Рошави мисли на безработния

Разправят, че не всичко било риболов.
Аватар
Iso
Мнения: 1792
Регистриран на: Сря Юни 13, 2007 17:58
Местоположение: Европейската част на България там, където хората живеят само от 8000 г.
дал Браво: 317 пъти
получил Браво: 429 пъти

Рошави мисли на безработния

Мнение от Iso »

Рошави мисли на безработния
І. В къщи съм. И съпругата ми е в къщи. И двамата не „ходим“ на работа и изпълняваме заръките на управниците. То пък ние от 15-20 години не „ходим“ на работа, нали сме маргинали. Самоизолирали сме се тя в дневната на големия телевизор, гледа турски, индийски и други лютиви сериали. Наричам ги лютиви защото само подсмърча като ги гледа. Аз съм в детската с малкото телевизорче и вече не го гледам. Още първата седмица като безработен установих, че телевизията не ми понася. От националните канали само новините за времето са верни и не ме напрягат психически, всички останали програми са с индивиди на които не може да се вярва. Туземните (разбирай местни) телевизии не гледам защото те са от един двама журналисти и се чудят какво да отразят при нищото, което се случва в областта. Виж другите канали са много и убийствено еднообразни. Сигурно вече пета година въртят едни и същи сериали като си ги менкат и гледат да не ги застъпват във времето. Само футболните мачове бяха по-разнообразни, но сега няма спортни състезания. Каналите за лов и риболов са единствените, които ми задържат вниманието за по-дълго.

На този фон седя и следя в каква степен се разминават действителността от моя квартал и оперативните сводки на дежурните управляващи. Май съм в джунглите на Мианмар.

Питам се защо се стигна до това състояние (пандемията) в световен мащаб? Ако успея да си отговоря на този въпрос ще разбера защо съм тоя хал в момента.
От времето когато хората са въздействали на околната среда единствено за да задоволят непосредствените си потребности до наши дни сме се развивали възходящо в интелектуално, емоционално и материално отношение. Естествено със спадове и върхове, но винаги на горе. Човешкия род е ставал все по-голям, завладявал е все повече територии, влияел е все повече на заобикалящия го свят. След войните през първата половина на ХХ век има подем в научните открития, технологиите, променя се структурата на богатствата, оттам на ценностните системи и съзнанието на хората. Богатите и влиятелни хора вярват, че управляват планетата. Доказателство за това е постепенното намаляване на влиянието на религиите во главе с християнството, което за да запази позиции възприе доста от научните, бизнес и маркетингови стратегии за привличане и задържане на последователи. В борбата за „души“ не остава по-назад исляма, будизма и т.н.
След формално обявения край на студената война в света се заговори за конверсията на военната промишленост, което всъщност беше пушилка за преразпределение на оръжейните пазари. Въпреки, че тук-там имаше пренасочване на средства от военната индустрия за развитие на други отрасли.
Западните финансово-икономически и политически елити винаги са се стремели към завладяване на нови сфери на влияние и са отделяли значителни ресурси за разработване, внедряване и развиване на стратегии и тактики за постигане на целите си. Още в началото на седемдесетте години на ХХ век западните елити, на база резултатите от анализите на задълбочаващата се икономическа криза в „Световната социалистическа система“ са стигнали до извода, че военното завладяване на територии е по-скъпо и рисково от икономическото влияние върху огромни маси от хора, разглеждани като потенциални потребители. Тогава (70-те) са първите договори за космическо сътрудничество и разоръжаване. Това се избистря идеята и поставят основите на днешната „Глобализация“. Естествено вече са съществували договори и спогодби за международно сътрудничество между страните от западния свят и идеите за свободно движение на капитали, стоки и хора.
Падането на Берлинската стена бе стартовия изстрел за реализиране на стратегиите за икономическо завладяване на нови територии от онези които вече имаха стратегии, тактики и ресурси за това. Предполагам по-голяма част от вас са били свидетели, поне в национален мащаб, на начините за налагане на стоки и услуги от мощни корпорации, които погребаха по-голямата част от малката, енергоемка и технологично остаряла промишленост. В никакъв случай не съжалявам за внезапната кончина на толкова много и толкова „големи“ за нас предприятия. Вероятно това ни спести доста разходи. Съжалявам за многобройните разбити съдби на хората свързани по някакъв начин с тези предприятия, но това е действителността. Естествено това не стана без съучастието на наши, вече „политически покойници“, които се наслаждават, ако не те наследниците им, на „спечелените“ сребърници. Хората с разбити съдби останаха излъгани от тогава управляващите ги както се чувстват и в момента на „смъртоносната пандемия“. Смъртоносна за кого?
Глобализацията доведе до „търговски войни“ и миграция на хора от по-бедни към по-богати страни. Икономическата миграция е „отмъщението на колониите“ малко повече от половин век след официалния край на световната колониална система.

Ще попитате какво общо има това с пандемията?
Има – „Страх лозе пази“. Всички елити се страхуват за най-важните за тях ресурси. Международните финансово-икономически асове знаят за ефекта на доминото. Ако пандемията доведе до масова смърт на хора в определени региони и/или в световен мащаб това може да доведе до срив на една система изграждана повече от 60-70г. и начин на мислене от преди поне 100г. Това би довело до непредвидими загуби на позиции на за всички финансово-икономически и политически елити.
Съдейки по реакцията на елитите си мисля, че никой от тях не си е направил труда да предвиди, че може да има риск от пандемия в световен мащаб (хората сме късопаметни). Никой не определил и оценил риска от пандемия, следователно никой не помислил да определил мерки за ограничаване на риска и/или намаляване на последствията от този риск.

Задавам въпрос като катаджия: „Е, и к`во пр`аим с`я“? Виж инструкциите от „Студент на изпит по гражданска отбрана“ в изпълнение на Шкумбата.

За нашите елити лоша дума не мога да кажа. Те са „дете“ на своето време и слушат и изпълняват какво им казват „от горе“, но не забравят да извлекат малко „келепирец“ за себе си дори в такова време.
Абе хора, катафалките нямат ремаркета! Мислете с главите си!

ІІ. Та отговора на катаджийския въпрос е - оцеляваме. Ние Българите, от историческа гледна точка, сме майстори в това упражнение. Сегашните управници, интелигентни или тъпи, ние сме си ги избирали. В скоро време първоначално хората от политическите елити, а в последствие и тези от финансово-икономическите елити в световен мащаб ще бъдат променени. Причината за това е необходимостта от актуализация на целите, определяне на нови стратегии и планиране на тактики за постигането им в целия финансово-икономически живот на планета. Политиците както винаги ще следват новосъздадените обществено-икономически взаимоотношения. Предполагам процесът на актуализация на целите, определяне на нови стратегии и планиране на тактики ще приключи до 5г. в световен мащаб. Разработването и внедряването на мерките за постигане на целите ще отнеме известно време от порядъка на още 5-10г. за отличниците и доста повече за по-посредствените елити въпреки, че те ще има от кого да „преписват“.
Всъщност наченки на новите обществено-икономически отношения има и това са всички процеси характерни за т.н. „Глобализация“. Но сега вече открито ще се говори и усеща изместване на центъра на вниманието от материалните към интелектуалните продукти, от конвенционалните технологии и средства за производство към високотехнологичните. Ще кажете, ами то това и сега го има. Да така е, но само в определени браншове на промишлеността и не на всякъде по света. Сега се залага на масова достъпност на база ниска цена и кратък живот на продуктите. Това от своя страна води до увеличаване на обемите на отпадъци. Естествено голяма част от тези отпадъци се рециклират, но това пак е свързано с потребление на огромни количества енергия, горива, време, вредни емисии и отново отпадъци. Изхода от този порочен кръг е създаването на продукти с приемлива цена и дълъг жизнен цикъл. Намаляване на транспортните разходи. Как ще стане това? Чрез производство на място. Има огромен брой продукти които и сега могат да се произвеждат във всяка една точка от света по метода на т.н. 3D индустриални технологии. Чрез тях значително се намаляват транспортните разходи защото ще движат ноу-хау и технологии по интернет, а не тонове стоки от т. А до т. Б на света и от там да се разпъват местни дистрибуторски мрежи пак с транспорт.
Разбира се има продукти които не могат да се произвеждат с тези технологии или е неоправдано скъпо да се произвеждат с тях. Всяка държава или държавите от един регион ще решават тези проблеми според възможностите си. Става дума за земеделска продукция, храни, дрехи, обувки и т.н. Това е стратегия подобна на бай Тошовото „Самозадоволяване“ през 70-те години на миналия век.
В близко бъдеще под страха от зарази ще намалеят т.н. „бизнес“ пътувания за щяло и нещяло, вероятно държавните лидери ще престанат да се ръкостискат и целуват, да се прегръщат и потупват по гърба с една дума ще се промени етикета.

Но всичко това ще е резултат от оценката на рисковете в глобален мащаб. В момента се вижда че оценките на рисковете на всички държави във всички сфери на живота имат сериозен пробив и не е ясно до къде ще се стигне. Виждаме, че самоуверените елити на две от най-мощните страни в света се издъниха сериозно и се „мотат като патки в кълчища“.

Първостепенната задача на елитите е да идентифицират новите рискове и заплахи, да ги оценят, да анализират резултатите от оценките и определят стратегически цели, стратегии и мерки за постигане на целите. Знам, че това не е проста работа и затова елитите трябва да се доверят на квалифицирани специалисти, а не на чиновници.

ІІІ. Как да излезем от ситуацията в която ни натикаха талибанските, „европските“ и световни политически елити в икономическата криза заради собствените си интереси?
За тези, които не са учили „Политическа икономия на социализЪмЪ“ и „Политическа икономия на капитализЪмЪ“ отговора е … както казват препатилите: „Поживем - увидим“?! В момента няма политически, икономически и финансов елит, който да знае как да реагира в така създадената обстановка с изключение на хората в някои далекоизточни държави, които са свикнали да бъдат „Рамбовци“ в оцеляването, по обясними за тях причини. Бъдете сигурни, че независимо от приказките за т.н. дУмокрация, от тук нататък богатите ще са по-богати, а бедните по-бедни.
Еврипид: Властта и богатството раждат глупост и наглост.

Ако на един водоем има корморани и няма цигани това означава, че няма да хванеш нищо.

Аватар
Iso
Мнения: 1792
Регистриран на: Сря Юни 13, 2007 17:58
Местоположение: Европейската част на България там, където хората живеят само от 8000 г.
дал Браво: 317 пъти
получил Браво: 429 пъти

Re: Рошави мисли на безработния

Мнение от Iso »

Виц:
„Икономиката спря и сто и петдесет хиляди държавни служители останаха само на едната заплата...“

Нищо лично към хората който работят в държавната и общински администрации независимо на какъв договор са назначени.
След нелепите изказвания на част от подгласниците на премиера се чудя:
1. България почти няма армия от где се взеха толкова генерали?
2. Главнокомандващ е Президента, защо трябва да има министерство на отбраната? Не може ли административната структура на отбраната да е част от Президентската институция? Някой ще възрази, че по този начин се смесват изпълнителната и представителната власти на Президента. Че той Президента има ли власт освен да говори?
3. От броя на хабилитираните лица в нашата страна на фона на ширещата се неграмотност. Не е излишно, нека има, „от много глава не боли, ама нараства инфлацията“.
4. `що са му толкоз министри на г-н Борисов? Той управлява държавата сам вече три мандата. За какво му е „Министерство на туризма“, „Министерство на спорта“, като не се знае до края на мандата ще има ли туризъм и спорт. Тя културата с министЕр и без такъв сама съществува. Другите министерства…, като се замисля…, не знам дали си струват разходите за толкова администрация? Премиера, като произлязъл от военизирана структура, си направи щаб. Тези демократични глупости като народно събрание, съдебни институци, омбудсмани, министерства и т.п. не му трябват. Те ще му обясняват на него „как се гасят пожари“! Пък аз се чудя защо се харчат пари за тях?
5. Защо имаме 28 областни администрации с множеството основания за разходи… „за хранени хора“? При съвременните технологии в страна с по-малко население от половин голям европейски град защо е необходима такава администрация? Областните администрации са паразитна структура. Всички НС се мъчат да разграничат държавната от общинската власт, все едно сме САЩ и имаме нужда от федерални власти. К`ви областни власти, като ние в почти цялата страна или сме роднини, или се познаваме, или случайно сме се срещали някъде. Кой с кого е ял и пил е отделна работа.
6. Защо имаме 265 общини?
- Защо се поддържа административен апарат със структура от преди 100 години предвиден да извършва дейността си по съвсем други технологии несъвместими със съвременните технически достижения? Това част от социалната „Политика“ на правителството ли е?
- Защо се харчат пари за „Общини“ с по 1000-2000 жители?
- Вярно ли е, че местните избори са толкова ожесточени защото кметовете са „дилъри“ на средствата от обществените поръчки?
- Колко са общините и колко от служителите им пътуват от други населени места, често пъти от т.н. областни градове?
- Колко са общините в които населението с „постоянен адрес“ е, на пример 19 000 – 20 000, но постоянно живеещите на територията на общината са не повече от 5000. В тези общини щатните разписания са раздути и „изхранват“ бая калабалък?

Пушилката с т.н. „Електронно правителство“ не се знае още колко време ще ни пречи да виждаме глупостите, които правят управляващите за да ни доят като стадо.
Според мен административни структури е достатъчно да има в т.н. Областни градове и във всяко населено място, с над определен брой реално живеещо население да има администратор (и), които ще обслужват „електронно“ населението. Това разбирам е не приемливо на този етап защото не може да се въздейства „пряко“ върху податливите на манипулация избиратели.
Дали вирусът няма да катализира процесите за електронизация на административното обслужване в страната?
Който не може и/или не иска да проумее това ще загуби.

Въпросът е къде ще се реализират тези хора, ако се оптимизира работата на администрацията? За това трябва да помисли правителството, но то не иска. Защо? Много просто. Администрацията е зависима от изпълнителната власт: има ББ има я сегашната администрация. Няма ББ има два пътя:
- Ако на власт дойде нов „Доган“, „Борисов“, „Станишев“, „Цар“ или друг от котилото им пак ще е същото. Тук-там ще се смени някоя калинка с друга и това ще е;
- избираме си нов политически елит със съвременни RAM и Hard памети и Процесори от последно поколение. Тогава има шанс да намалим значително разходите за администрация и административно обслужване на постоянно намаляващия брой Българи. При този вариант реакцията на администрацията ще е инстинктивно да се окопае до заветното, благополучно пенсиониране и по този начин ще удължи агонията на сегашната административна структура.

Между другото има прецедент с „интегрирането в цивилния живот“ на голям брой военно служещи в резултат на т.н. „Конверсия“ преди години. Няма да коментирам резултата от това. Мисля, че сами го виждате по състоянието на армията ни днес.

Мнението ми се базира на лични наблюдения и анализи и не съм политически пристрастен.
Еврипид: Властта и богатството раждат глупост и наглост.

Ако на един водоем има корморани и няма цигани това означава, че няма да хванеш нищо.

Аватар
баш майстора
Мнения: 4965
Регистриран на: Вто Юли 08, 2008 16:24
Риболов: Online
Местоположение: София
дал Браво: 1055 пъти
получил Браво: 692 пъти

Re: Рошави мисли на безработния

Мнение от баш майстора »

От Дневник: "Блокираха ми профила, триха ми коментарите, но никой не може да ме спре да върша добри дела и да помагам. Затова реших да дам съвет, как гейовете безопасно да правят секс, в условията на коронавирус. Ако пасивният гей (педераст) се наведе и хване за палците на краката, а активният гей (манаф) му го завира отзад в изправено положение, ще има разстояние между главите им над 1,5 метра, както препоръчват СЗО и ген. Мутафчийски. Задължителни са и ползването на кондом и правене на клизма. Ако си сложат и противогази, защитата е стопроцентова и сладурите могат да се плющят, колкото им душа иска. Не на коронавируса. Да на любовта и безплатния вазелин."🤩🥰🤩🥰
"Няма риба в реката, само пъстърва, откакто се появи тя и изяде всичката друга риба..."

Аватар
bat.galin
Мнения: 1622
Регистриран на: Чет Дек 06, 2007 18:50
Местоположение: Добрич
дал Браво: 475 пъти
получил Браво: 338 пъти

Re: Рошави мисли на безработния

Мнение от bat.galin »

Ценен съвет в тез трудни времена ! :tup:

Аватар
Iso
Мнения: 1792
Регистриран на: Сря Юни 13, 2007 17:58
Местоположение: Европейската част на България там, където хората живеят само от 8000 г.
дал Браво: 317 пъти
получил Браво: 429 пъти

Re: Рошави мисли на безработния

Мнение от Iso »

Докато си търся работа по нета в гаража и в градината ми се върти едно въпросче в главата. Защо при "старта на корана истерията" хората в цял свят се втурнаха да пазарят тоалетна хартия, а само в САЩ се изпразниха и оръжейните магазини? В Индия бият "поданиците" си, а тук от правителствения амвон ни стягат редиците с чували и морги.
Наблюдавам хората които "стриктно" следят за спазване на заповедите на биг, биг "капацитетите", мотивацията им е "смяна да мине, самун да замине".
Цялата тази история ми прилича на притчата защо Св. Йоан се нарича "Златоуст" (" - Златни ти уста Йоане!!!").
:D Крушката си има опашка, ама не навсякъде.
Еврипид: Властта и богатството раждат глупост и наглост.

Ако на един водоем има корморани и няма цигани това означава, че няма да хванеш нищо.

Аватар
bat.galin
Мнения: 1622
Регистриран на: Чет Дек 06, 2007 18:50
Местоположение: Добрич
дал Браво: 475 пъти
получил Браво: 338 пъти

Re: Рошави мисли на безработния

Мнение от bat.galin »

Тва маргинал е ...вече много общо.
Трябва си конкретика и тя се постига с един прост тест : ( btw, гениалните открития винаги имат просто обяснение )

Тест :

Утре сутрин, първото нещо което правиш след като отвориш очи трябва да бъде : Погледни колко е часа !!!

Резултати :

1. Ако си се събудил преди 12:00 , значи си мисир.
2. Ако си се събудил след 12:00 - значи си 2loop.

пп. разликата помежду им не била голяма - мисирките мълчали , а 2loop - ите задавали неудобни въпроси.
гледам, ти вече си ге задал, което те издава че....ставаш след 12:00.
so, join the club.

Публикувай отговор

Обратно към “РиболОФФ”