Страница 1 от 1

Що за дивотия?

Публикувано на: Съб Ное 16, 2019 12:03
от babydoctor
От днес следят за зимни гуми - туй хубаво. Ама можело и с летни, ама да са с 4 мм. грайфер. Е, при температури около нулата, като се удървят летните, ако ще и 40 мм. да е грайферът, кво те грее? Идеално сцепление, както знаете е, при абсолютно гладки гуми - виж Формулата. Там слагат некви никви грайфери само при дъжд - против аквапланинга. На времето пациентг ми донесе 2 "Видинки" подарък, с така наречените зимни грайфери тогава. Зарадвах се, сложих ги огпред на Трабанта и поех по дефилето към Бобошево - лято, пек. Карам, както винаги, ама не - закъснява със завиването, а и с излизане от завоите. Е, прибрах се след риболова и ги сложих за задни. Туй добре, управлението се оправи, ама отзад дрънчеше, като че ли съм на лагерна количка...Е, продадох ги на един за 20 лв. - зарадва се, че и почерпи. Видях го следполовин година, живичък си беше...Всичкото това ви го изпонадрънках, за да ви откажа от летните гуми - независимо от грайфера, дървото си е дърво...Бог да ви пази. :tup:

Re: Що за дивотия?

Публикувано на: Съб Ное 16, 2019 13:08
от gergi762
Грайфери се правят за да изхвърлят водата под гумата,иначе ще има аквапланинг.
Да се сравняват гуми от Ф1 с такива за обикновените автомобили е не сериозно,смесите се напълно различни.
Иначе летни гуми през зимата с какъвто и да е грайфер,е чисто самоубийство.

Re: Що за дивотия?

Публикувано на: Съб Ное 16, 2019 13:27
от babydoctor
Иначе летни гуми през зимата с какъвто и да е грайфер,е чисто самоубийство.
Е те аз със сичкото бла-бла това се опитах да кажа, ама...Всъщност не знам някъде по света да има такъв вариант...То никъде по света няма и термин "несъобразена скорост" - има разрешена и превишена. Ма ние, по-умни нали, щото...Ако излетиш от дупка на пътя, не ти е виновна дупката - да си карал със съобразена скорост...

Re: Що за дивотия?

Публикувано на: Съб Ное 16, 2019 14:23
от Pike
Това винаги е било така, в България няма закон, който да те задължава зимата да си със зимни гуми, гледа се само грайфер.

Някой ден, може би.

Re: Що за дивотия?

Публикувано на: Нед Ное 17, 2019 10:16
от babydoctor
Да, сигурно, рано или късно, но колко още народ ще трябва да измре или се осакати по пътищата? Големият син е със семейството в Англия, двамата са на волана по цял ден - тритонен камион и автомобил. Ми там е по-безопасно да излезеш да се разхождаш гол по улиците, отколкото да караш с неподходящи гуми. А изправността на автомобилите се следи, все едно е лично оръжие. И като те спре ченгето не те пита кошпраймсеа, а...по-добре гледай да си наред...Абе, мъка ми е да слушам новините, все едно е сводка от военни действия :mrgreen:

Re: Що за дивотия?

Публикувано на: Нед Ное 17, 2019 21:11
от lubobg
Дофторе,
зет ми е англичанин.

Там такова понятие зимни гуми няма.
Даже и в северна Англия където се задържа сняг.
В по- голямата част на острова днеска вали един, два, пръста а утре се е стопил.
Всичко кара с всесезонни или летни гуми.

Понеже пишеш за едно време как е било.
Голяма гордост беше да имаш от Румънските гуми Виктория.
Сняг имаше повече от сега и понятие като летни,зимни гуми нямаше.

А иначе даже и да влезе промяна задължително да си със зимни гуми- големия китайски брат има грижата.

Луйфен,Сайлун,Блек Лаян и още знайни и незнайни производители дето се водят "зимни" и имат СЕ сертификат.Иначе цената е китайска.
Въпреки това спират по- зле от летни.
Може от тестовете на ADAC да се информираш.

Това което се опитвам да кажа:Пътищата няма да станат по-безопасни.Който е пестял от гуми пак ще пести.

Re: Що за дивотия?

Публикувано на: Пон Ное 18, 2019 10:58
от babydoctor
Е, аз горе долу това исках да кажа. Моите са в крайния югозапад, дето сняг не са виждали от 20+ години. Там никой не мери грайфери - просто не могат да си представят, че ще се намери идиот, който да кара с галоши...То и търговията им със втора ръка автомобили е подчинена на безопасността - снахата си купи по-голяма кола, за да си събира пратките - бачка в техния аналог на Диейчел. Да, ама й тече масло. Синът вчера ми каза, че ще я връщат - нямало никакъв проблем, само малко административни простотии. Как да ти кажа, притеснява ме тази "пестеливост" на нашенеца. В София започнах работа в ИЛЧГ с пациенти гърци, кипърци и араби. Арабите бяха все с военновременен травматизъм - кой паднал със самолет, кого го хвърлили от 5 етаж, след като свършил патроните...После, като се отворихме и за българи, идваха след катастрофи - бедна ти е фантазията за какви идиотски ситуации ставаше въпрос. И много от тях са карали с галоши...Е, дано не съм лошият пророк, но скоро ще падне първият сняг и пак ще ни изненада...

Re: Що за дивотия?

Публикувано на: Пон Ное 18, 2019 11:19
от Daniel Defoe
---
На Острова са на почит гуми за мъгла :mrgreen:

Re: Що за дивотия?

Публикувано на: Вто Ное 19, 2019 10:58
от babydoctor
Да, като питам сина как е времето, вика чакай да погледна през прозореца...Не вали, значи е хубаво...

Re: Що за дивотия?

Публикувано на: Сря Ное 20, 2019 15:23
от koi4a
Да Ви дам и аз един пример от Германия, не личен. Та познат отива там и си купува VW Touareg, среща на добра цена гуми в размер, който търси и решава да ги купи, там да си ги смени и да се прибира в БГ. Но гумаджията му казва: Скоростния индекс на гумите не отговаря на предписания от производителя, аз тия гуми няма да ти ги монтирам. Това го казвам с мисълта, че от повече от 20 години има предостатъчно информация поставена на гумата, но тъпия ни закон си стои един и същ, грайфер 4мм. и много се дразня като слушам как от кат щели да глобяват ако си с летни гуми, еми не е вярно по закон не могат да те глобят ако имаш 4мм грайфер, ако ще гумите ти да са нацепени и с балони. Иначе винаги карам със зимни гуми и то такива, които се карат само през зимата.

Re: Що за дивотия?

Публикувано на: Чет Ное 21, 2019 11:02
от b_lomsky
Отивам при гумаджията наесен и го питам кога трябва да се поставят зимните гуми. Отговор – щом температурите паднат под 15 градуса. Отивам напролет и го питам същото за летните. Отговор - щом температурите се вдигнат над 7 градуса. 8 градуса за нищо ги нямат само да си сменяш гуми. Оттогава карам с всесезонни и не ги променям докато има живот в тях.

Re: Що за дивотия?

Публикувано на: Пет Ное 22, 2019 12:11
от babydoctor
Глей са, универсални гуми като понятие не съществува от 60-тте години насам. Тъй както няма универсална въдица или примамка, ама от тях не ти зависи животът, както и на тия около теб. А производителите и за това са се погрижили - едни дават 8, други 10 градуса - за себе си съм приел 10. Т. нар. универсалки, при ниски температури стават на дръво...Ако ще и току-що да си ги купил...Още по-лошото е, че ти си мислиш, че имаш гуми... :mrgreen:

Re: Що за дивотия?

Публикувано на: Пет Ное 22, 2019 14:24
от gergi762