Плетени влакна - въпроси,мнения,отзиви и коментари

Да видим какво има тук: влакна, куки, блесни, силиконче, тежести ... ,а и от пиле мляко :)
Публикувай отговор
Аватар
Leo
Мнения: 2304
Регистриран на: Чет Яну 25, 2007 15:14
Местоположение: НИКОПОЛ-тъжно градче с весели жени
дал Браво: 6 пъти
получил Браво: 88 пъти

Плетени влакна - въпроси,мнения,отзиви и коментари

Мнение от Leo »

Здравейте колеги,

Не открих подобна тема.Разбира се,във форума има информация за плетените влакна,но е доста разхвърляна и човек губи време докато придобие някое зрънце полезна информация.Това първо.
Второ,голяма част от информацията не е актуална.Отнася се за влакна,които или не се произвеждат вече,или са технологично остарели.Последните поколения влакна,нямат много общо с първообраза си.Влакната стават все по-тънки,здрави и прецизни и променят,както представите ни,така и риболова като цяло.
Трето,една част от колегите,имат възможност да изпробват различни влакна,да наберат опит и да си създадат мнение.За тях избора е лесен или поне грешката не е толкова болезнена.Но голямата част от риболовците не разполагат с подобни възможности и избора на подходящото влакно при тях не е толкова лесен.Затова споделянето на всякаква информация,опит и впечатления би им било полезно.
Смятам за нужно да поясня,че не става въпрос само за японски влакна или пък само за четирижилни!Идеята ми е да се коментират всякакви плетени влакна,без оглед на това от коя страна произхождат,технологията използвана при производството им,дали са три-четили-пет или осем жилни,за морски риболов,сладководен и т.н.Освен това,едва ли е необходимо да поясня,че материята на плетените влакна е неточна,привидно мъглява и водеща до неправилни и прибързани заключения наука и е редно да внесем някакъв порядък в оценката и изобщо във възприемането на оплетките.
И след като давам тон за песен,редно е и да запея пръв!
Gosen Donpepe 8
Изображение
от няколко месеца го използвам в размер 1.5# Изключително съм доволен от влакното при интензивен и нещадящ риболов по река Дунав.Риболова с него е удоволствие и не е съпроводен с някои от най-често разпространените и обичайни проблеми при плетените влакна.Всъщност се превърна в основното влакно,което използвам и предпочитам дотолкова,че ме накара да споделя впечатленията си в скромен материал.Привлече и вниманието ми към останалите влакна от същия производител,които не съм използвал.Би ми било интересно дали някой е използвал влакната на Gosen,внасяни в България и какви са му впечатленията.Смятам да им дам шанс,но при сравнително ниската цена на някои от тях,би било хубаво да чуя и мнения от първа ръка.
" гениалността ме преследва по петите, но аз съм по-бърз.."-Мунчо

Гениалните неща били прости.Ми аз трябва да съм голям гений,щото съм много прост

empar
Мнения: 911
Регистриран на: Пет Ное 23, 2012 20:28
Риболов: спининг и муха
Местоположение: София
дал Браво: 68 пъти
получил Браво: 149 пъти

Re: Плетени влакна - въпроси,мнения,отзиви и коментари

Мнение от empar »

Ползвам същото, за морски спининг и фидер, но #1.2. :tup: :tup: :tup: Струва си всяка една стотинка!!! Сега някой ще кажат - да амЪ....за 10-15лв отгоре взимаш Варивас. Вземете си, няма лошо, тъкмо ще сравняваме после. Действително, посягането към това влакно от моя страна беше чиста авантюра и разчупване на статуквото, но нямах много време за мислене, а под пара се взимат най-добрите решения. :lol: По същество - повече никога няма да използвам неразноцветно влакно. При спининга перфектно се следи реалната дистанция, на която се замята. При фидера, много помага, ако си изгубим веднъж клипсираната дистанция, по една или друга причина. Има супер гладко сечение. Ако му се удари и една ръка силиконова смазка, не ми се мисли какво ще стане. При първата му проба в Гърция(и мои първи такъв рибилов), с абсолютно непозната въдица, при положение, че никога не съм се опитвал да гоня максимална дистанция на замятане, успях да запратя 28гр. Кастастер на АКМЕ на 87м. още от третото мятане. :fish15: С малко смазка и по-кадърно замятане може и 120м да се направят. :twisted:
Другото, от което искам да споделя впечатление е на българския пазар, благодарение на хората, които са отговорни и за горното(те се знаят :lol: ), а именно Lazer L8. Там съм се спрял на #1.0, за сладководен спининг и за рибилов с пикер. Единствената ми забележка е че не е цветно, но тя се появи след покупката на Госена. Също така, когато е още сухо, малко ми шуми, но може да си въобразявам. :lol: Добър кастинг, много меко, държи перфектно на възел и кретения. Издържа 5 минути идиотско, целенасочено търкане около камък на стената на Панчарево :shock: . Довърших си риболова, без да се скъса под напора на 15гр кошничка с храна и водораслите. Перфектно решение за парите си, или като първа стъпка при 8 нишковите влакна. За продукт произведен в Япония, цената му е направо символична.
stancom написа: Иначе и аз се бях замислил за 4x4, но след няколко посещения на Северозапада, вече сериозно се замислям за хиликоптер.

Аватар
A.S.H
Мнения: 1022
Регистриран на: Сря Ное 04, 2009 13:53
Местоположение: Русе
дал Браво: 24 пъти
получил Браво: 1 път

Re: Плетени влакна - въпроси,мнения,отзиви и коментари

Мнение от A.S.H »

L8 амортизира бързо и лесно става влакно, на което не може да се разчита. Това по опита на няколко човека с него.
FISHAHOLIC!

Fishseeker... here fishy, fishy!

Feed your soul, release the fish!

Аватар
bat.galin
Мнения: 1648
Регистриран на: Чет Дек 06, 2007 18:50
Местоположение: Добрич
дал Браво: 484 пъти
получил Браво: 342 пъти

Re: Плетени влакна - въпроси,мнения,отзиви и коментари

Мнение от bat.galin »

С Gosen трудно някой ще сбърка, ползвах преди време тяхно влакно - Gosen AJ #3 и макар да ми идваше малко дебело, впечатленията ми са добри.
А и ако не друго, това е компанията предложила първа платените влакна на пазара - ако не се лъжа, казвам последното по спомени.

mikibg
Мнения: 637
Регистриран на: Съб Юли 04, 2009 22:10
Местоположение: Варна
получил Браво: 10 пъти

Re: Плетени влакна - въпроси,мнения,отзиви и коментари

Мнение от mikibg »

Здравейте
Ще направя кратка ретроспекция на плетените влакна които съм ползвал или ползвам. Щом сме започнали с Gosen :

1. Gosen SW Limitation PE1

Предимства:

Добре видим жълт цвят ,който с експлоатацията на влакното не избелява съществено
Сравнително кръгло и гладко
Нормален кастинг
Не се разнищва
Нормална цена

Недостатъци:
Поне при мен нямаше очакваната дълготрайност, след няколко 3 дневни риболова започна да се къса много лесно
Изображение

2 Toray Super Eging PE1

Предимства:

Цвят мултиколор ,който с експлоатацията на влакното не избелява съществено
Кръгло и гладко
Добър кастинг
Не се разнищва
Дълготрайно

Недостатъци:

Не съм установил

Изображение

3. Daiwa Seabass Sensor SI PE1

Предимства :

Нормален кастинг
сравнително ниска цена

Недостатъци:

Не е от най- кръглите и глатки влакна
Светло син цвят ,който много бързо избледнява
Шуми много
Износва се бързо

Изображение

4 YGK JigMan WX 8 PE 1

Предимства :

Не съм използвал по-добро влакно от това ,изключително кръгло и гладко, кастинга с него е поне 10% по голям от аналогични по размер влакна , след двугодишна интензивна експлоатация не проявява признаци на износване , мултиколор цвят който не избледнява, по-тънко е от аналогични по размер влакна

Недостатъци:

Много висока цена
В тъмната част от денонощието е трудно да се следи

Изображение

5. Toray Seabass PE 1

Предимства :
Добре видим бял цвят
Сравнително гладко
Добър кастинг
Не се разнищва
Дълготрайно
Нормална цена

Недостатъци:

Не е от най- кръглите / но това по никакъв начин не пречи на работата му/
Белия цвят лесно се зацапва

Изображение


Ако ми остане време ще пусна отзиви и за други влакна

Весели Празници

Аватар
Ilian70
Мнения: 1503
Регистриран на: Пон Авг 24, 2009 21:06
Риболов: Спининг
Местоположение: Русе
дал Браво: 1507 пъти
получил Браво: 2029 пъти

Re: Плетени влакна - въпроси,мнения,отзиви и коментари

Мнение от Ilian70 »

Ето и моята гледна точка относно влакната, които съм ползвал:

В момента съм с това влакно (YGK G Soul Upgrade PE), като съм ползвал четири от предлаганите размери #0,6; #0,8; #1 & #1,5
Изображение
Много гладко. В началото буди съмнение, че изобщо е брейд, също има и слабо изразена "памет". После всичко си идва на мястото.
Последните два размера ползвам цял сезон, с интензивност на излетите поне три пъти в седмица, за минимум два часа. Нямам никакви забележки. Извади и прилични риби, като единствената видима промяна е в избледняването. Същото не мога да кажа за размер #0,8. Това влакно се амортизира за отрицателно време. За около два месеца започна да се нищи по цялата работна дължина, естествено по-интензивно в първите 3-4 метра.
Най-малкият размер, с който разполагам (#0,6) шуми доста повече от останалите. Той е в мен от по-малко от месец, така, че няма да е обективно да коментирам износоустойчивостта му.

Дайва Самурай
Изображение

Ползвах влакното един пълен сезон в три от размерите - 15, 20 и 30 либри.
Много- меко, кръгло и с отличен кастинг влакно. Като недостатък мога да посоча ресурса му. По мое мнение не може да устиска повече от година при посочената по-горе интензивност.

Варивас Лайт Гейм Мебару

Изображение

Отлично влакно за МДЖ! Изкарах с него година и половина и нямам никакви забележки.


Emeraldas Sensor SS+Si

Изображение

Ползвах за кратко #0,6, като личното ми мнение за брейда е негативно. Влакното е кръгло, има сравнително добър кастинг, но предимствата му свършват дотук. На десетина риболова започва да се къса без голямо усилие, независимо в коя част от риболовната линия. Свири отвратително и е доста по-дебело от други продукти със същия размер. За цената не ми се говори - на всичко отгоре е за скромните 90 метра.
"За глухия всички, които танцуват, са луди."
Х. Букай

Аватар
sandista
Мнения: 4194
Регистриран на: Чет Сеп 11, 2008 18:48
Риболов: Spinning
Местоположение: Враца/ The "Great" Capital
дал Браво: 77 пъти
получил Браво: 116 пъти

Re: Плетени влакна - въпроси,мнения,отзиви и коментари

Мнение от sandista »

Няколко думи за Toray Seabass PE #0,6; #0,8; #1 и от мен.
Гладко,тънко и кръгло,прекрасен кастинг.
Недостатъци: Цената на която го взех тогава (110лв); реалната му здравина = 1/2 ;)
Live your life in such a way that when your feet hit the floor in the morning,
Satan shudders & says:"Oh crap....he's awake!!!"

Go Fishing! Leave nothing but steps, take nothing but pictures!

mikibg
Мнения: 637
Регистриран на: Съб Юли 04, 2009 22:10
Местоположение: Варна
получил Браво: 10 пъти

Re: Плетени влакна - въпроси,мнения,отзиви и коментари

Мнение от mikibg »

Като цяло и аз съм много разочерован от влакната на Дайва / с изключение на старата жълта салтига което беше прекрасно влакно/ , много бързо се амортизират и цените не отговарят на качеството им.Личното ми мнение е че в момента от това което е на пазара като най -оптималното съотношение качество/цена е при YGK.

milen_ilchev
Мнения: 541
Регистриран на: Сря Окт 26, 2011 20:08
дал Браво: 45 пъти
получил Браво: 51 пъти

Re: Плетени влакна - въпроси,мнения,отзиви и коментари

Мнение от milen_ilchev »

Ilian70 написа: Дайва Самурай
Изображение

Ползвах влакното един пълен сезон в три от размерите - 15, 20 и 30 либри.
Много- меко, кръгло и с отличен кастинг влакно. Като недостатък мога да посоча ресурса му. По мое мнение не може да устиска повече от година при посочената по-горе интензивност.
Ползвам го на две от макарите си от близо три години и съм доволен. Моите три години се равняват на интензитета на твоята една. За сега не съм имал проблеми с късане. Вярно кантарчето показва по-малка издържливост от преди, но достатъчна за целите ми. Ползвам го за морски и сладководен риболов. Единствено кастинга с него ми е по-слаб. Купувал съм го от БГ. Размерите са 0,10 и 0,12.
И тук една неприятна констатация. Влакната от Япония показват по-голяма издържливост от тези които съм купил в БГ. Последно Дуел 8-нишково 30lb. Японското показа на кантара 6,5кг., БГ 4,3кг.!? Това на е първия случай на такава разлика.
А на мен определено не ми се занимава с покупки на подобни глупости от чужбина!

Аватар
valeri hinkov
Мнения: 1117
Регистриран на: Съб Фев 03, 2007 13:23
Местоположение: Sofia,Volgograd
дал Браво: 5 пъти
получил Браво: 28 пъти

Re: Плетени влакна - въпроси,мнения,отзиви и коментари

Мнение от valeri hinkov »

empar написа:Ползвам същото, за морски спининг и фидер, но #1.2. :tup: :tup: :tup: Струва си всяка една стотинка!!! Сега някой ще кажат - да амЪ....за 10-15лв отгоре взимаш Варивас.


Не би трябвало някой да го каже. Марката Госен е една от известните в Япония не е по нисък клас от Вариваса! Лично не съм ползвал Госен, поради употерба на други , но ги знам отдавна и за мен не са нисък клас.
Аз лично стартирах със сърфови модели на Сънлайн, всичко беше супер при тях, кастинга невероятен само дето се протриваха по бързо. След което минах на спининговия модел Cast Away PE. Ползвал съм размерите 0,8/1/1,2/1,5 и 6 . Този плетеняк не познава смъртта. Никакво протриване, съвсем спокойно ги ползвам по 3-4 сезона при интензивен риболов и в жеги и в заледени водачи. Няма друга линия с толкова дълъг живот.
Минус само един. При бързо въртене на широки клатушки в силни течения, сякаш не се справя с оборотите и се поусуква.
Поради тази причина реших да взема тази година да пробвам зеленият Си басс на Варивас.
И какво се случи, три пъти ми изхвърли възли и изхвърлих около 60 метра за много кратък период. Това се случваше когато теглих попер по течението и явно линията не се е намотавала силно стегнато на шпулата. Но с Каст Ауея това никога не ми се е случвало.

empar
Мнения: 911
Регистриран на: Пет Ное 23, 2012 20:28
Риболов: спининг и муха
Местоположение: София
дал Браво: 68 пъти
получил Браво: 149 пъти

Re: Плетени влакна - въпроси,мнения,отзиви и коментари

Мнение от empar »

Не съм си и помислял, че Госена е нисък клас, колега. Просто Вариваса е по-популярен в България. Филстар ги внесоха за пръв път преди няколко месеца и аз лично за сефте чух за тях. Това беше закодирано в тънката ми мисъл, която си цитирал. :lol:
stancom написа: Иначе и аз се бях замислил за 4x4, но след няколко посещения на Северозапада, вече сериозно се замислям за хиликоптер.

niki71
Мнения: 244
Регистриран на: Чет Окт 27, 2011 13:17
дал Браво: 15 пъти
получил Браво: 47 пъти

Re: Плетени влакна - въпроси,мнения,отзиви и коментари

Мнение от niki71 »

Изображение
Ползвах го 2 сезона в размер 0.8 Това включва морски и речен риболов с акцент на речния.
Оказа се много износоустойчиво,не се разбрида и почти не губи цвят. Наистина е тънко и меко и работата с него е удоволствие. Като недостатък мога да посоча само факта че на възел държи 3 кг. Щеше да има и трети сезон, но го приключих преждевременно с две бързи бради.

Аватар
Павлин Калайджиев
Мнения: 850
Регистриран на: Сря Сеп 28, 2011 23:53
Риболов: Спининг
Местоположение: Шумен
дал Браво: 49 пъти
получил Браво: 274 пъти

Re: Плетени влакна - въпроси,мнения,отзиви и коментари

Мнение от Павлин Калайджиев »

Ilian70 написа:Ето и моята гледна точка относно влакната, които съм ползвал:

В момента съм с това влакно (YGK G Soul Upgrade PE), като съм ползвал четири от предлаганите размери #0,6; #0,8; #1 & #1,5
Изображение
Много гладко. В началото буди съмнение, че изобщо е брейд, също има и слабо изразена "памет". После всичко си идва на мястото.
Последните два размера ползвам цял сезон, с интензивност на излетите поне три пъти в седмица, за минимум два часа. Нямам никакви забележки. Извади и прилични риби, като единствената видима промяна е в избледняването. Същото не мога да кажа за размер #0,8. Това влакно се амортизира за отрицателно време. За около два месеца започна да се нищи по цялата работна дължина, естествено по-интензивно в първите 3-4 метра.
Най-малкият размер, с който разполагам (#0,6) шуми доста повече от останалите. Той е в мен от по-малко от месец, така, че няма да е обективно да коментирам износоустойчивостта му.
Здравей Илияне,

насочил съм се към това влакно в р-р #1 за следващия сезон, та имам няколко въпроса, на които ще се радвам да отговориш.

Как се държи влакното, при работа с големи въртележки 4-5 номер на Мепс? Не че са от най-често използваните ми примамки, но все пак има условия и конкретни водоеми, където ги използвам целенасочено.

Как би оценил издържливостта на възел на въпросното влакно, по десетобалната система? Миналата година изгубих две много прилични риби с VARIVAS High Grade PE в същия размер, заради късане на възела към карабината.

Сравнено с другите влакна, които си ползвал до момента, диаметъра отговаря ли на зададения от производителя?

Предварително благодаря за споделената информация.

Поздрави!
www.starividri.org
.................................
Go Fishing!
Leave nothing but Steps, take nothing but Pictures!
Catch the moment, release the fish!

Аватар
Ilian70
Мнения: 1503
Регистриран на: Пон Авг 24, 2009 21:06
Риболов: Спининг
Местоположение: Русе
дал Браво: 1507 пъти
получил Браво: 2029 пъти

Re: Плетени влакна - въпроси,мнения,отзиви и коментари

Мнение от Ilian70 »

Павка, не съм дори и посредствен показател за влиянието на въртяща блесна на влакното, не за друго, а защото имам два Мепса Лонг каст №3 и №4 в кутиите и почти не ги ползвам при риболов. В последно време ловя изключително на джиг. За конкретното влакно мога да кажа, че не издържа посоченото от производителя усилие. Моето #1 се скъса (по спомен) на малко над 6 кг., измерено при два опита със сходен резултат. Теста направих когато се сдобих с влакното и при безвъзлов монтаж. Сега сигурно ще е с по-лоши параметри, но това е нормално.
Относно възлите не съм забелязал да има някакви проблеми. Използвам "Паломар" при връзка с вирбел и двоен "Олбрайт" при връзване към ФК. И двата са достатъчно надеждни. Само да добавя, че ако Олбрайта минава многократно през водачите, с времето се компрометира и с някое поредно хвърляне отстрелвам всичко до възела :oops: . Ала това ми се е случвало и с всички други влакна, с които съм ловил.
Сигурен съм, че има доста колеги, които ползват конкретното влакно и могат да споделят впечатленията си от него.
Ако с още нещо мога да съм ти полезен, ще се опитам да помогна.

Поздрави!
"За глухия всички, които танцуват, са луди."
Х. Букай

Аватар
Павлин Калайджиев
Мнения: 850
Регистриран на: Сря Сеп 28, 2011 23:53
Риболов: Спининг
Местоположение: Шумен
дал Браво: 49 пъти
получил Браво: 274 пъти

Re: Плетени влакна - въпроси,мнения,отзиви и коментари

Мнение от Павлин Калайджиев »

Радва ме инфото, че нямаш проблеми с възлите, тъй като аз също използвам Паломар и двоен Олбрайт. Сега като се замисля, колко воблера съм изтрелял заради закачен Олбрайт на върховия водач... :oops: , но това са рисковете при използването на повод от ФК.

Благодаря Илиянски, за бързия отговор!

Надявам се, че ще има и други ползватели на въпросното влакно, които ще споделят опита си с него.

Поздрави!
www.starividri.org
.................................
Go Fishing!
Leave nothing but Steps, take nothing but Pictures!
Catch the moment, release the fish!

Публикувай отговор

Обратно към “Кутия за риболовни принадлежности”