2020 Британска Колумбия

Кътче с риболовен имунитет за колегите в странство.
Аватар
Cougar
Мнения: 2436
Регистриран на: Чет Юни 02, 2005 3:05
Местоположение: Terrace, BC
дал Браво: 294 пъти
получил Браво: 1882 пъти

2020 Британска Колумбия

Мнение от Cougar »

Нова година, нова тема и нов късмет.

Успях да направя пъвата разходка с въдица на 2-ри януари. Бяхме на реката преди 9 часа но вече имаше един трък с риболовци преди нас. Бяха двама рибаря с две големи кучета - черен лабрадор и друго бяло подобно куче (може би бял лабрадор?). Като се включат кучета в групата, за някакъв разговор не може да става и дума. Само им махнах и отминах надолу.

В последствие се оказа че съм им оставил точно нужното разстояние от реката за риболов. Аз исках да почна на 3 километра по-надолу за да стигна до Долен Спей и може би още по надолу. Водата в реката се беше вдигнала, което за мен не е особенно добре. Мухата остава по-нависоко заради по-голямата дълбочина и основно заради по-бързата вода. В първия вир не хванах нищо, както и във втория. После така преминах и през третия и четвъртия. Към обяд бях на Горен Спей , но и тук нищо не взе.

На Долен спей обаче една риба се надигна точно под шнура ми и доста по-близо до мен. Накъсих линията но не я хванах. След замятания накрая имах едно вземане под мен, но рибата не се закачи. Там малко по-надолу имаше и едно потопено дърво. Знаех че има опасност сега да закача мухата в него и това накрая наистина стана. Слязах до дървото и си откачих мухата. От другат аму страна видях една скъсана блесна, която оставих за прибиране накрая. Качих се пак горе където бях стигнал и продължих да ловя като вадех линията по-рано, сега като знаех точно къде е дървото. И при едно от замятанията имах ново вземане и закачане. Първата риба за годината беше закачена и след доста борна финишира в плитчините.

Блесната извадих с помощта на малък клон, защото не обичам да си топя цялата ръка в ледените води при отрицателни температури. Като имах една риба, реших да не продължавам надолу и се върнах.

Мислех че риболовците горе са останали да ловят покрай устието на Гледчения поток, но ги намерих на вир на който мислех да ловя. Както и да е, продължих нагоре и похвърлях на още две места без резултат.

От видеото само една от рибите е от този ден (и година). Сутрина в града изглежда тъмница, но часа е 8:15
2020_KLM_02.jpg
2020_KLM_02.jpg (250.54 KiB) Преглеждано 2175 пъти
2020_KLM_01.jpg
2020_KLM_01.jpg (413.01 KiB) Преглеждано 2175 пъти

Аватар
Д-р Флекс
Мнения: 8576
Регистриран на: Чет Дек 03, 2009 17:56
Местоположение: София
дал Браво: 1037 пъти
получил Браво: 356 пъти

Re: 2020 Британска Колумбия

Мнение от Д-р Флекс »

Честита Нова Година, Жельо, здраве и добра слука ти желая! :fish2:

biserkehayov
Мнения: 47
Регистриран на: Пон Мар 18, 2013 10:54
Риболов: морски
Местоположение: Варна
дал Браво: 294 пъти
получил Браво: 3 пъти

Re: 2020 Британска Колумбия

Мнение от biserkehayov »

Честита Нова Година! С пожелания за много здраве, благополучие и много и разнообразни трофей тази година! :fish15:

Аватар
jazzmena
Мнения: 4379
Регистриран на: Пон Апр 03, 2006 14:03
Риболов: Маха и спининг - предимно "Хвани-пусни"
дал Браво: 168 пъти
получил Браво: 209 пъти
Обратна връзка:

Re: 2020 Британска Колумбия

Мнение от jazzmena »

Честита новата 2020 и от мен на всички, да сте живи и здрави да се наслаждавате на любимото хоби.

И ние също севтосахме с по някое костурче тук около Софето. :D

Аватар
bat.galin
Мнения: 1692
Регистриран на: Чет Дек 06, 2007 18:50
Местоположение: Добрич
дал Браво: 499 пъти
получил Браво: 354 пъти

Re: 2020 Британска Колумбия

Мнение от bat.galin »

Честита Нова година и на вас !
С пожелания здраве и берекет !

Аватар
Cougar
Мнения: 2436
Регистриран на: Чет Юни 02, 2005 3:05
Местоположение: Terrace, BC
дал Браво: 294 пъти
получил Браво: 1882 пъти

Re: 2020 Британска Колумбия

Мнение от Cougar »

Благодаря за пожеланията!

Тук падна голям сняг и вчера не ми беше ясно дали въобще можех да се добера до някое от местата.
Но на предишния ден бях взел нов шнур, един на който бях хвърлил око от миналата година, но все се чудех дали ми е нужен. Беше комична ситуация когато казах на продавача че вземам такъми "за утре", в предвид виелицата навън и снегорините които не можеха да насмогнат както и планините от сняг покарй пътя , а и по средата на пътя между платната.

Но шнура го взех и навих на една макара на която все нямам късмет да хвана нещо с нея. Колкото пъти съм я пробвал на какви ли не места и на какви ли не риби, не съм извадил абсолютно нищо с нея. За да сложа шнура там, махнах предишния с който не ловя - той е с тежка и къса глава за потъващи върхове и установих че трудно го и хвърлям вече, въпреки че с такъв шнур първо започнах да ловя преди 10-на години.

И понеше нямах повод за новия шнур, взех повода от стария, който беше и къс и го сложих на новия с добавяне на още 50см корда в средата.
Така екипиран и с обувки за газене и гащеризон в раницата се отправих към закусвалнята. До нея нямах проблем да стигна. След това със съмнения се запътих към мястото си. Пътя се оказа в прилична форма. Стигнах и сложих колата зад мястото на което исках да паркирам, извадих лопатата и започнах да рина снега за да си направя паркинг. И тази операция мина успешно и колата ми беше в безопасност.

Сложих ботушите, метнах раницата на гърба, обувките за газене през рамо, въдицата в едната ръка и Чарли в другата и така тръгнах смело към мястото от което щях да напусна пътя и тръгна към гората. Предполагам на шофъора на тръка който мина в този момент , картината е била впечатляваща. :D А, температурата си беше доста под нулата и времето никак не беше лошо.

Щом направийх първите крачки в страни от пътя, бях в сняг доста над колямото ми, от това насипано от машината за почистване. След това бях в открито място и снега беше пак около коляно дълбок. Ходенето беше бавно и трудно. Следи от животни почти нямаше. Носех и големия апарат с идея че на реката ще намеря някой лос.

След 15-на минути стигнахме. Поради откритите места в които бяха навяни преспи , тръгнах първо по ръба на реката. Така стигнах на първата позиция и си сложих гащерисона и обувките без проблем. Но видях че повода ми е по-къс от това което нормално ползвам. Не го удължих и преминах през това място без да хвана нищо. Мислех да стигна до Заслона на Прасето на километър надолу и после на вира под него, където е удобно за муха и щях там пак да си сложа гащеризона.

Тръгнах пак по познатата пътека, която сега заради дълбокия сняг не изглеждаше толкова позната и се отклоних в един момент. Снега беше увел клони, всички отрупани със сняг, в последствие попаднах в преспи, където почти целия ми крак потъваше и беше голямо усилие да се премине напред. Разбира се реших че на връщане ще мина покрай брега на реката а не от там.

И след преспите ходенето беше трудно и затъванията бяха надълбоко. Чарли се двищеше по лесно защото на 20-на см в снега имаше кора на която той можеше да се задържи, а аз пропадах през нея. В един момент мухата ми се откачи от пръта и хвана Чарли за задните части. Той вече се е научил в такива моменти да стои мирен и да не се дърпа докато не бъде откачен. :D

Стигнах на Заслона на Прасето. Удължих още повода и започнах от по-горна позиция от която съм хващал стийлхеди на муха. Но сега там нямах вземане. Пуснах се на 50 метра надолу и тъам където водата се ускоряваше и мислех че рибите не стоят имах неочаквано и свирепо вземане. При самото вземане лимията олекна, а рибата направи кръг във водта който показа че голяма и силна. Не се закачи, помислих си, но като прибрах линията видях че мухата заедно с последната част на скалъпения ми повод липсваха!

Да, с мързела да си направя нов повод и ползвайки стария от преди година попаднах в това глупаво положение. А дали не беше лошия късмет свързан с тази макара с която никога нищо не хващам? Така или иначе, това би била рибата хваната в най-трудните възможни условия. Сега тя ислезе победител.

Слязах на по-долния вир и се опитах да си лсожа обувките. Но те бяха тотално замръзнали и дори връзките които бях вързал една за друга бяха на кокал и трябваше да ги накисвам за да се развържат. Не ми се занимаваше с всичко това.

Преминах през вира с ботушите, хвърляйки от брега и нямах вземане. И така тръгнахме наобратно по познатата трудна пътека из дълбокия сняг.
Когато бях почти стигнал до пътя , видях че в следите ми имаше сега нови следи на малък крак - вероятно жена, която пък беше вървяла в следите на мъжа си. Те, след като видяли моята кола, се оказа че са паркирали тръка си зад мен, направо в снега, и са решили че могат да ходят по моите следи на разходка. Бяха минали всичко на всичко 50 метра преди да разберат че това не е за тях. :lol:

Имам малко видео от деня, но нямам време да го обработвам сега.
2020_KLM_05.jpg
2020_KLM_05.jpg (321.97 KiB) Преглеждано 1963 пъти
2020_KLM_06.jpg
2020_KLM_06.jpg (277.21 KiB) Преглеждано 1963 пъти
2020_KLM_07.jpg
2020_KLM_07.jpg (159.36 KiB) Преглеждано 1963 пъти
2020_KLM_04.jpg
2020_KLM_04.jpg (439.04 KiB) Преглеждано 1974 пъти

Аватар
jagger1
Мнения: 2829
Регистриран на: Сря Май 11, 2011 12:33
Местоположение: София
дал Браво: 523 пъти
получил Браво: 563 пъти

Re: 2020 Британска Колумбия

Мнение от jagger1 »

За много години, Кугър. Да си жив и здрав. Да са ти здрави бланките и все големи да ти уважават мушетата. Много късмет и хубави емоции през цялата година ти желая. И Чарли да е жив и здрав, неотлъчната ти компания.

п.п.: това Robert L. Wolff да не е оригиналния почерк на господин L. Wolff .... , световно известен в мухарските среди? Марките са направо топ попадение :tup:

Аватар
Cougar
Мнения: 2436
Регистриран на: Чет Юни 02, 2005 3:05
Местоположение: Terrace, BC
дал Браво: 294 пъти
получил Браво: 1882 пъти

Re: 2020 Британска Колумбия

Мнение от Cougar »

jagger1 написа:
Пет Яну 17, 2020 15:12
п.п.: това Robert L. Wolff да не е оригиналния почерк на господин L. Wolff .... , световно известен в мухарските среди? Марките са направо топ попадение :tup:
Миро , марката е подписана от ловеца който си е извадил билет за лов на патици. Дали е същия Улф, кой знае, но ако е, марката е сигурно няколко пъти по скъпа сега. :D

Оплаквах се от липса на сняг през Декември, и последните седмици падна толкова че е трудно да се стигне до реката. Май миналата събота беше абсолютна виелица и беше отписана. Вчера валя сняг, дъжд, киша и мислех че е и днес деня ще го отпиша. Сутринта забелязах лед по колата и реших че времето се е стегнало и ще мога да ходя по снега.

Уви, грешно заключение. Дебелия сняг беше тежък и мек чак до долу. Така че се затъваше надълбоко и ходенето беше много трудно. Разбира се конкуренция нямаше. Виждаха се следи от лосове на места които също така затъват из снега но тях сякаш особенно не ги бърка. Самите лосове не съм още ги видял, и това е добре защото не си нося подходящия апарат.

На мястото на което имах най-голяма надежцда да закача нещо бяха паднали две дървета - едно от горна страна, което не беше проблем , но второто беше под мен. точно там където газя и в пространството което позлквам за презамятане. Все пак реших да пробвам , колкото беше възможно. След четири пет замятания, когато слязах малко надолу към дървото имах вземане и стийлхеда се закачи добре. Беше от долна страна на дървото и се опасявах че може да тръгне към брега зад дървото което означаваше късане. Но не стана така. Той мирно се вдигна нагоре и в последствие го извадих на малкото възможен терен.

Следващия вир е много добър и този нов шнур явно стига надалече, но вземане тук нямах и пак заваля сняг. Исках да стигна до "Каменната градина" която беше на половин километър надолу, но прецених че няма смисъл в тези условия. Трябваха ми сили за да се върна, а и вече бяха хванал една риба. Пробвах още две места навръщане без нищо и в крайна сметка се измъкнахме от снеговете и стигнахме до колата.

Тази макара най-накрая се записа с риба; явно не е била чак толко урочасана.

Ако температурите паднад под нулата, този полустопен сняг ще стане на лед и ходенето ще е като по асфалтов път, но дали так аще стане до другата седмица не е много ясно.

2020_KLM_08.jpg
2020_KLM_08.jpg (212.63 KiB) Преглеждано 1672 пъти
2020_KLM_09.jpg
2020_KLM_09.jpg (384.36 KiB) Преглеждано 1672 пъти

Аватар
Cougar
Мнения: 2436
Регистриран на: Чет Юни 02, 2005 3:05
Местоположение: Terrace, BC
дал Браво: 294 пъти
получил Браво: 1882 пъти

Re: 2020 Британска Колумбия

Мнение от Cougar »

Времето се изясни вчера и температурата падна достатъчно за да стане ледена кора по снега. Не беше идеална и пак на места се потъваше, но нищо подобно на миналата седмица.

На второто място успях да закача мухата на клон в страни и над мен, и я скъсах заедно с повода. Тя падна обратно във водата но не можах да я намеря, зашото там беше около метър дълбоко и с големи камъни по дъното. оказа се че друг добър повод нямах - имах само една ролка тънка корда.

Помислих че с нея риба няма да извадя. Големия сняг беше съборил много дървета, както в реката, така и из гората върху пътеката бедствено положение.
На каменната градина имаше паднали дървета и на двата вира. Тук успях да закача и извадя неголям стийлхед, който скъса до брега, но пак го хванах преди да замине в дълбокото.

На Горен и Долен Спей не хванах нищо и продължих надолу. Тук Чарли намери сърна и я подгони. Тя премина реката и застана на някакъв остров. Снимките показаха че има рана на крака си която е или стара , или в много лошо състояние

На последното място надолу закачих и извадих втори стийлхед - среден, и с това приключих.

на връщане намерих сърната там където я бяхме оставили - в реката. Дано си намери хубаво място и да се оправи.

2020_KLM_10.jpg
2020_KLM_10.jpg (249.52 KiB) Преглеждано 1525 пъти
2020_KLM_12.jpg
2020_KLM_12.jpg (168.4 KiB) Преглеждано 1525 пъти
2020_KLM_11.jpg
2020_KLM_11.jpg (231.34 KiB) Преглеждано 1525 пъти
2020_KLM_13.jpg
2020_KLM_13.jpg (296.71 KiB) Преглеждано 1525 пъти
2020_KLM_14.jpg
2020_KLM_14.jpg (388.61 KiB) Преглеждано 1525 пъти

Аватар
Cougar
Мнения: 2436
Регистриран на: Чет Юни 02, 2005 3:05
Местоположение: Terrace, BC
дал Браво: 294 пъти
получил Браво: 1882 пъти

Re: 2020 Британска Колумбия

Мнение от Cougar »

Направих си редовната разходка днес в трудни условия. Температурата беше над нулата, което означаваше здраво затъване из дълбок сняг.

Смених мухата за да бъде нещо по-различно този път - вързах си две мухи вид 'Зимна Надежда". В първите вирове не отчетах нищо и предположих че тази муха не я искат рибите въпреки идеалния и вид. Разбира се не връзвам мухите по схема, а слагам каквито материали аз намеря за добре. Зимната надежда няма опашка, но моята муха разбира се имаше такава от сива заешка козина.

Накрая стигнах до горния край на Каменната Градина. Там падналото дърво във водата в един момент ми закачи шнура. Прибрах аз шнура след което отидах да се справя с дървото и за щастие успях да го счупя - беше крехко и клона с дебелина на ръка беше отстранен.

Сега без това препятствие успях да хвърля където исках и пуснах още от шнура надолу, така че мухата е била на 40-на метра под мен когато рибата взе.
Явно и Зимната Надежда работи.

От тук стигна на Горен Спей. на първото хвърляне, преди да си бях извадил целия шнур имах вземане и предположих че е бикова пъстърва защото точно тук бях закачал такива една година. Взех да вадя рибата на шнура, без да ползвам макарата, но скоро разбрах че положението е не е каквото го мислех. Беше голяма риба.

Пуснах камерата да върви но след две впускания стийлхеда неочаквано се откачи преди да успея да видя нищо от него.

Почнах да хвърлям надалече , защото бях хващал стийлхеди тук миналата година на голяма дистанция. Сега там нищо.
Но преди да си тръгна реших да направя експеримент. Прибрах повечето от шнура и хвърлих там където бе взела рибата. Сякаш мухата закачи дъното и аз я откачих и взех да я придърпвам към повърхността, когато нов стийлхед стремглаво я взе!

В последствие се оказа че се е закачил под устата си.

На Долен Спей не взе нищо и тръгнах да се връщам. Когато се бях почти прибрал до Гледчерния поток, реших да хвърля в едно место което бях подминал преди. За съжаление мястото става плитко надолу и навътре в реката. Мухата ми закачи дъното и когато реших да я скъсам, тя се скъса заедно с новия ми повод! Почти пет метра повод и корда с мухата останаха в реката. Добре че това ми е първи път на такъв сакатлък в историята. Не обичам да оставям корди из водата. Все пак през годините съм извадил стотици метри корди на други риболовци и нетното ми замърсяване с корди пак е отрицателно.

Снимки не съм правил. С видеото също нямах достатъчно материал, но колкото, толкова.
2020_KLM_20.jpg
2020_KLM_20.jpg (359.63 KiB) Преглеждано 1407 пъти

Аватар
Cougar
Мнения: 2436
Регистриран на: Чет Юни 02, 2005 3:05
Местоположение: Terrace, BC
дал Браво: 294 пъти
получил Браво: 1882 пъти

Re: 2020 Британска Колумбия

Мнение от Cougar »

Нямаше нормалната разходка и риболов тази събота , защото редника Чарли беше в болнични. Някакъв вирус го хвана и след ден мъки се наложи ходене до местния ветеринар-кожодер (те всички в околията са такива). След съответното плащане и третиране с антибиотици, Чарли тази вечер е като нов.

Малко го разведах със сина ми покрай река Копър днес , където двама ентусиасти на муха се мъчеха да хванат някой стийлхед от двата бряга на реката в различни позиции. Единия риболовец от другата страна имаше куче с него което си поговори (поджавка) с Чарли.

Така че времето мина в филателия, рециклиране на бутилки и други къщни занимания.

2020_KLM_30.jpg
2020_KLM_30.jpg (388.87 KiB) Преглеждано 1239 пъти

Аватар
Cougar
Мнения: 2436
Регистриран на: Чет Юни 02, 2005 3:05
Местоположение: Terrace, BC
дал Браво: 294 пъти
получил Браво: 1882 пъти

Re: 2020 Британска Колумбия

Мнение от Cougar »

Водата в реката се беше леко покачила и замътила. Сутринта кората по снега беше добра, но след час-два поомекна значително и ходнето беше трудно на места. Освен снега се налага преминаване под дървета, над дървета, качвания и пускания и това по трасе от много километри.

В условията за деня, черната муха би била най-успешна, но не ми се занимаваше с нея. Продължих с Зимната Надежда. Стийлхед не намерих в нито едно място и единствената закачена риба беше една дребна бикова пъстърва - те в тази река много по-големи не стават.

Бях закъснял сутринта и по тази причина пропуснах закуската , така че до 5 вечерта беше само изтощително ходене с пълна екипировка на гърба и без храна или дори вода. Но на това съм свикнал и не ми прави впечатление. Следите които се виждат по видеото са повечето от лосове, останалите от мен и Чарли. Следите оставвяни през Януари или дори Декември може да се запазят чак до стапянето на снега в края на Март или Април. Падащия нов сняг не ги изтрива напълно.

Аватар
jagger1
Мнения: 2829
Регистриран на: Сря Май 11, 2011 12:33
Местоположение: София
дал Браво: 523 пъти
получил Браво: 563 пъти

Re: 2020 Британска Колумбия

Мнение от jagger1 »

Жельо, привет и Честита Баба Марта. Жив и здрав да си и много излети да направиш, и големи риби да ти уважат михите, И релаксът да е на макс. И Чарли да ти е жив и здрав, че без него настроението е наполовина. Голям сладур е. :D
Благодаря ти за поредното красиво и изпълнено с настроение видео, както и за споделеното. :tup:

Крилото и опашката на мухата от какъв материал са?
И още нещо: Гладам на видеото, че не придърпваш шнура. Само на скоростта на течението ли водиш мухата (без придърпване)? Аз използвам такава техника в бързеите за други риби и със стримери от типа на уолитата, зонкери и някои мокри мухи директно по течението, или под много малък ъгъл спрямо течението, но леко придърпвам с къси насечени движения с върха на бланката с последващо бавно отпускане по течението на мухата. Доста резултатна техника за средно бързи и бързи води със стримери и мокри мухи.

Поздрави.

Аватар
Cougar
Мнения: 2436
Регистриран на: Чет Юни 02, 2005 3:05
Местоположение: Terrace, BC
дал Браво: 294 пъти
получил Браво: 1882 пъти

Re: 2020 Британска Колумбия

Мнение от Cougar »

jagger1 написа:
Пон Мар 02, 2020 12:26
Крилото и опашката на мухата от какъв материал са?
И още нещо: Гладам на видеото, че не придърпваш шнура. Само на скоростта на течението ли водиш мухата (без придърпване)?
Миро, мухата има яка (ако така мога да нарека "хакъла") от кокоша опашка оцветена в синъо. Крилото е от еленова опашка - жълта , после оранжева. Опашката е от заешка козина - сива. Черната муха която обикновенно ползвам е подобна, но еленовата опашка е замененена от козина на черна мечка.

За придърпването, единствено прибирам няколко метра зад главата на шнура преди презамятане. Ако ловя наблизо и това не правя.
След замятането оставям мухата да лови и когато течението е свали под мен, презамятам.

Мързелив риболов откъм манипулации с ръцете и макарата, но основното е ходенето по пътеката.

Аватар
Cougar
Мнения: 2436
Регистриран на: Чет Юни 02, 2005 3:05
Местоположение: Terrace, BC
дал Браво: 294 пъти
получил Браво: 1882 пъти

Re: 2020 Британска Колумбия

Мнение от Cougar »

Миналата седмица положението не се беше подобрило и водата все още беше по-висока и замътена. В бързината сутринта да си наглася екипировката бях забравил въдицата до вратата. Не забелязах това нито на закуската нито по пътя и чак докато не бях на 500 метра от мястото за паркиране. Добре че съм на 15 минути път от къщи.

Ако знаех какъв ще е резултата можех спокойно да поема на разходка без въдица и половината екипировка. Риба не се показа никъде.
Вятъра също беше от среден до силен и едно място направо го подминах по тази причина.

Но докато ходехме по пътеката в един момент забелязах на 20 метра пред нас един лос. Чарли на часа го подгони, докато аз се опитвах да сваля от мене обувките метнати през рамо и раницата за да извадя апарата. Гората е доволно гъста тук така че не виждах въобще какво става и по тази причина закъснях да разбера че лоса пое към реката и скочи в нея. Когато стигнах на някава позиция с видимост той вече беше далече и не добре осветен.


Продължихме напред по пътеката и на 100 метра по-напред положението се повтори. Нов лос излезе отпред и Чарли хукна и след него. Съответно и той скочи в реката. Пак бях закъснял и хванах животното когато беше на другия бряг.

Е, може би 2 лоса са по-добре от 2 риби за деня.

2020_KLM_31.jpg
2020_KLM_31.jpg (233.07 KiB) Преглеждано 850 пъти
2020_KLM_32.jpg
2020_KLM_32.jpg (235.64 KiB) Преглеждано 850 пъти
2020_KLM_33.jpg
2020_KLM_33.jpg (401.41 KiB) Преглеждано 850 пъти

Публикувай отговор

Обратно към “Риби и рибари в странство”