Стримери, кастмастери...

Форум за спининговия риболов, чиито любезни домакини са майсторите от “Старите видри”.
Аватар
babydoctor
Мнения: 15787
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 7:59
Местоположение: София
дал Браво: 27 пъти
получил Браво: 124 пъти

Стримери, кастмастери...

Мнениеот babydoctor » Сря Сеп 12, 2018 13:26

Направи ми впечатление, че никой не пише за риболов с чепарета, стримери, кастмастери...Та да разкажа:
Някъде 83-84-та година с един приятел и две гаджета отидохме за Коледа и Нова година на едни бунгала над стената на яз. Тополница, където живееха семейство мои пациенти с едно разкошно куче – имаха някакво отношение към поддръжката на стената. Там оставихме мацките да разтоварят Трабанта, а ние, след по чаша със стопаните, добре навлечени и с шише Сл. Бряг се запътихме към язовира. Беше под -20 градуса. Стигнахме брега, той на 200 м., стръмен и каменист. Бил е замръзнал до някъде, но през нощта имало буря, която натроила леда и заледила брега на 2 м. Нагоре. Та се закрепихме на камъните горе и ги почнахме. Само дето те не го знаеха.След час безрезултатно мръзнене и преполовена бута колегата вика – лельо, /така си викахме, от филма/ имаш лчепаре?.
Имах, лятото бяяхме при родителите му в Крайморие и всяка вечер ловяхме по кофа сафрид, т.е. граца. Дадох му и започнах яко да му се присмивам. Ама той се оборудва и още на второто замятане вика – удари ми...Пак ми удари. Аз си оставих въдицата, полегнах на камъните с шишето в ръка, запалих цигара и усилих подигравките. Ма той руски възпитаник и продължи.След още 2 замятания видях как му удари 1, 213 пъти и върхът му взе да пие вода – бяхме с руски телескопи, ония по 1., с махнати двете крайни секции и монтирани водачи и макародържачи. Той изкара чепарето с 5-6 25+см. Костури, половината се откачиха и цопнаха обратно, но 3 се озоваха в кофето. Зарязах и шише, и цигари и с треперещи ръце се преоборудвах и аз и...настана сеч.Имаше и десетина 30+ см., но те се откачаха и само един отиде в Кофето. Имаше и вадене на пълно чепаре с 10 риби, но повече от 4 не сме прибирали, другите се откачаха. Напълнихме кофето и започнахме да слагаме в един плик. Тогава се зададоха мацките да ни нагледат, за майтап помъкнали по една голяма кофа, да събираме рибата. Много им се зарадвахме, връчихме им рибата и си поръчахме втора бутилка. И те се зарадваха, защото дойдоха леко облечени. Докато ни донесат поръчката, вече почти бяхме преполовили едната кофа. Заминаха си, ние продължихме с нови сили. Както и да е, напълнихме кофите и преди смрачаване се запътихме към бунгалото. Вътре- баня, ама ние удървени, та чак след 10 мин. Взехме да се разсъбличаме. Накрая пиехме страхотно домашно вино с пържен костур. Спахме като къпани, но на другия ден язовирът беше яко замръзнал, та изкарахме вкъщи, а на следващия ден – към София. По-късно същата зима се пробвахме откъм Поибрене, където вреше от храна за костурите. Чепаретата бяха приведени в съответствие със закона, направих стримери с по-големи куки. Със зор напаравихме половин кофе, при това по-дребни. След това се опитахме наИскър, под „Будното око”, там същия резултат
2. При едно от ходенетата ни на бента на Ореховица, рибата не щеше хда пипне на плувка. На дъно на жабе вечер се хващаше по някой и друг приличен кефар 30-35 см., но не за това бяхме отишли. На блесна – ниенте. Отвъртя ми шайбата и минах на булдо. Да, ама кълвеше на 1-2-3 м. От отсрещния бряг, отсам – нищо.Хайде по моста, та отсреща. И се започна – на всяко замятане, по 2-3 30+ см. Кефали, естествено, най-много един стигаше до мен. Това по обяд в убийствена жега, аз нагазил до над колене И много зловещо периодично някой кефал се мушваше между краката ми, влачейки след себе си две голи куки на сантиметри от ташаците ми.Закачих и един 40+ см., който ме накара да танцувам, няколко пъти прескачайки влакното, докато той минаваше ту отгоре, ту отдолу...Гаджето ми и приятелят ми си упорстваха безрезултатно на плувка, а на мен на другия ден ми писна, та дръпнахме обратно за София.
3. На стримери съм упорствал доста, но имам само 3-4 около 2 кг. Щуки , много е зрелищно
4. Интересен е опитът ми с кастмастери, за пръв път ги видях на Мухово зимата, за която ви разказах. Тагава не се продаваха, но на трамваите имаше такива пръчки от месинг или неръждавейка покрай стъклата. Пътувах с часове в трамвая, за да мога с монета от 5 ст. Да им развия болтовете. После в мазето ги нарязвах с ръчна ножовка, после пробиване, пълнене с калай на кухите, лакиране и готово. За жалост на тях имам само 2-3 бели по около килограм и то на Дунава.
Каква е тая участ бе, народе - какъвто и байрак да се развее, дръжката му все ти е отзад...
Защо винаги бъдещето е светло, а никога настоящето???

wobler4o
Мнения: 23
Регистриран на: Вто Авг 28, 2012 8:29
Риболов: спининг
получил Браво: 1 път

Re: Стримери, кастмастери...

Мнениеот wobler4o » Сря Сеп 12, 2018 13:46

месец май,мятах чепаре на дунава за дунавска скумрия и ми удари распер попиля ми чепарето голям зор видях докато го разплета,иначе стример за щука имам един с бели и червени пера .направи ми впечатление, че малки зъбатки го следват но не взимат,къде бъркам да кажат мухарите аз все още съм бос по тоя риболов.


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 8 и 0 госта