FISHING MANIA| НОВИНИ| ОБЯВИ| КАТАЛОГ| АНКЕТИ| КАЛКУЛАТОРИ| ФОРУМ| МАГАЗИН| ТОМБОЛА| инфоПанел
ФОРУМИЗа нас | Контакти | Реклама
* Въпроси/Отговори Дата и час: Пет Окт 24, 2014 11:27

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 17 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: Вто Дек 21, 2004 0:43 
Аватар

Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 9:43
Местоположение: Русе
Статус: Offline
Риболов: Мухарски риболов
Ето какво е останало при мен от рецептите (за съжаление не съм записал кой коя е постнал, така че авторите като си ги познаят - да се обадят) :

-----------------------------------------------------------------

"Една рецепта за пъстърва, която много ми харесва.
Приготвят се цели пъстърви - около 200 -250 гр. всяка. Изчистената пъстърва се осолява и се подправя с черен пипер. Отделно си приготвяте в 3 плоски чинийки - брашно, разбито яйце и галета. Овалвате пъстървите в брашното, после в яйцето и нкрая в галетата. Изпържвате ги в олио, докато панировката стане леко кафява. Така изпържените пъстърви подреждате в тавичка от стъкло или неква подобна с капак. Слагате масло на парченца върху пъстървите ( може и малко магданоз нарязан на ситно ). Затваряте с капака и във фурната - 20 - 30 мин. при 200 градуса. Става супер."

--------------------------------------------------------------------------------

"Нека да ви кажа една марината , която научих от Рекс Хънт . Реших веднъж да я експериментирам и се получи нещо невероятно вкусно. Използвам я за по-постни риби като костур и щука . Веднъж опитах и с бяла , но не се получи много добре а и се поразпадна на скарата. Нужна е една щука около кило или 15-20 средностатистически костура . Щуката нарязвам на колелца не по-дебели от сантиметър , а костурите - цели (одрани) -ако не са много големи.
Ето я и рецептата :
В голяма купа се изсипва чаена чаша зехтин и се добавят 3 супени лъжици соев сос и сока от половин лимон. Нарязват се на ситно 2-3 скилидки чесън , половин връзка магданоз и 1 люта чушка , които се смесват със съдържанието в купата.
Цялата тази гадост се разбърква добре , прибавяме и щипка черен пипер , след което я смесваме с рибата . Оставяме ги да си починат за около 30-40 минути и после ги мятаме на скарата .
Докато печете рибата е добре да я мажете с остатъка от соса с четка . Като се изпече , можете да изстискате още половин лимон върху всичката риба.
Резултата е страхотен ! Опитайте !"

-------------------------------------------------------------------------

"Пъстърва по рецепта на помощник готвача на Шератон

Нужни продукти за 4 порции:

4 Пъстърви по около 200-250 грама
1 пакетче краве масло
3-4 големи скилидки чесън
сока на 1 лимон

Маслото се разтопява на съвсем слаб огън. Премахват се сърцата на скилидките чесън. Чесънът се счуква и се добавя към разтопеното масло. Маслото се оставя да престои с чесана около 2 часа. Пъстървите се посоляват и се пекът на скара. След като се опече едната страна на рибата, тя се обръща и с лъжица се полива от маслото върху опечената страна. След като се опече и другата страна, се сваля от скарата и се сипва от маслото и от другата страна. Маслото попива в рибата и тя става божествено вкусна.

За гарнитура препоръчвам картофи соте или задушени на пара зеленчуци.

Бяло вино Шардоне или Траминер порядъчно изстудено е добър избор.

Приятен апетит!"

-----------------------------------------------------------------


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Дек 21, 2004 20:37 
Аватар

Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 22:17
Местоположение: гАбРоВо
Статус: Offline
Риболов: пуристки
Браво, Росене, страхотни са тези рецепти! Да си жив и здрав!

_________________
„Е те това е дърво - засаждаш си го в двора и ти пази сянка 1300 години" Дънкан Маклауд относно Байкушевата мура

"Огин да я попари тая пастръва, що светли умове обърка и бастиса" Bate Raiko

СТАРИ ВИДРИ


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Дек 23, 2004 12:15 
Аватар

Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 8:59
Местоположение: София
Статус: Offline
Тази рецепта много силно ме заинтригува, още не съм я пробвал, но си я копнах и я връщам на форума. Да е жив и здрав авторът /Мунчо, не беше ли ти?/ Който я опита пръв, да се похвали. Хайде наздраве!!!
Значи тази английска рецепта оригинално се прави със съомга (те англичаните явно такива риби само папат), но поради липсата и в Габрово аз я направих с филе от толстолоб със доста добър резултат. Сега са ми доставили едни рибарникови пъстърви, сигурно по около 1,5 кг., и се каня да направя едната така - предполагам, че ще е още по-добре.
Алгоритъм:
1.взема се едно филе от толстолоб (рибата да е около 2 до 3 кг. по възможност), с такъв размер, че да се побере в дълбок порцеланов или от йенско стъкло съд с какъвто разполагате. Много важно е да се отстранят костите и да не се маха кожата на рибата (люспите обаче да ги няма).
2. прави се смес от сол, захар и червен пипер в съотношение 1:1:1(по една трета от всичко). Количеството е съобразено с размера на рибеното парче(аз първия път оджурках повече). Добавя се толкова вода , че да се получи гъста паст, която да не се разтича , а да стои плътна-като гъста горчица.
3. Рибата се слага с кожата надолу в съда и месото се намазва с пастата плътно да няма ненамазан участък в дебел пласт. Удобно е намазването да стане с широк нож , за да не се цапаме. Така намазаната и поставена в съда риба прибираме в хладилника я държим 2 дни вътре. Добре е съда да бъде затворен, защото иначе умирисваме хладилника и изгората мрънка...
4. След като двата дни изтекат изваждаме рибата от съда и я измиваме хубаво, да няма никаква паста. Подсушаваме с кухненеска хартия или неароматизирани салфетки.
5. В измития и подсушен съд (трябва да е с равно дъно) наливаме не повече от 100 -150 гр коняк и добавяне нарязан наситно копър. Слага се обратно парчето в съда с коняка и копъра, но с месото надолу и кожата нагоре. Затваряме тенджерата и връшаме в хладилника за още 24ч.
6. Папкаме с водчица-не е никак лошо.
НЕ са глупави англичаните...
_________________

_________________
Каква е тая участ бе, народе - какъвто и байрак да се развее, дръжката му все ти е отзад...


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Дек 23, 2004 23:06 
Аватар

Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 22:17
Местоположение: гАбРоВо
Статус: Offline
Риболов: пуристки
[quote="babydoctor"]...Мунчо, не беше ли ти?[quote]
Аз бях. Щях таман да я пусна пак:)
Много е важно рибата да е прясна, защото ако толстолоба престои става тричав и киселее!
Пробвах и с дебела пъстърва и е по-добре, но и трябва по-малко време , защото месото е по-тънко

_________________
„Е те това е дърво - засаждаш си го в двора и ти пази сянка 1300 години" Дънкан Маклауд относно Байкушевата мура

"Огин да я попари тая пастръва, що светли умове обърка и бастиса" Bate Raiko

СТАРИ ВИДРИ


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Дек 29, 2004 14:25 
Аватар

Регистриран на: Съб Дек 18, 2004 12:42
Местоположение: I'm moving babe
Статус: Online
Риболов: ..?...О , да !
Росене, радвам се че рецептата за щука и костур ти е харесала. Мога само да кажа , че жена ми - която по принцип не яде риба - ме кара често да я приготвям.
ХМ-М-М-М ?!? Като взема да се размисля.......дали пък не я мързи да готви ???


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Фев 28, 2005 14:07 
Мунчо написа:
Браво, Росене, страхотни са тези рецепти! Да си жив и здрав!

Супер е !!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: Пет Мар 11, 2005 11:23 
Херингата се почиства и измива.Отделяме филетата и ги измиваме с вода след което ги подсушаваме с домакинска кърпа.Натриваме с морска сол и оставяме така 12 ч.Поставяме ги в стъклена купа .Правим марината от ситно нарязан червен кромид лук,ситно счукан чесън,бахар,черен пипер,лимон,равни количества вода и оцет,щипка захар,сол.Оставяме на котлона да се вари 5-6 мин.След охлаждане заливаме филетата с маринатата и поръсваме с розмарин.Престояват така 12 ч.Сервираме с пържени картофки и студено бяло винце.
Наздраве и добър апетит.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: Пет Мар 11, 2005 11:37 
Рибата се почиства и нарязва на порции с дебелина около 2-3 см.На дъното на съд разстиламе морска сол и поставяме парчетата риба върху тях.Поръсваме с морска сол и оставяме така не по малко от 5-6 ч.Без да ги мием с вода пускаме във вряща вода да се бланшират за 5-6 мин.Охлаждаме и обелваме кожата на всяко парче и го начупваме на 4 по малки такива като махаме гръбната кост.Парчетата редим на дъното на тенджера и поръсваме с черен пипер и бахар,карамфил 2 пъпки и синапено семе 15-на зрънца счукани на едро.Нарязваме моркови,гъби,магданоз,целина.Заливаме с каф.ч-ка олио,1/2 каф.ч-ка оцет,чаша две ракиени сухо бяло вино,чаша и половина вода.Оставяме на котлона всичко това да заври след което го намаляваме на 1, похлупваме съда .След 1 ч.маринованта риба е готова за консумация след охлаждане.Трайност 30 дни ако се държи в маринатата от варенето.Рецептата беше от мен а останалото е от Вас


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: маринована цаца.
МнениеПубликувано на: Пет Мар 11, 2005 11:46 
Замразена цаца я измиваме и отцеждаме.Не я осоляваме защото тя е предварително осолена.Нареждаме я в буркани от лютеница и поръсваме с подправки на вкус-счукан чесън,черен пипер на зърна,бахар,копър.На всеки буркан сипваме по 1 -2 суп.л-ци оцет и сипваме олио до гърлото на буркана.Затваряме капачките и обръщаме буркана надолу като след три дни го обръщаме обратно,и държим така още 3 дни след което така приготвеното рибно мезе е идеалното допълнение към силни напитки като водка,мастика,люта грозданка и др.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: Пет Мар 11, 2005 11:53 
3-4 кг сафрид го измиваме и отцеждаме.Правим силна саламура с разчет 1 ,5 л.вода + пакет морска сол и оставяме рибата да се"дави"24 ч.Отцеждаме и без да го мием с вода го накисваме за 5 ч в силен оцет,отново отцеждаме и оставяме рибата за 3 ч в сварен силен черен чай.Така приготвената риба е с добър вкус и аромат и е отлично мезе


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: Пет Мар 11, 2005 12:03 
Предварително отделените рибици се измиват с вода и се натриват с морска сол .Оставят се на студено 3 денонощия.Правим саламура с разчет 1 ,5 л.вода и пакет морска сол.Пускаме рибиците и оставяме още 3 денонощия.Отцеждаме и натриваме с кашица от ситно счукан/пасиран чесън,чубрица,чимен,червен пипер,черен пипер,чаша сухо бяло вино.Овалваме рибиците и закачаме на сухо и проветриво място за около 7-8 дни.Останалота е лесно.Рибиците се режат с много остър нож и задължително под ъгъл като преди да ги нарежем се оглеждаме да няма някой съгледвач зад гърба ни защото току виж ни взел от майсторлъкаУверявам ви че рибиците от толстолоб са мезе убиец за силни напитки.Опитвал съм да ги правя и от други риби но не се получава с такъв вкус.Така че ако имате смелоста да пробвате то ползвайе само рибици от толстолоб.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: нервозен клен
МнениеПубликувано на: Пет Мар 11, 2005 18:31 
Един по едричък клен се почиства и измива.Отцеждаме го и нарязваме на парчета които да са равни.Овалваме в зехтин към който добавяме чили/лют червен пипер/сол,черен пипер,розмарин.Пържим на не много силен огън и от двете страни.Прибавяме малко сухо бяло вино и кубче зеленчуков или пилешки бульон.Оставяме на котлона за 5-6 мин докато виното се поизпари.Поръсваме със ситно нарязан пресен магданоз и разбъркваме добре.Порциите риба поставяме в чиниите за поднасяне и заливаме със соса.Бирата или виното са задължителни.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: Пет Мар 11, 2005 18:41 
Прясно уловена пъстърва я почистваме и измиваме с вода.Отцеждаме и натриваме със сол и черен пипер отвън и отвътре.Оставяме я да ароматизира така 30 мин.Вземаме една керемида за печене и я намазваме с мазнина или на дъното и разполагаме тънко нарязан бекон или пушени гърди.Поставяме рибата да легне на едната си страна и върху нея редим тънко нарязани парченца лимон,пушено сирене,тънко нарязани парченца масълце,поръсваме със ситно настърган кашкавал.Запичаме на фурна около 25 мин.докато се разтопят кашкавала и топеното сирене и се получи един пикантен сос.Тънка нарязаните парченца лимон предпазват рибата от изгаряне и и придават аромат и специфичен вкус.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: Пет Мар 11, 2005 18:48 
Предварително почистената риба се измива и подсушава.Натриваме я със сол и смлян черен пипер отвън и отвътре и я напръскваме с лимонов сок.Нарязваме на ситно кромид лук и смесваме с омекнало масло.Оставяме на страна за 5-6 мин.Нарязваме на ситно печурки и стрък праз лук.Омесваме го със сместа от кромидия лук и маслото.Оставяме да ароматизират още 15 мин.Сместа се осолява и към нея добавяме брашно.Напълваме рибата и я увиваме в алуминиево фолио намазано с мазнина.Печем в предварително загрята фурна при температура 200 градуса.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Мар 11, 2005 18:54 
Аватар

Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 13:13
Местоположение: София
Статус: Offline
Владо защо пишеш като гост,нали си регистриран????

_________________
Убий глупака с мълчание.

http://sladkarnica-jasi.com/


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 17 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: ribar4e и 0 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:
Иди на:  
 Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group © Fishing Mania 1999 - 2014