France 2: за риба в долината на Лоара

Кътче с риболовен имунитет за колегите в странство.
Публикувай отговор
Аватар
Д-р Флекс
Мнения: 8574
Регистриран на: Чет Дек 03, 2009 17:56
Местоположение: София
дал Браво: 1019 пъти
получил Браво: 354 пъти

Re: France 2: за риба в долината на Лоара

Мнение от Д-р Флекс »

Да, никой не предполагаше, какъв точно сезон на "свободен риболов" ни очаква ... нито там, нито тук!

Аватар
outsider
Мнения: 2469
Регистриран на: Сря Юли 06, 2005 16:03
Риболов: състезателен фидер
Местоположение: Loire , France
дал Браво: 44 пъти
получил Браво: 2407 пъти

Re: France 2: за риба в долината на Лоара

Мнение от outsider »

Добър вечер , señoras y caballeros. 8)

Минат се не минат два месеца , и пак сме за риба! Да се чуди човек от кво се оплакваме... :lol:

И така , с бай Жан Мишел се строяваме на брега на китна рекичка , и докато Жан Мишел разпъва болото , аз потайно вадя разни странни yреди от колата - как му отвисна ченето като видя кво съм монтирал , не е истина! :mrgreen:

Изображение

Изображение


Течение практически няма , мятаме топките , и десет минут нямаме пипване. После зашивам ситен скимър , втори...работата е адски тегава и изкецана. Жан Мишел няма пипване , аз гепвам ситен костур , една-две ситни баби , и след дълга пауза , читав скимър - поне 300 грама. Ортака минава на фидер , и след малко почват ситни почуквания , от които не успява да засече нищо. При мен рибата се разрежда , и силно издребнява...Някъде към обяд вече практически не кълве, и трябва да се вземе важно решение , при това - бързо!

...има една друга река , на 15 минути от тук... :wink:


15 минути по-късно:

Изображение


- разпъваме всичко за отрицателно време , храната ни е готова , и с мятането почва да кълве - плахо почукване , неохотно , успявам да засека ситна баба , последвана от втора , бая по-едра. Жан Мишем се включва и той , обаче кълването е просто кошмарно - всъщност , правият се десет фитки за една риба , и стpъвтa не всеки път е сдъвкана. Минавам на пелет фидер , без резутат , оттам монтирам...МАЧ!!! :shock: :lol: :lol: , с който хващам една червеноперка и един уклей , но като цяло работата е адски умряла - рибата играе , дълбоко е над 4.5 метра , и почвам сериозно да си мисля че рибата не е на дъното...как така се промениха нещата за два дни? Щото аз бях на същото място и в петък , да ви кажа...

Петък:

Изображение

..имам няколко торни , и шепа замразени пинки. Дaже царевица нямам! Храна от фризера , а бе - тотален турист...
Метнал съм една пръчка с грозд торни за евентуален костур , змиорка или дребен сом. Втора пръчка с пелет фидер и ситно топче (поп-ъп). Докато монтирам фидера , на торния ми кълве , и вадя каракуда от половин килце...повод 0.25 и кука ном. 8 , да ви кажа... :roll:

Почвам с фидера , и на трето мятане зашивам втора каракуда , този път - бая по-едра. Оттам влизат платиките. На замразени пини! На торен ! На кастер! Ама платики! На метода , с пуканка гепвам дърта каракуда , последвана от платика...към 13-14 часа кълването силно се разреди , изтеглих с големи усилия живарника по обраслия и отвесен бряг , и се наложи да се вади 40-литровата бака:

Изображение

Изображение

Изображение

И така: кво беше станало от петък до неделя , че с бай Жан Мишел да се мъчим като грешни дяволи? Вероятно , сериозното покачване на температурата - в петък беше 10 градуса , и ветровито , а в неделя - над 20 , беше изкарало рибата от дълбокото , в по-плитки места , или просто рибата се беше "отлепила" от дъното. А може да имаше и друга причина , някакви мушици усилено се излюпваха , и вероятно рибата ги кльопаше..мисля че повече от половината "кълванета" бяха от риба , която закачаше влакното. Каквато и да беше причината , yловът ми беше скромен :

Изображение

Айде (пре)открихме сезона! :D
500 street fights, and you could consider yourself a legitimate tough guy. You need them for experience , to develop leather skin - so I got started....
2018: IIIII
2019: IIIII IIIII II
2020: I

Аватар
outsider
Мнения: 2469
Регистриран на: Сря Юли 06, 2005 16:03
Риболов: състезателен фидер
Местоположение: Loire , France
дал Браво: 44 пъти
получил Браво: 2407 пъти

Re: France 2: за риба в долината на Лоара

Мнение от outsider »

Иде лято , не се виждат състезания на хоризонта , налага се да се хаби ценна енергия за мирни цели... :( :lol:

В четвъртък Фабрис и Нико ме поканиха да направя един съвместен риболов с хора от техния клуб , и се настаняваме в дебелата сянка на тополите:

Изображение

Изображение

Терена е известен - най-вероятно можем да очакваме улов на дребен до среден скимър , с епизодични бoнуси , правилната дистанция на риболов тук е около 25-30 метра. И ако тва беше състезание , сигурно така и щях да постъпя. Обаче тука ставаше дума да си направи кефа човек , така че ударих клипса на 48 метра , след което се заех да съсипвам храната , както не съм я съсипвал от години насам... :oops: :? :evil:

Значи , първо от вечерта бях направил ужасно лепкава храна , и от простотия , и като сбърках жестоко рецептата, в тва нещо вкарах някакъв качамак от едро смляна царевица , в резултат от което крайния продукт не минаваше през сито :| , и всъщност най-добрия вариант беше да се метне в храстите , и да се направи нова храна. Вместо това , аз добавих глина (Terre de Somme) , Литу , и малко препечени трохи , в резултат на което храната уж изсъхна. Едрата фракция беше налице!

Изображение

:lol: :lol:

Почваме да храним , на хората даже почва да им кълве , при мене няма никой...Кво да правя с храната? Дали да не стана и да направя друга , докато е време?.. Усещам че сега храната е прекалено суха , добавям малко вода ( тва как се слепва за секнда , не е истина!) , и сега почва да ми кълве.. хващам едно скимърче , последвано от платика от близо кило , и решавам че ще ловя с тази храна , и че ще си чакам бонусите...

Пет часа по-късно
... ми то всичко си беше ясно от начало , нали така? :wink:
Рибата беше дребен и среден скимър с епизодични бонуси , кълвеше на всички дистанции , като ефективността се увеличаваше при ловене по-наблизо , и целенасоченото търсeне на бонуси беше голяма грешка. В резултат на тая работа аз приключих с 5.9 кила , Нико спечели с 9.700 , отляво имам 6.300 , и съм предпоследен от 5 човека...От целия излет имаше една единствена полза , и тва е че по едно време правех само фитки , и единствения начин да си хвана рибите , тва беше да мина на монтаж с монофил , с който нямаше пропуснато кълване , и докато не духна вятър , тва беше най-удачния монтаж , противно на всякаква логика. :roll:

Значително по-интересен се оказа излета от неделя - трябваше да се провери една рекичка , само на 7-8 км от тук , и която вече бях пробвал преди годин-две без всякакъв успех.. Комшията ми подшушна едно-две места , и ето ни на реката:

Изображение

Е нали ви казах че е ...рекичка? :lol: :lol: :lol:

Изображение

Обаче ако се разпложи човек на стратегически завой , пред нас се открива съвсем нормална площ за ловене:

Изображение

Терена е баш за щека , както виждате. Мятам топките , след малко почва да кълве - ситни баби , ситни платички , някой и друг уклей. Дълбоко е над 3.5 метра , риба играе по повърхността навсякъде...Аз опитвам разни работи - стържа по дъното , вдигам нагоре - 25 сантиметра над дъното , и после - лягам с целия повод , и задържам мъртво (течението е съвсем слабо) , и изчаквам няколко минути - плувката потъва , и ЛАААСТИИИИК! :shock: Я деа? :twisted:
С повода 0.10 и куката 18 или 20 номер , докарвам до кепа платика от близо килце...Хмммм? Вадя фидера и го мятам паралелно така , встрани и малко по-навътре... ;)

Продължавам с кюнеца , обаче риболовът не върви особено , а по повърхността играе риба , сменям топсета с дpуг , за ловене отгоре , с много по-къса линия и подкарвама уклея. Охо!!! Освен ситния уклей , от време на време засичам и едни животни , дето направо вадят ластик! А бе уклей като за кеп! :twisted: Добре де , като за тиган... :mrgreen:

Изображение


Междувременно , почва да се обажда фидера - отначало , нарядко , после - все по-често , и накрая ми писна от щеката , и оставих само фидера. Рекичката ще се окаже достойна за допълнително изследване , да видиш ти кво нещо... 8)

Изображение

Изображение
500 street fights, and you could consider yourself a legitimate tough guy. You need them for experience , to develop leather skin - so I got started....
2018: IIIII
2019: IIIII IIIII II
2020: I

Аватар
outsider
Мнения: 2469
Регистриран на: Сря Юли 06, 2005 16:03
Риболов: състезателен фидер
Местоположение: Loire , France
дал Браво: 44 пъти
получил Браво: 2407 пъти

Re: France 2: за риба в долината на Лоара

Мнение от outsider »

Здрасти. Новините от Зaпадния Фронт:

Преди две седмици тръгнах да търся някакво старателно скрито място , към което ме упъти комшията - подминах отбивката два пъти , обаче накрая открих тайния път благодарение на комбинацията от вродена наблюдателност 8) , и тайни , трудно забележими знаци...

Изображение

...добре де - може и да не бяха чак толкова трудно забележими. :mrgreen:
Така че оставяме въпроса за тва как не открих "тайния" път от раз :lol: , и стигаме до реката:

Изображение


Оказа се плитко , тясно , и работата беше адски слаба:

Изображение

:oops: :oops:

Миналата седмица с бай Жан Мишел повторихме операцията на старото място , където успях да закача три платики на щеката , и да вкарам две от тях в живарника - обаче работата беше адски умряла ...и после почна да вали. Всекидневно , и доста поройно. Съответно нивото на реката (другата) се вдигна малко , и се пoяви някакво слабо теченийце..дали щеше да бъде достатъчно за някакъв улов ? , си мислех аз докато се разполагах на реката около ...10:30 часа... :shock: :lol:

Изображение

Храна , пинки , сварена стара счукана царевица като едра фракция , имам и торен за всеки случай. (по-скоро е земен , всъщност)

Изображение


Стартирам с голяма , отворена кошница , с цел да вкарам максимално количество храна - бабите ме налитат веднага , хващам 5-6 , и на следващо четене зашивам прилична платика. Я виж ти? Хващам още някакъв дребосък , обаче усещам че едрата риба е на петното , и сменям отворената кошница с уиндоу , с цел никаква пинка да не се измъкне по пътя към дъното (дълбоко е над 4 метра) - почвам да вкарвам и сериозно от царевицата , и зашивам втора платика.

Изображение

Тука повода се сменя с 0.14 , куката вече е 10° номер , и сега минавам на червеи . И не приказвам за мали , тънки парченца!


Изображение


(А не бе ! :twisted: )

И оттука почва страшното :o ... платиките се строяват в две редици , даже смених кошницата с такава като първата , но омотана със скоч , да не пуска нищо чак до дъното - два часа и половина по-късно кълването започна видимо дa се разрежда , наложи се да се минава обратно на тънки поводи и малки куки , и вече имаше само баби , и като хванах и един мазен слънчак , реших че ми стига толкова. Риболовът не беше надхвърлил 3-те часа... и сега трябваше някой да вади живарника...мъъъкаааа! :twisted:Дребосъка:

Изображение

Изображение

И 40 литровата бака:


Изображение
Изображение
Изображение

19 платики , и айде обратно към къщи.... :)
500 street fights, and you could consider yourself a legitimate tough guy. You need them for experience , to develop leather skin - so I got started....
2018: IIIII
2019: IIIII IIIII II
2020: I

ilia0706
Мнения: 80
Регистриран на: Сря Юни 22, 2005 16:51
Местоположение: Враца
дал Браво: 5 пъти
получил Браво: 4 пъти

Re: France 2: за риба в долината на Лоара

Мнение от ilia0706 »

Здравеи колега.Браво за улова.Може ли един може би малко глупав въпрос. има ли някакъв чалъм за почистване и пране на живарника и кепа след улов на толкова много платики.Засега това което открих и по форумите е или ги оставяш да изсъхнат след изплакване на водоема или пране на автомивката.Този проблем ми убива донякъде мерака за риболов на дъртите слузести платики.
Поздрави и дано скоро ви отворят състезанията.
Илия

Аватар
outsider
Мнения: 2469
Регистриран на: Сря Юли 06, 2005 16:03
Риболов: състезателен фидер
Местоположение: Loire , France
дал Браво: 44 пъти
получил Браво: 2407 пъти

Re: France 2: за риба в долината на Лоара

Мнение от outsider »

Аз просто го оставям да съхне (имам къде) , като е сух не мририше. Практически не мирише... :wink:
Сигурно ще бъде по удобно да се ползва мрежест живарник от речен тип , сега като се замисля. Разбира се , никой не те задължава да пускаш рибите в живарника - можеш да ги пускаш директно , и да си ловиш платики с кеф. :lol:
Състезанията не би трябвало да закъснеят много , чакаме ги с нетърпение.
500 street fights, and you could consider yourself a legitimate tough guy. You need them for experience , to develop leather skin - so I got started....
2018: IIIII
2019: IIIII IIIII II
2020: I

Аватар
Markony
Мнения: 1999
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 15:54
Местоположение: с. Гурмазово
дал Браво: 127 пъти
получил Браво: 18 пъти

Re: France 2: за риба в долината на Лоара

Мнение от Markony »

Тюююю, разгеле, най-после :tup:
NOMINATIONS BUG ...
http://www.kenga-bg.info" onclick="window.open(this.href);return false;

Аватар
Doktor-5
Мнения: 3129
Регистриран на: Пет Юни 09, 2006 15:16
Местоположение: гр.Бургас
дал Браво: 120 пъти
получил Браво: 63 пъти
Обратна връзка:

Re: France 2: за риба в долината на Лоара

Мнение от Doktor-5 »

Браво Ванка, страхотни тави! :tup:
.....Ако един състезател участва във всички възможни турнири, то рано или късно, по независими от него причини и обстоятелства, все някога става първи....(Киро Джигита)

МАЯК-ТУБЕРТИНИ

Аватар
Markony
Мнения: 1999
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 15:54
Местоположение: с. Гурмазово
дал Браво: 127 пъти
получил Браво: 18 пъти

Re: France 2: за риба в долината на Лоара

Мнение от Markony »

Ванка? Липсваш брат ;)
NOMINATIONS BUG ...
http://www.kenga-bg.info" onclick="window.open(this.href);return false;

Аватар
outsider
Мнения: 2469
Регистриран на: Сря Юли 06, 2005 16:03
Риболов: състезателен фидер
Местоположение: Loire , France
дал Браво: 44 пъти
получил Браво: 2407 пъти

Re: France 2: за риба в долината на Лоара

Мнение от outsider »

Markony написа:
Пон Юли 13, 2020 9:43
Ванка? Липсваш брат ;)
:) -усещам aз деликатиня намек... :mrgreen:

Обаче в момента имам дребни медицински проблеми , свързани с навирането на един палец където не трябваше :roll: ...тази работа отива към края си , и очаквам в най-скоро време да изтупам праха от "френските " теми , още повече че състезателният сезон (полу-сезон...) започна от прeди една седмица , и животът се очаква да е върне към нормалния си ритъм :)
500 street fights, and you could consider yourself a legitimate tough guy. You need them for experience , to develop leather skin - so I got started....
2018: IIIII
2019: IIIII IIIII II
2020: I

Публикувай отговор

Обратно към “Риби и рибари в странство”