Как се мелят семена чимен?

Разправят, че не всичко било риболов.
Аватар
Iso
Мнения: 1634
Регистриран на: Сря Юни 13, 2007 17:58
Местоположение: Европейската част на България там, където хората живеят само от 8000 г.
дал Браво: 257 пъти
получил Браво: 310 пъти

Как се мелят семена чимен?

Мнениеот Iso » Чет Окт 04, 2018 20:01

Здравейте колеги, реших да си правя подправка за кайзероване на "вълча салата". Купих си пакетче чимен зърна, нали е бобова култура, опитах до ги смеля в една ръчна мелачка произведена от ВМЗ Сопот преди н.е., ама не стана. После минах на разни чопърчета, чопъри и т.н. пълна механизация пак нищо не става. Зърната дрънчат като съчми по германска каска и нищо не става. Тогава накиснах малко семена за една нощ и пробвах да ги стрия в хаванче. Имах известен успех, резултата беше като натрошен ориз. Киснах зърната още един ден и ги пуснах през "механизацията". Резултата беше кашичка от ситно натрошен ориз клонящ към грис. Та питането ми е как се мелят камъчета и изобщо трябвали да се мелят за кайзероване на месо.
Една госпожа на пазара ми каза да не се хабя и занимавам с глупости: "Каквито и подправки да сложиш на мръвката, усещаш ги до първото, най-много второто питие, после ти става готино, а сутрин освен чесъна и оцета в шкембе чорбата всички останали подправки са без значение".
М... права е госпожата, ама как се мели пустия му ЧИМЕН?
„Няма такава пожарникарска държава“ в която всички институции се управляват като пожарни команди, но единствено огнеборците си вършат работата.

Девиз на пирона:
- Ако искаш да пробиеш, някой трябва да те чука!

По-добре веднъж да те добавят в наследници, отколкото сто пъти в приятели...

Аватар
Pike
Домакинът
Мнения: 4273
Регистриран на: Чет Дек 16, 2004 21:23
Риболов: Спининг фен.
Местоположение: София
дал Браво: 2063 пъти
получил Браво: 89 пъти
ЛС/Мейл:

Re: Как се мелят семена чимен?

Мнениеот Pike » Чет Окт 04, 2018 21:23

В саханче за счукване на подправки, няма ли да стане :roll:

koko_73cc
Мнения: 46
Регистриран на: Вто Апр 20, 2010 20:35
дал Браво: 119 пъти
получил Браво: 10 пъти

Re: Как се мелят семена чимен?

Мнениеот koko_73cc » Пет Окт 05, 2018 8:21

Няма ли да е по-лесно да купиш готов смлян на пакетчета. Продава се и така. :tup: :tup:

Аватар
jagger1
Мнения: 2564
Регистриран на: Сря Май 11, 2011 12:33
Местоположение: София
дал Браво: 396 пъти
получил Браво: 319 пъти

Re: Как се мелят семена чимен?

Мнениеот jagger1 » Пет Окт 05, 2018 9:44

Iso написа:....................................................
М... права е госпожата, ама как се мели пустия му ЧИМЕН?


Това са семената на сминдуха. Много са твърди. Аз съм си ги смилал само по един начин: В метално саханче (или хаванче, казано по друг начин)! Забрави за мелнички. Изсипваш по много малко в хаванчето и чукаш, чукаш, докато не се натроши. После повтаряш с нова порция. Една порция за смиламе е около 1/4 чаена лъжичка. Зърната трябва да попадат при счукването директно между хаванчето и чукчето на хаванчето, на единичен слой, а не зърно върху зърно. Чукане му е чалъма :D .

При приготвяне на кашата за месото, можеш да накиснеш чимена предварително в малко бяло вино.

Успех.

emorus
Мнения: 1
Регистриран на: Съб Апр 16, 2016 17:08

Re: Как се мелят семена чимен?

Мнениеот emorus » Пет Окт 05, 2018 10:31

Прекрасно се мелят в електрическа кафемелачка.

Аватар
Iso
Мнения: 1634
Регистриран на: Сря Юни 13, 2007 17:58
Местоположение: Европейската част на България там, където хората живеят само от 8000 г.
дал Браво: 257 пъти
получил Браво: 310 пъти

Re: Как се мелят семена чимен?

Мнениеот Iso » Пет Окт 05, 2018 18:35

Размисли и страсти относно чимена.
koko_73cc написа:Няма ли да е по-лесно да купиш готов смлян на пакетчета. Продава се и така. :tup: :tup:


Купих и такъв чимен. Пакетчето беше защипано с телбод и като го отворих не миришеше на нищо. Затова предположих, че е стар и изветрял. :roll:

jagger1 написа:.... Една порция за смиламе е около 1/4 чаена лъжичка. Зърната трябва да попадат при счукването директно между хаванчето и чукчето на хаванчето, на единичен слой, а не зърно върху зърно. Чукане му е чалъма :D .


Колега въпроса за меленето се породи по няколко причини:
1. Съгласно сентенциите: "За всеки влак си има пътници" и "На вкус и цвет товарищей нет", за всяко месо си има подправките.
2. За да изпълня т.1 е необходимо да премина през метода на проба-грешка и дори, ако за мен резултата е удовлетворителен, това не е гаранция, че за всички останали това не е грешка.

Затова питам само за меленето, което ме затруднява. Ако трябва отново да си купувам кафемелачка, защото старата я изхвърлих малко след като отказах цигарите няма да стане :D ще послушам госпожата от пазара. Наздраве и Амин!
Днес е празник на:
Стара Загора;
Благоевград;
Свиленград;
на Учителя;
на усмивката.
Може нещо да бъркам моля да ме извините!
„Няма такава пожарникарска държава“ в която всички институции се управляват като пожарни команди, но единствено огнеборците си вършат работата.

Девиз на пирона:
- Ако искаш да пробиеш, някой трябва да те чука!

По-добре веднъж да те добавят в наследници, отколкото сто пъти в приятели...

Аватар
babydoctor
Мнения: 15904
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 7:59
Местоположение: София
дал Браво: 36 пъти
получил Браво: 152 пъти

Re: Как се мелят семена чимен?

Мнениеот babydoctor » Нед Окт 07, 2018 17:16

В бели кахъри си се увъртял. Като дете аз чуках сминдух за диво прасе в гаванка без проблеми. Разбира се, с кафемелачка е по-лесно, трябва от време да поглеждаш - аз го обичам по-едро смлян. А ако го обичаш ситносмлян, вземи готов - той не е за мирис, а за вкус. И без това, като нарежеш суджука, ще мирише на неизядено, както казваше баба ми, Бог да я прости. Успех :tup:
Каква е тая участ бе, народе - какъвто и байрак да се развее, дръжката му все ти е отзад...
Защо винаги бъдещето е светло, а никога настоящето???


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 4 и 0 госта