Мулти Abu Garcia Black Max - нищо с гръмко име.

Има шпула, има бигел, че и аванс се намира, що е то?
Accept
Мнения: 199
Регистриран на: Нед Окт 07, 2012 18:56
Риболов: Морски
Местоположение: София
дал Браво: 7 пъти
получил Браво: 24 пъти
ЛС/Мейл:

Мулти Abu Garcia Black Max - нищо с гръмко име.

Мнениеот Accept » Вто Май 01, 2018 13:26

Тази макара се продаваше преди няколко години в комплект с пръчка на цена около 200лв. Препоръча ми я за каяка продавача от рибарския магазин, от който си купувам оборудването – надводно и подводно. Тогава за пръв път пипнах мултипликатор и понеже висях често в магазина, та имах лаф с момчетата в него, Владо ми проведе демонстрация и урок за работа с такъв такъм. Той някога беше учил обой, та и това беше някакво общо между нас (аз съм музикант). Съприкосновението му с Родината, уви, приключи на терминал 2. Приятен лаф имахме с него.

По всички особености на риболова с каяк, комплектът на Abu Garcia е много добро решение – пръчката е с почти идеалната дължина и макарата (и водачите) са отгоре. Под нивото на кокалчетата на пръстите, които държат макарата, няма нищо от въдицата. Естествено, винаги има какво да се желае, но на рибар няма угодия – изпуснатата риба е най-голяма.

За този тип макари е важно да са леки и това, наред със стремлението на всяка фирма към ниска себестойност на продукта, обяснява пластмасарията по нея. Мнението ми е, че голяма част от цената при покупка отива за надписа Abu Garcia, но така е с всички “маркови” стоки, чието производство е изнесено в Китай. Китайският дубликат би бил със същото качество, но с доста по-ниска продажна цена.

Макарата е оборудвана с 5 капсуловани лагера и предположението ми за тях е, че нямат нужното количество и качество смазка. Колкото и да е странно, това предварително състаряване на продукта се диктува от пазара – огромната част от риболовците търсят движещи се леко и с много лагери макари и не могат да проумеят, че това се постига с недостатъчно масло в лагерите. През първия сезон маслото изчезва от лагера, съчмите започват да трият на сухо и в края на втората година най-късно макарата започва да затяга.
Май започнах да прекалявам с обясненията. Завършвам с излагане на проявения дефект – второто лято палецът за освобождаване на шпулата не се връщаше при навиване и решението беше да ударя ръкохватката по-силно. Естествено, това бунашко поведение наложи разглобяването.

Поддръжката на макарата се изчерпва с около половин литър сладка вода върху нея след всяко излизане в морето. Това обяснява и следващите снимки
Изображение

Изображение

По зъбното колело заводски имаше смазка колкото “за Бог да прости”. Абсолютно недопустимо!!!
Палецът 1 едно освобождава блокировката на шпулата при замятане. Усилието се предава през палеца 2 в механизма на макарата. Тук идваме до поредното кретенско изпълнение – поради крайно недостатъчното смазване, след един сезон (месец на море) работа макарата започва да не заключва шпулата при завъртане. След разглобяването и смазването този проблем се реши, а е изключително дразнещ – решавах го с удар върху ръкохватката – кретения от моя страна.
Изображение

Тези пластмасови зъбчатки управляват влакнонареждането. За да се свали и смаже детайла, управляващ блокировката на шпулата, трябва да се свали този вал от посочените от стрелки болтчета. Третото болтче, което няма стрелка, освобождава детайла.
Изображение

Изображение

Между стрелките е показан кръглия детайл, който трябва да се свали и мазне отдолу с грес. При монтажа може да имате малки проблеми с пружинките – внимавайте да са в нужните отвори, както и да не кажат “дзъннн” и да изчезнат в неизвестна посока.
Изображение

Следва монтажът – детайлите са изчистени от сол. Всичко в макарата е намазано с грес за морски съдове BARDAHL.
Изображение

Поредната конструктивна ненужна и необяснима глупост – отвори в капачката, която покрива гайката на ръкохватката. Това улеснява проникването на вода в механизма – вижте осоляването от първата снимка.
Изображение

Това е всичко. Според мен купуването на тази макара се оправдава или от незнание (както бях аз), или от мързел да се поровите в Алито и да намерите по-евтин и вероятно по-добър китайски еквивалент (не, че тази не е китайска).
RTM Ocean Quatro

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 1 и 0 госта