Събота.
"Вечерта смирено гасне" , би казал поетът , някъде по река Мен , и ние с компанията леко купонясваме , и правим следсъстезателен разбор на ситуацията. Тоест , компанията купонясва с вълшебните еликсири на разни местни друиди , а аз съм с болен зъб , пия безалкохолна бира , замезвам с антибиотик и парацетамол

, и слушам...тая река е просто страхотна , честно! Ивицата е дълга почти два километра и половина , и всеки сектор е отделен свят , все едно не сме ловили на една река! Рафаел се е паднал в горния край на горния сектор , там където тапата винаги печели , и е ударил кьоравото - на тапата се е паднал някакъв тотален турист , kойто въобще не е разбрал за кво иде реч , до тапата седял друг , още по-пълен турист

, и Рафаел е втори в сектора с 13 кила...щото между него и туристите е бил Даниел Лаком , първи с около 16- кила.
Фреди пък е бил в най-долния сектор , където било някаква касапница , последния е с 4 кила , имало скъсани поводи 0.16 , изправени куки , платики от две кила и половина

...ние с Лоран само се споглеждаме и клатим глави...кви поводи 0.16 бе , пич...

- Лоран е бил в следващия сектор след моя , нагоре по течението , и е с ЕДНА риба за пет часа , която даже не е теглил - сектора е бил тотален кенеф , с мизерни резултати , и е спечелен с 4 кила и нещо от френския национал Кристоф Катлан , 3-ти индивидуално в ЮАР.
Къде ще ме прати тиража утре?
Неделя. Връчват ми номера - тиража е по таблица , направен предварително , за печелене на време , и на мен ми потъват гемиите , ама много дълбоко : номер 53 , точно в центъра на сектора на Лоран.....
( Резултатите от вчера са повече от красноречиви : от моето място са извадени 556 грама , отляво и отдясно , 285 и 209 , съответно...)
Времето днес е облачно и ветровито - септември е вече , но пък сме спасени от лещата:
Вдясно имам за съсед пича от дясната тапа на вчерашния ми сектор , а вляво седи победителя от същия сектор вчера.. Имам инфо че вчера тук са ловили на 60 метра - нещо , което не успявам да проумея - шкарпа е на 33 метра , обичайната дистанция за този сектор е 40-45 метра , и при положение че ще гоним ситна , рядка риба , в умерен вятър , и с острови от леща , които се носят нагоре-надолу по реката , аз бодвам копието на 44 , и решавам че "тука ще е България"
Храната е без промяна от събота , само добавих малко ТТX , глината е смес от Тер дьо Сом , Тер дьо Ривиер , и Литу , с което май се попрестарах малко...Фуил, торен , кастери , и удавени пинки и бели , допълват менюто. И вердевас , разбира се - закъде без него?
Свири се тежка , вкарвам няколко кошници , без да се опитвам да вкарвам много храна , и също като вчера , почвам с глина с фуил - и сега....почва да кълве веднага?
Вярно , рибата е с размер 50 - 80 грама , ама кълве на всяко мятане...налучквам монтаж , връх , разположение на фидера ( двата фидер арма са абсолютно , ЖИЗНЕНО необходими в такава ситуация ! )
Кълването зачестява , сега почвам да добавям по малко бял , кастер , и ситно скълцан торен в кошницата , като започвам да вкарвам и храна покрай глината...схемата е ясна и позната - сега рибата ще почне да кълве на пинки , на бял на ситни парченца торен , с малко късмет може да се завърти и едро на купона...и ако се избегнат фитките , и се налучка колко , кога , и какво да се вкара в кошницата , има вероятност за читав риболов....да , ама не. Към края на първия час кълването се разрежда , рибата става все по-капризна и злояда , и риболовът замира , и се връщаме едва ли не към вчерашната ситуация...
Тука аз светкавично спирам всякаква висококалорична , богата на холестерин храна , и минавам на природосъобразна , богата на витамини и Омега-3 рецепта : глина с фуил , гадини злояди!
Десетина минути от тва лекарство , и ситнежа се връща , и сега почваме налучкването отначало - кълве само на вердевс с пинка , всякакви опити да се бодне нещо дтруго на куката , и кълването спира , работи само дългия повод , като сменям патерностер с подвижен монтаж без видимо предимство за който и да било от тях...виж , видимото предимство явно е на страната на съседа отдясно , който не само че хваща повече риба от мен , ами и ги вади все "едри" - 100-150 грама! Как бе? как ги правиш тези работи?
Опитвам да добавя в кошницата ситно скълцан бял червей , и тва явно вършеше работа , щото хванах една-две от "едрите" платички , след което заших някакво много сериозно добиче , което ми отнесе повода...ма бива ли такива работи в теС гладни години?
През цялото време , на всеки птенайсетина минути , опитвам с къс повод - към 40 см , и по-голяма кука , с парченце торен , обаче няма никакъв резултат...до края остава един час , когато ми идва друга идея - сменям повода с все с толкова къс , но с много по-малка и тънка кука , и с грозд вердевас , и резултатът е , първо , много по-отчетливо и енергично кълване , и , второ , малко по-едър скимър. Що все така късно се сещаш бе Иване? Като имаш кофти тираж и твата манша , поне акъл да имаше малко...
Хващам няколко ситнежа , след което , тръгвам да вдигам поредния на гърди , и чак когато рибата излезе над водата разбирам , че е от близо 300 грама...

- рибата , разбира се , се откачва, пада върху живарника , поглежда ме е един такъв особен поглед - "ма мое ли да си такова говедо , бе пич?" , и с акробатичен скок пльосва във водата...
Двайсетина минути преди края , уловът ми се състои от 20 риби , като се опитвам да сметна колко могат да тежат...кило и двеста? Айде , имаше няколко по над сто грама...Кило и половина? Колкото и да "разтягам" по-едрите , не мога да мина границата от кило и шестстотин...петнайсет минути до края...кво не съм опитал още? Поглеждам към сергията на дясната странична масичка...ТРАСИКСА бе Иване!!! Още не си опитал белия трасикс?!?

-пълня кошницата , мятам , тва пада на дъното , след минута следва МНОГО енергично кълване , и от другата страна имам очевидно много едра риба , която решава че не и се играе с мен и отцепва навътре- тука следва откачване на влакното от клипса , бeкуинд , докато развиваме аванса , и други такива приключения...рибата се докарва до брега , и докато се опитвам с една ръка да вкарам още едно коляно в дръжката на кепа , тя се набутва в треволяците....Неeeeeee!!!! - държа фидера високо , усещам тласъците , обаче кошницата е заседнала яко...дърпам внимателно и плавно , рибата излиза от треволяка , барабар с половин кило "салата" , висящо от кошницата , внимателно се кепчосва , и сега оценявам кво съм хванал...на това му се вика ПЛАТИКА у наше село , да ви кажа!
Уловът ми се удвоява(поне...) , и макар и до края да не успявам да хвана нищо , сега дишам малко по-спокойно.
Кантара идва , минали са половината сектор , щото аз съм по средата , и до тук съм първи с 4.026...теглим следващия..още съм първи. Следващия - още съм първи! Следващия...
Първи съм до последните трима , в горния край , където обикновено се печели. Двама от тримата са минали 6-те кила , и аз се спускам до трето място. Е , квото можах - направих. Кофти тираж и малко акъл са лоша комбинация...
Обсъждаме нещата със съседа отдясно , който е едни много достойни 2.914 , без едра риба , но и без моите "трамвайни билети" - нула фуил , била неговата рецепта , само кастер и торен , и е ловил само на пинки...може да се каже че аз се бях опитал да селекционирам ситнежа...Казвам му за трасикса - половин час е "трасирал" , без резултат..Случайна платика(пак) , или кълцания бял чревей е много по-ефикасен , отколкото си мисля?
Идва награждаването , Кристоф печели - той обикновено печели къде ли не , оттам надолу следват обичайните заподозрени , от нашата група най-добре е Фреди (10-ти) , с добър тираж и двата дни , аз съм следващия , 20-ти (даже прибрах скромен плик

) , останалите ca след мен , включително и много сериозни играчи от нивото на Гуенаел и големия Бенджо.
П.С. -не ми беше много удобно да поискам от съседа да ме снима , звучеше малко като гавра , обаче тая платика трябваше да се снима , та срам-несрам....
място------------резултат----------класиране
46-----------------1482-------------10
47-----------------3267--------------6
48-----------------2585--------------8
49-----------------764--------------13
50-----------------3832------------5
51------------------554-------------14
52------------------809-------------12
53------------------4026------------3
54------------------2914------------7
55------------------1099------------11
56------------------707-------------14