Страница 1 от 10

Виното и ракията

Публикувано на: Нед Сеп 16, 2018 14:46
от Boci
Предполагам,че има доста колеги,който правят вино и ракия за собствени нужди и затова отварям тази тема.

Тази година има проблем с червеното грозде. На много места е с ниска захарност и е трудно да се намери добър материал за вино. Намерих хубаво мерло сьс захарност 25 от пазарджишко и ще го взема много скоро. Количеството е 400кг, а цената 1лв/кг.

Re: Виното и ракията

Публикувано на: Нед Сеп 16, 2018 20:56
от pdimitrof
Дали е сигурен градуса. Когато правех вино, сверявах захаромера с професионален такъв. Ако градуса е верен от там на там е лесно!

Re: Виното и ракията

Публикувано на: Нед Сеп 16, 2018 23:17
от Boci
Даже се оказа 26, взех 360кг, толкова имаше, утре го почвам.

Re: Виното и ракията

Публикувано на: Пон Ное 19, 2018 11:36
от Boci
:fish7:

Re: Виното и ракията

Публикувано на: Чет Сеп 12, 2019 14:51
от Boci
По незнайни причини ми е останало червено вино около 10-12л от миналата година. Опитах го, добре е отлежало. Предстои купуване на грозда за този сезон. Още не е ясно откъде ще взема. На борсата в Дружба мерлото е на 1 лв и твърдят, че захарността е 30%. Моите хора от Бошуля и те го дават на 1 лв/кг.

Re: Виното и ракията

Публикувано на: Чет Сеп 12, 2019 21:14
от баш майстора
Снощи един съсед ми се похвали, че напазарувал каберне и мерло от люлинския пазар на 0.80 лв. Гроздето било от Капитан Андреево, погледнах го и на външен вид изглеждаше ОК, останалите ТТ данни няма как да ги преценя на око. По наше село такива лигавни не пием, само червен отел, който е като джанкиге и циганките - нема ялова година! :22:

Re: Виното и ракията

Публикувано на: Пет Сеп 13, 2019 11:52
от babydoctor
Ако можех да избирам, не бих пил друго, освен отел - червен, бял или мешан...Е и керацуда, разбира се, но домашна...Памидовите вина из Тракия също си заслужават...А и алжирката из Странджа-Сакар, но нея не можеш да я пиеш повече от веднъж седмично, освен ако не искаш да ходиш с виолетови джуки и вечно полупиян...

Re: Виното и ракията

Публикувано на: Пет Сеп 13, 2019 15:04
от Boci
Отелът е много ароматно грозде, но в люспата му се съдържа Малвидин, който е канцерогенен. Веднъж правих от червен отел вино и го дадох за изследване, понеже майката на един приятел работеше в института и се оказа със съдържание 15% малвидин при допустими 5%. Изпихме го разбира се, но повече никога не съм взимал такова грозде въпреки, че не го плащам. За ракия няма проблем, но за вино не, освен по малко, като добавка само за аромат.
Цяла северна България прави вино и си го пият хората, но такива са фактите. Някъде бях чел, че по тошово време много масиви с отел са били унищожени.

Re: Виното и ракията

Публикувано на: Пет Сеп 13, 2019 15:10
от Boci
Тази година направихме двоен препек на ябълки и се получи много приятна ракия

Re: Виното и ракията

Публикувано на: Пет Сеп 13, 2019 15:35
от баш майстора
Boci написа:Някъде бях чел, че по тошово време много масиви с отел са били унищожени.
Не знам дали това е причината, но наистина по онова време винпромите отказваха да го изкупуват за преработка... :roll:
Ама няма да живеем с орлите я... :22: :22: :22:

Re: Виното и ракията

Публикувано на: Пет Сеп 13, 2019 15:52
от Boci
Било е забранено в промишленото производство заради малвидина. Някой въобще виждал ли е купешко вино направено от отел, аз не съм. Веднъж съм правил, лично на мен не ми допада като аромат, много е силен и натрапчив и не е по мой вкус. Това обаче, ако отида и го кажа на площада в някое село в северна България ще ме убият с камъни :D

Re: Виното и ракията

Публикувано на: Пет Сеп 13, 2019 17:56
от babydoctor
Отелът беше много трудоемък и недостатъчно рентабилен. А ако валнеше дъжд преди беритбата, която беше на 9-ти или 15 септември, зърната ги събираш едно по едно от калта...Замениха го с Болгар и Афузалия - не знам как им е научното име, но така им викаха...Но отелът си е култов - вино с вкус и аромат на ягоди, казваха тези, които го опитваха за сефте...

Re: Виното и ракията

Публикувано на: Нед Сеп 15, 2019 10:24
от Boci
Тази година
Мерло 190 кг 0.90 ст
Каберне 90 кг 0.90 ст
Червен мискет 50кг 1,30 лв

330 кг тотал червено

Re: Виното и ракията

Публикувано на: Нед Сеп 15, 2019 16:05
от Boci
Обща захарност 24%

Re: Виното и ракията

Публикувано на: Нед Сеп 15, 2019 22:37
от Boci
Хамбургски мискет съм взел, не червен мискет