Страница 1 от 1

Shimano Ultegra 14000 XTD

Публикувано на: Пет Мар 08, 2019 7:38
от KGramatikov
Здравейте,

На вашето внимание искам да представя един проект свързан с една макара на SHIMANO.

Shimano Ultegra 14000 XTD

Всички запознати шаранджий са наясно с името и предназначението на големите модели на Ultegra. Тази макара винаги е била силова в средния ценови сегмент (който е най-продаваемия) и винаги се е представяла подобаващо. Вече има модели и с технология от доста по-високия клас, но тази с две думи е старата изпитана технология в съвременен корпус.

Макарите са на 15 риболова и пристигнаха при мен за диагностика и смяна на втулки с неръждаеми лагери.

За мен лично е добра практика, втулките да бъдат заменени, особено след като видях какво се случва със времето на частите, който контактуват с тях.

На дръжката се слагат веднага два доста големи лагера, но са с различни размери.

Водещата ролка е с втулка, а за мен лично е изключително важен и натоварен възел.
Тук втулката се сменя с доста сериозен лагер и се добавя един дистанционер, да се запази размерната верига и възела става надежден и безпроблемен и най важното обслужваем, защото в новите модели лагерите са запресовани в ролката и нещата са свързани със смяна на цялата ролка, докато тук е само един лагер(ако се предаде).

И естествено щом има нужните неръждаеми пас-шайби, защо да не се смени и втулката на безкрайния винт с лагер .

Макарата не е с топ технологията на ковани алуминиеви зъбни предавки, а е със старата и изпитана във времето корона от ЦАМ с перфектно качество на отливката. Но ценовия и сегмент е такъв и в него си е перфектна.

Година по-късно на базата на този модел пускат и модела Ci4+, който е с кована корона, по-лек материал на корпуса, вече имат лагер във водещата ролка(запресован) и уплътнение на шпулата.

Макарата е добре направена, като конструкция и материали и е адекватна и то много.
Ако имате такава и не ви притеснява теглото, ъпгрейда към новия модел не е голяма крачка. Ако само смените втулката на водещата ролка и не пипате нищо друго си е прекрасен вариант. Тези просто бяха поискани да се направят така.

Препоръчвам, ако си подменяте втулките с лагери, винаги да слагате неръждаеми такива, за да не ги мислите. И още едно нещо, понеже масово по филмите на големите производители, въдиците с макарите са на стойки във водата, или като се хване риба и всичко се потапя, в следствие на моментно състояние на екстаз, моля не го правете!! Макарите са проектирани да бъдат на дъжд без водата да проникне в тях, но потапянето е съвсем друга работа. Вода ще има навсякъде, а с нея и частиците от водата(кал фин пясък и така нататък) и от там се почва едни друг разказ, но по-добре да не ви го разказвам!!

Лично този модел много ми допада и цената е надолу от тази на новия модел. Всеки сам си преценява с какво ще лови, според възможностите си, но точно този модел си е класен боец, който не се дава лесно.

Надявам се да е било полезно четивото и в бъдеще мога да кача и още такива проекти.

Поздрави и наслука в подготовка за новия сезон!