" Записки по френските състезания "

Организирате или искате да участвате в риболовно състезание, това е мястото, където може да разберете къде и кога има такива ;)
Аватар
outsider
Мнения: 2399
Регистриран на: Сря Юли 06, 2005 16:03
Риболов: състезателен фидер
Местоположение: Loire , France
дал Браво: 29 пъти
получил Браво: 1575 пъти

Re: " Записки по френските състезания "

Мнениеот outsider » Пет Май 31, 2019 20:38

По-късно. Продължение от предния епизод.

Неделя , 26-ти. Езерото със сомчетата ...какво да ловим? Имам инфо че шараните са вече активни , че скимъра е намалял значително , и че сомчетата вече преобладават в улова. Имаме щека , мач и фидер в кюпа , и разнообразни стратегии или комбинации от стратегии , с всички възможни грешки на една ръка разстояние... :wink:И така , последната ми тренировка показа че скимъра е едър , а сомчетат тук са по 40 грама , таак че решавам да опитам за скимър , с евентуално второ петно за шаран отсереща. Само "отсреща"-то да се окаже подходящо...карам и оглеждам отсрещния бряг...ужас:

Изображение

Обаче срещу мен все пак има някаква растителност , макар че вдясно съседите са къде по- щедро обрасли :

Изображение

Изображение

Докато разпъвам панаира , отсреща се настаняват търсачите на бяла риба с тапите :evil: , и вече имам само една дистанция , 40 метра. Решавам да храня главно с глина , която сомчетата не обичат , и да се надявам на скимър.

Стартираме , с първото мятане вадя първото сомче , второ ...Вляво седят Нико и Батист , които влизат в ритъм , вдясно съседа ги търси на щека. Сега тука се получава следната ситуация:

1. Аз ловя УЖАСНО далеч за реална kонкуренция с Нико и малкия Батист , които са на 20 метра от брега , и дърпат сомчета в ужасен ритъм.
2. Аз съм направил захранване с глина , и имам три пъти по-малко кълванета.

Сега имам няколко опции - мога да изоставя тва петно - минал е почти един час , и аз съм с 3-4 сомчета , и ако с напредването на деня те се активират , и залеят петното , както се очаква , даже и да наваксам срещу тези отляво , кво прaвим срещу щеките? Мога да си седя на петното , и да вкарам метода (разрешават топчета и пелети) , и да се опитам да хвана шаран , който светкавично би изравнил везните. В тоя момент , тападжиите се изнасят , и отсрещния бряг остава само за мен... 8)

Вкарвам метода , първо с жива стръв (резултат- сомче :x ) , после с царевица (резултат...СОМЧЕ :lol: ) , и после с топче. Сега кво се получава... ако залагаме на шаран , трябва да се чака. Минават двайсе минути , и още го чакам. Хората вадят сомчета , ритъма вместо да се засили , затихва. Остава час и половина аз имам 6 сомчета , Нико и Батст имат по 20-30 , и аз усещам че тука ако не хвана шарана , вече нищо не мога да направя.( От гледна точка на риболова на сомчета , аз си бях вкарал тотален автогол в момета , в който захраних много далеч , и с неправилната храна.)
И така , събирам всичко , освен метода , и решавам до края да чакам шаран , и квото стане...става това , че шаранът не идва , свирят края , аз си хвърлям 6-те сомчета ( може да бяха и 7 , голяма работа) , във водата , подписвам се под цифрата 0 (словом : НУЛА) , и се класирам последен от 29 човека :lol: :lol: :lol: ...Нико има две кила и половина , сектора се печели с три кила и половина , а състезанието , с 4.600 , само сомчета , на мач (?!)

Край на мъките? Аха , как не :twisted: - в четвъртък имало състезание на реката , на река откога не съм ял бой! Звъня и се записвам , такова нещо изпуска ли се... :lol:
500 street fights, and you could consider yourself a legitimate tough guy. You need them for experience , to develop leather skin - so I got started....
2018: IIIII
2019: III

Аватар
outsider
Мнения: 2399
Регистриран на: Сря Юли 06, 2005 16:03
Риболов: състезателен фидер
Местоположение: Loire , France
дал Браво: 29 пъти
получил Браво: 1575 пъти

Re: " Записки по френските състезания "

Мнениеот outsider » Съб Юни 01, 2019 20:44

И така , четвъртък сутринта , съвършенo непознат за мен участък от реката , нищо че ми е на 15 километра , 37 човека , 4 сектора , (не пропускам да изтегля най-куция 8) ) , и тръгвам да разпъвам панаира , докато оглеждам терена:

Изображение

Съседът отдясно (тапа) , се оказва президента на местния клуб и организатор на събитието , на възраст около 65 години , и може да се предположи , че има няколко излета повече от мен на тая река. :wink:
От него именно научавам че сектора е куц , а е куц , щото няма грам течение , което рибата тук не обича , и щото е просто ужасно дълбоко - на пето коляно имам по-малко от метър байряк. За разлика от нас с г-н Президента , съседът отляво...Яник! - за къде без старата хиена , има метър и половина по - малко дълбочина от нас... Стартираме , аз съм приготвил тъмна храна с бая глина:

Изображение

и максимално леки линии - 0.7 , 1 грам , грам и половина , с цел да успея да направя някакво макар и бавно изтичане.
Минава половин час , докато успея да излъжа една ситна бабушка, Яник вече дърпа някакви риби , Президента е зад дървото и не го виждам. разпънал съм и уклейски телескоп , с който гепвам един слънчак на късо , и пак тишина...Почвам да въртя линиите , да опитвам да лежа на дъното , да вдигам стръвта на десет сантиметра над него , да стрелям бял с прашката и да се опитвам да ловя на пропадане на повърхността...няма грам риба. Тоест , на повърхността от време на време се виждат къръгове , предполагам че са едри червеноперки , но рибата играе на недостижима за щеката дистанция , а мачът не е разрешен.

Минали са два от чeтирите часа , когато от страна на Президента се чува шляпане , и след страшно непохватно бъркане с кепа , на трети опит старият пес кепчосва някаква огромна каракyда , не по-малко от кило и половина! :shock:
Е такава риба в куц сектор и в слаб ден как помага , не е истина! Тука решавам че при пълна липса на риба , ще се играе (пак..) ва банк и ще се чака бонус , и понеже съм вкарал всичката храна с къпинга , и знам къде са ми топките , монтирам един Бъбъл от грам и половина , повод 0.12 с тънка , но сравнително голяма кука , бодвам пет вердеваса , и се приготвям за дълго чакане. На втората минута следва кълване , и хващам костурче от няма сто грама , което показва на кво дередже ми е петното , обаче на второ четене вадя и баушка от поне 200 грама. Яник скубе дребна риба в приличен (за деня и условията) , ритъм. Аз разкарвам топ сета с бъбъла след десет минути безрезултатно чакане , вкарвам топка пълна с Литу , най-леката ми линия е с повод 0.08 и кука 22 номер , ако не беше и 24-ти , бодвам един единствен вердевас , изтичам две пeди , и плувката потъва. Деликатно засичане , метър и половина ластик се показва в цялата си прелест , тръгвам да тегля щеката назад , и колкото повече тегля , по-едра изглежда рибата...вдигам топ сета нагоре , и бавно , тежко рибата излиза нагоре , и с ужас установявам , че със смехотворната си кука и тънкия повод , сега аз съм закачил дъртата каракуда! :lol:
Следва внимателно , безшумно и къде по-професионално кепчосване (да ме прощава г-н Президента 8) ) , и до края на турнира не хващам нищо повече. Кантара показва , че Президента ме бие с под сто грама...Яник ме бие с около 300 грама ( има 25 риби повече от мен) , после следват хора , които са капо , един с едно костурче , и двамата в края на сектора имат по малко над 3 кила , с което се класирам 5-ти в сектора , 17 в крайното класиране и даже прибирам скромен (много..) плик! :D
На непознат терен , в куц сектор , и на плувка? Ми аз съм бил голяма работа бе! Всъщност , аз сериозно се замислям наистина да изтупам праха от щеката и мача , и да обърна внимание и на плувкаджийските състезания от календара , тва да ядеш само един вид бой в един момент почва да омръзва... :mrgreen:
500 street fights, and you could consider yourself a legitimate tough guy. You need them for experience , to develop leather skin - so I got started....
2018: IIIII
2019: III

Аватар
outsider
Мнения: 2399
Регистриран на: Сря Юли 06, 2005 16:03
Риболов: състезателен фидер
Местоположение: Loire , France
дал Браво: 29 пъти
получил Браво: 1575 пъти

Re: " Записки по френските състезания "

Мнениеот outsider » Съб Юни 15, 2019 21:29

Здрасти. Отмина един интересен уикенд , изводите ще ги оставим за по-късно , а сега по същество:

Masters d'Angers 2019

Премиерата на турнира миналата година събра 37 отбора , и беше ясно , че събитието ще привлича все повече участници. Тази година се бяха записали 44 отбора , като нивото беше още по-високо - национали , състезатели от Първа Дивизия , и всякакви главорези и пирати бяха дошли да скалпират всичко , което им попадне пред очите...

...нас , примерно. :lol:


Аз играя с Дедé , мъжага от новия клуб на Доминик. Доминик е завербувал друг член на клуба , и сутринта текат закачки и шеги на тема кой кого ще скалпира . Тираж - аз се падам в сектор , където никога не съм ловил , Дедé се пада на пристанището , където е и Силван , съотборника на Доминик. Самия Доминик , заедно с Нико , който играе с Фабрис , се падат в моя сектор , но в другия подсектор (секторите са по 22 места , разделени на подсектори от 11)

Изображение

Времето е хладно , духа доста силен вятър , тръгвам да разпъвам тоягите , и сега големият въпрос е къде да търся рибата? Звъня на Гуенаел , който познава реката като хладилника си , и получавам инструкция да ловя на 50 метра. Идеално! Клипс на всички сопи на 50 , мятам да опипам малко дъното , и при обиране на влакното , на 7-8 метра от брега , задирам в нещо - вятърът не ми беше позволил да видя че пред мен има ужасен пояс от водорасли...вади се търмъка , и в следващите 25 минути усърдно търмъча гадния бурен , с надеждата да не си оставя в шубраците най-едрите платики...Купчината не дава реална представа за това кво количество от тая гнус изкарах на брега:

Изображение

Направил съм светла , сладка , едрозърнеста , жестока храна за платика , заедно с която ще вкарам и сериози количества жива стръв:

Изображение

Свири се старт , вкарвам няколко кошници , и почва ...голямото чакане! Няма бе! Не ще?!? Баси , само тва не бях очаквал... Почвам да вкарвам ...ФУИЛ (?!?) , минават поне 20 минути до първото кълване , рибата е ситна , фитките са многобройни , има редица полу-подръпвания , които не се превръщат в истинско кълване , и показват , че на петното се събира риба , от което аз не извличам никаква полза...Кьлванетата са доста по ясни , при обръщане на фидера надолу , по посока на течението (идея , с която още ми е трудно да свикна) , обаче тука възниква друг проблем : течението завлича плетеняка в стрък водорасли , който не бях отърмъчил , и гадния плевел страшно ми пречи. Естествено , вдгането на фидера нагоре оправя тоя проблем , обаче пък сега вятъра не ми дава мира...
Пет часа по-късно , аз бях успял някакси да настържа 19 рибета , с общо тегло 4.650 , което щеше да е доста по-ниско , ако не бях извадил една случайна платика от кило и половина... Съседа отляво тегли 1.400 , тоя отдясно ме убива с 9.900 - не го бях видял да извади повече от 2-3 риби , баси дискретния тип... :roll:
Тaпата е с 18 кила , има двама-трима с по 8 , двама с по 6 и нещо...Аз се класирам осми , и усещам как съм потопил отбора със страшна сила. Звъня на Дедé , който ми съобщава че е теглил 17 кила , и докато успея да се зарадвам , ме "успокоява" - "Отляво имам 54 кила , отдясно , 56!"

:shock: :shock: :shock:
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Оказва се че моя човек се е паднал в най-рибния сектор , в най-рибната част на сектора , и се е изложил по най-непростим начин - Дедé е едър мъжага , със склонност към хамалско засичане , и е оставил за спомен на платиките...ЕДИН ПАКЕТ КУКИ ?!? :o :lol:
Е добре де , като скъсаш един път , два пъти ...ТРИ пъти , кво чакаш да минеш на по-дебел повод? ДедЕ се класира 9-ти в сектора си ( само три платики в повече да беше извадил , и ставаше 4-ти!) , и потъваме до 32 място във временното класиране. Доминик и Cилван са още по-зле , Доминик е с 500 грама , което потвърждава догадката ми , че рибата в нашия сектор беше разпределена неравномерно , и не щеше да мърда. Големия Бенджо , познавач на реката от много години , и състезател от висока класа , има 4.300. :roll:
Нико е с 900 грама , и с Фабрис са последни в класирането...

Равносметка на първия ден: не знам какво друго можех да направя , не успях да извадя никакви полезни изводи , не научих нищо.Всъщност , риболовът беше толкова умрял , че си беше за ловене с глина с фуил , и с някаква бедна , черна , ситнофракционна ...ЗИМНА храна... Сега оставаше да се надяваме на свестен тираж за неделя , и да изкатерим няколко места нагоре.

Вечерта се купонясва малко , и сега всеки търси инфо за утрешния риболов , щото всеки знае , къде ще лови утре. Вадя късмет : Микаел е ловил на А 12 , (аз съм изтегли А13) , извадил е 27 кила , ловил е на 50 метра. Всички идеи за глина , фуил и зимна храна отиват в коша за боклук , то е ясно , че вече нямаме шанс , но поне да се позабавляваме мамлко...да видим малко кълване , деа! :twisted:

Неделя.

Изображение

От вчерашния вятър и студ няма и помен - тихо , топло , и къв бой ще се яде - не ми се мисли! Тапа в подсектора , на А12 е Бебер - риболовния вариант нан Капитан Тийч Черната брада , но не толкова добродушен 8) , отляво имам някакъв образ , който се е довлякъл чак от Тулуза (600 км) , по-натам сектора радва публиката с присъствието на Данел ЛакОм , малкия Антоан , Матю Но , и тапа е Фабрис...

Малко съм позатъмнил храната от вчера , и сега се надявам да намеря гладни клиенти за наличната жива стръв:

Изображение

Старт! Тулузеца вади дребен скимър с първото мятане , аз вадя същия - риби от стотина грама , кво прави Бебер Черната Брада е загадка , щото между нас има дърво , което ми спестява притесненията поне от тази страна. Виж , пича от Тулуза го виждам прекрасно - и на трето мятане той вади първата дърта платика...

Половин час по-късно. Тулуза води с поне три едри платики. Аз имам 5 или 6 скимъра. Може да бяха и 7... :evil:
Рибата се събира , и с всяка кошница кълването следва все по-бързо , до такава степен , че вече не мога да поставя фидера на стойката - кълване ли искаше , майна? - ми зЕми двойна порция! :lol: Сега почва търсенето на ключа към възникналя проблем , щото съм събрал такова количество риба , че е невъзможно да се лови - просто си представям някаква плътна маса от риба , пет квадратни метра площ , два метра дебелина...минавам на куки десети номер , бода по 6 бели червея , опитвам на торен... фитките са абсолютно безбройни , когато вадя риби , всеки път са нагълтали цялата кука , а някои рибета са под сто грама! В тва време съседът вече трябва да има 5 или 6 платики , и аз няма представа как го прави тоя номер...Кастери? Някаква специална храна? Фишмийл , да речем? Или просто рибата е пред него , щото неговото място е с метър и половина по-дълбоко? Добре де - ако ще е дребосък , поне да хвана възможно най-много - до тук съм опитал подвижен монтаж с дълъг и с къс повод , патерностер , и съм опитал всички възможни комбинации от стръв , и съм стигнал до десети номер кука щото нямам по-едри (по тоя въпрос се работи). Сега обръщам фидера надолу по течението , и ...ЧУДО! - кълванетата стават по-отчетливи , почти изчезват късите подръпвания и забивам ( най-после!) първата едра платика....

Сега следва опитване наново , с новата позиция на фидера , на всички монтажи и всички комбинации от стръв. Хващам втора едра платика , обаче фитките са все така безбройни. Колегата от Тулуза е забавил ритъма значително - вероятно защото , принуден от моменталното кълване на рибата , аз презамятам много по-често от него , и просто съм му дръпнал рибата.

Сега тука имам следния проблем за решаване : имам два вида кълване. Късото нервно подръпване , което правят дребосъците , и едни други плавни , по-мощни удари , които ме карат да си мисля че имам и едра риба на петното , обаче няма как да я отсея в облака от дребен , гладен , нагъл скимър. Тоя филм съм го гледал , в такива условия торния червей бие белия , щото него рибата не може да го сдъвче и изсмуче за една секунда. Затова пък може да откъсне парченце от него , така че почвам да нанизвам къси парчета - с дължина на бял червей , да речем , и нанизвам по 5-6....БИНГО! С тоя номер размера на ситнежа се уголемява , и вадя още една едра платика. И още една. 8) И още една! :twisted:
Сега Тулуза гледа накриво , докато аз правя трето откритие за деня : с новата стръв няма нужда да се засича веднага. Мятаме , кълве. Ми нищо , нека си кълве. 8) Късо пoдръпване? - сЕди си спокойно , червея не е сдъвкан , нито се е превърнал в прозрачна кожичка...и нa трето "четене" следва правино кълване - ОЩЕ една платика! Вярно , дъртите тави са хитри , и усещат натиска на течението върху влакното. И много често кълването е само един тласък , и после няма нищо....ХМММММ ? - остава един час , когато намирам решение и на тоя проблем ( все стар и гледан филм , ма кой да се сети) - след първия тласък , отпускам влакното така че то направо да провисне , следва як удар...проста работа , Иване , ма кой да се сети? 15 минути преди края , влакното се измъква от клипса , поглеждам стойката...патерностера съм го скъсал , късия повод не работи с едрата риба , остава най-мощния фидер , на който съм с доста по-тежка кошница... Мятам , и следва ясно , отчетливо кълване , дребен скимър влиза в кепа , докато аз се чудя как не се сетих цял сен да опитам с по-тежката кошница? Презамятам , поставям фидера на подпората , остават 5 минути , второ ясно кълване , и сега не е скимър....внимателно , без да испускам от поглед часовника , домъквам до кепа някаква огромна платика , и свирят края... :?
Идва кантара - Бебер има на д 16 кила , аз тегля 13.320 , бия Тулуза с някакви грамове 8) , Даниел ме бие с 500 грама , после има един главорез с много кила , Антоан вади живарник , пълен със ситнеж - двеста риби , да речем , тва му е специалност на малкия тарикат...бия го с 30 грама :twisted: , Матю ме бие с едно кило , бия Фабрис...

Изображение

Аз съм 5-ти в сектора , и за разлика от вчера , сега имам поле за размиъсл и за изводи. И така аз
1. Обърнха фидера в правилната посока един час след старта
2. Открих правилната стръв два часа след старта
3. Почна да ловя с отпускане два часа преди края
4. Минах на по-тежка кошница 15 минути преди края.

Всяка една точка , изпълнена един час по-рано , ме качвашe (поне) едно място нагоре в класирането. Всичките накуп , от самия старт , печелеха сектора с голяма разлика...

Сектора и моя подсектор:

Изображение

"ДедЕ , кво става?"
"5-ти в сектора , с 30 кила"
:o :lol:

Деде се беше паднал в сектора , където се лови надалеч , и където Кристоф , (нац. отбор , 3-ти в ЮАР) , е спечелил сектора с 60 кила на дистанция 68 метра

Идва време за награждаване:

Изображение

Естествено , предметните награди не привличат големите хиени. Кaк се развива и популяризира състезателния риболов?

1. С добра организация , пълни с риба водоеми , и възможност за приятно общуване с колеги от близо и далеч
2. Така:

Изображение

:wink: :)

Разбира се , ние сме много далече от тая работа - с 27 точки , сега моят резултат от събота ни тели надолу , понеже има 4 отбора с равни точки - класираме се 30-ти от 44 , което е реалното ни ниво , и закономерен резултат от плуването в гьол с много по-големи и лоши жаби. :mrgreen:
Доминик и Силван са 37-и , Нико и Фабрис - последни...
(Първите са с резултат от СЕДЕМ точки . Тва е общо за двамата , за два дни....)


Weekend's not over! 8)

В понеделник ни чакаше квалификационен кръг за финала Матрикс. И имам право да се издъня колкото си искам - аз вече съм класиран 8)
500 street fights, and you could consider yourself a legitimate tough guy. You need them for experience , to develop leather skin - so I got started....
2018: IIIII
2019: III

Аватар
outsider
Мнения: 2399
Регистриран на: Сря Юли 06, 2005 16:03
Риболов: състезателен фидер
Местоположение: Loire , France
дал Браво: 29 пъти
получил Браво: 1575 пъти

Re: " Записки по френските състезания "

Мнениеот outsider » Сря Юни 19, 2019 19:58

Понеделник. Ставаме по тъмно , явката е в 6 часа , събирам живарниците , сгъвам спални чували и дюшеци , хвърлям в колата удaвените от снощи бели червеи , накиснатия ТТX , кофи и легени , и потегляме.
Тираж. 46-ма оцелели от двудневното клане са останали за последната битка , три сектора по 15-16 човека , най-куция сектор е елиминиран , и сега остават приcтанището , където се правят големите кила и ти трябват два живарника , вчерашния ми сектор , където хич не съм против да се падна , и последния сqектор , вече в другата река , където се лови на дистанция. Което означава веселба , щото от тихото време от неделя няма и помен , и сега духа един доста противен вятър . Бъркам в торбата , и се ухилвам кръвожадно : далекобойния сектор! 8)
А сега да ви видя дечица , колко сте тренирали! :twisted: Е , не съм в правилната част на сектора - големите кила вчера са извадени в другия край , ма и на това съм доволен...

И така , сглобявам "лунохода" с голямо газене в калта , и приготвям зенитната артилерия:

Изображение

Изображение


Сега , храната. Река Сарт е бистра като ракия , затъмнявам една среднолепкава храница , от която приготвям минимално количество , щото тука ще сqе лови с малки по обем булети , и сега остава живата стръв , щото тоя сектор не само се слави с необходимостта да се лови надалеч , а също ис нечовешките си платики.

Изображение

Бели: в наличност. Торни....ъъъъъ. Хюстън? :shock: :shock: :shock:
Имаме ПРОБЛЕМ , Хюстън!!! :mrgreen:
Обръщам колата с главата надолу , поглеждам във всяка кофа и всеки леген , в сака , под живарника , в калъфа на живарника , в двете хладилни чанти....задръж , дай да превъртим лентата от снощи ...

Накиснах ТТX-а. Удавих белия червей. Разпънах живарниците зад колата , да съхнат. Вкарах фуила в хладилната чанта. Чувала с торните беше там , баш до вердеваса . Седнахме да пием. Заваля дъжд. Единственото нещо , което трябваше да се предпази от дъжда , бяха торните , станах , и ги натиках дълбоко под колата....опаа.... :lol:

Мда. Ще се лови без торен , усмихнах се мрачно , докато си представях физиономията на собственика на къмпинга ,който отваря чyвала с надеждата да съм забравил нещо ценно , бърка вътре , и.... :mrgreen: :lol:

Добре де - бял имам доста. Друг е въпроса , колко ще успея да вкарам с това:

Изображение

Отляво седи Силван , отдясно e Бернар , който никога не лови на повече от 40 метра , което в тоя сектор е kiss of death, и означава че към Бернар няма кво да гледам. Силван лови на 60 метра , аз почвам директно на 64 , без торен червей всяко предимство е добре дошло...
Мятам 5-6 кошници , свирят сигнала за старт , мятам , подпирам фидера на стойката , тречението изпъва влакното , върхът почва да се сгъва , и в следващия момент отскача назад - минали са три минути от старта , и на другия край има дърта платика! :twisted:
Повода е 0.16 , куката е десятка , тука няма тънкажи - след няколко минути добичето , което не е далеч от трите кила :shock: , влиза в кепа. Презамятам. Минават две минути , и следва второ кълване. Платика от кило влиза при първата , следвана от скимър от 300 грама. Скимъра даже не го отбелязвам на брояча , в тоя сектор тва не е риба. 8) :lol:
Следва втора от кило , Силван се включва в играта с дребен скимъp , аз зашивам четвърта едра риба...в края на първия час имам 6 , които оценявам на 8-9 кила , Силван има 4-5 , от които едната е едра , Бернар се наслаждава на пейзажа и на чистия въздyх. :D
След това , сектора се изключва...
Сега не кълве. Хич. Със Силван се гледаме , и пoчваме да баем - аз вкарвам Литу , Трасикс , намалям повода и куката , почвам да ловя на пинки , и след двайсет минути без кълване , свивам рамене , и вадя фуила - идеята е да събера дребната риба , която да "викне" едрата.

Силван почва да кълца торен червей ... :wink:

Моята стратегия с фуила се оказва успешна на 50% - тоест , събира дребната риба. Сега почват едни фитки ( 64 метра. Силен вятър. Течение.Кошница от 80 грама. Връх от 4 унции...) , и аз се виждам в чудо как да си хвана рибите , които вече са с размер около 200 грама , с изключение на две баби с почти двойно по-голям размер. Малките куки означават също , че сега не мога да форсирам рибата , и две риби остават в треволяците...Както и да е , има някакъв екшън , кефя се на далечно мятане (не мина и без инциденти - счупен връх , скъсани кошници , такива работи) , пейзажа радва с песни на птички , квакане на жаби , и...щракането на ножицата на Силван.
Бавно но сигурно , неговите риби започват да се сгъстяват - от риба за риба , той почва да вади три на всеки две мои , после две на всяка една , после на мен практически спря да ми кълве , а неговите риби започват и да нaедряват...Час и половина преди края , Силван вкарва втори живарник ( не че наистина му трябваше , ма психоатаката е важна 8) :lol: ) , и около час преди края , торния си казва думата - сега му кълве на всяко мятане , на секундата след падането на кошницата на дъното , и рибите са все около кило и нагоре....Аз правя компания на Бернар , да не си чопли носа само той...

Кантара идва , Сиван е с около 24 кила (11 кила хванати за последния час - час и нещо), аз съм с 12 700 - и - нещо , Бернар не знам дали не беше с три кила , без нито една едра риба , обаче в дясната част на сектора имаше хора съc сериозни резултати , и за съжаление Силван не успя да се класира за финала. :?

Изображение

Турнира го печели Гуенаел на пристанището , с над 50 кила , с него ще кръстосаме шпаги в Нормандия.
Резултатите:

Изображение
500 street fights, and you could consider yourself a legitimate tough guy. You need them for experience , to develop leather skin - so I got started....
2018: IIIII
2019: III

Аватар
outsider
Мнения: 2399
Регистриран на: Сря Юли 06, 2005 16:03
Риболов: състезателен фидер
Местоположение: Loire , France
дал Браво: 29 пъти
получил Браво: 1575 пъти

Re: " Записки по френските състезания "

Мнениеот outsider » Пон Юни 24, 2019 22:11

Наздраве , компанията. Cъстезателният сезон продължава , големите , тежки турнири (бой , бой , бой...) предстоят , но и на състезанийца от местно ниво човек може здраво да гризне дръвцето , и ние не пропускаме удобен случай...

Нагледен пример за това беше вчерашното състезание , на един уж познат канал , но на участък от него , където никога не бях ловил. Условията са следните : формат "оупън" , голяма вероятност за бърз риболов на сомчета на щека , който не може да бъде имитиран с фидер. Зaтова пък близо до отсрещния бряг , ако имаш дървета , има шанс за улавяне на едри платики , които обръщат палачинката с мармалада надолу за една секунда...

За ей-такива дървета , като тези вляво , става дума:

Изображение

Е , пред мен никой не се беше сетил да засади едно -две...сега кво праим? :roll:

Изображение

Меря дълбочината , откривам че на два метра от брега (отсрещния , разбира се) , има праг , удрям килпса на сите тояги на един метър от прага , в дълбокото ( към два метра) , и се заемам активно да храня рибата. Рибата се събира на секундата: бодлива , мустаката , ситна и капризна. :lol:
Сомчета , майна. Почвам да бая на монтажите , да удължавам поводи , да опитвам да ловя с малка стръв , с вердевас , с малки куки...общо взето , резултатът от всичките ми усилия е сомчета , сомчета , сомчета....При това , кълват гадно , злоядо , и с големи паузи. Вляво португалецът Да Силва среща същите проблеми на щека , а вдясно , (тапа) , седи мила възрастна дама , която скубе сомчета на щеката едно след друго , ама така , три към едно в сравнение с мене... :oops: :lol:

Когато до края остава час и половина , лелята засича , и след няколко минути борба , успява и да кепчоса морски кефал от близо кило...тука аз преправям монтажа с пелет фидера , на такъв с метод , вадя предварително приготвената храна с мирис на сирене , и мятам на средата на канала , на 28 метра (досегашната ми дистанция беше 44). Да видиш ти кво нещо! Кълве с втората кошница , без да съм захранил петното предварително , и без да съм вкарал жива стръв! Ма тва сирене било абсолютен магнит за....СОМЧЕТАТА бе! :mrgreen:

Естествено , кефала се въртеше на повърхността , и не възнамеряваше изобщо да слиза надолу , обаче сомчетата се събраха на тълпи , и , вече с нормален монтаж , успях да хвана още няколко до края на турнира - колкото да ми се изяснят нещата. А нещата бяха следните: търсенето на платика отсреща беше пълна простотия , и цялата фидерна агитка беше в дъното на класацията (долуподписаният е 42-ри от 45 , с улов от 1.150 кг , 23 сомчета за пет часа :? )
Трябваше да се лови на 20 метра да се хванат 2.5 - 3 кила сомчета , и...пак да подсмърчаме , щото на щека имаше хора с по над 5 кила , печели се с 6.900. Лелята с кефала печели нашия сектор с 4.500... :tup:

И така , бистрим състезателната политика с Ги , Доминик , Жан Клод и другите потърпевши. Сичко живо отпива мрачно от бирата си , клати глава , въздиша тежко , и свива рамене с примирение. Има само една ухилена физиономия в цялата бригада..
Аз. 8)

Кво се хиля като съм бит? Бит съм , ама неделя. Затова пък в събота... :wink:

24 часа по-рано.

Друг един канал , където - да видиш ти съвпадение , основния риболов е скоростният такъв , на сомчета накъсо. Аз съм разпънал панаира в петък , имам три часа до здрачаване , и трябва да открия най-добрите монтажи за скоростно скубане на сомчета - и още в първите минути на операцията , стоплям че имаме проблем : няма сомчета. Тоест , има. Обаче са редки , капризни , и не си струва да се губи време с тях : на пропадане , с рехава храна и дълъг повод , се оказва че в горните слоеве на водата (дълбоко е два метра) , има читав скимър , бабки , едър уклей , се заемам да напипам монтажа. След три часа решавам че сичко ми е ясно , и си лягам.

Тираж в събота сутринта , и тегля късата сламка : тапата вляво , място с лоша слава , което редовно дава слаби резултати. Причината : за разлика от останалата част от сектора , тука имаме над 4 метра , и номера с ловене на пропадане не минава.

Изображение
(Къфто съм състезател , такъв съм и фотограф... :oops: )

И както се оказа , в дълбоката вода няма и сомчета. Половин час след старта имам един ситен скимър и едно сомче - време беше да се опита второто петно - ей там в лилиите отсереща:

Изображение

На тая дистанция съм захранил с бая царевица , и съм приготвил монтаж с пелет фидер , с идеята в лилиите да сезавърти някой лин , каракуда или сговорчив шаран :wink: .
Такива рибни видове , както се оказа , липсваха , обаче имаше сомчета. Е , ловене на 40 метра , и в условията на усилващ се вятър , не обещаваше особен резултат , обаче имах кълванета само там , така че реших да изкарам деня в лилиите пък да става каквото ще...

Един час след старта имам още две сомчета и един скимър , вече съм се отказал от пелет фидера , и сега се опитвам да ловя с класически монтаж , с монофил - точно две фитки бяха достатъчни , за да се откажа от тая идея , и да извадя дълъг фидер с плетеняк , от арсенала , приготвен за неделните платики (ох , ох...) - сега почва да ми кълве , вадя сомчета , смесени със ситен силвър , като количествто фитки е просто ужасно , въртя куки , удължавам и скъсявам поводи , обаче все по-често резултатът е леко натискане на върха и после нищо не се случва , като и тези индикации се разреждат и затихват...по едно време засичам едра риба , която се откачва - очевидно беше закачена за елека , и тука аз успявам да събера две и две , и да загрея , че с монтажите и куките най-вероятно кОпам усърдно в грешна посока. А ако неохотното кълване се дължи на факта , че рибата просто не харесва това , което и предлагам? Или че е толкова капризна , че поводът ми е прекалено груб? Минавам на 0.10 , кука 16 , от най-тънките и бодвам три вердеваса - сега почвам да вадя рибите , като между ситнежа бодвам и един-два скимъра от 350-400 грама. Минавам на по-голяма кука , на повод 0.12 , рибата продължава да кълве , с доста фитки , и час и половина преди края , обърнах фидера срещу вятъра като опит да се преборя с огромния корем , резултат от ловенето на ръба на лилиите , без възможност да метна по-навътре , и да издърпам фидера към мен след падането на кошницата на дъното. Тaя работа се оказа някаква благословия , сега кълванетата станаха десет пъти по-ясни , петното явно беше налазено от пълчища дребен силвър , оставаше един час , и беше жизнено важно да се реши въпроса с нежния вердевас , с който или хващаш рибата от първо кълване , или презамяташ. Минавам на торен червей , и тука се събраха Райко и Райна - сега размера на рибата значително се подобри ( вече имаше и риби от над половинка) , фитките се разредиха , и кълването беше на секундата. В смисъл че нямах време да потопя плетеняка , и засичах докато върхът беше потопен , като държах влакното с пръстите на лявата ръка.

Кантара идва , и аз сипвам в кофата 7.800.

Изображение

Съседът вдясно има 1.750. Вторият в сектора (Доминик!) е с 2.500 , вторият в крайното клаисране (Нико) е с 3.500.
Плик , чертичка на дръжката на ножа. 8)

Бой в неделя? Що бой съм изял , с бой не можеш да ме уплашиш... :D
500 street fights, and you could consider yourself a legitimate tough guy. You need them for experience , to develop leather skin - so I got started....
2018: IIIII
2019: III


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 1 и 0 госта