2020 Британска Колумбия

Кътче с риболовен имунитет за колегите в странство.
Отговори
Потребителски аватар
Cougar
Мнения: 2388
Регистриран: чет юни 02, 2005 3:05
Местоположение: Terrace, BC
дал Браво: 250 пъти
получил Браво: 1538 пъти

2020 Британска Колумбия

Мнение от Cougar » пон яну 06, 2020 10:49

Нова година, нова тема и нов късмет.

Успях да направя пъвата разходка с въдица на 2-ри януари. Бяхме на реката преди 9 часа но вече имаше един трък с риболовци преди нас. Бяха двама рибаря с две големи кучета - черен лабрадор и друго бяло подобно куче (може би бял лабрадор?). Като се включат кучета в групата, за някакъв разговор не може да става и дума. Само им махнах и отминах надолу.

В последствие се оказа че съм им оставил точно нужното разстояние от реката за риболов. Аз исках да почна на 3 километра по-надолу за да стигна до Долен Спей и може би още по надолу. Водата в реката се беше вдигнала, което за мен не е особенно добре. Мухата остава по-нависоко заради по-голямата дълбочина и основно заради по-бързата вода. В първия вир не хванах нищо, както и във втория. После така преминах и през третия и четвъртия. Към обяд бях на Горен Спей , но и тук нищо не взе.

На Долен спей обаче една риба се надигна точно под шнура ми и доста по-близо до мен. Накъсих линията но не я хванах. След замятания накрая имах едно вземане под мен, но рибата не се закачи. Там малко по-надолу имаше и едно потопено дърво. Знаех че има опасност сега да закача мухата в него и това накрая наистина стана. Слязах до дървото и си откачих мухата. От другат аму страна видях една скъсана блесна, която оставих за прибиране накрая. Качих се пак горе където бях стигнал и продължих да ловя като вадех линията по-рано, сега като знаех точно къде е дървото. И при едно от замятанията имах ново вземане и закачане. Първата риба за годината беше закачена и след доста борна финишира в плитчините.

Блесната извадих с помощта на малък клон, защото не обичам да си топя цялата ръка в ледените води при отрицателни температури. Като имах една риба, реших да не продължавам надолу и се върнах.

Мислех че риболовците горе са останали да ловят покрай устието на Гледчения поток, но ги намерих на вир на който мислех да ловя. Както и да е, продължих нагоре и похвърлях на още две места без резултат.

От видеото само една от рибите е от този ден (и година). Сутрина в града изглежда тъмница, но часа е 8:15
2020_KLM_02.jpg
2020_KLM_02.jpg (250.54 KиБ) Видяна 461 пъти
2020_KLM_01.jpg
2020_KLM_01.jpg (413.01 KиБ) Видяна 461 пъти

Потребителски аватар
Д-р Флекс
Мнения: 8541
Регистриран: чет дек 03, 2009 17:56
Местоположение: София
дал Браво: 943 пъти
получил Браво: 341 пъти

Re: 2020 Британска Колумбия

Мнение от Д-р Флекс » пон яну 06, 2020 12:59

Честита Нова Година, Жельо, здраве и добра слука ти желая! :fish2:

biserkehayov
Мнения: 47
Регистриран: пон мар 18, 2013 10:54
Риболов: морски
Местоположение: Варна
дал Браво: 289 пъти
получил Браво: 3 пъти

Re: 2020 Британска Колумбия

Мнение от biserkehayov » пон яну 06, 2020 14:19

Честита Нова Година! С пожелания за много здраве, благополучие и много и разнообразни трофей тази година! :fish15:

jazzmena
Мнения: 4331
Регистриран: пон апр 03, 2006 14:03
Риболов: Маха и спининг - предимно "Хвани-пусни"
дал Браво: 159 пъти
получил Браво: 149 пъти
Контакти:

Re: 2020 Британска Колумбия

Мнение от jazzmena » пон яну 06, 2020 14:51

Честита новата 2020 и от мен на всички, да сте живи и здрави да се наслаждавате на любимото хоби.

И ние също севтосахме с по някое костурче тук около Софето. :D

Потребителски аватар
bat.galin
Мнения: 1492
Регистриран: чет дек 06, 2007 18:50
Местоположение: Добрич
дал Браво: 393 пъти
получил Браво: 283 пъти

Re: 2020 Британска Колумбия

Мнение от bat.galin » пон яну 06, 2020 21:06

Честита Нова година и на вас !
С пожелания здраве и берекет !

Потребителски аватар
Cougar
Мнения: 2388
Регистриран: чет юни 02, 2005 3:05
Местоположение: Terrace, BC
дал Браво: 250 пъти
получил Браво: 1538 пъти

Re: 2020 Британска Колумбия

Мнение от Cougar » нед яну 12, 2020 21:46

Благодаря за пожеланията!

Тук падна голям сняг и вчера не ми беше ясно дали въобще можех да се добера до някое от местата.
Но на предишния ден бях взел нов шнур, един на който бях хвърлил око от миналата година, но все се чудех дали ми е нужен. Беше комична ситуация когато казах на продавача че вземам такъми "за утре", в предвид виелицата навън и снегорините които не можеха да насмогнат както и планините от сняг покарй пътя , а и по средата на пътя между платната.

Но шнура го взех и навих на една макара на която все нямам късмет да хвана нещо с нея. Колкото пъти съм я пробвал на какви ли не места и на какви ли не риби, не съм извадил абсолютно нищо с нея. За да сложа шнура там, махнах предишния с който не ловя - той е с тежка и къса глава за потъващи върхове и установих че трудно го и хвърлям вече, въпреки че с такъв шнур първо започнах да ловя преди 10-на години.

И понеше нямах повод за новия шнур, взех повода от стария, който беше и къс и го сложих на новия с добавяне на още 50см корда в средата.
Така екипиран и с обувки за газене и гащеризон в раницата се отправих към закусвалнята. До нея нямах проблем да стигна. След това със съмнения се запътих към мястото си. Пътя се оказа в прилична форма. Стигнах и сложих колата зад мястото на което исках да паркирам, извадих лопатата и започнах да рина снега за да си направя паркинг. И тази операция мина успешно и колата ми беше в безопасност.

Сложих ботушите, метнах раницата на гърба, обувките за газене през рамо, въдицата в едната ръка и Чарли в другата и така тръгнах смело към мястото от което щях да напусна пътя и тръгна към гората. Предполагам на шофъора на тръка който мина в този момент , картината е била впечатляваща. :D А, температурата си беше доста под нулата и времето никак не беше лошо.

Щом направийх първите крачки в страни от пътя, бях в сняг доста над колямото ми, от това насипано от машината за почистване. След това бях в открито място и снега беше пак около коляно дълбок. Ходенето беше бавно и трудно. Следи от животни почти нямаше. Носех и големия апарат с идея че на реката ще намеря някой лос.

След 15-на минути стигнахме. Поради откритите места в които бяха навяни преспи , тръгнах първо по ръба на реката. Така стигнах на първата позиция и си сложих гащерисона и обувките без проблем. Но видях че повода ми е по-къс от това което нормално ползвам. Не го удължих и преминах през това място без да хвана нищо. Мислех да стигна до Заслона на Прасето на километър надолу и после на вира под него, където е удобно за муха и щях там пак да си сложа гащеризона.

Тръгнах пак по познатата пътека, която сега заради дълбокия сняг не изглеждаше толкова позната и се отклоних в един момент. Снега беше увел клони, всички отрупани със сняг, в последствие попаднах в преспи, където почти целия ми крак потъваше и беше голямо усилие да се премине напред. Разбира се реших че на връщане ще мина покрай брега на реката а не от там.

И след преспите ходенето беше трудно и затъванията бяха надълбоко. Чарли се двищеше по лесно защото на 20-на см в снега имаше кора на която той можеше да се задържи, а аз пропадах през нея. В един момент мухата ми се откачи от пръта и хвана Чарли за задните части. Той вече се е научил в такива моменти да стои мирен и да не се дърпа докато не бъде откачен. :D

Стигнах на Заслона на Прасето. Удължих още повода и започнах от по-горна позиция от която съм хващал стийлхеди на муха. Но сега там нямах вземане. Пуснах се на 50 метра надолу и тъам където водата се ускоряваше и мислех че рибите не стоят имах неочаквано и свирепо вземане. При самото вземане лимията олекна, а рибата направи кръг във водта който показа че голяма и силна. Не се закачи, помислих си, но като прибрах линията видях че мухата заедно с последната част на скалъпения ми повод липсваха!

Да, с мързела да си направя нов повод и ползвайки стария от преди година попаднах в това глупаво положение. А дали не беше лошия късмет свързан с тази макара с която никога нищо не хващам? Така или иначе, това би била рибата хваната в най-трудните възможни условия. Сега тя ислезе победител.

Слязах на по-долния вир и се опитах да си лсожа обувките. Но те бяха тотално замръзнали и дори връзките които бях вързал една за друга бяха на кокал и трябваше да ги накисвам за да се развържат. Не ми се занимаваше с всичко това.

Преминах през вира с ботушите, хвърляйки от брега и нямах вземане. И така тръгнахме наобратно по познатата трудна пътека из дълбокия сняг.
Когато бях почти стигнал до пътя , видях че в следите ми имаше сега нови следи на малък крак - вероятно жена, която пък беше вървяла в следите на мъжа си. Те, след като видяли моята кола, се оказа че са паркирали тръка си зад мен, направо в снега, и са решили че могат да ходят по моите следи на разходка. Бяха минали всичко на всичко 50 метра преди да разберат че това не е за тях. :lol:

Имам малко видео от деня, но нямам време да го обработвам сега.
2020_KLM_05.jpg
2020_KLM_05.jpg (321.97 KиБ) Видяна 249 пъти
2020_KLM_06.jpg
2020_KLM_06.jpg (277.21 KиБ) Видяна 249 пъти
2020_KLM_07.jpg
2020_KLM_07.jpg (159.36 KиБ) Видяна 249 пъти
2020_KLM_04.jpg
2020_KLM_04.jpg (439.04 KиБ) Видяна 260 пъти

Потребителски аватар
jagger1
Мнения: 2658
Регистриран: ср май 11, 2011 12:33
Местоположение: София
дал Браво: 442 пъти
получил Браво: 396 пъти

Re: 2020 Британска Колумбия

Мнение от jagger1 » пет яну 17, 2020 15:12

За много години, Кугър. Да си жив и здрав. Да са ти здрави бланките и все големи да ти уважават мушетата. Много късмет и хубави емоции през цялата година ти желая. И Чарли да е жив и здрав, неотлъчната ти компания.

п.п.: това Robert L. Wolff да не е оригиналния почерк на господин L. Wolff .... , световно известен в мухарските среди? Марките са направо топ попадение :tup:

Отговори

Върни се в “Риби и рибари в странство”