" Записки по френските състезания "

Организирате или искате да участвате в риболовно състезание, това е мястото, където може да разберете къде и кога има такива ;)
Публикувай отговор
Аватар
outsider
Мнения: 2465
Регистриран на: Сря Юли 06, 2005 16:03
Риболов: състезателен фидер
Местоположение: Loire , France
дал Браво: 42 пъти
получил Браво: 2384 пъти

Re: " Записки по френските състезания "

Мнение от outsider »

По-късно. Продължение от предния епизод.

Неделя , 26-ти. Езерото със сомчетата ...какво да ловим? Имам инфо че шараните са вече активни , че скимъра е намалял значително , и че сомчетата вече преобладават в улова. Имаме щека , мач и фидер в кюпа , и разнообразни стратегии или комбинации от стратегии , с всички възможни грешки на една ръка разстояние... :wink:И така , последната ми тренировка показа че скимъра е едър , а сомчетат тук са по 40 грама , таак че решавам да опитам за скимър , с евентуално второ петно за шаран отсереща. Само "отсреща"-то да се окаже подходящо...карам и оглеждам отсрещния бряг...ужас:

Изображение

Обаче срещу мен все пак има някаква растителност , макар че вдясно съседите са къде по- щедро обрасли :

Изображение

Изображение

Докато разпъвам панаира , отсреща се настаняват търсачите на бяла риба с тапите :evil: , и вече имам само една дистанция , 40 метра. Решавам да храня главно с глина , която сомчетата не обичат , и да се надявам на скимър.

Стартираме , с първото мятане вадя първото сомче , второ ...Вляво седят Нико и Батист , които влизат в ритъм , вдясно съседа ги търси на щека. Сега тука се получава следната ситуация:

1. Аз ловя УЖАСНО далеч за реална kонкуренция с Нико и малкия Батист , които са на 20 метра от брега , и дърпат сомчета в ужасен ритъм.
2. Аз съм направил захранване с глина , и имам три пъти по-малко кълванета.

Сега имам няколко опции - мога да изоставя тва петно - минал е почти един час , и аз съм с 3-4 сомчета , и ако с напредването на деня те се активират , и залеят петното , както се очаква , даже и да наваксам срещу тези отляво , кво прaвим срещу щеките? Мога да си седя на петното , и да вкарам метода (разрешават топчета и пелети) , и да се опитам да хвана шаран , който светкавично би изравнил везните. В тоя момент , тападжиите се изнасят , и отсрещния бряг остава само за мен... 8)

Вкарвам метода , първо с жива стръв (резултат- сомче :x ) , после с царевица (резултат...СОМЧЕ :lol: ) , и после с топче. Сега кво се получава... ако залагаме на шаран , трябва да се чака. Минават двайсе минути , и още го чакам. Хората вадят сомчета , ритъма вместо да се засили , затихва. Остава час и половина аз имам 6 сомчета , Нико и Батст имат по 20-30 , и аз усещам че тука ако не хвана шарана , вече нищо не мога да направя.( От гледна точка на риболова на сомчета , аз си бях вкарал тотален автогол в момета , в който захраних много далеч , и с неправилната храна.)
И така , събирам всичко , освен метода , и решавам до края да чакам шаран , и квото стане...става това , че шаранът не идва , свирят края , аз си хвърлям 6-те сомчета ( може да бяха и 7 , голяма работа) , във водата , подписвам се под цифрата 0 (словом : НУЛА) , и се класирам последен от 29 човека :lol: :lol: :lol: ...Нико има две кила и половина , сектора се печели с три кила и половина , а състезанието , с 4.600 , само сомчета , на мач (?!)

Край на мъките? Аха , как не :twisted: - в четвъртък имало състезание на реката , на река откога не съм ял бой! Звъня и се записвам , такова нещо изпуска ли се... :lol:
500 street fights, and you could consider yourself a legitimate tough guy. You need them for experience , to develop leather skin - so I got started....
2018: IIIII
2019: IIIII IIIII II
2020: I

Аватар
outsider
Мнения: 2465
Регистриран на: Сря Юли 06, 2005 16:03
Риболов: състезателен фидер
Местоположение: Loire , France
дал Браво: 42 пъти
получил Браво: 2384 пъти

Re: " Записки по френските състезания "

Мнение от outsider »

И така , четвъртък сутринта , съвършенo непознат за мен участък от реката , нищо че ми е на 15 километра , 37 човека , 4 сектора , (не пропускам да изтегля най-куция 8) ) , и тръгвам да разпъвам панаира , докато оглеждам терена:

Изображение

Съседът отдясно (тапа) , се оказва президента на местния клуб и организатор на събитието , на възраст около 65 години , и може да се предположи , че има няколко излета повече от мен на тая река. :wink:
От него именно научавам че сектора е куц , а е куц , щото няма грам течение , което рибата тук не обича , и щото е просто ужасно дълбоко - на пето коляно имам по-малко от метър байряк. За разлика от нас с г-н Президента , съседът отляво...Яник! - за къде без старата хиена , има метър и половина по - малко дълбочина от нас... Стартираме , аз съм приготвил тъмна храна с бая глина:

Изображение

и максимално леки линии - 0.7 , 1 грам , грам и половина , с цел да успея да направя някакво макар и бавно изтичане.
Минава половин час , докато успея да излъжа една ситна бабушка, Яник вече дърпа някакви риби , Президента е зад дървото и не го виждам. разпънал съм и уклейски телескоп , с който гепвам един слънчак на късо , и пак тишина...Почвам да въртя линиите , да опитвам да лежа на дъното , да вдигам стръвта на десет сантиметра над него , да стрелям бял с прашката и да се опитвам да ловя на пропадане на повърхността...няма грам риба. Тоест , на повърхността от време на време се виждат къръгове , предполагам че са едри червеноперки , но рибата играе на недостижима за щеката дистанция , а мачът не е разрешен.

Минали са два от чeтирите часа , когато от страна на Президента се чува шляпане , и след страшно непохватно бъркане с кепа , на трети опит старият пес кепчосва някаква огромна каракyда , не по-малко от кило и половина! :shock:
Е такава риба в куц сектор и в слаб ден как помага , не е истина! Тука решавам че при пълна липса на риба , ще се играе (пак..) ва банк и ще се чака бонус , и понеже съм вкарал всичката храна с къпинга , и знам къде са ми топките , монтирам един Бъбъл от грам и половина , повод 0.12 с тънка , но сравнително голяма кука , бодвам пет вердеваса , и се приготвям за дълго чакане. На втората минута следва кълване , и хващам костурче от няма сто грама , което показва на кво дередже ми е петното , обаче на второ четене вадя и баушка от поне 200 грама. Яник скубе дребна риба в приличен (за деня и условията) , ритъм. Аз разкарвам топ сета с бъбъла след десет минути безрезултатно чакане , вкарвам топка пълна с Литу , най-леката ми линия е с повод 0.08 и кука 22 номер , ако не беше и 24-ти , бодвам един единствен вердевас , изтичам две пeди , и плувката потъва. Деликатно засичане , метър и половина ластик се показва в цялата си прелест , тръгвам да тегля щеката назад , и колкото повече тегля , по-едра изглежда рибата...вдигам топ сета нагоре , и бавно , тежко рибата излиза нагоре , и с ужас установявам , че със смехотворната си кука и тънкия повод , сега аз съм закачил дъртата каракуда! :lol:
Следва внимателно , безшумно и къде по-професионално кепчосване (да ме прощава г-н Президента 8) ) , и до края на турнира не хващам нищо повече. Кантара показва , че Президента ме бие с под сто грама...Яник ме бие с около 300 грама ( има 25 риби повече от мен) , после следват хора , които са капо , един с едно костурче , и двамата в края на сектора имат по малко над 3 кила , с което се класирам 5-ти в сектора , 17 в крайното класиране и даже прибирам скромен (много..) плик! :D
На непознат терен , в куц сектор , и на плувка? Ми аз съм бил голяма работа бе! Всъщност , аз сериозно се замислям наистина да изтупам праха от щеката и мача , и да обърна внимание и на плувкаджийските състезания от календара , тва да ядеш само един вид бой в един момент почва да омръзва... :mrgreen:
500 street fights, and you could consider yourself a legitimate tough guy. You need them for experience , to develop leather skin - so I got started....
2018: IIIII
2019: IIIII IIIII II
2020: I

Аватар
outsider
Мнения: 2465
Регистриран на: Сря Юли 06, 2005 16:03
Риболов: състезателен фидер
Местоположение: Loire , France
дал Браво: 42 пъти
получил Браво: 2384 пъти

Re: " Записки по френските състезания "

Мнение от outsider »

Здрасти. Отмина един интересен уикенд , изводите ще ги оставим за по-късно , а сега по същество:

Masters d'Angers 2019

Премиерата на турнира миналата година събра 37 отбора , и беше ясно , че събитието ще привлича все повече участници. Тази година се бяха записали 44 отбора , като нивото беше още по-високо - национали , състезатели от Първа Дивизия , и всякакви главорези и пирати бяха дошли да скалпират всичко , което им попадне пред очите...

...нас , примерно. :lol:


Аз играя с Дедé , мъжага от новия клуб на Доминик. Доминик е завербувал друг член на клуба , и сутринта текат закачки и шеги на тема кой кого ще скалпира . Тираж - аз се падам в сектор , където никога не съм ловил , Дедé се пада на пристанището , където е и Силван , съотборника на Доминик. Самия Доминик , заедно с Нико , който играе с Фабрис , се падат в моя сектор , но в другия подсектор (секторите са по 22 места , разделени на подсектори от 11)

Изображение

Времето е хладно , духа доста силен вятър , тръгвам да разпъвам тоягите , и сега големият въпрос е къде да търся рибата? Звъня на Гуенаел , който познава реката като хладилника си , и получавам инструкция да ловя на 50 метра. Идеално! Клипс на всички сопи на 50 , мятам да опипам малко дъното , и при обиране на влакното , на 7-8 метра от брега , задирам в нещо - вятърът не ми беше позволил да видя че пред мен има ужасен пояс от водорасли...вади се търмъка , и в следващите 25 минути усърдно търмъча гадния бурен , с надеждата да не си оставя в шубраците най-едрите платики...Купчината не дава реална представа за това кво количество от тая гнус изкарах на брега:

Изображение

Направил съм светла , сладка , едрозърнеста , жестока храна за платика , заедно с която ще вкарам и сериози количества жива стръв:

Изображение

Свири се старт , вкарвам няколко кошници , и почва ...голямото чакане! Няма бе! Не ще?!? Баси , само тва не бях очаквал... Почвам да вкарвам ...ФУИЛ (?!?) , минават поне 20 минути до първото кълване , рибата е ситна , фитките са многобройни , има редица полу-подръпвания , които не се превръщат в истинско кълване , и показват , че на петното се събира риба , от което аз не извличам никаква полза...Кьлванетата са доста по ясни , при обръщане на фидера надолу , по посока на течението (идея , с която още ми е трудно да свикна) , обаче тука възниква друг проблем : течението завлича плетеняка в стрък водорасли , който не бях отърмъчил , и гадния плевел страшно ми пречи. Естествено , вдгането на фидера нагоре оправя тоя проблем , обаче пък сега вятъра не ми дава мира...
Пет часа по-късно , аз бях успял някакси да настържа 19 рибета , с общо тегло 4.650 , което щеше да е доста по-ниско , ако не бях извадил една случайна платика от кило и половина... Съседа отляво тегли 1.400 , тоя отдясно ме убива с 9.900 - не го бях видял да извади повече от 2-3 риби , баси дискретния тип... :roll:
Тaпата е с 18 кила , има двама-трима с по 8 , двама с по 6 и нещо...Аз се класирам осми , и усещам как съм потопил отбора със страшна сила. Звъня на Дедé , който ми съобщава че е теглил 17 кила , и докато успея да се зарадвам , ме "успокоява" - "Отляво имам 54 кила , отдясно , 56!"

:shock: :shock: :shock:
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Оказва се че моя човек се е паднал в най-рибния сектор , в най-рибната част на сектора , и се е изложил по най-непростим начин - Дедé е едър мъжага , със склонност към хамалско засичане , и е оставил за спомен на платиките...ЕДИН ПАКЕТ КУКИ ?!? :o :lol:
Е добре де , като скъсаш един път , два пъти ...ТРИ пъти , кво чакаш да минеш на по-дебел повод? ДедЕ се класира 9-ти в сектора си ( само три платики в повече да беше извадил , и ставаше 4-ти!) , и потъваме до 32 място във временното класиране. Доминик и Cилван са още по-зле , Доминик е с 500 грама , което потвърждава догадката ми , че рибата в нашия сектор беше разпределена неравномерно , и не щеше да мърда. Големия Бенджо , познавач на реката от много години , и състезател от висока класа , има 4.300. :roll:
Нико е с 900 грама , и с Фабрис са последни в класирането...

Равносметка на първия ден: не знам какво друго можех да направя , не успях да извадя никакви полезни изводи , не научих нищо.Всъщност , риболовът беше толкова умрял , че си беше за ловене с глина с фуил , и с някаква бедна , черна , ситнофракционна ...ЗИМНА храна... Сега оставаше да се надяваме на свестен тираж за неделя , и да изкатерим няколко места нагоре.

Вечерта се купонясва малко , и сега всеки търси инфо за утрешния риболов , щото всеки знае , къде ще лови утре. Вадя късмет : Микаел е ловил на А 12 , (аз съм изтегли А13) , извадил е 27 кила , ловил е на 50 метра. Всички идеи за глина , фуил и зимна храна отиват в коша за боклук , то е ясно , че вече нямаме шанс , но поне да се позабавляваме мамлко...да видим малко кълване , деа! :twisted:

Неделя.

Изображение

От вчерашния вятър и студ няма и помен - тихо , топло , и къв бой ще се яде - не ми се мисли! Тапа в подсектора , на А12 е Бебер - риболовния вариант нан Капитан Тийч Черната брада , но не толкова добродушен 8) , отляво имам някакъв образ , който се е довлякъл чак от Тулуза (600 км) , по-натам сектора радва публиката с присъствието на Данел ЛакОм , малкия Антоан , Матю Но , и тапа е Фабрис...

Малко съм позатъмнил храната от вчера , и сега се надявам да намеря гладни клиенти за наличната жива стръв:

Изображение

Старт! Тулузеца вади дребен скимър с първото мятане , аз вадя същия - риби от стотина грама , кво прави Бебер Черната Брада е загадка , щото между нас има дърво , което ми спестява притесненията поне от тази страна. Виж , пича от Тулуза го виждам прекрасно - и на трето мятане той вади първата дърта платика...

Половин час по-късно. Тулуза води с поне три едри платики. Аз имам 5 или 6 скимъра. Може да бяха и 7... :evil:
Рибата се събира , и с всяка кошница кълването следва все по-бързо , до такава степен , че вече не мога да поставя фидера на стойката - кълване ли искаше , майна? - ми зЕми двойна порция! :lol: Сега почва търсенето на ключа към възникналя проблем , щото съм събрал такова количество риба , че е невъзможно да се лови - просто си представям някаква плътна маса от риба , пет квадратни метра площ , два метра дебелина...минавам на куки десети номер , бода по 6 бели червея , опитвам на торен... фитките са абсолютно безбройни , когато вадя риби , всеки път са нагълтали цялата кука , а някои рибета са под сто грама! В тва време съседът вече трябва да има 5 или 6 платики , и аз няма представа как го прави тоя номер...Кастери? Някаква специална храна? Фишмийл , да речем? Или просто рибата е пред него , щото неговото място е с метър и половина по-дълбоко? Добре де - ако ще е дребосък , поне да хвана възможно най-много - до тук съм опитал подвижен монтаж с дълъг и с къс повод , патерностер , и съм опитал всички възможни комбинации от стръв , и съм стигнал до десети номер кука щото нямам по-едри (по тоя въпрос се работи). Сега обръщам фидера надолу по течението , и ...ЧУДО! - кълванетата стават по-отчетливи , почти изчезват късите подръпвания и забивам ( най-после!) първата едра платика....

Сега следва опитване наново , с новата позиция на фидера , на всички монтажи и всички комбинации от стръв. Хващам втора едра платика , обаче фитките са все така безбройни. Колегата от Тулуза е забавил ритъма значително - вероятно защото , принуден от моменталното кълване на рибата , аз презамятам много по-често от него , и просто съм му дръпнал рибата.

Сега тука имам следния проблем за решаване : имам два вида кълване. Късото нервно подръпване , което правят дребосъците , и едни други плавни , по-мощни удари , които ме карат да си мисля че имам и едра риба на петното , обаче няма как да я отсея в облака от дребен , гладен , нагъл скимър. Тоя филм съм го гледал , в такива условия торния червей бие белия , щото него рибата не може да го сдъвче и изсмуче за една секунда. Затова пък може да откъсне парченце от него , така че почвам да нанизвам къси парчета - с дължина на бял червей , да речем , и нанизвам по 5-6....БИНГО! С тоя номер размера на ситнежа се уголемява , и вадя още една едра платика. И още една. 8) И още една! :twisted:
Сега Тулуза гледа накриво , докато аз правя трето откритие за деня : с новата стръв няма нужда да се засича веднага. Мятаме , кълве. Ми нищо , нека си кълве. 8) Късо пoдръпване? - сЕди си спокойно , червея не е сдъвкан , нито се е превърнал в прозрачна кожичка...и нa трето "четене" следва правино кълване - ОЩЕ една платика! Вярно , дъртите тави са хитри , и усещат натиска на течението върху влакното. И много често кълването е само един тласък , и после няма нищо....ХМММММ ? - остава един час , когато намирам решение и на тоя проблем ( все стар и гледан филм , ма кой да се сети) - след първия тласък , отпускам влакното така че то направо да провисне , следва як удар...проста работа , Иване , ма кой да се сети? 15 минути преди края , влакното се измъква от клипса , поглеждам стойката...патерностера съм го скъсал , късия повод не работи с едрата риба , остава най-мощния фидер , на който съм с доста по-тежка кошница... Мятам , и следва ясно , отчетливо кълване , дребен скимър влиза в кепа , докато аз се чудя как не се сетих цял сен да опитам с по-тежката кошница? Презамятам , поставям фидера на подпората , остават 5 минути , второ ясно кълване , и сега не е скимър....внимателно , без да испускам от поглед часовника , домъквам до кепа някаква огромна платика , и свирят края... :?
Идва кантара - Бебер има на д 16 кила , аз тегля 13.320 , бия Тулуза с някакви грамове 8) , Даниел ме бие с 500 грама , после има един главорез с много кила , Антоан вади живарник , пълен със ситнеж - двеста риби , да речем , тва му е специалност на малкия тарикат...бия го с 30 грама :twisted: , Матю ме бие с едно кило , бия Фабрис...

Изображение

Аз съм 5-ти в сектора , и за разлика от вчера , сега имам поле за размиъсл и за изводи. И така аз
1. Обърнха фидера в правилната посока един час след старта
2. Открих правилната стръв два часа след старта
3. Почна да ловя с отпускане два часа преди края
4. Минах на по-тежка кошница 15 минути преди края.

Всяка една точка , изпълнена един час по-рано , ме качвашe (поне) едно място нагоре в класирането. Всичките накуп , от самия старт , печелеха сектора с голяма разлика...

Сектора и моя подсектор:

Изображение

"ДедЕ , кво става?"
"5-ти в сектора , с 30 кила"
:o :lol:

Деде се беше паднал в сектора , където се лови надалеч , и където Кристоф , (нац. отбор , 3-ти в ЮАР) , е спечелил сектора с 60 кила на дистанция 68 метра

Идва време за награждаване:

Изображение

Естествено , предметните награди не привличат големите хиени. Кaк се развива и популяризира състезателния риболов?

1. С добра организация , пълни с риба водоеми , и възможност за приятно общуване с колеги от близо и далеч
2. Така:

Изображение

:wink: :)

Разбира се , ние сме много далече от тая работа - с 27 точки , сега моят резултат от събота ни тели надолу , понеже има 4 отбора с равни точки - класираме се 30-ти от 44 , което е реалното ни ниво , и закономерен резултат от плуването в гьол с много по-големи и лоши жаби. :mrgreen:
Доминик и Силван са 37-и , Нико и Фабрис - последни...
(Първите са с резултат от СЕДЕМ точки . Тва е общо за двамата , за два дни....)


Weekend's not over! 8)

В понеделник ни чакаше квалификационен кръг за финала Матрикс. И имам право да се издъня колкото си искам - аз вече съм класиран 8)
500 street fights, and you could consider yourself a legitimate tough guy. You need them for experience , to develop leather skin - so I got started....
2018: IIIII
2019: IIIII IIIII II
2020: I

Аватар
outsider
Мнения: 2465
Регистриран на: Сря Юли 06, 2005 16:03
Риболов: състезателен фидер
Местоположение: Loire , France
дал Браво: 42 пъти
получил Браво: 2384 пъти

Re: " Записки по френските състезания "

Мнение от outsider »

Понеделник. Ставаме по тъмно , явката е в 6 часа , събирам живарниците , сгъвам спални чували и дюшеци , хвърлям в колата удaвените от снощи бели червеи , накиснатия ТТX , кофи и легени , и потегляме.
Тираж. 46-ма оцелели от двудневното клане са останали за последната битка , три сектора по 15-16 човека , най-куция сектор е елиминиран , и сега остават приcтанището , където се правят големите кила и ти трябват два живарника , вчерашния ми сектор , където хич не съм против да се падна , и последния сqектор , вече в другата река , където се лови на дистанция. Което означава веселба , щото от тихото време от неделя няма и помен , и сега духа един доста противен вятър . Бъркам в торбата , и се ухилвам кръвожадно : далекобойния сектор! 8)
А сега да ви видя дечица , колко сте тренирали! :twisted: Е , не съм в правилната част на сектора - големите кила вчера са извадени в другия край , ма и на това съм доволен...

И така , сглобявам "лунохода" с голямо газене в калта , и приготвям зенитната артилерия:

Изображение

Изображение


Сега , храната. Река Сарт е бистра като ракия , затъмнявам една среднолепкава храница , от която приготвям минимално количество , щото тука ще сqе лови с малки по обем булети , и сега остава живата стръв , щото тоя сектор не само се слави с необходимостта да се лови надалеч , а също ис нечовешките си платики.

Изображение

Бели: в наличност. Торни....ъъъъъ. Хюстън? :shock: :shock: :shock:
Имаме ПРОБЛЕМ , Хюстън!!! :mrgreen:
Обръщам колата с главата надолу , поглеждам във всяка кофа и всеки леген , в сака , под живарника , в калъфа на живарника , в двете хладилни чанти....задръж , дай да превъртим лентата от снощи ...

Накиснах ТТX-а. Удавих белия червей. Разпънах живарниците зад колата , да съхнат. Вкарах фуила в хладилната чанта. Чувала с торните беше там , баш до вердеваса . Седнахме да пием. Заваля дъжд. Единственото нещо , което трябваше да се предпази от дъжда , бяха торните , станах , и ги натиках дълбоко под колата....опаа.... :lol:

Мда. Ще се лови без торен , усмихнах се мрачно , докато си представях физиономията на собственика на къмпинга ,който отваря чyвала с надеждата да съм забравил нещо ценно , бърка вътре , и.... :mrgreen: :lol:

Добре де - бял имам доста. Друг е въпроса , колко ще успея да вкарам с това:

Изображение

Отляво седи Силван , отдясно e Бернар , който никога не лови на повече от 40 метра , което в тоя сектор е kiss of death, и означава че към Бернар няма кво да гледам. Силван лови на 60 метра , аз почвам директно на 64 , без торен червей всяко предимство е добре дошло...
Мятам 5-6 кошници , свирят сигнала за старт , мятам , подпирам фидера на стойката , тречението изпъва влакното , върхът почва да се сгъва , и в следващия момент отскача назад - минали са три минути от старта , и на другия край има дърта платика! :twisted:
Повода е 0.16 , куката е десятка , тука няма тънкажи - след няколко минути добичето , което не е далеч от трите кила :shock: , влиза в кепа. Презамятам. Минават две минути , и следва второ кълване. Платика от кило влиза при първата , следвана от скимър от 300 грама. Скимъра даже не го отбелязвам на брояча , в тоя сектор тва не е риба. 8) :lol:
Следва втора от кило , Силван се включва в играта с дребен скимъp , аз зашивам четвърта едра риба...в края на първия час имам 6 , които оценявам на 8-9 кила , Силван има 4-5 , от които едната е едра , Бернар се наслаждава на пейзажа и на чистия въздyх. :D
След това , сектора се изключва...
Сега не кълве. Хич. Със Силван се гледаме , и пoчваме да баем - аз вкарвам Литу , Трасикс , намалям повода и куката , почвам да ловя на пинки , и след двайсет минути без кълване , свивам рамене , и вадя фуила - идеята е да събера дребната риба , която да "викне" едрата.

Силван почва да кълца торен червей ... :wink:

Моята стратегия с фуила се оказва успешна на 50% - тоест , събира дребната риба. Сега почват едни фитки ( 64 метра. Силен вятър. Течение.Кошница от 80 грама. Връх от 4 унции...) , и аз се виждам в чудо как да си хвана рибите , които вече са с размер около 200 грама , с изключение на две баби с почти двойно по-голям размер. Малките куки означават също , че сега не мога да форсирам рибата , и две риби остават в треволяците...Както и да е , има някакъв екшън , кефя се на далечно мятане (не мина и без инциденти - счупен връх , скъсани кошници , такива работи) , пейзажа радва с песни на птички , квакане на жаби , и...щракането на ножицата на Силван.
Бавно но сигурно , неговите риби започват да се сгъстяват - от риба за риба , той почва да вади три на всеки две мои , после две на всяка една , после на мен практически спря да ми кълве , а неговите риби започват и да нaедряват...Час и половина преди края , Силван вкарва втори живарник ( не че наистина му трябваше , ма психоатаката е важна 8) :lol: ) , и около час преди края , торния си казва думата - сега му кълве на всяко мятане , на секундата след падането на кошницата на дъното , и рибите са все около кило и нагоре....Аз правя компания на Бернар , да не си чопли носа само той...

Кантара идва , Сиван е с около 24 кила (11 кила хванати за последния час - час и нещо), аз съм с 12 700 - и - нещо , Бернар не знам дали не беше с три кила , без нито една едра риба , обаче в дясната част на сектора имаше хора съc сериозни резултати , и за съжаление Силван не успя да се класира за финала. :?

Изображение

Турнира го печели Гуенаел на пристанището , с над 50 кила , с него ще кръстосаме шпаги в Нормандия.
Резултатите:

Изображение
500 street fights, and you could consider yourself a legitimate tough guy. You need them for experience , to develop leather skin - so I got started....
2018: IIIII
2019: IIIII IIIII II
2020: I

Аватар
outsider
Мнения: 2465
Регистриран на: Сря Юли 06, 2005 16:03
Риболов: състезателен фидер
Местоположение: Loire , France
дал Браво: 42 пъти
получил Браво: 2384 пъти

Re: " Записки по френските състезания "

Мнение от outsider »

Наздраве , компанията. Cъстезателният сезон продължава , големите , тежки турнири (бой , бой , бой...) предстоят , но и на състезанийца от местно ниво човек може здраво да гризне дръвцето , и ние не пропускаме удобен случай...

Нагледен пример за това беше вчерашното състезание , на един уж познат канал , но на участък от него , където никога не бях ловил. Условията са следните : формат "оупън" , голяма вероятност за бърз риболов на сомчета на щека , който не може да бъде имитиран с фидер. Зaтова пък близо до отсрещния бряг , ако имаш дървета , има шанс за улавяне на едри платики , които обръщат палачинката с мармалада надолу за една секунда...

За ей-такива дървета , като тези вляво , става дума:

Изображение

Е , пред мен никой не се беше сетил да засади едно -две...сега кво праим? :roll:

Изображение

Меря дълбочината , откривам че на два метра от брега (отсрещния , разбира се) , има праг , удрям килпса на сите тояги на един метър от прага , в дълбокото ( към два метра) , и се заемам активно да храня рибата. Рибата се събира на секундата: бодлива , мустаката , ситна и капризна. :lol:
Сомчета , майна. Почвам да бая на монтажите , да удължавам поводи , да опитвам да ловя с малка стръв , с вердевас , с малки куки...общо взето , резултатът от всичките ми усилия е сомчета , сомчета , сомчета....При това , кълват гадно , злоядо , и с големи паузи. Вляво португалецът Да Силва среща същите проблеми на щека , а вдясно , (тапа) , седи мила възрастна дама , която скубе сомчета на щеката едно след друго , ама така , три към едно в сравнение с мене... :oops: :lol:

Когато до края остава час и половина , лелята засича , и след няколко минути борба , успява и да кепчоса морски кефал от близо кило...тука аз преправям монтажа с пелет фидера , на такъв с метод , вадя предварително приготвената храна с мирис на сирене , и мятам на средата на канала , на 28 метра (досегашната ми дистанция беше 44). Да видиш ти кво нещо! Кълве с втората кошница , без да съм захранил петното предварително , и без да съм вкарал жива стръв! Ма тва сирене било абсолютен магнит за....СОМЧЕТАТА бе! :mrgreen:

Естествено , кефала се въртеше на повърхността , и не възнамеряваше изобщо да слиза надолу , обаче сомчетата се събраха на тълпи , и , вече с нормален монтаж , успях да хвана още няколко до края на турнира - колкото да ми се изяснят нещата. А нещата бяха следните: търсенето на платика отсреща беше пълна простотия , и цялата фидерна агитка беше в дъното на класацията (долуподписаният е 42-ри от 45 , с улов от 1.150 кг , 23 сомчета за пет часа :? )
Трябваше да се лови на 20 метра да се хванат 2.5 - 3 кила сомчета , и...пак да подсмърчаме , щото на щека имаше хора с по над 5 кила , печели се с 6.900. Лелята с кефала печели нашия сектор с 4.500... :tup:

И така , бистрим състезателната политика с Ги , Доминик , Жан Клод и другите потърпевши. Сичко живо отпива мрачно от бирата си , клати глава , въздиша тежко , и свива рамене с примирение. Има само една ухилена физиономия в цялата бригада..
Аз. 8)

Кво се хиля като съм бит? Бит съм , ама неделя. Затова пък в събота... :wink:

24 часа по-рано.

Друг един канал , където - да видиш ти съвпадение , основния риболов е скоростният такъв , на сомчета накъсо. Аз съм разпънал панаира в петък , имам три часа до здрачаване , и трябва да открия най-добрите монтажи за скоростно скубане на сомчета - и още в първите минути на операцията , стоплям че имаме проблем : няма сомчета. Тоест , има. Обаче са редки , капризни , и не си струва да се губи време с тях : на пропадане , с рехава храна и дълъг повод , се оказва че в горните слоеве на водата (дълбоко е два метра) , има читав скимър , бабки , едър уклей , се заемам да напипам монтажа. След три часа решавам че сичко ми е ясно , и си лягам.

Тираж в събота сутринта , и тегля късата сламка : тапата вляво , място с лоша слава , което редовно дава слаби резултати. Причината : за разлика от останалата част от сектора , тука имаме над 4 метра , и номера с ловене на пропадане не минава.

Изображение
(Къфто съм състезател , такъв съм и фотограф... :oops: )

И както се оказа , в дълбоката вода няма и сомчета. Половин час след старта имам един ситен скимър и едно сомче - време беше да се опита второто петно - ей там в лилиите отсереща:

Изображение

На тая дистанция съм захранил с бая царевица , и съм приготвил монтаж с пелет фидер , с идеята в лилиите да сезавърти някой лин , каракуда или сговорчив шаран :wink: .
Такива рибни видове , както се оказа , липсваха , обаче имаше сомчета. Е , ловене на 40 метра , и в условията на усилващ се вятър , не обещаваше особен резултат , обаче имах кълванета само там , така че реших да изкарам деня в лилиите пък да става каквото ще...

Един час след старта имам още две сомчета и един скимър , вече съм се отказал от пелет фидера , и сега се опитвам да ловя с класически монтаж , с монофил - точно две фитки бяха достатъчни , за да се откажа от тая идея , и да извадя дълъг фидер с плетеняк , от арсенала , приготвен за неделните платики (ох , ох...) - сега почва да ми кълве , вадя сомчета , смесени със ситен силвър , като количествто фитки е просто ужасно , въртя куки , удължавам и скъсявам поводи , обаче все по-често резултатът е леко натискане на върха и после нищо не се случва , като и тези индикации се разреждат и затихват...по едно време засичам едра риба , която се откачва - очевидно беше закачена за елека , и тука аз успявам да събера две и две , и да загрея , че с монтажите и куките най-вероятно кОпам усърдно в грешна посока. А ако неохотното кълване се дължи на факта , че рибата просто не харесва това , което и предлагам? Или че е толкова капризна , че поводът ми е прекалено груб? Минавам на 0.10 , кука 16 , от най-тънките и бодвам три вердеваса - сега почвам да вадя рибите , като между ситнежа бодвам и един-два скимъра от 350-400 грама. Минавам на по-голяма кука , на повод 0.12 , рибата продължава да кълве , с доста фитки , и час и половина преди края , обърнах фидера срещу вятъра като опит да се преборя с огромния корем , резултат от ловенето на ръба на лилиите , без възможност да метна по-навътре , и да издърпам фидера към мен след падането на кошницата на дъното. Тaя работа се оказа някаква благословия , сега кълванетата станаха десет пъти по-ясни , петното явно беше налазено от пълчища дребен силвър , оставаше един час , и беше жизнено важно да се реши въпроса с нежния вердевас , с който или хващаш рибата от първо кълване , или презамяташ. Минавам на торен червей , и тука се събраха Райко и Райна - сега размера на рибата значително се подобри ( вече имаше и риби от над половинка) , фитките се разредиха , и кълването беше на секундата. В смисъл че нямах време да потопя плетеняка , и засичах докато върхът беше потопен , като държах влакното с пръстите на лявата ръка.

Кантара идва , и аз сипвам в кофата 7.800.

Изображение

Съседът вдясно има 1.750. Вторият в сектора (Доминик!) е с 2.500 , вторият в крайното клаисране (Нико) е с 3.500.
Плик , чертичка на дръжката на ножа. 8)

Бой в неделя? Що бой съм изял , с бой не можеш да ме уплашиш... :D
500 street fights, and you could consider yourself a legitimate tough guy. You need them for experience , to develop leather skin - so I got started....
2018: IIIII
2019: IIIII IIIII II
2020: I

Аватар
ivelin66
Мнения: 519
Регистриран на: Сря Май 13, 2009 21:30
Местоположение: Русе
дал Браво: 29 пъти
получил Браво: 3 пъти

Re: " Записки по френските състезания "

Мнение от ivelin66 »

На тоя нож да вземеш да му удължиш дръжката :D :D че скоро няма да ти събира скалповете
Team Milo - feel the difference

Аватар
outsider
Мнения: 2465
Регистриран на: Сря Юли 06, 2005 16:03
Риболов: състезателен фидер
Местоположение: Loire , France
дал Браво: 42 пъти
получил Браво: 2384 пъти

Re: " Записки по френските състезания "

Мнение от outsider »

ivelin66 написа:На тоя нож да вземеш да му удължиш дръжката :D :D че скоро няма да ти събира скалповете
Хммм... тва е идея!

Изображение

:lol: :lol: :lol:
500 street fights, and you could consider yourself a legitimate tough guy. You need them for experience , to develop leather skin - so I got started....
2018: IIIII
2019: IIIII IIIII II
2020: I

Аватар
outsider
Мнения: 2465
Регистриран на: Сря Юли 06, 2005 16:03
Риболов: състезателен фидер
Местоположение: Loire , France
дал Браво: 42 пъти
получил Браво: 2384 пъти

Re: " Записки по френските състезания "

Мнение от outsider »

Няма да е зле да се каже нещо за изминалия уикенд , преди да сме влезли в страшните битки , които ни чакат през следващите седмици.
Кво се нарича интересно състезание? - ами , такова , в което се научават нови неща , макар и това да става с цената на известно кличество бой. :)
И от тва лекарство сръбнахме двойна доза... :lol: :lol:

Събота.

Имаме водоем , пълен с дооста едър скимър , а бе направо платики , като не липсва и доста шаран. Водоемът е почти на брега на океана , благодарение на което почти винаги духа силен вятър. Съответно , аз съм приготвил тежка артилерия , и да видиш ти изненада....

Изображение
:D :D :D


Всичко се клипсва на 60 метра , с поправка два метра по-близо за макарите с монофил ..

Изображение

..щото съм приготвил и монофил за шараните. Нямам никаква представа колко се разтяга монофила при ловене на дистанция 60 метра , надявам се два метра да стигнат , и да не размажа петното прекаленно. Обаче докато проверявам дъното за закачки, установявам с ужас , че нямам грам дълбочина - не знам дали има един метър , за.би! :roll:
Опитвам по-навътре , до 75 метра и ситуацията си остава същата така че решавам да си остана на 60. В тва време съседа се приготвя да лови на 30 метра. И що да не лови? Човека не само че е тапа , ами си ма ОСТРОВ , майна! Необитаем , и сам за него - на 30 метра , и пет метра встрани , тоест , човека си мята директно напред и е на пет метра от брега на острова обрасъл с върби , тръстики и други такива прелести...
Стартираме. Аз съм си приготвил смес от царевица , жито и коноп (нали шарани имало , тва-онова..) , жълта , сладка храна за платика , и разнообразна жива стръв. Десет минути вкарвам храна , след което се дава сигнал за cтарт , и сичко живо се заема с ентусиазъм да си чопли носа - аз гепвам пръчката с монофила , и повтарям упражнението - още десет минути хранене - сега вече мога да обърна внимание на лявата ноздра 8)

Минава поне половин час докато регистрирам първото кълване , и кепчосвам ситен скимър , последван от сомче - само тая напаст ми трябва на 60 метра ! Вадя второ сомче , следва втори скимър , петното почва да дава признаци на живот , независимо от неправдоподобно малката дълбочина , и в тоя момент почва да духа...
Сега нещата сериозно се объркват - рибата се е събрала на петното , обаче е дребна (предполагам) , и фитките са значително повече от уловените риби. 60 метра , корем , течение , никакава дълбочина , дребна риба...Минали са два часа , когато нашия човек с острова се включва в играта - ама как се включва... :shock: :shock: :lol:
Значи , горкият човечец няма хабер от фидер риболов , почнал е миналата година - обаче има остров , и сичката риба е пред него - че като се почнаха едни неуспешни опити за кепчосване на платики , едни борби по десет минути със шаранчета от 800 грама , едни чудеса... :mrgreen: - ма то не бяха скъсани поводи , ма то не бяха цели монтажи , откачени риби на ръба на кепа...и независмо от всичко , Робинзон Крузо вкарва в живарника едри риби , и ако я кара така ще направи 20 кила... :roll:

При мен нещата не вървят. Вярно , имам вече два-три едри скимъра - риби от 600-800 грама , ясно ми е че на петното покрай дребосъка се върти и читава риба , даже имам едно късане с повод 0.12 ( опит да се уточни дали адски пипкавите и неохотни кълванета не се дължат на груб монтаж) , обаче ритъма е слаб , кълванетата - редки , а фитките - недопустимо много. Около час и половина преди края , вятърът вече се е засилил толкова , че не мога вече да си целя петното с кошница от 45 грама и с лекия Вайпър , и минавам на сериозна гаубица с връх от три унции , и фиксиран патерностер.
Как и защо до този момент не бях опитал патерностера , ще си остане загадка за мен (ми щото си много проЗД бе , Иване...) - сега кълванетата стават значително по-отчетливи , хващам още един едър скимър , и решавам пак да опитам с торен червей. До този момент съм опитвал пет пъти , и рибата очевидно предпочиташе белите червеи - сигурно щото те са по лесни за безнаказано изсмукване без оня балама на брега да се усети... :lol:
Бодвам два цели червея , като само откъсвам по един сантиметър от края , тва със същата кука , с която бях до този момент , и сега нещата протичат по следната схема : две минути , нищо. Следва леко чукване. Аз си го местя в другия крачол - не можеш да сдъвчеш червея , кучко злояда :twisted: - следва второ чукване , аз си чопля съсредоточено носа , и се правя че не става дума за мен. 8) :lol:
От падането на кошницата във водата са минали поне ПЕТ минути - и поне три полу-кълванета , когато следва решително сгъване на върха , и повеждам много едра риба , със сигурност най-едрата ми риба за деня....и след десет метра рибата се откача.
(.............!)

Тука се наложи да кажа две-три неща , от които Робинзон таkа се стресна , че даже без да разбира български , изпусна още един шаран :mrgreen: - а аз бръкнах в класьора и изкопах най-дъртия ченгел , с който разполагах в момента на събитията (към днешна дата в тая област има значителни промени 8) ) VMC Umitanago, номер 8 , вързана на повод 0.16 :twisted:


Изображение

Ма то било проста работа бе. Мa проста като зрял фасул. Имаш ситнеж , имаш редки едри риби - ръгаш две червея като канцеларски молив , на най-дъртия наличен ченгел , и си свиркаш! Е не кълве много често - ама като клъвне , секи път е едра риба , и няма фитки. Оставаше един час , и вече нямаше начин да стигна Островитянина , но поне ми стна ясно как трябваше да подходя от самото начало - а също , колко е важно с голяма , обемна стърв да се ползва подходящата по размер кука.
Остават две минути , когато пак ми кълве...Чук! Минута и половина: чук! Една минута...върхът се свива , и пак имам едър скимър , почти платика. 60 метра. Ченгел. Повод 0.16...кво имам да губя? Вдигам фидера вертикално нагоре , и завъртам лебедката като бесен - скимъра излиза на водни ски на 30 метра от брега :twisted: , и с ква скорост влезе в кепа , не мога да ви опиша - вдигам го над водата и свирят края ... :wink:
Кантар . Робинзон печели сектора с малко над 9 кила.
(Откачени платики на ръба на кепа: 4 Откачени шарани: 2 Скъсани поводи и монтажи: 4 Пич! :lol: :lol: )

Аз съм трети в сектора с 5.800 , бия четвъртия (Нико..) , с 300 грама - последната платика се оказа от полза! Вторият в сектора , тапата в другия край имамалко над 6 кила , състезанието го печели Фабрис в другия сектор с 11 кила , от дистанция 73 метра. Имах ли пред мен риба за 9 или за 11 кила? - ох , ох.... :oops: :oops:
С това се класирам 6-ти от 30 , прибирам все пак скромен плик , и сме готови да вдигнем гълъбите - в неделя сме на друго състезание в коренно различни условия , но по пътя ще се отбием в един магазин , че имаме с Доминик да пазаруваме малко .. :wink:


Изображение
:shock: :twisted: :lol:

Изображение


За сравнение , дребната на вид кука вляво е VMC WG Strong Match номер 10 , и хич не е толкова малка... 8)
500 street fights, and you could consider yourself a legitimate tough guy. You need them for experience , to develop leather skin - so I got started....
2018: IIIII
2019: IIIII IIIII II
2020: I

Аватар
outsider
Мнения: 2465
Регистриран на: Сря Юли 06, 2005 16:03
Риболов: състезателен фидер
Местоположение: Loire , France
дал Браво: 42 пъти
получил Браво: 2384 пъти

Re: " Записки по френските състезания "

Мнение от outsider »

Неделя.

Изображение

Докато вчера бях (теоретично) в свои води - риболов на платика на дистанция , и ако си бях изиграл правилно картите , съвсем спокойно бих могъл да спечеля състезането , днес нещата няма как да са по-различни. Турнира е "оупън" , и се очаква щеките да играят със смазващо предимство , особено в десния , по плитък участък на единия от двата сектора. Има инфо за скимър в дълбоката част , който би могъл да се гони на фидер на пропадане , или на мач , с някакъв поне теоретичен шанс за успех срещу щеката , но като цяло се очаква преобладаващ риболов на сомчета , и никой не си прави илюзии по въпроса за бързия риболов на сомчета. Големия майстор и познавач на техниката , Фреди , даже не е взел фидер , нито Рфаел , нито доста други от местните спецове.

Изображение

(Двата живарника не са разпънати в очакване на улов , характерен за английски паткарник. Единият е само за сомчетата , които се унищожават след всяко състезание , без тва да окаже каквото и да било влияние върху численноста им.)

Още с тиража нещата се сговняват драстично , щото изтеглям десния край , в плиткото , и най-вероятно ще се скубят сомчета - игра , в която никога не съм блестял особено. :oops:
Всъщност като се замисля , на "сомски" състезания рядко съм минавал цифрата 25 риби на час , и рекорда ми за 5 часа е 115 броя... :?

Отдясно имам за съсед Тери Теодан - само той ми липсваше! , отляво - представител на местното население с външност на пират (черна брада , обици по ушите , оръфани къси гащи) - само папагал на рамото му липсваше.

С Тери решаваме че само бърз риболов на късо ни спасява , и храним на 20 метра. Пиратът като че ли храни малко по-навътре , дава се сигнал за старт н и почваме да се гледаме. По-точно , да гледаме - щото Хенри Морган ( или всъщност , Сюркуф 8) ), почва да вади сомчета с всяко мятане , баси машината! Минават двайсет минути(!!!) , за които аз имам ЕДНО сомче , а Тери е капо - Сюркуф трябва да има поне 15 сомчета! :evil:

Тука аз ставам , отмервам още 8 метра , и с третото мятане , без петното да е било хранео преди , вече вадя първото сомче. Тери гледа.
И така , половин час след старта , aз се включвам в играта , само за да се сблъскам с всичките проблеми на риболова на сомчета , който всъщност никога не ми е бил ясен. Риба имам на петното - ама колкото искаш! И сега или :
а) не виждам никакво кълване , и след две минути чакане вадя сомче нагълтало до ...баш до там :lol:
б) виждам кълването , и едно от всеки две е фитка :x

В резултат на тая работа ритъма страда жестоко - докато корсарят отляво , и сега вече - и Тери отдясно , вадят сомчетата едно след друго , аз или правя фитки , или си играя сума ти време с куковада , в опит да изкарам куката от дебелото черво на лакомите гадини...Колкото повече минава времето , толкова по- активен става риболовът , и толкова повече скъсявам повода. Два часа след старта съм стигнал до повод от 12 сантиметра , и не ставам да монтирам един монтаж с пелет фидер , само щото знам че има един чaс почивка за сандвичи и ледено розЕ , и ще свърша тая работа тогава. На почивката съм с 45 сомчетаи като се има предвид че почнах с половин час закъснение , се надявам до края да ги направя 100 :roll:

Докато се освежаваме , получаваме инфо от щекарския отдел - в леия край на сектора нещата също били тръгнали вяло в началото , обаче после се оживили , и работата вървяла от доста време в ритъм от сомче и нещо в минута... :o

И така , аз си монтирам пелет фидер , обаче смед паузата не почвам директно с него - след цял час без хранене , решавам да почна с голяма кошница , докато се оживят нещата , за да вкарам колкото се може повече храна. Сега работата по най-необясним начин , се усложнява - Черната Брада вляво , и Тери вдясно теглят сомче след сомче , ама като мелници , се едно и те са решили да вадят по две на минута! На мен не ми кълве. Хич! :roll:

Минават 15 минути , за което съседите вадят по 12-13 сомчета всеки , аз имам едно сомче , и тотално не разбирам кво става , когато върхът се свива решително , и от другия край усещам резките удари на много едра риба. Много едра , и много странна...веднага решавам че не е нито платика , нито каракуда , нито шаран , съпротивата и е доста особена , и когато я докарвам до кепа , сичко се изяснява: змиорка , дълга поне 70 сантиметра , дебела колкото китката ми , и с тегло от поне кило - и разбира се , не се зачита на фидер състезание... :evil: :evil:

След разкарването на тая гад от петното , сомчетата се връщат , и с тях и аз се връщaм в играта - и сега на петното се обозначава и скимър, хващам и две-три едри баби - флибустиерът отляво изглежда също надуши скимъра , и извади мач , с който почна да вади само скимър , като някои от рибите гонеха 300 грама. (Сомчетата са със средно тегло 60 грама)
Аз все се каня да опитам с пелет фидера , обаче силвъра ме заинтригува , и загубих доста време с него , точно колкото Тери да навакса загубеното в началото време н и да дръпнe напред...остава точно един час до края на състезанието , на брояча имам 70 риби , и вече ми е ясно , че бройката от сто няма да я видя днес..минавам на пелет фидера...да , кълве много по-рязко и отчетливо (към тоя момент вече духаше доста силен вятър). Да , повечето сомчета се закачват за ръба на устата , което спестява време ( повечето , но далеч не всички) Обаче фитките като че ли станаха още повече...пет минути по-късно едно сомче го вадя нагълтало толкова дълбоко , че даже не се опитах да вадя куката - режа , и тръгвам да бъркам за друг повод , и тука ми идва една идея...кво ще стане , ако взема да закача един от купените снощи ченгели? ,Yuki AX 63 ном.4 ( действителния размер е малко по-малък - вероятно , между 5 и 6). Тва нещо се закичва на пелет фидера , бодват се три бели червея , и.... :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:

...и цялата ми история , автобиография и трудов стаж в бързия риболов на сомчета се дели на ПРЕДИ и СЛЕД този момент. 8) :twisted:
Добре дошъл в Новата Ера , Иване. Ма кооооолко си загубен!!! :mrgreen:

С дъртия ченгел , драги читатели , се случиха няколко неща , а именно:

Първо: фитките бяха забравени като страшен сън , и вече няма да говорим за тях 8)
Второ: Приключи се за вечни времена с дълбокото нагълтване на куките - дали щото бяха прекалено големи за гърлото на сомчетата , или щото гадините ги усещаха и се опитваха да ги плюят веднага , не мога да кажа. Обаче опитите за плюене водеха до :
Трето: ритъма на кълване се засили невероятно , имам чуството че в момента на падането на кошницата на дъното , вече трябваше да тегля назад!
Четвърто - имам чуството , че и размерът на сомчетата се увеличи значително...
Пето: с подобен ченгел рискът от откачване е минимален , така че сега обирах с макарата все едно вадя празна кошница - нещо страш-но!

Кво да ви разправям за последния час? -след края на екшъна , можех само да клатя глава - да , тоя път се сетих късно , и откритието не послужи за нищо , обаче ще дойде Видовден :twisted: - нов турнир със сомчета за ловене , и ако може - да е само фидер , и ще си приказваме... :wink:
119 беше бройката на брояча , от които 49 бяха хванати за един час...

Резултатите , без изненади - Фреди разцепва сектора със 16 кила - само след паузата има 230 сомчета ( силно подозирам че са били бая по-ситни от моите..) , втория е с 14 кила , после има 13 и нещо , Нико с бая скимър в дълбокото , и с десет кила е 5-и , моят съсед с папагала и дървения крак :lol: има към 8 кила и нещо , от които - две кила скимър с мача за двата последни часа , Тери , който е страшна машина , има девет кила.. Аз тегля 7.400 , от kоито , 700 грама силвър , и 6.800 сомчета. Средно тегло на рибите , 62 грама , имам над три кила за последния час...нали ме разбирате?

Отивам да пийна една следсъстезателна бира - важен ритуал! , и да видя кви ги е свършил Доминик в другитя сектор. Доминик е с пет кила и нещо , бая назад в класирането , обаче се е ухили като оня жабок от Кукленото Шоу , и само дето не подскача от въодушевление..

"Иван!ИВАН!!! - към края смених куката!!! С една от онези , големите! НЕ МОЖЕШ ДА СИ ПРЕДСТАВИШ!!! - никакви фитки , че като ги запуках в един ритъм!!!"


:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
500 street fights, and you could consider yourself a legitimate tough guy. You need them for experience , to develop leather skin - so I got started....
2018: IIIII
2019: IIIII IIIII II
2020: I

dididbg76
Мнения: 44
Регистриран на: Сря Окт 05, 2011 17:16
дал Браво: 150 пъти
получил Браво: 2 пъти

Re: " Записки по френските състезания "

Мнение от dididbg76 »

Прекрасно написано,както винаги. :tup: Дерзай .Поклон.
Десетки свещи могат да се запалят от една,без да съкратят нейния живот.Щастието не намалява,ако се споделя.
Yes,London.You know:fish,chips,cup‘o tea,bad food,worse weather,Mary fucking Poppins LONDON.

vesko_bs
Мнения: 408
Регистриран на: Сря Окт 10, 2007 17:46
Местоположение: Бургас

Re: " Записки по френските състезания "

Мнение от vesko_bs »

Благодаря за страхотния репортаж.Очаквам да ги размажеш най-накрая.

Аватар
outsider
Мнения: 2465
Регистриран на: Сря Юли 06, 2005 16:03
Риболов: състезателен фидер
Местоположение: Loire , France
дал Браво: 42 пъти
получил Браво: 2384 пъти

Re: " Записки по френските състезания "

Мнение от outsider »

vesko_bs написа:Очаквам да ги размажеш най-накрая.
Всяко нещо с времето си :wink:
Сега да подхванем нещата от ...

Неделя , 14 юли.

С бай Нико сме се съюзили за състезание по двойки на един водоем , където миналата година проявихме нечовешка простотоя , и изпуснахме първото място :oops: ..кво правим сега?

Изображение


Водоемът е пълен до ушите с баби и скимър в размер 70-100 грама , както и доста по-едър скимър , ама него трябва да го напипаш..имаме вятър в гърба , решаваме да ловим на 60 метра.

Изображение


Оглед на терена: тапа в съседния сектор е екипът Фабрис-Жерар. Жерар е решил да лови на мач (?!) , щото той не лови на фидер , което аз силно подозирам че ще им изяде главите. В нашия сектор основната опасност идва от Мaтю и сина му Батист , които са едни от най-силните състезатели в района , познавачи на водоема , и за капак , в момента са Шампион и Bице-шампион на региона Pays de la Loire.

Изображение


Между нас и тези убавци има още един отбор..... :wink: :lol:

Аааааа! Аааааа? :twisted:
Да , баш той! - оня с черната брада , дървения крак и куката на ръката ! :mrgreen: Веселия Роджър се вее на бизанмачтата ,(задния крак на платформата) , и на тоя пират имам да му връщам - задача , която той изглежда е решил да улесни , щото приготвя всички оръдия за стрелба на 40 метра , с явна цел да гони скоростен риболов на дребосък. Е , вярно че ако скубе бабите в същия ритръм , в който скубе сомчета , може и за следващия път още да имам да си връщам... :roll: :lol:

Аз съм се погрижил за храната , приготвена от снощи , сладка , жълта , за едра риба. Вкарвам няколко сравнително едри кошници , и стартираме. С първото мятане ми кълве , и вадя първата баба. Сега идеята е че бабите събират платиките , ние доувлажняваме храната до състояние на почти каша , ръгаме яко жива стръв , и почване ма дърпаме едър скимър. Дребната подробност , тва е че лимита е ЕДИН ЛИТЪР жива стръв. :evil: :evil: :evil:
Аха , за двама души за пет часа...така че ръцете ни са малко вързани , и в резултат на тая работа ловим повече баби , отколкото скимъри. Първия час минава почти изцяло в търсене на комбинацията най-успешен монтаж/правина дължина на повода , и откриваме че нищо не бие патерностера с повод от около метър. Вадим риба , правим и доста фитки. Матю и Батист са като мелници , мятат , засичат вадят , пак мятат - дребната риба им е в кръвта , и са посветили стотици часове и десетки състезания , да отшлайфат и най-малкия детайл :tup: - ако не намерим ключ към платиките , лошо ни се пише. Пиратския екипаж е още по-зле - оказва се че на 40 метра рибата е почти двойно по-дребна от нашата , и макар че вадят колкото нас , накрая ще видим...

Пауза. Оставям Нико да се бори с все по-честите фитки , Фабрис оставя Жерар , Барбанегра оставя съотборника си , и отиваме под шатрата да се подкрепим:

Изображение


Паузата е един час , което позволява да се изпие бая розé :twisted: , и сега аз сядам на платформата , а Нико отива да хапне - работата се е влошила до пълно безобразие , нещата отиват до 4 фитки от 5 кълванета :shock: :oops: , и всичките ми услия не стигат , за да открия решение на проблема - малки , големи , и ОЩЕ ПО-ГОЛЕМИ куки :wink: 8) , дълги , къси и средни поводи , тежки и леки кошници , подвижни и фиксирани монтажи - нищо не работи , Нико се връща , и до края на турнира нещата се развиват по следната схема: той си избира един монтаж , с един вид кука , и до края лови с него. Аз прекарвам оставащите два часа в непрестанно търсене. В резултат на тая работа , той хваща повече от мен , но и той не успява да намери ключа от палатката. Кaнтара идва , и Матю с хлапето имат 20.700 , с което печелят сектора.
Ние сме със 16.900 , от които аз имам кило и нещо по-малко от Нико. Фабрис печели другия фидер сектор със 16.300 , от които той има 12 кила (!) Кефи ме доброто ниво на Фабрис , евала. И не за друго , а щото следващия уикенд 20/21 сме съотборници с него на друго състезание :lol: , за което ще ви разкажа в най-скоро време. Двата сектора "плувка" се печелят с по 13-15 кила дребосък , и ние се класираме 5-и от 24 отбора , и даже прибираме скромен (доста скромен) плик.

Кво стана с екипажа на пиратската шхуна ли? - 8 кила и нещо - може да се каже че ги прекарахме под кила , обесихме на реята и хвърлхме зад борда :twisted: 8) - тая сметка поне я уредихме - виж с Батист и баща му станаха бая сметки за уреждане... :mrgreen:
500 street fights, and you could consider yourself a legitimate tough guy. You need them for experience , to develop leather skin - so I got started....
2018: IIIII
2019: IIIII IIIII II
2020: I

Аватар
outsider
Мнения: 2465
Регистриран на: Сря Юли 06, 2005 16:03
Риболов: състезателен фидер
Местоположение: Loire , France
дал Браво: 42 пъти
получил Браво: 2384 пъти

Re: " Записки по френските състезания "

Мнение от outsider »

Да продължим : идва един от сравнително сериозните турнири от втората половина на сезона - два дни , по двойки ,по седем часа на ден , на един канал където възможните стратегии са многобройни , и кви мотики могат да се настъпят , не е истина. Миналата година с Доминик се класирахме втори с риболов на фидер , обаче сега имаме инфо че са плъзнали сомчета , и че само ловене над дъното със стреляне на бял червей , спасявалo ситуацията. Така че разпъваме фидери и щеки , ролери... а бе , панаир страшен :lol:

Изображение


Доминик играе със Жил , аз съм завербувал Фабрис , и Доминик и Жил са ни съседи отдясно. Ама не баш съседи , щото сме нещо като тапа , че и отляво има едно празно място...баси късмета!
Аз съм забъркал стандартната убийствена смес за платики (Carpe fine , Superbreme, TTX , препечена троха) , намокрена от снощи , и оставям храната за щека на Фабрис , понеже не съм много сигурен в уменията си на тая тема. Стартът се провежда по следния начин: Фабрис атакува на щека , аз съм захранил две петна : едно на прага , на няколко метра от отсрещния бряг , в не повече от метър вода , (56 метра) , и едно на 52 , като тези 4 метра разлика в дълбочината се равняваха на поне три метра разлика в дълбочината.

Фабрис почва да дърпа в ритъм ситнеж - баби и платички от не повече от 50 грама. Аз хващам на трето мятане срeдeн по размер скимър , после - едра баба (към 200 грама. Впоследствие преразгледах определението "едра" , приложено към риба с този размер :wink: ). Индикациите зачестяват рибата се събира на петното , хващам няколко тлъсти червеноперки - до 300 грама , ао не и повече , и около половин час след старта , първата платика от кило и канче. Когато е минал час - час и нещо , предлагам на Фабрис да мине на моята дистанция , щото аз вече имам работещо петно , и сега ловим на едно петно , като Фабрис лови с празна кошница , от предпазливост. Има кълванета , но са редки...аз решава да мина на плиткото да видя кво става , така че сега Фабрис храни , а аз се качвам на горния етаж - кълве ми веднага , хващам червеноперки - адски лакоми гадини :twisted: , както и една едра платика , обаче закачките са многобройни , и след като скъсах цяла линия , се връщам в дълбоката вода , където Фабрис скубе скимър и едри баби - някои баби минават половин кило не знам с кво са се омешали , обаче са едни такива червени , с ярки оранжеви петна по муцуните , приличат на японски шарани. :)
Хващаме и ситни мъздруги , едно шаранче ...Сега аз съм с олово , и ми кълве много пo-малко - минали са два часа , когато решаваме че риба има много , и че ще рискуваме да храним и двамата на едно петно.
Риболовът върви - нашият , във всеки случай. Жил и Доминик си чоплят носа , имат три риби преди паузата , докато аз съм с 18 , от които две едри , и оценявам улова си на 8 кила. Фaбрис има една едра и десетина средни , и трябва да има поне 6 кила. Той отива първи за сандвич , и се връща с новината че навсякъде е пълна скръб , хората скубят ситнеж на щека , на фидера няма риба , и ние всъщност сме много добре! :roll:

Сега ставам аз , под шатрата сичко дъвче сандвича с угрижена физиономия , работата била много сложна , и аз почвам да се чудя дали ние сме уцелили старшно място , или другите тотално са сбъркали ваксата. Връщам се , и научавам че за половин час Фабрис ехванал ТРИ едри платики! 8)
Сега нещата се обръщат: аз скубя баби и червеноперки - ама са просто огромни , деа! , а Фабрис е напипал едрите тави. Идва кантара , аз оценявам улова си - 38 риби , на около 11-13 кила , като тайничко се надявам да са 15 . Нъцки - 11.600 или 11.800 , обаче съотборника ми оправя нещата с над 17 кила , и стигаме общ улов от малко над 29 килограма! 8)
Резултати под шатрата : ние печелим манша , с огромна разика пред вторите (18 или 19 кила) , има читави резултати на щека - 15 или 16 кила с над 500 риби (респект!) , и сега сме готови за неделя с ясна стратегия , работеща рецепта за храна , и стискаме палци - миналата година Ги и Клод хванаха 52 кила в събота , и 190 грама в неделя...стига сме го мислили , време е за купон! :11:

И докато купонясваме , много държа да разбера кво са направили Жил и Доминик , че да хванат малко над 3 кила? :shock:
Квато и магария да са направили , ние трябва на всяка цена да я избегнем...
500 street fights, and you could consider yourself a legitimate tough guy. You need them for experience , to develop leather skin - so I got started....
2018: IIIII
2019: IIIII IIIII II
2020: I

Аватар
Георги_Н
Мнения: 62
Регистриран на: Съб Юли 18, 2009 9:35
Местоположение: Пловдив
дал Браво: 18 пъти
получил Браво: 34 пъти

Re: " Записки по френските състезания "

Мнение от Георги_Н »

Този Фабрис друида с домашната ракия ли е?

dididbg76
Мнения: 44
Регистриран на: Сря Окт 05, 2011 17:16
дал Браво: 150 пъти
получил Браво: 2 пъти

Re: " Записки по френските състезания "

Мнение от dididbg76 »

Успех, :tup: стискам палци. Tide lines. :fish15:
Десетки свещи могат да се запалят от една,без да съкратят нейния живот.Щастието не намалява,ако се споделя.
Yes,London.You know:fish,chips,cup‘o tea,bad food,worse weather,Mary fucking Poppins LONDON.

Публикувай отговор

Обратно към “Състезания и турнири”