Домашна кухня
- Boci
- Мнения: 4886
- Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 22:43
- Риболов: Feeder,carp, ICE fishing and spining
- Местоположение: Sofia
- дал Браво: 261 пъти
- получил Браво: 1622 пъти
Домашна кухня
Домашна свинска саздърма
Взима се един свински джолан. Месото се реже на парчета, които заедно с кокала се варят 1,30ч в херметическа тенджера. Подправките, които се слагат вътре са 20гр сол, 1 даф.лист, 3 зърна бахар, 7-8 зърна черен пипер. След това варене месото се вади и се слага в дълбок тиган(уок) с част от соса. На среден огън се готви още 30 мин, като се разбърква често. През това време консистенцията се сгъстява леко. След това се взима пластмасова бутилка от 1.5 л. Пълни се с месото плътно и се добавя част от соса да уплътни напълно. Оставя се да изстине, после в хладилника да стегне за една нощ и е готово. Доста е вкусно, без химия, с която е пълна купешката. Трайност не мога да кажа, понеже са изяжда за 1 ден. Но предпологам няколко дни максимум седмица.
Взима се един свински джолан. Месото се реже на парчета, които заедно с кокала се варят 1,30ч в херметическа тенджера. Подправките, които се слагат вътре са 20гр сол, 1 даф.лист, 3 зърна бахар, 7-8 зърна черен пипер. След това варене месото се вади и се слага в дълбок тиган(уок) с част от соса. На среден огън се готви още 30 мин, като се разбърква често. През това време консистенцията се сгъстява леко. След това се взима пластмасова бутилка от 1.5 л. Пълни се с месото плътно и се добавя част от соса да уплътни напълно. Оставя се да изстине, после в хладилника да стегне за една нощ и е готово. Доста е вкусно, без химия, с която е пълна купешката. Трайност не мога да кажа, понеже са изяжда за 1 ден. Но предпологам няколко дни максимум седмица.
Последно промяна от Boci на Сря Фев 07, 2018 15:07, променено общо 2 пъти.
2007-2009(15) 2014-2015(16) 2020-2021(10) L(51) L2(25)
2009-2010(25) 2015-2016(11) 2021-2022(16)
2010-2011(14) 2016-2017(23) 2022-2023(1)
2011-2012(19) 2017-2018(11) 2023-2024(3)
2012-2013(17) 2018-2019(16)
2013-2014(14) 2019-2020(10)
2009-2010(25) 2015-2016(11) 2021-2022(16)
2010-2011(14) 2016-2017(23) 2022-2023(1)
2011-2012(19) 2017-2018(11) 2023-2024(3)
2012-2013(17) 2018-2019(16)
2013-2014(14) 2019-2020(10)
- Boci
- Мнения: 4886
- Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 22:43
- Риболов: Feeder,carp, ICE fishing and spining
- Местоположение: Sofia
- дал Браво: 261 пъти
- получил Браво: 1622 пъти
Re: Домашни мезета
Пастърма
Много хора вече правят пастърма и всеки си има свой начин. Ще споделя моят. Правил съм от всякакво свинско и телешко, дори от пилешки гърди. Напоследък наблягам на свински врат, понеже е по-шарено месото и за мен е най-вкусно.
Взима се месо по избор. Реже се на немного големи парчета с дебелина 2-3 см, за да става по-бързо. Прекалено дебелите засъхват много бавно. Налагат се с морска сол за 24 до 30 часа. След което се вадят измиват се добре и се слагат за 12 часа в съд с вода в хладилника, за да се обезсолят. В противен случай стават много солени, поне за моя вкус. След обезсоляването месото е попило доста вода и аз го овивам в хавлия и го притискам между 2 дъски от 2 до 4 часа. Нужно е да се махне водата, иначе може да греняса впоследствие при сушенето. Следва овалване с подправки. Може да се ползват почти всичко, за което се сети човек. Аз наблягам на сминдух и чубрица, малко кимион и червен пипер. Суша ги на перваза на прозореца ми в сушилник. Правя ги основно зимно време. Единственият консервант е солта. Трайност около месец в хладилник. Може и да се замразяват във фризер.
Много хора вече правят пастърма и всеки си има свой начин. Ще споделя моят. Правил съм от всякакво свинско и телешко, дори от пилешки гърди. Напоследък наблягам на свински врат, понеже е по-шарено месото и за мен е най-вкусно.
Взима се месо по избор. Реже се на немного големи парчета с дебелина 2-3 см, за да става по-бързо. Прекалено дебелите засъхват много бавно. Налагат се с морска сол за 24 до 30 часа. След което се вадят измиват се добре и се слагат за 12 часа в съд с вода в хладилника, за да се обезсолят. В противен случай стават много солени, поне за моя вкус. След обезсоляването месото е попило доста вода и аз го овивам в хавлия и го притискам между 2 дъски от 2 до 4 часа. Нужно е да се махне водата, иначе може да греняса впоследствие при сушенето. Следва овалване с подправки. Може да се ползват почти всичко, за което се сети човек. Аз наблягам на сминдух и чубрица, малко кимион и червен пипер. Суша ги на перваза на прозореца ми в сушилник. Правя ги основно зимно време. Единственият консервант е солта. Трайност около месец в хладилник. Може и да се замразяват във фризер.
2007-2009(15) 2014-2015(16) 2020-2021(10) L(51) L2(25)
2009-2010(25) 2015-2016(11) 2021-2022(16)
2010-2011(14) 2016-2017(23) 2022-2023(1)
2011-2012(19) 2017-2018(11) 2023-2024(3)
2012-2013(17) 2018-2019(16)
2013-2014(14) 2019-2020(10)
2009-2010(25) 2015-2016(11) 2021-2022(16)
2010-2011(14) 2016-2017(23) 2022-2023(1)
2011-2012(19) 2017-2018(11) 2023-2024(3)
2012-2013(17) 2018-2019(16)
2013-2014(14) 2019-2020(10)
-
- Мнения: 173
- Регистриран на: Пон Фев 19, 2007 12:27
- Местоположение: Варна
- дал Браво: 34 пъти
- получил Браво: 33 пъти
Re: Домашни мезета
За 4 кг месоBoci написа:... Следва овалване с подправки. Може да се ползват почти всичко, за което се сети човек. Аз наблягам на сминдух и чубрица, малко кимион и червен пипер. Суша ги на перваза на прозореца ми в сушилник...
20 гр. ронена чубрица
5 с.л. червен пипер
5 гр. черен пипер
20 гр. кимион
10 гр. Сминдух (чимен)
5 гр. дивесил
5 гр. целина
3 гр. босилек
Сушенето става по всяко време на годината в хладилник, увити в домакинска хартия. Изсъхват за 7-10 дни, и свършват още по бързо.
- Boci
- Мнения: 4886
- Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 22:43
- Риболов: Feeder,carp, ICE fishing and spining
- Местоположение: Sofia
- дал Браво: 261 пъти
- получил Браво: 1622 пъти
Re: Домашни мезета
Веяна сланина
От известно време я правя и става доста добре. Разликата със стандартната е, че след сушенето намалява обема си и става с по-плътна структура.
Налагам я с морска сол от 7-10 дни. След това я измивам хубаво и я подсушавам с кухненска хартия. Овалвам я в червен пипер и чубрица. Натривам я хубаво и с чесън. Окачвам я да виси на сушилника от 15 до 30 дни. След това е готова. Може да се замрази във фризер.
От известно време я правя и става доста добре. Разликата със стандартната е, че след сушенето намалява обема си и става с по-плътна структура.
Налагам я с морска сол от 7-10 дни. След това я измивам хубаво и я подсушавам с кухненска хартия. Овалвам я в червен пипер и чубрица. Натривам я хубаво и с чесън. Окачвам я да виси на сушилника от 15 до 30 дни. След това е готова. Може да се замрази във фризер.
2007-2009(15) 2014-2015(16) 2020-2021(10) L(51) L2(25)
2009-2010(25) 2015-2016(11) 2021-2022(16)
2010-2011(14) 2016-2017(23) 2022-2023(1)
2011-2012(19) 2017-2018(11) 2023-2024(3)
2012-2013(17) 2018-2019(16)
2013-2014(14) 2019-2020(10)
2009-2010(25) 2015-2016(11) 2021-2022(16)
2010-2011(14) 2016-2017(23) 2022-2023(1)
2011-2012(19) 2017-2018(11) 2023-2024(3)
2012-2013(17) 2018-2019(16)
2013-2014(14) 2019-2020(10)
-
- Мнения: 16627
- Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 21:17
- Риболов: пуристки
- Местоположение: гАбРоВо
- дал Браво: 415 пъти
- получил Браво: 923 пъти
- Обратна връзка:
Re: Домашни мезета
Ридая...
БОКА НА УЛЪТО.
"Огин да я попари тая пастръва, що светли умове обърка и бастиса" Bate Raiko
СТАРИ ВИДРИ
"Огин да я попари тая пастръва, що светли умове обърка и бастиса" Bate Raiko
СТАРИ ВИДРИ
- bat.galin
- Мнения: 1954
- Регистриран на: Чет Дек 06, 2007 18:50
- Местоположение: Добрич
- дал Браво: 637 пъти
- получил Браво: 446 пъти
- Boci
- Мнения: 4886
- Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 22:43
- Риболов: Feeder,carp, ICE fishing and spining
- Местоположение: Sofia
- дал Браво: 261 пъти
- получил Браво: 1622 пъти
Re: Домашни мезета
Нова шарка
2007-2009(15) 2014-2015(16) 2020-2021(10) L(51) L2(25)
2009-2010(25) 2015-2016(11) 2021-2022(16)
2010-2011(14) 2016-2017(23) 2022-2023(1)
2011-2012(19) 2017-2018(11) 2023-2024(3)
2012-2013(17) 2018-2019(16)
2013-2014(14) 2019-2020(10)
2009-2010(25) 2015-2016(11) 2021-2022(16)
2010-2011(14) 2016-2017(23) 2022-2023(1)
2011-2012(19) 2017-2018(11) 2023-2024(3)
2012-2013(17) 2018-2019(16)
2013-2014(14) 2019-2020(10)
- bat.galin
- Мнения: 1954
- Регистриран на: Чет Дек 06, 2007 18:50
- Местоположение: Добрич
- дал Браво: 637 пъти
- получил Браво: 446 пъти
Re: Домашни мезета
Трайността се увеличава, а и хладилникът може да се замени с проветриво помешение, ако след овкусяването месото се посипе с брашно - то абсорбира и изпарява остатъчната влага , а заедно с това прави кора, която не позволява проникването на въздух.Трайност около месец в хладилник...
...ако някой му прости до тогава, разбира се.
- Boci
- Мнения: 4886
- Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 22:43
- Риболов: Feeder,carp, ICE fishing and spining
- Местоположение: Sofia
- дал Браво: 261 пъти
- получил Браво: 1622 пъти
Re: Домашни мезета
При мен не се задържа много. Гледам да ги застъпвам партидите.
2007-2009(15) 2014-2015(16) 2020-2021(10) L(51) L2(25)
2009-2010(25) 2015-2016(11) 2021-2022(16)
2010-2011(14) 2016-2017(23) 2022-2023(1)
2011-2012(19) 2017-2018(11) 2023-2024(3)
2012-2013(17) 2018-2019(16)
2013-2014(14) 2019-2020(10)
2009-2010(25) 2015-2016(11) 2021-2022(16)
2010-2011(14) 2016-2017(23) 2022-2023(1)
2011-2012(19) 2017-2018(11) 2023-2024(3)
2012-2013(17) 2018-2019(16)
2013-2014(14) 2019-2020(10)
- Boci
- Мнения: 4886
- Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 22:43
- Риболов: Feeder,carp, ICE fishing and spining
- Местоположение: Sofia
- дал Браво: 261 пъти
- получил Браво: 1622 пъти
Re: Домашни мезета
Телешка саздърма
Рецептата е същата, като свинската. За пръв път правя и на вкус се получи отлична. Но нямаше достатъчно свързващ елемент, понеже основното месо беше по-сухо, а именно телешки шол(останалото 2 кокала от джолан с малко месо). Мисля, че ако се направи 50:50 свинско/телешко, ще стане перфектно (или телешко с повече мазнини). Желатин не искам да слагам, понеже този, който се продава масово е химия. Естествен се намира по-трудно.
Рецептата е същата, като свинската. За пръв път правя и на вкус се получи отлична. Но нямаше достатъчно свързващ елемент, понеже основното месо беше по-сухо, а именно телешки шол(останалото 2 кокала от джолан с малко месо). Мисля, че ако се направи 50:50 свинско/телешко, ще стане перфектно (или телешко с повече мазнини). Желатин не искам да слагам, понеже този, който се продава масово е химия. Естествен се намира по-трудно.
2007-2009(15) 2014-2015(16) 2020-2021(10) L(51) L2(25)
2009-2010(25) 2015-2016(11) 2021-2022(16)
2010-2011(14) 2016-2017(23) 2022-2023(1)
2011-2012(19) 2017-2018(11) 2023-2024(3)
2012-2013(17) 2018-2019(16)
2013-2014(14) 2019-2020(10)
2009-2010(25) 2015-2016(11) 2021-2022(16)
2010-2011(14) 2016-2017(23) 2022-2023(1)
2011-2012(19) 2017-2018(11) 2023-2024(3)
2012-2013(17) 2018-2019(16)
2013-2014(14) 2019-2020(10)
- Златев
- Мнения: 2184
- Регистриран на: Вто Май 09, 2006 15:17
- Местоположение: Варна
- дал Браво: 955 пъти
- получил Браво: 179 пъти
Re: Домашни мезета
Много добре, Боци!
Смятам, че ако се пробва от телешки гърди няма да има нужда от свинско. В гърдите има и мазно, има и по-жилави меса, които да придадат текстура. А кокалът ще даде гъстота и вкус на бульона при варенето. Баща ми я прави от рагу, съставено основно от ребра и котлети и се получава отлична.
Смятам, че ако се пробва от телешки гърди няма да има нужда от свинско. В гърдите има и мазно, има и по-жилави меса, които да придадат текстура. А кокалът ще даде гъстота и вкус на бульона при варенето. Баща ми я прави от рагу, съставено основно от ребра и котлети и се получава отлична.
Аматьорски Спининг Клуб "С Брат ми"
- Boci
- Мнения: 4886
- Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 22:43
- Риболов: Feeder,carp, ICE fishing and spining
- Местоположение: Sofia
- дал Браво: 261 пъти
- получил Браво: 1622 пъти
Re: Домашни мезета
Опитите продължават. Лошото е, че хубаво прясно телешко трудно се намира. Домашно няма откъде да взема и разчитам на една месарница. Следващата ще бъде по-различна, да видим как ще стане.
2007-2009(15) 2014-2015(16) 2020-2021(10) L(51) L2(25)
2009-2010(25) 2015-2016(11) 2021-2022(16)
2010-2011(14) 2016-2017(23) 2022-2023(1)
2011-2012(19) 2017-2018(11) 2023-2024(3)
2012-2013(17) 2018-2019(16)
2013-2014(14) 2019-2020(10)
2009-2010(25) 2015-2016(11) 2021-2022(16)
2010-2011(14) 2016-2017(23) 2022-2023(1)
2011-2012(19) 2017-2018(11) 2023-2024(3)
2012-2013(17) 2018-2019(16)
2013-2014(14) 2019-2020(10)
- Boci
- Мнения: 4886
- Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 22:43
- Риболов: Feeder,carp, ICE fishing and spining
- Местоположение: Sofia
- дал Браво: 261 пъти
- получил Браво: 1622 пъти
Re: Домашни мезета
Новата партида
2007-2009(15) 2014-2015(16) 2020-2021(10) L(51) L2(25)
2009-2010(25) 2015-2016(11) 2021-2022(16)
2010-2011(14) 2016-2017(23) 2022-2023(1)
2011-2012(19) 2017-2018(11) 2023-2024(3)
2012-2013(17) 2018-2019(16)
2013-2014(14) 2019-2020(10)
2009-2010(25) 2015-2016(11) 2021-2022(16)
2010-2011(14) 2016-2017(23) 2022-2023(1)
2011-2012(19) 2017-2018(11) 2023-2024(3)
2012-2013(17) 2018-2019(16)
2013-2014(14) 2019-2020(10)
- Д.Граховски
- Мнения: 1234
- Регистриран на: Съб Фев 04, 2012 19:48
- Риболов: Спининг
- дал Браво: 4 пъти
- получил Браво: 241 пъти
Re: Домашни мезета
Свързващия елемент е червено винце, друг не ти трябва като гледам, чета и огладнях зверскиBoci написа:Телешка саздърма
Рецептата е същата, като свинската. За пръв път правя и на вкус се получи отлична. Но нямаше достатъчно свързващ елемент................
http://maximo.bg
Спининг клуб "Бобър"
Catch & Release
"Човешкият устрем не бива да има граници. Колкото и зле да изглежда животът, докато има живот, има и надежда." Stephen Hawking
Спининг клуб "Бобър"
Catch & Release
"Човешкият устрем не бива да има граници. Колкото и зле да изглежда животът, докато има живот, има и надежда." Stephen Hawking
- Boci
- Мнения: 4886
- Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 22:43
- Риболов: Feeder,carp, ICE fishing and spining
- Местоположение: Sofia
- дал Браво: 261 пъти
- получил Браво: 1622 пъти
Re: Домашни мезета
Виното ми е вече на свършване. Тази година направих 180 л, сега имам около 10-15 л. За тва пък има гроздова.
2007-2009(15) 2014-2015(16) 2020-2021(10) L(51) L2(25)
2009-2010(25) 2015-2016(11) 2021-2022(16)
2010-2011(14) 2016-2017(23) 2022-2023(1)
2011-2012(19) 2017-2018(11) 2023-2024(3)
2012-2013(17) 2018-2019(16)
2013-2014(14) 2019-2020(10)
2009-2010(25) 2015-2016(11) 2021-2022(16)
2010-2011(14) 2016-2017(23) 2022-2023(1)
2011-2012(19) 2017-2018(11) 2023-2024(3)
2012-2013(17) 2018-2019(16)
2013-2014(14) 2019-2020(10)