Страница 1 от 1

Shimano Stella SWB 4000 XG

Публикувано на: Пет Апр 16, 2021 6:37
от KGramatikov
Здравейте,

На вашето внимание искам да представя един проект свързан с една макара на SHIMANO.

Shimano Stella SWB 4000 XG

Тази макара е закупена втора ръка. Била е обслужвана, но нещо не са се получили нещата и стигна и до мен в крайна сметка.

Точно този модел и тази модификация са ми фаворит. Много ми харесва, как е направена, как изглежда и всичко.

Почнах да я разглабям и нещо не е както трябва. Била е явно потапяна и колкото да се води SW, потапянето си е друга работа. Понеже не съм първия на опашката не мога да коментирам къде какво е било, а само това което е в момента. Оста на шпулата изглежда надрана механично. Безкрайния винт е подбит в предната си част незнайно как. Свалям стоп лагера и гледам всичко потънало в чернилка. Брех нали е обслужвана?? Такива цветове не са присъщи и какво да видя. Ами едната пружинка от стоп лагера явно се е разсърдила и си е тръгнала и е била поставена просто някаква….
Някой друг странен лагер и до там. Основната предавка „сърцето“ е здраво! Външен вид на 6! Всичко останало е перфектно. Какво се прави в случая? Един телефонен разговор придружен с малко снимки и конкретни цифри и се взе решение да се възстанови всичко по тази бройка да е неразличимо от нова. Следва поръчка, малко чакане, малко документи за освобождаване на пратката и се стига до момента на събирането ѝ. Да всичко с нови части е лесно и макарата стана отново кукла, готова да служи вярно и безпроблемно.
И за какво я правя тази тема?
Първо за вторичния пазар на макари. В повечето случай ако цената е яко надолу от стандартните обяви или човека е наистина на зор или има нещо. Ако има нещо то трябва да сте готови, ако искате естествено всичко да ви е на 6 да си проверите в най лошият вариант приблизителната цена на основните компоненти(не винаги всичко е дреп) и дали изобщо могат да се поръчат. Аз лично не взимам макари втора ръка, ако не са от определени и добре познати хора. Понякога се продават нови модели, защото са закупени и след 2-3 риболова собственика просто преценява, че не е неговото нещо и тогава има смисъл да се закупят ако вие сте преценили, че те са това което търсите, защото цената е добра, и няма как нов модел на 3 риболова да е „изкъртен“
Каквото и да купувате втора ръка, винаги има риск! Изпадат и невероятни находки, но практиката ми показва че е рядкост.
И сега пак защо Shimano, а не някоя друга марка?

- Ами има части.
- Не са скъпи.
- Може всеки да си ги поръча и смени ако знае как.

Много харесвам и другия водещ бранд, но любимото ми е да има обявени цени за частите, да ги поръчам и да ми откажат половината поръчка с изявление, че само през сервиза им в Германия и ако не става там в Япония. При такава процедура във времето и логистично, накрая може да се прехвърли бюджета за евентуален ремонт, за съжаление. Искрено се надявам да си променят именно тази политика, и да пуснат частите в свободна продажба, макар и да са по-скъпи. В крайна сметка целта на корпорациите е продажбите и приходите от тях, а това е нещо което не го правят, за момента. И колкото и да ги харесвам, както за мен, така и за много колеги е марка с едно наум и за съжалени се избягва, а са добри!

И какво правим ако има модел макара, която много ни харесва, но не е актуален модел?
Обръщаме интернет с главата надолу. Търсим по групи. Търсим при познати. Ако изпадне нова, трябва да сме готови да платим цената. Ако намерим „тънка“ оферта, трябва да се внимава много! Проверете я преди да я платите внимателно. Работят ли стоп лагери. Нехарактерни шумове. Луфтовете не ги гледайте, защото повечето са нормални и много се преиграва с тях. Важното е хода на предавката да е максимално плавен. Ако усещате при въртенето отчетливо всеки един зъб, не е добре.
Ако не сте наясно какво точно да гледате, винаги можете да се консултирате с колега.
Вземете ли я и има проблеми, за съжаление се превръщат във ваши проблеми и ако я искате, ще трябва да си я възстановите.

Дано да е било поне малко полезно и внимавайте. Някъде там е скрит някой бисер, но трябва да бъде правилно намерен.

Поздрави и наслука!