Рецепта за "тарама-хайвер" ?

Пържена, на фурна или скара и каква ли още не, рецепти разни, коя от коя по-вкусна ... ммм ...
Аватар
theater
Мнения: 646
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 10:17
Местоположение: София, България

Рецепта за "тарама-хайвер" ?

Мнениеот theater » Сря Фев 23, 2005 21:19

Колеги,
вдъхновен от написаното ТУК искам да ви попитам някой има ли рецепта за разбит хайвер.
Обработва ли се по някакъв начин след изкормването на рибата?
В какви пропорции се разбива с олио (или с друга мазнина) ?
Благодаря предварително !



Аватар
©тефанаки
Мнения: 288
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 12:14
Местоположение: София

ре

Мнениеот ©тефанаки » Сря Фев 23, 2005 21:56

Позабравил съм точно, ама горе-долу е така:
Няколко лъжички хайвер \аз съм го правил с червен\, започваш с една вилица или бъркалка да бъркаш като добавяш по много малко олио. Постепенно се долива и поема около литър от мазнината. Накрая се слага 1 изстискан лимон, малко сол и чесън. Пробвах с миксер, ама се пре**а. Ако нещо съм пропуснал, колегите ще ме допълнят.
Успех :)


Всички кучета отиват в рая

Не натискай тук!!!

Аватар
Майстор Саки
Мнения: 4225
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 7:27
Риболов: heavy spinning
Местоположение: на р. Дунав около Свищов

Мнениеот Майстор Саки » Чет Фев 24, 2005 8:55

На две-три лъжички хайвер - литър мазнина?! :shock:



Make Love & Ribolov!

I Fish, Because The Voices In My Head Tell Me To...

Аватар
Левака
Мнения: 5156
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 12:13
Местоположение: София
ЛС/Мейл:

Мнениеот Левака » Чет Фев 24, 2005 9:02

:lol: А пък адаша го е правил с червен хайвер :shock: Мисля че червения трябва да се маже на препечена филийка с масалце и повече водка :wink:


Убий глупака с мълчание.

http://sladkarnica-jasi.com/

Аватар
Bobo
Мнения: 749
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 9:25
Местоположение: Варна

Мнениеот Bobo » Чет Фев 24, 2005 9:13

50 грама хайвер се разбива с ножа на миксера заедно с една по-малка от средна глава лук, после докато се бърка започва да се добавя по малко олио, докато се сгъсти (отива около 0.5 литра олио), след това се добавя една дебела филия хляб, предварително накисната във вода или прясно мляко, леко отцедена. Пак се бърка, ако стане рядък се добавя още малко олио, до сгъстяване, накрая се слага лимон или разтворено лимонтузу на вкус.


iddqd

Аватар
Левака
Мнения: 5156
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 12:13
Местоположение: София
ЛС/Мейл:

Мнениеот Левака » Чет Фев 24, 2005 9:23

Но не видях никой да сподели как узрява хайвера след като се извади от рибата. :wink:


Убий глупака с мълчание.

http://sladkarnica-jasi.com/

bobsana
Мнения: 602
Регистриран на: Сря Дек 22, 2004 10:25
Местоположение: Sofia

Мнениеот bobsana » Чет Фев 24, 2005 9:23

Много внимавайе да не ви се пресече накрая. На мен ми се е случвало и е мнооооого неприятно. Трябва да се добавя по малко олио и да не се бърка с миксер а на ръка.



Аватар
Snake
Мнения: 408
Регистриран на: Пон Дек 20, 2004 18:07
ЛС/Мейл:

Мнениеот Snake » Чет Фев 24, 2005 9:34

Левака написа::lol: А пък адаша го е правил с червен хайвер :shock: Мисля че червения трябва да се маже на препечена филийка с масалце и повече водка :wink:


Тъй тъй


AS LONG AS THERE ARE FISH

Аватар
Офицер
Мнения: 42
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 16:31
Местоположение: Варна от 01.09.2005 в София

Мнениеот Офицер » Чет Фев 24, 2005 10:28

Тарама хайвер се продава м магазините за риба и рибни продукти. С него става по-добре, отколкото с изваден от прясна риба - установих го от личен опит. 100 гр. тарама хайвер струва около 1 лв. и стига за доста голяма количество готов продукт.
И така за рецептата:
1-1,5 супени лъжици тарама хайвер (купен);
около 1 л. олио
средата на 1 хляб, желателно е хляба да е от 2-3 дни;
1 не голяма глава кромид лук
сока от 1 лимон.
Начин на приготвяне:
В стъклена по-голяма купа се слага хайвера и пасирания лук (да не е много защото почва да горчи) и се мачка с дървена лъжица , като се довавя по съвсем малко от олиото. След като стане еднородна сместа се добавя по малко от средата на хляба, която е предварително накисната във вода и е отцедена (може и в 200 мл прясно мляко), от тук нататък се редуват олио и хляб, като може да се бърка (препоръчвам ви го) с миксера с бъркалките за яйца на най-бавна скорост, не с пасатор!!!! След като всичко това се обърка добре се получава доста голямо количество готов продукт, и се подправя с лимоновия сок на вкус. Цялата процедура отнема около 15-20 минути.
Относно пресичането на хайвера:
Причините за това са няколко, но си ива управия :) .
Ако ви се оцъкли олиото отгоре мземате миксера със същите бъркалки и около 200 мл прясно мляко бърсате и сипвате млякото на тънка струйка. Другия начин да оправите пресечен хайвер е с жълтъка на едно яйце.
Идеално мезе за ракия и водка , но внимавайте с количествата - пак от опит ви го казвам.
Да ви е сладко и на наздраве.



Аватар
babydoctor
Мнения: 14739
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 7:59
Местоположение: София

Мнениеот babydoctor » Чет Фев 24, 2005 12:03

Левака написа:Но не видях никой да сподели как узрява хайвера след като се извади от рибата. :wink:

Офицерът е напълно прав за купешкия хайвер, но ако държите да си е от вашия:
1. След изваждането го изплаквате, отделяте от ципата /доколкото може/ и слагате в бурканче, на дъното на което има сол. После покривате с друга сол. При следващ улов процедурата се повтаря и така до напълване.
2. След узряване на хайвера - следвате инструкциите на Офицера.
3. Прецака ли се хайвера, не се мъчете да го спасявате, а го изхвърлете, иначе ще си прецакате нервите :D /Иначе Офицера е прав - това са начините да опиташ, ама :evil: /
4. Като допълнителни екстри може да му се сложи към края малко газирана вода за пухкавост и белтък от едно яйце за блясък.
5. Направил съм тонове такъв хайвер /и прецакал доста олио също така/ и накрая разбрах, че е по-добре да си го купиш готов от магазина, когато ти се прияде. Е, сега и спрях да нося рибата вкъщи, де. А не иде да я издоя преди пускане :D :D :D


Каква е тая участ бе, народе - какъвто и байрак да се развее, дръжката му все ти е отзад...
Защо винаги бъдещето е светло, а никога настоящето???

Аватар
Мунчо
Мнения: 15202
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 21:17
Риболов: пуристки
Местоположение: гАбРоВо
ЛС/Мейл:

Мнениеот Мунчо » Чет Фев 24, 2005 12:09

Moже да се добяви малко (една -две супени лъжички) газирана вода-става много пухкав. И ако сложите много лимон, да знаете, че започва да нагарча, така че имайте предвид.
И накрая нещо, по-скоро свързано с естетиката-много красиво става, ако във разбития хайвер се добави една лъжица неразбит такъв, изглежда някак си "мраморен" , а и е по-ароматен и вкусен.
За дериватите и дестилатите си знаете...:)


„Миро Джагера е измислил много повече неща от Роман Мозер” Т. Петров

"Душевно сме болни, а духовно сме богати"

"Огин да я попари тая пастръва, що светли умове обърка и бастиса" Bate Raiko

СТАРИ ВИДРИ

Аватар
theater
Мнения: 646
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 10:17
Местоположение: София, България

Мнениеот theater » Чет Фев 24, 2005 14:33

Мдааааааам. Разбрах май........ Аз си купувам обикновено разбит, но ми беше интересно ако си хвана риба и има хайвер в нея дали не мога да си разбия аз (ще е без консерванти ако не друго). А самото "узряване" какво представлява ? По какво се познава дали е "узрял"?



Аватар
GE6_HUNT
Мнения: 447
Регистриран на: Пон Яну 17, 2005 15:55
Местоположение: Велико Търново
ЛС/Мейл:

Мнениеот GE6_HUNT » Чет Фев 24, 2005 16:20

Става по едър и с оранжево-червен цвят.Може да се добави и грис вместо хляб.Копъра също му отива ако се използва чесън.



bobsana
Мнения: 602
Регистриран на: Сря Дек 22, 2004 10:25
Местоположение: Sofia

Мнениеот bobsana » Чет Фев 24, 2005 18:50

Сега и еднин мой патент. Вместо накиснат хляб или орехи аз слагам начукани солети. Става супер



Аватар
theater
Мнения: 646
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 10:17
Местоположение: София, България

Мнениеот theater » Чет Фев 24, 2005 23:21

Сигурно ще ви досадя вече, но за узряването пак да питам - при каква температура (в хладилника ли) трябва да се държи ако се прави процедурата със бурканчето с пластовете сол и хайвер и колко време му трябва да стои така?
А..... и колко време издържа преди да се развали ?




Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 1 и 0 госта