Риболов в Олденбург,Нидерзахсен, Германия - Част 1

Кътче с риболовен имунитет за колегите в странство.
Аватар
wertus
Мнения: 2783
Регистриран на: Съб Окт 08, 2005 22:04
Риболов: риболов с изкуствени примамки
Местоположение: Oldenburg, Deutschland
дал Браво: 37 пъти
получил Браво: 61 пъти

Риболов в Олденбург,Нидерзахсен, Германия - Част 1

Мнение от wertus »

Пускам тази тема с единствената цел да предоставя информация на колегите за условията за риболов в северозападната част на Германия, там където се подвизавам напоследък. Реших да разделя темата на две. В първата част давам кратко инфо за условията за риболов в град Олденбург, а във втората част мисля да ви запозная с моите лични риболовни преживявания... и така:
След известно отсъствие от Форума имам честта да се явя и рапортувам-От краят на 2014-та се изнесох към Германията, надявам се за винаги. В началото шокът от промяната бе зашеметяващ. Просто не знаех на кой свят съм…..Но минаха няколко месеца и започнах да чуствам почнатият ви сърбеж . След кратко проучване на законите се изясни че в Нидерзахсен(Долна Саксония) за да риболовстваш е необходимо първо да се запишеш и изкараш курс по обучение траещ не по малко от 10 седмици, или 300 часа. След това се явяваш на изпит, и ако си го издържал имаш две възможности: Или си купуваш дневни карти за риболов, или ставаш член на дружеството и срещу скромен членски внос от 75 евра можеш да риболовстваш неограничено във всичките 25 водоеми на дружеството. Издават ти паспорт за издържан изпит и той е доживотен. За кратка справка - еднодневна карта за риболов струва 15 евра за неорганизиран риболовец и 5 за организиран такъв. Така че е по-изгодно да станеш член. Дружеството е основано през 1909 г., има над 2000 членове, стопанисва 456 хектара водоеми, като в това са включени 18 езера и 7 реки или канали. Като член на дружеството си длъжен да дадеш един ден наряд, било то в акция по зарибяване, обучение на деца в риболовни техники, участие в прочистване на водоемите, или просто наряд като вардянин на водоемите. Ако не можеш или не щеш, плащаш 25 евра и някой друг го прави вместо теб и взима парите. Регламентирано. Така на акциите на дружеството винаги има хора, практично нали? Винаги, ама наистина винаги трябва да носиш кеп със себе си. Неносенето на кеп е равно на бракониерство! Естествено трябва да имаш Прийст(палка за хуманно убиване на уловената риба). И уловената и мерна риба не се хвърля обратно, трябва да си я прибереш. Изключение има само за пъстървата, но тя пък е голяма рядкост. Ако примерно е забранена щуката и има данни че във водовема има щука, друго освен монтаж за мирна риба не можвш да ползваш. Ако уловиш болна риба трябва да я предадеш на санитарните власти. Ако установиш замърсяване на водоем, или се усъмниш че някой бракониерства, уведомяваш полицията.
Самото дружество има три секции. Младежка за риболовци до 18 години, мухарска - сравнително малобройна, спинингарска, и обща за останалите риболовци. През зимата има т.нар. Спинфишертаген, т.е. Спинингистки дни, които траят до 1.Февруари*когато влиза в сила забраната за щука и бяла риба, като в тези дни се записват уловите само на спинингистите и накрая се обявява Шампион. Условието да ти се признае уловът е да го донесеш в хижата на дружеството, или да имаш свидетел на улова. Едно от задълженията на всеки член е до 31 декември всяка година да предаде на секретарката надлежно попълнена бланка с количеството улов по видове и място през изминалата година. Полезно е за статистиката. Бланката всеки може да си изтегли от сайта на дружеството(http://www.sportfischerverein-oldenburg.de). То пък отделно издава малко безплатно списание за членовете на всеки 3 месеца, и вътре има кратко инфо за проведените през този период обществени мероприятия, данни за по/забележителните улови, новини, промени по забранени зони и прочие. Собственик е на 3 риболовни хижи:
Лемплакен - там е седалището на дружеството и е най-голямата.
Лемплакен - там е седалището на дружеството и е най-голямата.
vh_lehmplacken.png (204.89 KiB) Преглеждано 4514 пъти
Ахтердиек, тя е на река Хунте малко над шлюза, любимо място е за събиране на риболовците.
Ахтердиек, тя е на река Хунте малко над шлюза, любимо място е за събиране на риболовците.
vh_achterdiek.png (183.05 KiB) Преглеждано 4514 пъти
Хижата на езерото Дрйоген-Хазен, тя е най-новата и е запазена за най-младите членове, младежите.
Хижата на езерото Дрйоген-Хазен, тя е най-новата и е запазена за най-младите членове, младежите.
vh_droegen_hasen.png (203.68 KiB) Преглеждано 4514 пъти
Град Олденбург не е много голям - горе-долу колкото Бургас, но за сметка на това е доста живописен, особено Старият град. Разположен е на река Хунте и през него минава и канал, по който може да се стигне с лодка и до България.Известен е с маслото, което можете да купите и кварталният ви магазин, както и с известната порода коне Олденбургер . Из целият град са разпръснати множество езерца в които можете да ловите. Може да се каже че тук разбрах в пълна сила какво е това "стрийт фишинг". Представете си че свършвате работа, излизате навън, минавате 10 метра и сте на водоема.....направо мечта!
Засега толкова, че имам да ставам рано за риба. Поздрави!
"Мне, просто живота е кратък, и всеки миг удоволствие трее се консумира в цялятя му пълнота. Седиш си на чардака уморен от деня, а пред теб тече чиста, спокойна река... :D"- Чичо Док

Аватар
Алеко
Мнения: 10819
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 5:45
Риболов: Спининг, през забраната малко плувка на платено.
Местоположение: София
дал Браво: 96 пъти
получил Браво: 365 пъти

Re: Риболов в Олденбург,Нидерзахсен, Германия - Част 1

Мнение от Алеко »

Чакам с нетърпение и втората част!

Аватар
ЖоретО
Мнения: 968
Регистриран на: Сря Фев 07, 2007 12:35
Риболов: фидер, мач
Местоположение: София
дал Браво: 6 пъти
получил Браво: 10 пъти

Re: Риболов в Олденбург,Нидерзахсен, Германия - Част 1

Мнение от ЖоретО »

Много интересно, благодаря!
Любопитно ми е в какво се състоеше този курс 10 седмици?!

Поздрави и наслука!

Аватар
swyfti
Мнения: 185
Регистриран на: Вто Ное 08, 2011 11:45
дал Браво: 198 пъти
получил Браво: 46 пъти

Re: Риболов в Олденбург,Нидерзахсен, Германия - Част 1

Мнение от swyfti »

ЖоретО написа:Много интересно, благодаря!
Любопитно ми е в какво се състоеше този курс 10 седмици?!

Поздрави и наслука!
Курса е 30-40 часа, а колегата горе се е заиграл с нулите и писал 300. Мисля че минималното изискване за да те допуснат до изпита е 30 часа.
По принцип има два начина да изкараш курса:
  • Вариант 1 - вечерно време след работа по 2-3 часа. 10 седмици по 3 часа сметката излиза
    Вариант 2 - за няколко недели по 7-8 часа.
Темите на курса, съответно и на изпита са:
  • 1. Водоеми
    2.Видове риби
    3.Такъми
    4. Закони за риболов
На изпита имаш 15 въпроса по всяка тема. За да си издържал трябва да си отговорил на минимум 75% от въпросите правилно и да нямаш повече от 4 или 5 грешни въпроса(не си спомням точно) от една тема.

Ще следя темата с интерес. Може да организирам едно идване до северната част на Германия. С боно до Айндховен отидохме за риба та един Олденбург ли ще ни се опъне :-D

Аватар
MapuaH
Мнения: 5788
Регистриран на: Вто Яну 11, 2005 20:46
Риболов: Основно спининг
Местоположение: Markdorf, Deutschland
дал Браво: 277 пъти
получил Браво: 207 пъти
Обратна връзка:

Re: Риболов в Олденбург,Нидерзахсен, Германия - Част 1

Мнение от MapuaH »

Много интересна тема, Румене!

Това при вас си е направо демокрация бе, братче :) Имал право да лови във всички водоеми на дружеството, егати.... При нас също всичко е регулирано и всяко дружество държи по макс. 1,2 км. от река или най-много още един два водоема. Това е братче. Годишна такса около 70-100 евра и задължителни часове за полагане на труд през годината между 8 и 12 :) Ако не отидеш плащаш глоба 10 - 20 евронки на час :)

Кльощавото Бодензее при мен струва за Баденвюртембергската част 40 евро на година. За Байерн, ако искаш да ловиш, пак 40. Риби има, но се иска лодка и влизане навътре. Костури бол от брега или кейовете, но са големи терикати. На воблер и блесна не пипат, бягат като дявол от тамян :) Само силикони.

Та така, при мен в Германия мамата си трака.....

През денят съм в Цюрих и понякога оставам тук да спя. Условията не са по-различни, дори е доста по-скъпо, ако искаш да ловиш на някоя река. 25 франка дневна карта. Участъците са не по-дълги от километър. На трите големи езера близо до Цюрих е най-изгодно - за трите общо 140 франка на година. Има доста риба, но от брега преобладават костурите. За друга риба, както и за Бодензее, се иска лодка и навътре. Това разбира се хич не е евтино начинание.

С много голямо нетърпение ще очаквам разказите ти за риволовните подвизи по твоя край. А кой знае, може някой ден да половин някъде заедно :)

Поздрави, приятелю!
"Риболовът не е наслука - риболовът е наука !!!"

Аватар
Д-р Флекс
Мнения: 8570
Регистриран на: Чет Дек 03, 2009 17:56
Местоположение: София
дал Браво: 1010 пъти
получил Браво: 353 пъти

Re: Риболов в Олденбург,Нидерзахсен, Германия - Част 1

Мнение от Д-р Флекс »

Какви са законовите възможности нерезидент (турист) да лови на даден водоем - публичен или частен - в Германия?

Аватар
MapuaH
Мнения: 5788
Регистриран на: Вто Яну 11, 2005 20:46
Риболов: Основно спининг
Местоположение: Markdorf, Deutschland
дал Браво: 277 пъти
получил Браво: 207 пъти
Обратна връзка:

Re: Риболов в Олденбург,Нидерзахсен, Германия - Част 1

Мнение от MapuaH »

Д-р Флекс написа:Какви са законовите възможности нерезидент (турист) да лови на даден водоем - публичен или частен - в Германия?
Зависи от водоема, Андро. Има такива, в които е разрешено като турист да ловиш с дневна карта, но в повечето е забранено. Трябва задължително да имаш тукашно разрешително за риболов и чак тогава те допускат да си вземеш дневна карта. На големите водоеми е по-либерално. Там в повечето случай е разрешено. Много е относително. Зависи до голяма степен и в коя област се намираш. Абе швабите не си поплюват :) Но пък заради това имат и риби бол :)

Аз за какво се вайках за гадния изпит. Курс, лекции, практика и изпит :) Баш като ученик.......... Но, веднъж изкаран и получил разрешително, важи за цял живот и за целия свят :) Като си вадих разрешителното за Швейцария служиелката ме пита къде съм изкарал курса. Като й показах от Баденвюртембер се ухили мазно, мазно - Оооо, es ist bestimmt sehr schwierig gewesen..... Ами да, защото нашата област се слави с един от най-тежките изпити :)

Та така, мятай се в колата и идвай да ги ловиш тук :)

Поздрави
М.
"Риболовът не е наслука - риболовът е наука !!!"

Аватар
swyfti
Мнения: 185
Регистриран на: Вто Ное 08, 2011 11:45
дал Браво: 198 пъти
получил Браво: 46 пъти

Re: Риболов в Олденбург,Нидерзахсен, Германия - Част 1

Мнение от swyfti »

Само да замоля колегите да не се оплаквате, че ви е скъпо преди да сте проверили цените във и около Мюнхен ;)

Аватар
MapuaH
Мнения: 5788
Регистриран на: Вто Яну 11, 2005 20:46
Риболов: Основно спининг
Местоположение: Markdorf, Deutschland
дал Браво: 277 пъти
получил Браво: 207 пъти
Обратна връзка:

Re: Риболов в Олденбург,Нидерзахсен, Германия - Част 1

Мнение от MapuaH »

swyfti написа:Само да замоля колегите да не се оплаквате, че ви е скъпо преди да сте проверили цените във и около Мюнхен ;)
Хахахаха, евтинийка е там, знам аз :)
Тук около Цюрих има разни хубави местенца, ама 50 франка за ден са доста преувеличени......
"Риболовът не е наслука - риболовът е наука !!!"

Аватар
MapuaH
Мнения: 5788
Регистриран на: Вто Яну 11, 2005 20:46
Риболов: Основно спининг
Местоположение: Markdorf, Deutschland
дал Браво: 277 пъти
получил Браво: 207 пъти
Обратна връзка:

Re: Риболов в Олденбург,Нидерзахсен, Германия - Част 1

Мнение от MapuaH »

Хайде бе, Румба !!! Изчака ни се чакането :)
"Риболовът не е наслука - риболовът е наука !!!"

Аватар
outsider
Мнения: 2466
Регистриран на: Сря Юли 06, 2005 16:03
Риболов: състезателен фидер
Местоположение: Loire , France
дал Браво: 42 пъти
получил Браво: 2385 пъти

Re: Риболов в Олденбург,Нидерзахсен, Германия - Част 1

Мнение от outsider »

...и аз се оплаквам , че годишния ми билет струва 95 евра :lol: ... изпити , задължително убиване на рибата :evil: :evil: :evil: :evil: ...как се превежда на немски "Колко мъка има на тоя свят , Боже?" :mrgreen:

( и аз чакам продължението! :) )
500 street fights, and you could consider yourself a legitimate tough guy. You need them for experience , to develop leather skin - so I got started....
2018: IIIII
2019: IIIII IIIII II
2020: I

Аватар
Алеко
Мнения: 10819
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 5:45
Риболов: Спининг, през забраната малко плувка на платено.
Местоположение: София
дал Браво: 96 пъти
получил Браво: 365 пъти

Re: Риболов в Олденбург,Нидерзахсен, Германия - Част 1

Мнение от Алеко »

Д-р Флекс написа:Какви са законовите възможности нерезидент (турист) да лови на даден водоем - публичен или частен - в Германия?
Всяка провинция в Германия си има собствени закони за риболова. Последният път (преди 6 години), когато бях в Бон, Северен Рейн-Вестфалия, отидох в един магазин за такъми, където се продават и еднодневни билети. За река Рейн струваше 10 евро, а за река Зиг, която е приток на Рейн и се влива близо до Бон, цената беше 5 евро.
Изискванията за туриста е да представи тапия, че е правоспособен риболовец. Признаха ми българския билет, макар и на него нищо да не пише на някакъв друг език, освен български. Така че си взех еднодневни карти и за двете реки.

Аватар
MapuaH
Мнения: 5788
Регистриран на: Вто Яну 11, 2005 20:46
Риболов: Основно спининг
Местоположение: Markdorf, Deutschland
дал Браво: 277 пъти
получил Браво: 207 пъти
Обратна връзка:

Re: Риболов в Олденбург,Нидерзахсен, Германия - Част 1

Мнение от MapuaH »

Румбаааааааааааааааааааааааа, кО направи бе човек ?!!?
Изчака ни се чакането :)
"Риболовът не е наслука - риболовът е наука !!!"

quietriot
Мнения: 9341
Регистриран на: Пет Фев 23, 2007 13:39
Местоположение: СОФИЯ/ЯМБОЛ
дал Браво: 106 пъти
получил Браво: 153 пъти

Re: Риболов в Олденбург,Нидерзахсен, Германия - Част 1

Мнение от quietriot »

MapuaH написа:Румбаааааааааааааааааааааааа, кО направи бе човек ?!!?
Изчака ни се чакането :)
Реже сърца, ко да праи, ти кво направи Марияне , взе ли лиценз , като гледам аз май най-лесно ще ловя в Любек , на балдъзата мъжа и е предеседател на клуба , каза да не го мисля билета , само да съм отидел , което ще стане септември.

Аватар
MapuaH
Мнения: 5788
Регистриран на: Вто Яну 11, 2005 20:46
Риболов: Основно спининг
Местоположение: Markdorf, Deutschland
дал Браво: 277 пъти
получил Браво: 207 пъти
Обратна връзка:

Re: Риболов в Олденбург,Нидерзахсен, Германия - Част 1

Мнение от MapuaH »

quietriot написа:
MapuaH написа:Румбаааааааааааааааааааааааа, кО направи бе човек ?!!?
Изчака ни се чакането :)
Реже сърца, ко да праи, ти кво направи Марияне , взе ли лиценз , като гледам аз май най-лесно ще ловя в Любек , на балдъзата мъжа и е предеседател на клуба , каза да не го мисля билета , само да съм отидел , което ще стане септември.
Охоооо, супер си се уредил, Васко :) Ще пишеш как са там нещата като отидеш.

Аз взех отдавна билета, преди година и малко. Ловя някакви риби тук, но много рядко. За съжаление, тази работа не ми дава свободата, която едно време имах, докато работех в БГ. На ден можех да ловя на няколко дестинации, докато тук, ако веднъж в месеца успея е чудо :) Няма начин братче.... работа, жена, деца.... Затворен съм по цял ден като птичка в кафез в един офис. Ако остане време, то е само след работа. Сега като понапредне денят и стане до по-късно светло ще ги тормоза отново, но дотогава има още време.

Поздрави!
"Риболовът не е наслука - риболовът е наука !!!"

Публикувай отговор

Обратно към “Риби и рибари в странство”