Страница 1 от 3

Препариране на глава на щука

Публикувано на: Чет Апр 06, 2006 20:41
от Tervel
Значи изчистих главата колкото мога от месото.Разтвотих и устата с клечки и я засипах обилно със сол.СЛожих я в една кутия и я затворих.И сега какво?В хладилника или?Колко време да я чакам?

Ако е останало месо проблем ли ще е ?

Публикувано на: Чет Апр 06, 2006 20:48
от joro_olyмпус
Солта морска ли е? На проветриво място, не в хладилника и не в кутия. За около десетина дни е готова. Нищо няма да и стане от малко останало месо - и то ще изсъхне.

Публикувано на: Чет Апр 06, 2006 21:00
от Tervel
Солта е йонизирана готварска.Казаха ми че и в такава можело. :?
Иначе рибата е покрита добре

Публикувано на: Чет Апр 06, 2006 21:06
от joro_olyмпус
Май по скоро е йодирана... :wink: :D Ще стане!

Публикувано на: Чет Апр 06, 2006 21:20
от Tervel
ха ха да де:)

Мерси!

Не е сложно.

Публикувано на: Чет Апр 06, 2006 23:09
от KOZELA
Не се иска висше образование по мумификация. :lol: Може и без сол. Оставя се на слънце, очите се отстраняват след като почне да изсъхва. На тяхно място може да се поставят мъниста или нещо друго подобно. Може и да се лакира след като е изсъхнала добре. Есенно време осите очистват перфектно останалото месо. Скоро ще пратя няколко снимки с мумифицирани глави.

Публикувано на: Чет Апр 06, 2006 23:14
от Майстор Саки
Ето едно тиквЕ от галерията ми. Не е обработено с морска сол и не са използвани услугите на жилещи насекоми.

Изображение

:D

Публикувано на: Пет Апр 07, 2006 8:51
от virbela1
Майсторе от опит споделям: направих много гъст разтвор от сол и вода, след което потопих главата в този разтвор, като внимавам разтвора да покрива трофея на един пръст отгоре - покривам и забравям в мазето. След 20тина дена извадих и измих, като всичко дето беше останало по главето се беше разтворило. Разтворих пастта с клечка и оставих на сянка да съхне. След 3, 4 дни лакирах и заковах на дъсчица.
За резултата не съм се сетил, но мога да снимам и изпратя. Успех.

Публикувано на: Пет Апр 07, 2006 9:44
от Kentavar
За съжаление нямам снимки.Някога когато бяха големите щуки,нямах апарат - преди 15 - на години.Иначе тогава като хванех щука,в устата слагах един картоф за да не и пробия устата,при опит да сложа клечки.След това на слънце, без сол.Осите свършват останалото.Изяждат къде има останало месо и почистват всичко перфектно. :lol:

Публикувано на: Пет Апр 07, 2006 12:35
от joco
А какъв лак ползвате?Всъщност,има ли значение какъв е?Защото имам намерение да потопя цялата глава в лака,да стои 5 мин.,за да може лака да влезе навсякъде,изсушавам и на стената.

Публикувано на: Пет Апр 07, 2006 14:54
от virbela1
Не съм сигурен, но мисля че всеки безцветен лак ще свърши работа.
Имам две глави дето пради липса на безцветен съм ги лакирал с някакво биещо на бук цвят и са станали много заебис.......

Публикувано на: Нед Окт 04, 2009 13:16
от kalin4o
Здравейте да попитам
Имам една глава на щука в хладилника ,рибата беше около 2,5 кг,и искам да я препарирам,как точно трябва да стане и ще стане ли по това време!!!

Публикувано на: Нед Апр 11, 2010 22:20
от kalin4o
Здравейте ,

Да взема да покажа и моето творение.
След като преседя няколко месеца след улова си в камерата , декеври месец реших да я извадя и да я сложа да съхне.
Изчистих я ,сложих я в една тава и я заринах с сол , седя около една седмица ли колко незнам.След това изчистих солта,разчекнах и устата :D и я сложих на вънка да съхне там под един навес . Седя там до миналата седмица,когато се реших да я довърша ,та измих я добре лакирах я два тъпи и това е.Сега остава да си взема види и да я сложа на стената ... :) И съм и сложил две лимки(стъклени топчета) за очи.


Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Публикувано на: Пон Апр 12, 2010 17:04
от Naiden71
joco написа:А какъв лак ползвате?Всъщност,има ли значение какъв е?Защото имам намерение да потопя цялата глава в лака,да стои 5 мин.,за да може лака да влезе навсякъде,изсушавам и на стената.
Спрейче,безцветно после можеш и плувчицитеда си лакираш... :lol:

Публикувано на: Пон Апр 12, 2010 17:20
от DobreFF
Колеги, искам да попитам какви топчета точноизползвате за очи на препарираните глави от щука? И откъде мога да се сдобия с такива. Имам няколко глави, но са без очи и стоят малко грозно.