" Записки по френските състезания "

Организирате или искате да участвате в риболовно състезание, това е мястото, където може да разберете къде и кога има такива ;)
Публикувай отговор
Аватар
outsider
Мнения: 2475
Регистриран на: Сря Юли 06, 2005 16:03
Риболов: състезателен фидер
Местоположение: Loire , France
дал Браво: 45 пъти
получил Браво: 2466 пъти

Re: " Записки по френските състезания "

Мнение от outsider »

Здравейте , дорогие друзья...кво ново на Западния Фронт? Сигурно един съвестен репортер трябваше да си спомни едно състезанийце , на което се записахме с бай Фабрис , по двойки? Нещо нямам желание да си го спомням :lol: , но все пак, и набързо:

Изображение

Изображение


Квалификационен турнир за някакъв финал , на който ние и без друго нямаме никаква работа..щека и мач , познат водоем , който теоретично е пълен със сомчета и скимър. Кво прваят двама фидеристи на подобен турнир? - правят се на идиоти , разбира се. 8)
Първо , Фабрис захрани под върха на щеката , kогато бяхме уточнили че имаме склон , и на един метър по-навътре имаме 40 см повече дълбочина...хората бяха захранили на десет метра , както се оказа впоследствие..Естествено , аз не можех да оставя съотборника си да поеме цялата вина , и не пропуснах да направя също толкова голяма магария ,а именно , да захраня с мача на 35 метра , щото нямаше и полъх от вятър , и идеята беше да се види дали няма някоя платика навътре , където имах поне 5 метра дълбочина...

Изображение

Почваме риболова , и се оазва че от сомчетата и скимъра няма и помен , и се ловят баби от 20-30 грама като се ловят малко , кълват кофти и всичко живо лови повече от нас...издържам един час , и решавам да видя кво става на мачовата дистанция..плътен килим от сомчета! Ама едно след друго! Ама не ми дават да хвана прашката! В продължеие на 15 минути вадя сомче след сомче (всяко едно тежи колкото 3-4 баби) , после почва да духа лекичко , и слайдера , който до тоя момент си летеше без проблем , почва да се оплита. Първо , на едно от три замятания . После - през едно..после - на всяко мятане. Вадиш го , и не е оплетен никъде , сичко минава през вирбела , няма проблем. Мяташ , и щръква на секундата , и влакното не минава през ухото... :evil: :evil: :evil:
Сменям с тежък ваглер , само за да открия , че с него пък...не ще да кълве! Междувременно , Фабрис пoчва да вади риба на щеката , така че тегля една майна на мача , и минавам и аз на щека. Естествено , понеже сме захранили прекалено далеч , се налага да ловим с подмятане....а бе кво да ви разправям? :roll: :lol: С малко над 4 кила се класираме ПОС-ЛЕД-НИ , от 16 отбора :oops: :oops: , първите са набарали сомчета и скимър и имат 17-18 кила , има хора с 15 , 12...

"Но это были ещё цветочки , а ягодки впереди..."

Мигронския канал майна. 8)

Изображение

Аха , оня същия. Същия , на който през пролетта се класирах за Купата на Франция. Същия , на който с Фабрис убихме всичко живо на две поредни състезания през лятото. :twisted: В резултат на което , не всеки успя да разбере колко съм загубен , и много хора решиха че съм голямата работа :mrgreen: ...което ще рече , че от 27 човека в събота около половината бяха дошли с намерението "да бият Иван" , а другата половина - с надеждата да не се паднат в моя сектор...ма колко трябва да си зле , че аз да ти изглеждам като заплаха ..... :lol:

Изображение

Моята задача е много по-лесна - не ми дреме как ще се класирам - а и е крайно време да гризна дръвцето , на мен ми стига да бия...Фабрис. 8)
Верният ми съотборник тази годна два пъти ме бие на риболов на платики на дистанция , а и се клаcира пред мен на Регионалното , аз не съм отмъстителен , обаче имам силно развито чуство за симетрия и равновесие 8) , та така...

Работата се очертава сложна - от една страна , не е сигурно че риболовът ще бъде на едра риба отсреща , и може да се окаже че тактиката да се лови дребосък на късо е правилната. В този случай аз съм вън от играта , щото всичко е клипнато на 50 метра , и не нося къси пръчки:

Изображение

Другия ми проблем , тва е че нямам торен. :evil: :cry: Оказа се че всичкия е умрял , и сега ще залагам на пинки и кълцан бял - тоя уред се оказа някаква страхотия , ква супа прави , не е истина!

Изображение

Стартираме , тъмна храна ,добавям по малко сух коноп , за взривен ефект , в началото няма нищо , след десетина минути отбелязвам плахо чукване , после вадя сдъвкана стръв , и половин час след старта съм още капо ,с две фитки и две осмуквания , без да съм видял кълване. Въртя монтажи и пръчки , имам два подвижни монтажа , с къс и дълъг повод , и два патерностера , също с различни дължини. Има два скимъра отляво и един отдясно , когато хващам първия , последван от втори не след дълго. Минал е почти един час , аз съм с две риби на обща стойност двестa грама , когато минава организатора да ми каже че Фабрис има две платики от по кило и половина :o ....пропуснах да отбележа , че Фабрис е тапа в моя сектор... :wink:

Аз съответно засилвам мръвката , главно под формата на кълцан бял , с добавка на живи и удавени пинки , и периодично опитвам тактиката на торен на куката (за куката имам) , и дълго изчакване. Има кълване , но рибата е дребна и правя само фитки , и всъщност просто губя време...редувам храна с чиста глина , скимъра почва да се събира и да наедрява.

Около час и половина след старта мятам , и в момента в който влакното удря клипса , се откачва от него (кръглите клипси ми ги правят тези номера) , обаче аз съм натоварил кошницата с разни вкусотии , и решавам да изчакам кълването , и да оправям проблема после...следва кълване , усещам че рибата е едра , изключвам антиреверса и докато оставям рибата да развива влакно на "бекуинд" , развивам и аванса - рибата е неестествено борбена , и след минута- две борба , ми става ясно че тва не може да бъде платика..аз съм с повод 0.12 и тъничка кука 16-ти номер , минават няколко минути докато докарам рибата до брега , тя излиза за част от секундата на повърхността , без да ми даде възможнст да оценя размера и , но рънъра отзад ми казва че е шаран от "поне три кила" - добичето тотално отказва да се доближи до кепа , разхождаме се напред назад още две минути , аз навеждам ниско пръчката , за да го успокоя...нали си представяте монтажа? :wink: Фиксиран патерностер , права линия от върха до куката , и само кошницата виси на 15 сантиметра от тая линия , и...се заклещва между някакви камъни на дъното , на един метър от кепа. И както казва Сегрей Попов - "ты понимаешь , что там его уже нет"... :cry:

Тъъъъъпо копелеееее !!!! :evil: Ма освен тъпо , и некадърно! :x Целия cектор си чопли носа (освен Фабрис!) , никой няма повече от три скимъра , и ти ще изпуснеш риба от три кила , ма мое ли вярно да си толкова загубен , бе пич?!?

..презамятам и се връщам към скимърите , като продължавам да опитвам от време на време с парче торен , за платика (нея ще успееш да я извадиш , надявам се? :evil: ) , обаче платика няма , и два часа и половина след старта рънъра ми съобщава , че Фабрис има 4 или 5 платики , плюс дребосък , и на мен ми става ясно че аз няма никакъв шанс да го бия. Тук се играе за вторo място в сектора , и сега се заемам сериозно с дребната риба - почвам да презамятам през минута и половина , като редувам храна с глина , и да хващам по някой и друг скимър , като между дребните се появяват и такива от 250 грама..Някъде от този момент , струва ми се , в играта влезе и приготвеният сутринта фишмил. Щото като няма човек торен.. :wink:
В началото вкарвах една кошница през три , после - през две , и накрая ловях почти само с рибната храна - оказа се , че макар и да е късна есен , рибата си кълвеше. Много итересно... :roll:

Междувременно , небето притъмнява все едно е седем вечерта , и започва да вали. Не е някакъв порой , да речеш - просто вали равномерно и делово , вес едно може да си вали така в продължение на един месец..става толкова тъмно , че почти не си виждам върха (!) , нахлузил съм качулката до носа , и се чудя дали да разпъвам чадър , или да изчакам да видя дали пък няма да спре. И спира! Кълването , искам да кажа - сега не кълве , ама грам , и
почвам да бая отново на монтажите..имам един хеликоптер с повод дълъг метър и седемдесе , с повод 0.10 и кука 18-ти номер , бодвам три пинки , и след малко хващам един скимър , като , докато го вадя , почвам да усещам , че не всичко , което съм облякъл е сто процента непромокаемо :roll: ...имам гадно усещане в обувките , и по ръкавите...Презамятам , минават три минути , тръгвам да презамятам , и усещам че имам прилична риба на другия край - докарвам до кепа платика от близо кило , поглеждам часовника - остава един час до края , и в тоя момент минава организатора да ме пита как ми се вижда да приключим половин час по-рано , щото имало хора , кото вече са почнали да събират.. :shock:

Я пак?!? :evil: Риболова е спорт за мъже , братО 8) - ако всички гласуват за , ще се примиря , но за момента съм против! :twisted:
Ставам да търся чадъра - ботуша ми е протекъл тотално , ми то под чадъра било голям комфорт бе! Е , тегаво се мята , ма си на сухо - или поне , щях да бъда на сухо , ако се бях сетил по-рано... :mrgreen:

Вадя още един скимър , kогато на изток се появява ясна , светла ивица чисто небе...остава половин час , с малко късмет може да спре да вали като тръгнем да събираме..всъщност , съседите ми вече събират! , рънъра ми съобщава че Фабрис трябва да има към 7 кила , аз имам 13 скимъра (за ужас на Клод , който има 3) , и оценявам улова си на две кила , най-много две и половина. Докато си лафя с Клод , поглеждам на изток....полосата е вече почти над нас , дъждът спира , и сега става ясно как се проясни толкова бързо - удря ни порив на силен , леден вятър , който за три минути вдигна висока вълна , имам чуството че се усилва с всяка секунда , и че с всяка секунда става все по-студен..чадъра ми аха да излети , тръгвам да го сгъвам , хвърлям го на земята , поглеждам фидера , и установявам че влaкното виси....тръгвам да обирам , и не усещам нищо , все едно кошницата я няма. Обирам десет метра , и кошницата е там - рибата е тръгнала към мен (много любезно! :D ) и очевидно е едра...Поглеждам часовника: остават 15 минути до края...СЕГА ли ще дойдат бе , деа и тъпите платики?
А тази явно си я бива...рибата се приближава тежко към брега , после спира и потегля навътре...платика , ама другия път! :shock: Повода е 012 , с гъм...куката е 14 номер тоя път...ма вярно ли ще закача втори шаран за един ден , и то баш накрая? :lol:
Успявам да го докарам до 7-8 метра от брега , и когато добичето се показва на повърхността , на мен просто ми увисва ченето :shock: :shock: :shock: ...остават 4-5 минути , и просто НЯМА шанс тва нещо да го изкарам за това време , с тоя повод - не може да е под 6 кила...
Шаранът потегля навътре , като за две секунди развива отново всичко, kоето бях спечелил за три минути борба, докарвам го пак до брега - "Иван , ще се наложи да го форсираш!" - подвиква ми Клод разтревожен- "остават по-малко от две минути!"
Е да де - ама как се форсира тва нещо с повод 0.12 бе брат? -докарвам го до кепа , той го докосва и пак дръпва навътре...не е шест кила , Иване - по скоро е 7-8...Мокрите ми ръце са премръзнали , не знам кaк въртя макарата , и както съм целия мокър , почвам сериозно да треперя от студ...

Остава буквално минута , когато успявам да наведа пръчката надолу (тоя път не съм с патерностер) , да я изтегля назад с плавно движение , да вдигна нагоре , и да загреба рибата с кепа...дърпам катo ненормален назад , изтеглям го на брега , при което той подскача в кепа , и дръжката става на трески в ръцете ми , обаче е на брега , и в тоя момент се свири края....

Фабрис имаше към седем кила един час преди края...остава да видим кво е хванал за последния час , щото тва добиче може и вярно да удари осем кила :wink: ...идва кантара , Фабрис не е хванал нищо в последния час , и има 7 кила и нещо...теглим шарана:

Изображение

...над ДЕВЕТ кила . Ако някой още има съмнения в ползата от фидер гъм в монтажа , аз не знам кво друго мога да направя за да го убедя :lol: ...Имам и 2.700 във вид на скимър и крайния ми резултат е 12 и нещо - даже не разбрах , дали беше 12.040 , 12.140 или 12.400 , а и няма значение - тоя път печеля на базата на чист , нечовешки късмет :oops: , ма то в риболова и това го има в картите.

Доминик става втори , като без моя шаран стеше да спечели турнира - много е задобрял напоследък!

И сега беше време за гореш душ , чай с ром , и много близък контакт с радиатора... :lol:
500 street fights, and you could consider yourself a legitimate tough guy. You need them for experience , to develop leather skin - so I got started....
2018: IIIII
2019: IIIII IIIII II
2020: I

Аватар
Markony
Мнения: 2001
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 15:54
Местоположение: с. Гурмазово
дал Браво: 135 пъти
получил Браво: 19 пъти

Re: " Записки по френските състезания "

Мнение от Markony »

Нечовек си ти!
NOMINATIONS BUG ...
http://www.kenga-bg.info" onclick="window.open(this.href);return false;

Аватар
Георги_Н
Мнения: 62
Регистриран на: Съб Юли 18, 2009 9:35
Местоположение: Пловдив
дал Браво: 20 пъти
получил Браво: 34 пъти

Re: " Записки по френските състезания "

Мнение от Георги_Н »

Господ е българин, драги зрители!

Аватар
Doktor-5
Мнения: 3130
Регистриран на: Пет Юни 09, 2006 15:16
Местоположение: гр.Бургас
дал Браво: 125 пъти
получил Браво: 65 пъти
Обратна връзка:

Re: " Записки по френските състезания "

Мнение от Doktor-5 »

:lol: :lol: :lol: :lol:
Евала Ванка!
Баси добичето, респект!
:lol: :lol: :lol: :lol:
.....Ако един състезател участва във всички възможни турнири, то рано или късно, по независими от него причини и обстоятелства, все някога става първи....(Киро Джигита)

МАЯК-ТУБЕРТИНИ

Аватар
outsider
Мнения: 2475
Регистриран на: Сря Юли 06, 2005 16:03
Риболов: състезателен фидер
Местоположение: Loire , France
дал Браво: 45 пъти
получил Браво: 2466 пъти

Re: " Записки по френските състезания "

Мнение от outsider »

"Английска" утрин на 24-ти ноември. Все същият канал...

Изображение


Пето състезание за годината на тоя водоем. Четири първи места - две отборни и две индивидуални. Само че тоя път нещата са малко по-интересни...

Изображение
:wink:
Аха. Турнира е от английски тип - адски пасва на пейзажа :lol: , и сега имаме ловене на (най-вероятно) дребосък , разрешен е фуила , и имаме щеки в играта. В случая - от двете ми страни , като даже убедени фидеристи са заложили на щеката. Защо ли... :)

Стартираме , аз играя...чакайте да ви кажа. Значи , тука не става дума да се спасяваме с енергичен риболов на дребна риба , щото е ясно че щеките ще ме попилеят. Абсолютно е необходимо да се намери едрата риба , за целта намирам подножието на шкарпа на 52 метра , храната е едрофракционна , сериозна храна за платика , кълцам царевица , бял и торен , имам замразен фуил , абе - тотално летен подход , докато ако нямаше плувка в играта , щях да си играя с чиста глина с фуил , да ви кажа...

На трето мятане имам първо кълване - ситен скимър. ОК , храната работии , дистанцията е правилна сега чакаме ситната риба да викне едрата. Втори скимър , трети. Кво правят щеките?...

...бъркат си в носа?!? :o :lol: :lol: Без майтап! , трябва да имам 4 скимъра , когато Лява Щека се разписва с първия , и kогато Дясна Щека съобщава на рънъра че има 4 риби , аз имам 7... :roll:

Проблема е , че калибъра си остава от 40-60 грама...добавям фуил , клъцвам по малко торен , опитите с торен на куката на дават никакъв резултат кълве само на вердевас. Два часа след старта , кълването почва да се активизира , като сега и щекитe се включват в играта , и аз почвам да потъвам...kогато съседът отдясно прави 6 риби , докато аз хвана ЕДНА , ми става ясно , че така до никъде няма да стигна. Уловът ми в тоя момент трябва да беше 11 или 12 риби , и тука аз минавам в атака - почвам да кълцам щедро торен червей , да вкарвам мътилки - Литу и Трасикс , и след като не видях резултат , директно почнахда ръся течни и сухи ароматизатори директно в кошницата...естествено , не пропуснах и да сменя кошницата с по-голяма , и да засипя петното с храна. В края на ноември? -е да де , знам ..знам..ама щеките не спират да вадят риба , та... :lol:

Сигурно вече сте се сетили , ама аз да ви кажа: петното умря . :mrgreen:
Само епизодични подръпвания на много дълги интервали останаха от прекрасния ритъм , който бях стигнал до този момент , и до края на състезанието едва успях да стигна цифрата 15 , с един единствен по-едър скимър , и даже той не минаваше 150 грама. Е добре де - квото можах , направих. В края на краищата , коло дребосъка щях да направя , ако бях продължил? 30? 35? Щеките сигурно имат по 50-60 , кво имаше да се чудя... :wink:

Идва кантара. Тапата вдясно , който беше избрамл да лови на абсурдната дистанция от 28 метра , има три риби. Две от тях са едри баби (едната е над 500 грама) , и тегли 980 грама...До него има един старчок с близо две кила на щека. Този между нас , има три риби , от три различни дистанции , едната е приличен скимър , и тегли 430 грама. Аз вадя смешните си 15 скимъра и тегля 930 грама (без коментар) , и сега съм любопитен да видя кво са направили машините отдясно , единият от които е Клод Бино - най-добрия щекар в деп.44 , където се провежда турнира , и най-добрия познавач на тоя водоем. Пича между нас има 26 риби с общо тегло...1.100. Ко викаш , Иване? С 35 скимъра от твоя калибър беше заникъде? :wink:
Клод вади 40 риби , и тегли 2.200....ма колко съм умен , а? :mrgreen:
Клод печели сектора , като се оказва че ние сме били в най-безрибния сектор. В най-долния сектор рибата е излязла на късо , и най-добрият резултат е 7.800 , на щека , първо място. Втори , с 3 кила и нещо е ...Доминик! :shock: :lol: В типичнo негов стил ,бай Доминик набучил на куката торен , бял , вердевас , (и ако му беше останало място , сигурно щеше да бодне и зърно царевица 8) ) , изчаквал си кълванетата по двайсе минути , и е направил 3.200 с...ЧЕТИРИ риби...

Другата седмица пак сме там. Мисля за разнообразие да настъпя друга мотика - глина с фуил , и търсене на дребосък , да не каже някой , че не съм опитал... :lol:
500 street fights, and you could consider yourself a legitimate tough guy. You need them for experience , to develop leather skin - so I got started....
2018: IIIII
2019: IIIII IIIII II
2020: I

Аватар
outsider
Мнения: 2475
Регистриран на: Сря Юли 06, 2005 16:03
Риболов: състезателен фидер
Местоположение: Loire , France
дал Браво: 45 пъти
получил Браво: 2466 пъти

Re: " Записки по френските състезания "

Мнение от outsider »

Поредият етап от Зимната Лига протече вчера. И как протече? - ми те така , и все на същия канал :

Изображение

Изображение

Ранна и хладна утрин.Още се кани да вали , и още е тихо - впоследствие се проясни и задуха с ентусиазъм. Аз съм решил да проведа операция "зимен риболов" , и да се концентрирам върху ситния скимър без да ми пука кво правят щеките. За целта съм приготвил глина с фуил , глина без фуил , и черна храна. Малко замразени пинки , малко торен , който ще кълцам много на ситно и ще подавам много по малко , такива работи.

Изображение

Изображение

Отляво седи Лоран , старо куче , до него е тапата , опитен щекар. Щека , и тапа. :roll:
И до него два фидера...ще ни бият яко , споглеждаме се без думи с Лоран. Той залага на ситните риби на късо (18 метра!) , аз намирам подножието на шкарпа на 48 метра , и удрям клипа на 47. Шест оборота по-наблизо има някакъв праг или препятствие , в което оловото се закача , като вадя също треви и гнили листа. Замислям се , и решавам да си седя на 47 метра. Стартираме - вятърът вече се е усилил , и се оказва че със средно обемна кошница целенето на петното е нереално , и размазвам жестоко. :oops:
Минавам на по-малка , вкарвам основно храна , черна с мало цветни трохи , малко фуил и щипка пинки във всяка кошница. След сигнала за риболов , почвам да редувам една кошница храна с три такива с глина и фуил , и след малко пoчва да ми кълве. Ситен , ама СИТЕН скимър :evil: , рибенца от 20 грама , кълването във вятъра и вълните с върха от унция и половина беше доста забавно занимание..Интересното е че на късото Лоран хваща още по -малко , когато вадя петата си риба , той ми казва че има три. Щеката не знам дали има и това...Някъде около час след старта , засичам нещо по-едро , и докато обирам внимателно с макарата , гледам как Лоран кепчосва скимър от 150 грама. "Всичките ли са ти такива?" , питам - "Да" , усмихва се Лоран , обаче усмивката му се стопява при вида на платиката от 800 грама , която кепчосвам... 8)

..половин час по-късно. Щото точно толkова време мина без да видим кълване и двамата с Лоран. Трява да е минало половината време (състезанието е с времетраене 4 часа). Решавам че трябва да напреавя нещо , ръсвам жълт трасикс в храната , добавям още фуил , скълцвам на ситно торен червей , закачвам на най-мощния си фидер мрежест уиндоу от 60 грама , с идеята да вкарам пет-шест една след друга - първо мятане , кошницата пада на дъното , и докато подпирам върха на стойката , вече кълве - втора едра платика! :twisted:
Ама бая по-едра от първата! Лоран отговаря с доста едра баба , обаче прекрасно знае че е сбъркал тотално с подхода , и че моите две платики вече не може да ги стигне. И аз знам. И той знае , че аз знам... 8)

Тука се появява рънъра , и ми съобщава че Фабрис (който е в моя сектор) , вечех има "3 или 4 " едри платики. И че....ДОМИНИК (!!!) изнасял няккъв рецитал в другия сектор , ама нещо невиждано - късал поводи , откачвал риба след риба правел едни фитки - сърце да те заболи , обаче разцепвал сектора без конкуренция... :shock: :shock:

..Доминик , майна...Лоран се хвана за главата и изпъшка театрално... :lol: Рънъра не пести детайлите: нашия човек бодвал по ЧЕТИРИ торни червея и два вердеваса на подходяща за целта кука :wink: , че и ги броял докато ги нанизвал... :lol: :lol: :lol: - да се чуди човек дали да вярва , виж тва за откачените риби и скъсаните поводи съм готов да го повярвам без нужда от клетвени деклареации... :mrgreen:

Ние с Лоран пак имаме пауза от половин час , имаме и по още един дребосък , с което моите риби стават общо девет , кълцам торен по малко , вкарвам фуил като за Световно , редувам глина с храна , като не съм сигурен кое от двете неща е правилен ход , и кое - пълна простотия , обаче риба няма. На всеки дватрийсет минути опитвам с торен червей , без да ми клъвне нито един път на тая стръв. :roll:
Свирят сигнала за последни пет минути , аз пак бодвам два торни и три вердеваса , и почвам да събирам останалите фидери. Остават две минути , когато върхът трепва и след това се сгъва - минута и половина преди края , имам едра платика на другия край...ма как да не ти е драго да се гръмнеш? :evil: - тръгвам енергично да навивам без да ми пука кво ще се случи , платиката излиза на повържхостта на 25 метра от брега и оттам на вoдни ски до кепа :twisted: , и се вдига над водата броени секуннди преди края...тоя сезон ми стана навик , деа.

Идва кантара , хвърляме един поглед в мрежата за теглене...

Изображение

...и тегля 3.140. Фабрис има четири едри платики и тегли 4.400 , с което аз ставам втори в сектора и 5-ти от 42-ма в крайното класиране. :?
Доминик разцепва всичко живо с почти 8 кила (без коментар) .

Кво да кажа за собственото си представяне? Сигурен съм че съм направил някоя и друга магария. Както и че съм направил нещо правилно между магариите. И нямам представа кое беше правилно , и кое-не... :roll:
Храната ми е под съмнение , дали трябваше да ловя с храна или с глина - хабер нямам , фуилът беше добра идея , обаче ситно кълцания торен май го вкарах късно и не вкарах достатъчно.. От друга страна , Фабрис ме бие с една риба , кво съм тръгнал да се тръшкам...

Следващия етап , 22 декември.
500 street fights, and you could consider yourself a legitimate tough guy. You need them for experience , to develop leather skin - so I got started....
2018: IIIII
2019: IIIII IIIII II
2020: I

Аватар
outsider
Мнения: 2475
Регистриран на: Сря Юли 06, 2005 16:03
Риболов: състезателен фидер
Местоположение: Loire , France
дал Браво: 45 пъти
получил Браво: 2466 пъти

Re: " Записки по френските състезания "

Мнение от outsider »

Добър вечер , драги читатели. Дойде време да закрием състезателната 2019-та , все на същия канал , и все в рамките на Зимната Лига.
От къде да започнем?

Храната.
Оказа се че аз нямам подходяща рецепта за захранка за зимни условия - студена , мътна вода , и едновременно - налични едри платики , без които победата е невъзможна. Летните ми храни не работят в такива условия , а съботният ми експеримент с Браунинг Vs. Сенсас не даде резултат (нито едно кълване!) , и за случая реших да отворя един пакет Champions feed Feeder special- жълт , сладък и силно ароматен , ръснах му черна боица , и реших че съм готов - без да имам идея кви изненади ни готвеше канала... :roll:

Обстановката.
От една седмица не е спряло да духа , като в последните дни се изви някакъв ураган :shock: , и сутринта се довличам до канала по шосета пълни с изпочупени клони. Духа но е пoносимо , ръкувам се с Клод Бино , който се е навъсил , клати мрачно глава , и само ми посочва с ръка канала...ЪЪЪЪЪ?!? Я пак? :shock: :shock: :shock: :shock:

Изображение

Ей! А бе , ние къде ще ловим?? :mrgreen: От друга страна , сега е много по-лесно да се налучка основата на шкарпа , ми тя си се вижда...Клод ми обяснява ква е ситуацията: каналът е така от три дни , като е изпускан до тва ниво , и вдиган до нормалното три или четири пъти. Риболов? Къф риболов бе баце...

Изображение

Организаторът забранява категорично настаняване в ниското , понеже нивото се вдигало много бързо , и имало сериозен риск да ти влезе вода в ботушите. :wink:
Така че се настаняваме горе , и работата е доста комична:

Изображение

Изображение

До мен е Микаел Оран , състезател от деп. 35 , 2-ра Дивизия , много сериозен играч.Тапа в моя сектор (играем в три сектора от по 11 човека) е Йоан , местен , компетентен състезател.

Стартираме. Микаел храни на 30 метра , аз ловя на 40. Щото обичайната за тук дистанция от +/- 50 , сега е на два метра от камъните отсреща. Вкарвам фуил , кълцам бял , малко торен. Идеята е най-вече да избегнем капото , и не сме сиурни че ще успеем... Обаче десетина минути по-късно Микаел вади някаква риба...поглеждам и ми отвисва ченето - канално сомче?!? :o
Микаел се хили и клати глава...баси , на тоя канал не съм видял сомче кажи речи и през лятото - редки и ситни са , и сега да излезе сомче през зимата , че и тлъсто? Докато се чудя , Микаел вади второ , сега ми кълве и на мен , и вадя... ми сомче! А бе , кво става тука? :roll:
Кълването се засилва. Сега проблемът за решаване са сомчетата (щото хващаме само това!) които гълтат куките до опашката - минавам на по-къс повод , по голяма кука , и на торен червей. Работата се нарежда , вадя по някое сомче ( по-едри от тези на Микаел) , кълцам торен , и отвреме на време приближавам живарника към платформата , щото водата се вдига.

Изображение

Изображение

Сега започват фитките , което е признак че на петното се е завъртяла друга риба. Изглежда че при Микаел работата е същата , щото той вади платика от около 800 грама. И след нея - ситна змиорка. Змиорките не се броят , така че Микаел я хвърля във водата с някакъв нецензурен коментар , и след минута аз също се разписвам със змиорка. А бе , кво става тука? Микаел вади втора змиока , като кълването е започнало сериозно да се разрежда. Аз също вадя втора змиорка...кълването спира.

Сега кво правим? Тръгвам да вкарвам мътилки , фуил , кълцам по малко торен...хвaщам сомче , последвано от трета змиорка...При Микаел е тишина , отдясно съседа вади някакви сомчета , но много по-рядко от мен , аз вадя още една змиорка , последвана от едра бабушка - ама като 200 грама! , и още една змиорка...Имаме проблем , Хюстън! Сега кво правим? Спирам торния и кълцания бял (впоследствие Микаел ми каза че след втората змиорка е спрял тотално торния) , и минавам само на храна с фуил. Тва дава резултат : спира всякакво кълване. :lol:
Минава половин час без да видя пипване , клъцвам малко торен , и хващам сомче , последвано от скимър от 250 грама , и поредната змиорка. Микаел хваща скимър от 300-400 грама , ритъмът му със сомчетата е тотално спрял , обаче платиката му няма как да я стигна със сомчета... Остава един час. Рънъра съобщава че има няколко човека с по една платика по ивицата , само един или двама имат по две , и на мен просто ми трябва една платика , иначе съм мъртъв. Решавам да вкарам торен , пък да става квото ще , и събирам змиорките на целия канал :mrgreen: ...до края мисля че стигнах цифрата ДЕВЕТ(змиорки , майна. За четири часа състезание...)

Микаел вади втора платика - ама над кило и двеста , и всякакви идеи че може да го бия със сомчета се изпаряват. Имам 13 риби , от които 11 сомчета , и тегля 1.440 . Микаел тегли 3.700 и печели сектора , с което вече е в първата тройка на Лигата до тук...Йоан на тапата , който е играл точно като мен - спиране на всякакво кълване при спиране на торния , и змиорки с него , взема последния плик в сектора с 1.560 (...)

Фабрис печели турнира с 5.5 кг. , благодарение на серия от 3 или 4 едри скимъра в последния час.
"Как лови , бе Фабрис?"
"Само торен през цялото време!"

:shock: :shock: :lol: - и човека хванал ЕДНА змиорка в последните пет минути....някой ако може да ми обясни как става тая работа , давайте че ми е страшно интересно!

Класирам се 15-ти от 33-мa , едно място зад Доминик , който сега е 14-ти , с 1.600 - ТРИ риби...
Догодина пак , 2019 се обявява за закрита.
500 street fights, and you could consider yourself a legitimate tough guy. You need them for experience , to develop leather skin - so I got started....
2018: IIIII
2019: IIIII IIIII II
2020: I

Аватар
outsider
Мнения: 2475
Регистриран на: Сря Юли 06, 2005 16:03
Риболов: състезателен фидер
Местоположение: Loire , France
дал Браво: 45 пъти
получил Браво: 2466 пъти

Re: " Записки по френските състезания "

Мнение от outsider »

Наздраве , компанията.

Може да нямаме зима (здрасти , Грета :mrgreen: ) , ама пък си имаме Зимна Лига! Кво нещо , а? - мислех си докато оглеждах терена - се едно беше вчера , когато трябваше да се чака до края на март за да се открие състезателната година... а сега сме се събрали 38 човека на 12-ти януари , и сме се събрали на 12-ти , щото никой не се беше сетил да организира едно турнирче на 6- ти , да речем. Тва ако продалжава така , ще дойде време да се почне Новата състезателна година по Коледа на предишната , да знаете... :twisted:
Канала - всe същия , от два месеца само него ви показвам , така че тоя път реших да не снимам , не е редно някакси да се отнеме първото място на Айфеловата кула като най-сниман обект във Фрация... Кaналът , между другото , е с доста ниско ниво на водата , и се очаква отлив около обяд , с голяма вероятност нивото да падне още , и течението да се засили. Тва е ситуация , която притеснява конкуренцията , изглежда , щото не липсва мърморене и мрачно клатане на глави , особено от страна на щекарското съсловие , които от една страна ще седят на два метра от водата , а от друга - ще ловят в условията на значително понижено ниво , следователно - при много по-малка дълбочина.

(аз си трая , и гледам да не си проличи колко силно се надявам да има СИЛНО течение ...."what you call Hell , Rambo calls home" :twisted: )

И така , тегли се тиража , и се оказва че тапа в моя сектор е Микаел - същия който ме разби миналия път , а за съсед имам сина му , малкия Антоан , който вече е споменаван в темата. Крушата не е паднала далеч от дървото - Антоан е майстор от много сериозно ниво на скоростния риболов на дребосък нa късо , и един от тези хора , които едва ли имат в класьора си поводи над 0.14 , или куки над 14-ти номер...

Разпъваме , обменяме впечатления , нивото не престава да пада , и хвърлен във водата клон показва че има значително течение...хммм - тръгвам да забивам стойката за гребена , и най-накрая стоплям що мястото ми се струва познато: стойката попада почти точно в дупката от съботната ми тренировка миналата седмица! :o :lol:

Антоан гледа мрачно и клати глава , след което ми съобщава че е донесъл само пръчки от 3.30 и 3.60 , и леки кошници. На престрелка с нож? 8) Е , ти си знаеш... :roll:
Аз съм спокоен: след тренировката от събота , не само съм приготвил кошници от 80 , 90 , 100 , и 120 грама , не само съм намокрил лепкава , инертна храна от снощи , ами съм приготвил и най-мощния си фидер , оня същия , дето може да бута сгради и да сваля ниско прелитащи самолети. :twisted:

Дава се старт , в храната се добавя кълцана царевица , течението отнася кошницата от 80 грама на момента , обаче номера със силното отвеждане на фидера назад оправи нещата , и не се наложи да ползвам по-тежка кошница. Връх от пет унции , повод 0.16 , кука десети номер , старт! :lol:
Първото кълване следва на първо мятане , не успявам да го реализирам , обаче на второто имам бабка от 120 грама. Минали са пет минути...

Вкарвам бял червей и кастер в кошницата ( и фуил , фуил , фуил!) Втората риба също е бабка , третата известява за себе си с мощен удар , с отскачане на върха назад , и оказва сериозна съпротива - докарвам я до брега - все още се стига с кепа до водата , и се оказва че съм боднал баба от поне половин кило! :o
Четвъртата риба е скимър от олколо 600 грама , с което , половин час след старта имам , на око , около кило и половина в живарника. Отляво (щека) - капо. Антоан не съм го видял да вади нещо , само презамята на 18 метра като картечница. СтефАн , след него , е капо.

(скоба. Обиколката на сектора преди старта , показа че доста народ е в течение на нещата , и че много хора са приготвили тежка артилерия. Един стар познат , три места вляво , се беше въоръжил с Вайпър III-та серия , с тест 160 грама , баси змея...обаче всички разчитаха на дистънси , булети и уиндоуси от порядъка на 70-100 грама , без да cтоплят че тези кошници не държат дъното на течение...)

При мен нещата тръгват , ама тръгват сериозно! Рибата наедрява, аз започвам да кълцам торен червей , започват да влизат платики , като хващам и още някоя дърта баба. Час и половина след старта минава рънър , да ни каже че в другата част на сектора няма почти нищо , че Микаел на тапата има 4-5 риби , без бонуси , и че за сега за водя. Антоан казва на рънъpа че има 5 риби...я пак?!? :shock: :roll: Ааааа , тва ли било? - а аз бях решил че опитва с по-обемна стърв... :mrgreen: - с тези "риби" не ме притеснява особено...

Всичко върви добре почти до началото на последния час (състезанието е с продължителност 4 часа) Сега нещо се променя. Вятърът не позволява да се оцени кво става с течението , обаче върхът нещо не се натяга колкото преди , съседът отляво почва да вади ситна риба в ритъм на щеката , а Антоан и Стефан минават на моята дистанция. И в рамките на 20 минути и двамата хващат по една едра платика! Аха. Минава се на кошница от 60 грама , с която моментално забивам дърта платика , обаче сега течението тръгва в обратна посока , и нивото започва да се повишава(повиши се пет сантиметра и не мръдна повече) - и сега се случиха няколко неща - кълването спря , течението спря , и рънъръа ми съобщо че сега Доминик е намерил рибите , и вече имал около 4-5 кила , а Фабрис бил хванал нечовешка и огромна бяла риба...Аз поглеждам брояча , и преценявам че трябва да имам поне eдни 6 кила. И ми остава един час...Ако сега не си извадя пръста от едно място , Доминик и Фабрис ще ме минат и задминат..бодвам две яки парчета торен на дъртия чнегел , и тръгвам да сменям повода на най-лекия фидер с по-тънък , и с по-малка кука , щото тукa вече се налагаше да се минава на вердевас и да се лови квото мине дойде! "Квото дойде" се оказаха две ситни баби , след което и те изчезнаха... вкарва се яка доза торен червей , сипва се Литу , минава грозд от вердевас с един бял червей - късичко кълване , аз си трая , мощен удар , и вадя платика от над кило и половина ! Аха. 8)
Отново се минава на торен с голямата кука , изчаквам кълването - май просто трябваше да се чака , а не да се фини , и сега хващам каракуда от близо кило...десетина минути преди края Антоан не издържа : "Иван , на какво ловиш?"
"Торен" , признавам си аз , и получавам убийствен отговор... "аз даже не бях приготвил торен за днес"
:shock: :shock: :shock:

...както се казваше в един култов филм , "има два вида хора , едните си държат револвера зареден , другите кОпат..." :wink:

И така , аз съм оценил улова си на около осем кила , дано не съм сбъркал , идва кантара , бялата риба на Фабрис е 5.500 (!!!) , обаче освен нея няма почти нищо друго , и общия му улов е 6.800 (За ужас на Лоран , който има 6 кила , и до последния момент е бил първи в сектора.) Доминик печели сектора си с малко под 5 кила. Аз вадя живарника , и се оказва че не съм оценил улова си кой знае колко точно:

Изображение

11.970 8)

Антоан има около 3 кила , Микаел на тапата и той е там някъде. Щеката отляво не знам дали има кило , ама след като го помолих да ме снима , вече щеше да е излишна жестокост да го питам и колко е хванал... :lol:

И така , тука се прибира плик - първия за сезона ,( даже и купа ми връчиха) , състезателната 2020 се обявава за открита!

Изображение
500 street fights, and you could consider yourself a legitimate tough guy. You need them for experience , to develop leather skin - so I got started....
2018: IIIII
2019: IIIII IIIII II
2020: I


Аватар
Doktor-5
Мнения: 3130
Регистриран на: Пет Юни 09, 2006 15:16
Местоположение: гр.Бургас
дал Браво: 125 пъти
получил Браво: 65 пъти
Обратна връзка:

Re: " Записки по френските състезания "

Мнение от Doktor-5 »

Айде почнА се! :D
Хаирлия да е ! :tup:
.....Ако един състезател участва във всички възможни турнири, то рано или късно, по независими от него причини и обстоятелства, все някога става първи....(Киро Джигита)

МАЯК-ТУБЕРТИНИ

Аватар
outsider
Мнения: 2475
Регистриран на: Сря Юли 06, 2005 16:03
Риболов: състезателен фидер
Местоположение: Loire , France
дал Браво: 45 пъти
получил Браво: 2466 пъти

Re: " Записки по френските състезания "

Мнение от outsider »

В неделя протече последният кръг на Зимната Лига. И честно казано не съм сигурен кво да напиша , щото не съм сигурен кво се случи... :roll:

Същият канал. Жребият - да се пукнеш от смях - първите пет във временното класиране се падат в един сектор , и ще си прерязват гърлата взаимно с ентусиазъм и спортен дух. 8)
Аз се падам в средния сектор , и нaй-сериозната заплаха идва от Жаки да Силва , две места вдясно. Докато разпъваме панаира , каналът тръгва да тече юнашки , точно като миналия път - храня на същата дистанция , дава се сигнал за старт , мятам , и внезапно върхът висва безсилно , щото течението спира...и двайсе секунди по-късно тръгва да тече в обратна посока! :o
После спира , сменям фидера с по-лек , и с по-чуствителен връх , и пет минути по-късно върхът се свива на обръч , щото каналът пак потече , и пак в обратната посока...
Тва нещо продължи през целия мач. Ту в едната посока ту в другата , то слабо , ту силно... :?

Риболовът? Ми такъв всъщност нямаше , поне не около мен. Комшията вдясно хвана една платика от половин килце в първите двайсе минути , аз отговорих с баба от 300 грама десет минути по-късно , и после почваме да се гледаме...Няма риба , стръвта се вади непипната , втора баба след още половин час , и пак дълга пауза.. Опитвах да режа разни работи н да вкарвам мътилки , да изчаквам дълго , да храня в ритъм...Никъде около мен не се вади нищо , и приключвам мача с 4 риби , от общо видени 5 кълванета , и с тегло 1.840. Четвърти в сектора (третия ме бие с 15 грама разлика :evil: ) , Жаки има една баба от 50 грама , съседът с платиката си остава само с нея , щеката отляво е с една баба от 30 грама...Бил съм трима или четирима вляво , и още толкова вдясно. За съжаление оттам почват рибите , и се спускам до 4-то място в сектора , с което тотално изпускам шанса за стълбичката , и вероятно и пъревата десятка няма да ме огрее... (резултатите ще ги видим на 22-ри февруари).

Фaбрис е звездата на деня - три часа капо , и в последния час хваща 4 риби , и печели сектора , и крайното клаисране на лигата (с 3.450 кг) :tup: .
В крайния десен сектор тапата вади...17 кила(!!!) :shock: , моят сектор се печели с около 5 кила , и така безславно приключи лигата. Не само че не знам какво още бих могъл да направя , въобще не знам ДАЛИ имаше нещо , което можеше да се направи от моето място в сектора.

Айде не остана , сезонът е на прага! :D
500 street fights, and you could consider yourself a legitimate tough guy. You need them for experience , to develop leather skin - so I got started....
2018: IIIII
2019: IIIII IIIII II
2020: I

koriolan
Мнения: 165
Регистриран на: Съб Авг 09, 2008 19:02
Риболов: спининг
Местоположение: Кюстендил
дал Браво: 351 пъти
получил Браво: 64 пъти

Re: " Записки по френските състезания "

Мнение от koriolan »

outsider написа:
Вто Яну 28, 2020 21:26
... (резултатите ще ги видим на 22-ри февруари)...
:?: :roll:

Аватар
outsider
Мнения: 2475
Регистриран на: Сря Юли 06, 2005 16:03
Риболов: състезателен фидер
Местоположение: Loire , France
дал Браво: 45 пъти
получил Браво: 2466 пъти

Re: " Записки по френските състезания "

Мнение от outsider »

koriolan написа:
Сря Фев 26, 2020 20:46
outsider написа:
Вто Яну 28, 2020 21:26
... (резултатите ще ги видим на 22-ри февруари)...
:?: :roll:
:oops: - да бееее...колкo съм завеян! :roll: - Фабрис печели , Доминик е втори , а аз , противно на очакванията ( мислех си че ще съм много назад) , се оказах 5-ти в крайното класиране , и даже получих плик. 8)
Забавно е , но ако само първия манш си бях седял на г.за да си ловя дребната риба , и ставах трети. :)
500 street fights, and you could consider yourself a legitimate tough guy. You need them for experience , to develop leather skin - so I got started....
2018: IIIII
2019: IIIII IIIII II
2020: I

Аватар
Markony
Мнения: 2001
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 15:54
Местоположение: с. Гурмазово
дал Браво: 135 пъти
получил Браво: 19 пъти

Re: " Записки по френските състезания "

Мнение от Markony »

Тоя телеграфния стил не го долюбвам, къ да си пия кафенето с тия два реда :)
NOMINATIONS BUG ...
http://www.kenga-bg.info" onclick="window.open(this.href);return false;

Аватар
outsider
Мнения: 2475
Регистриран на: Сря Юли 06, 2005 16:03
Риболов: състезателен фидер
Местоположение: Loire , France
дал Браво: 45 пъти
получил Браво: 2466 пъти

Re: " Записки по френските състезания "

Мнение от outsider »

Събитието не дава тема за много писане , кво да се прави...щях да ти препоръчам да си допиеш кафето с вестник , ама то тогава по-добре хич да не пиеш кафе :mrgreen:

Айде две седмици останаха , и почва сезона :twisted:
500 street fights, and you could consider yourself a legitimate tough guy. You need them for experience , to develop leather skin - so I got started....
2018: IIIII
2019: IIIII IIIII II
2020: I

Публикувай отговор

Обратно към “Състезания и турнири”