок-овете.
Баси..... в неделя пак отивам за каракуда!
- Златев
- Мнения: 2184
- Регистриран на: Вто Май 09, 2006 15:17
- Местоположение: Варна
- дал Браво: 955 пъти
- получил Браво: 179 пъти
Re: Каракудка на уок тиган !
Това са добри доводи.toestaz написа:... с риск брашното да прегори, към края
на пърженето.
Освен това в случая, и отвътре ребрата бяха почервенели, и хрупкави.
Аматьорски Спининг Клуб "С Брат ми"
-
- Мнения: 361
- Регистриран на: Чет Окт 16, 2008 0:20
- Риболов: спининг
- Местоположение: Русе
- дал Браво: 60 пъти
- получил Браво: 285 пъти
Re: Каракудка на уок тиган !
Онзи ден оглеждах такъв тиган. Малко ме дръпна, защото просто нямам място из кухненските шкафове за него вече. Иначе за резултатите от него не се съмнявам. Със сигурност ще си взема един по някое време, но аз пържа риби мноооого рядко.
Утре например ще очаткам един див Дунавски шарко пак на скарата в гаража. Ядосах се много защото 4 дни преди забраната взех две мощни риби с цел осоляване и попълване на запасите от хайвер. Представяте ли си два огромни тумбести звяра и двата мъжки ... такъв удар не бях поемал никога до сега. Та единия вече лежи на флейки в хладилника леко подсолен. Ще го мажем с новата стара каменица.
Ще пусна снимки.
Пържената каракуда си е може би най-класическото Българско рибно блюдо на всички времена. Благодаря за идеята с този тиган.
Утре например ще очаткам един див Дунавски шарко пак на скарата в гаража. Ядосах се много защото 4 дни преди забраната взех две мощни риби с цел осоляване и попълване на запасите от хайвер. Представяте ли си два огромни тумбести звяра и двата мъжки ... такъв удар не бях поемал никога до сега. Та единия вече лежи на флейки в хладилника леко подсолен. Ще го мажем с новата стара каменица.
Ще пусна снимки.
Пържената каракуда си е може би най-класическото Българско рибно блюдо на всички времена. Благодаря за идеята с този тиган.
- bat.galin
- Мнения: 1954
- Регистриран на: Чет Дек 06, 2007 18:50
- Местоположение: Добрич
- дал Браво: 637 пъти
- получил Браво: 446 пъти
-
- Мнения: 9345
- Регистриран на: Пет Фев 23, 2007 13:39
- Местоположение: СОФИЯ/ЯМБОЛ
- дал Браво: 107 пъти
- получил Браво: 155 пъти
Re: Каракудка на уок тиган !
В Икея има перфектни уокове , на острова ще ти донеса един или където се засечем по напред.Asio написа:Онзи ден оглеждах такъв тиган. Малко ме дръпна, защото просто нямам място из кухненските шкафове за него вече. Иначе за резултатите от него не се съмнявам. Със сигурност ще си взема един по някое време, но аз пържа риби мноооого рядко.
Утре например ще очаткам един див Дунавски шарко пак на скарата в гаража. Ядосах се много защото 4 дни преди забраната взех две мощни риби с цел осоляване и попълване на запасите от хайвер. Представяте ли си два огромни тумбести звяра и двата мъжки ... такъв удар не бях поемал никога до сега. Та единия вече лежи на флейки в хладилника леко подсолен. Ще го мажем с новата стара каменица.
Ще пусна снимки.
Пържената каракуда си е може би най-класическото Българско рибно блюдо на всички времена. Благодаря за идеята с този тиган.
http://www.ikea.bg/cooking/Cookware/Fry ... 583/32714/
- bat.galin
- Мнения: 1954
- Регистриран на: Чет Дек 06, 2007 18:50
- Местоположение: Добрич
- дал Браво: 637 пъти
- получил Браво: 446 пъти
Re: Каракудка на уок тиган !
Макар и от висотата на кулинарните си умения, попрочетох внимателно и предните постове и това, на която не хванах вяра е следното :
Аз лично смесвам солта с брашното, в което овалвам рибата преди пържене понеже така се овкусява по-равномерно вместо да соля след това.
Но за да не изпадаме в излишни драми, каквито темата не предполага, ще се огранича със следния коментар : бих желал да гледам отблизо как точно залепва несолената риба.
...преди пържене я осолявам и я държа 24 часа в хладилариума,иначе месото не ми стяга и лепне по тигана....
Аз лично смесвам солта с брашното, в което овалвам рибата преди пържене понеже така се овкусява по-равномерно вместо да соля след това.
Но за да не изпадаме в излишни драми, каквито темата не предполага, ще се огранича със следния коментар : бих желал да гледам отблизо как точно залепва несолената риба.
- sword-fish
- Мнения: 177
- Регистриран на: Пет Фев 05, 2010 22:17
- Местоположение: София
- Обратна връзка: