Страница 1 от 1

Как се мелят семена чимен?

Публикувано на: Чет Окт 04, 2018 20:01
от Iso
Здравейте колеги, реших да си правя подправка за кайзероване на "вълча салата". Купих си пакетче чимен зърна, нали е бобова култура, опитах до ги смеля в една ръчна мелачка произведена от ВМЗ Сопот преди н.е., ама не стана. После минах на разни чопърчета, чопъри и т.н. пълна механизация пак нищо не става. Зърната дрънчат като съчми по германска каска и нищо не става. Тогава накиснах малко семена за една нощ и пробвах да ги стрия в хаванче. Имах известен успех, резултата беше като натрошен ориз. Киснах зърната още един ден и ги пуснах през "механизацията". Резултата беше кашичка от ситно натрошен ориз клонящ към грис. Та питането ми е как се мелят камъчета и изобщо трябвали да се мелят за кайзероване на месо.
Една госпожа на пазара ми каза да не се хабя и занимавам с глупости: "Каквито и подправки да сложиш на мръвката, усещаш ги до първото, най-много второто питие, после ти става готино, а сутрин освен чесъна и оцета в шкембе чорбата всички останали подправки са без значение".
М... права е госпожата, ама как се мели пустия му ЧИМЕН?

Re: Как се мелят семена чимен?

Публикувано на: Чет Окт 04, 2018 21:23
от Pike
В саханче за счукване на подправки, няма ли да стане :roll:

Re: Как се мелят семена чимен?

Публикувано на: Пет Окт 05, 2018 8:21
от koko_73cc
Няма ли да е по-лесно да купиш готов смлян на пакетчета. Продава се и така. :tup: :tup:

Re: Как се мелят семена чимен?

Публикувано на: Пет Окт 05, 2018 9:44
от jagger1
Iso написа:....................................................
М... права е госпожата, ама как се мели пустия му ЧИМЕН?
Това са семената на сминдуха. Много са твърди. Аз съм си ги смилал само по един начин: В метално саханче (или хаванче, казано по друг начин)! Забрави за мелнички. Изсипваш по много малко в хаванчето и чукаш, чукаш, докато не се натроши. После повтаряш с нова порция. Една порция за смиламе е около 1/4 чаена лъжичка. Зърната трябва да попадат при счукването директно между хаванчето и чукчето на хаванчето, на единичен слой, а не зърно върху зърно. Чукане му е чалъма :D .

При приготвяне на кашата за месото, можеш да накиснеш чимена предварително в малко бяло вино.

Успех.

Re: Как се мелят семена чимен?

Публикувано на: Пет Окт 05, 2018 10:31
от emorus
Прекрасно се мелят в електрическа кафемелачка.

Re: Как се мелят семена чимен?

Публикувано на: Пет Окт 05, 2018 18:35
от Iso
Размисли и страсти относно чимена.
koko_73cc написа:Няма ли да е по-лесно да купиш готов смлян на пакетчета. Продава се и така. :tup: :tup:
Купих и такъв чимен. Пакетчето беше защипано с телбод и като го отворих не миришеше на нищо. Затова предположих, че е стар и изветрял. :roll:
jagger1 написа:.... Една порция за смиламе е около 1/4 чаена лъжичка. Зърната трябва да попадат при счукването директно между хаванчето и чукчето на хаванчето, на единичен слой, а не зърно върху зърно. Чукане му е чалъма :D .
Колега въпроса за меленето се породи по няколко причини:
1. Съгласно сентенциите: "За всеки влак си има пътници" и "На вкус и цвет товарищей нет", за всяко месо си има подправките.
2. За да изпълня т.1 е необходимо да премина през метода на проба-грешка и дори, ако за мен резултата е удовлетворителен, това не е гаранция, че за всички останали това не е грешка.

Затова питам само за меленето, което ме затруднява. Ако трябва отново да си купувам кафемелачка, защото старата я изхвърлих малко след като отказах цигарите няма да стане :D ще послушам госпожата от пазара. Наздраве и Амин!
Днес е празник на:
Стара Загора;
Благоевград;
Свиленград;
на Учителя;
на усмивката.
Може нещо да бъркам моля да ме извините!

Re: Как се мелят семена чимен?

Публикувано на: Нед Окт 07, 2018 17:16
от babydoctor
В бели кахъри си се увъртял. Като дете аз чуках сминдух за диво прасе в гаванка без проблеми. Разбира се, с кафемелачка е по-лесно, трябва от време да поглеждаш - аз го обичам по-едро смлян. А ако го обичаш ситносмлян, вземи готов - той не е за мирис, а за вкус. И без това, като нарежеш суджука, ще мирише на неизядено, както казваше баба ми, Бог да я прости. Успех :tup:

Re: Как се мелят семена чимен?

Публикувано на: Пет Авг 28, 2020 12:44
от Iso
Който търси намира. Чимена най-лесно се мели с ярмомелка с най-ситното сито. Проблема е решен. :D