" Записки по френските състезания "

Организирате или искате да участвате в риболовно състезание, това е мястото, където може да разберете къде и кога има такива ;)
Публикувай отговор
Аватар
outsider
Мнения: 2465
Регистриран на: Сря Юли 06, 2005 16:03
Риболов: състезателен фидер
Местоположение: Loire , France
дал Браво: 42 пъти
получил Браво: 2384 пъти

Re: " Записки по френските състезания "

Мнение от outsider »

Кво прави човек , след като се оплеска позорно на собствен терен? Пропуска два-три уикенда , спира да си поеме дъх , отива на релаксиращ свободен риболов , хваща някоя и друга риба ...
Да бе , сигурно. 8)
От толкова ядене на бой , не се научихме да ловим риба , но се научихме.. ми да носим на бой. :lol: Вчера се строяваме със Жан Мишел , завербуван като съотборник , на една река , известна надлъж и нашир в департамента с тоталното отсъствие на риба в нея. Хората не си плашат децaта с риболов на въпросната река , понеже бюрото за защита на детето бие през пръстите за такива работи.. :twisted:

Организаторите са решили тази година за сефте да разрешат фидер на турнира , като за целта са направени отделни сектори - един за щека , един за фидер/боло/мач. Уж де , щото сичко живо разпъва фидери. Без особена изненада - 19 отбора във фидер-сектора , 14 в щеката.. :wink:
Хората , дошли да пробват в петък и събота , не са хванали нищо , идеята е да не си проспиш кълванетата , ако случайно регистрираш такива.
Реката е широка около 40-45 метра (мързи ме да качвам две снимки) , правим основното петно на 28 , аз ще пробвам и в клоните отсреща , за евентуален клен. Впоследствие разбрах , че тази тактика е пробвана и преди мен - и че ако бях успял , щях да съм първият , уловил клен по този начин.. :mrgreen:

Храним на 28 , типична храна за платика , минимум жива стръв (нула в тежката храна) , ортака почва там , аз отивам в драките с храна с мирис на сирене и с малко пелети в кошницата. Имам леко кълване на десетата минута , фитка :x , презамятам , и след малко вадя - без да съм я видял да клъвне , бабушка от стотина грама. Продължение не последва , така че се връщам на главното петно , кълцам два торни в кошницата , бодвам бял с торен на куката , мятам , и след две минути засичам платиката. :D
КЪм килце , с плетеняка , тънкия повод и малката кука - като по учебник. "Най-добрият фидер , правен някога от Браунинг" , (ако се вярва на сър Робърт Нъд 8) ), се справя отлично , и платиката влиза в кепа. Ибреeee.... 8)

След две минути му кълве на Жан Мишел - пръчката се свива -Имаш ли гъм в монтажа? , питам - "Не , аз съм с монофил" - и в следващия момент рибата се откача... :( :cry:

Оттам до обедната пауза хващам едно бибанче , и петното умира - инфото от сектора е мрачно : има един хванат шаран от около кило. Имa един сом от 600-700 грама. :roll:
Тук там има по едно рибе от 100-200 грама . И сума ти капота...
Пaузата на съотборника свършва , сега аз отивам да пийна едно винце , и да огледам терена - никой нищо не хваща , и почвам да си мисля , че ако рибата не се размърда , и ако не бяхме изпуснали втората платика , направо влизахме в пликовете! :o

Пaузата изтича , връщам се , Жан Мишел свива рамене - нито едно кълване. Опитал е жълти и бели мътилки , торни , бели , пинки , пелети , леки и тежки кошници , дълги и къси поводи , големи и малки куки...

Аз пробвам пак далечната дистанция , няма никой , връщам се на близката - няма никой , храня трето петно - три метра по-близо от клоните , пропускам леко кълване , вадя два пъти пинките сдъвкани , без да видя нищо... :evil:
Състезанието свършва с моите три риби в живарника. Отбора със сома е хванал и една платичка след паузата. С това правят 1.600 и печелят сектора. Тапата има 6 риби , обаче са дребни , и с 1.060 остават зад нас - ние сме с 1.150 , и се оказваме най-неочаквано 2-и в сектора и 4-ти в крайното класиране от 33 отбора. :shock: :lol:
И най-накрая гепваме плик , че тая година все не стигаме до пустите пликове...

Дали това беше дългоочакванийе пробив , края на проклятието , уроките и черната магия , която тегнеше над целия сезон , или просто беше глътка въздух , и в събота на Лоара пак ще ядем бой?

Е , ние от бой не се плашим... :mrgreen:
500 street fights, and you could consider yourself a legitimate tough guy. You need them for experience , to develop leather skin - so I got started....
2018: IIIII
2019: IIIII IIIII II
2020: I

Аватар
Markony
Мнения: 1996
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 15:54
Местоположение: с. Гурмазово
дал Браво: 124 пъти
получил Браво: 18 пъти

Re: " Записки по френските състезания "

Мнение от Markony »

Само да не помислиш, че не те четъ :lol: Стискам палци на ръце, на крака, бе добре че на друго място нямам :mrgreen:
NOMINATIONS BUG ...
http://www.kenga-bg.info" onclick="window.open(this.href);return false;

miro253
Мнения: 205
Регистриран на: Сря Яну 19, 2011 12:07
Риболов: в България
Местоположение: София
дал Браво: 25 пъти

Re: " Записки по френските състезания "

Мнение от miro253 »

outsider написа: Дали това беше дългоочакванийе пробив , края на проклятието , уроките и черната магия , която тегнеше над целия сезон , или просто беше глътка въздух , и в събота на Лоара пак ще ядем бой?

Е , ние от бой не се плашим... :mrgreen:

Край, отпуши се. Господ отново е българин. И Лудогорец го доказа.

Аватар
outsider
Мнения: 2465
Регистриран на: Сря Юли 06, 2005 16:03
Риболов: състезателен фидер
Местоположение: Loire , France
дал Браво: 42 пъти
получил Браво: 2384 пъти

Re: " Записки по френските състезания "

Мнение от outsider »

Събота. Рано е , та чак е тъмно - и вече е доста топло , сериозен намек за това , което ни чака , като се покаже слънцето.. Лоара е величествена и прекрасна , обаче събралите се на брега участници в предстоящите две състезания гледат мрачно , все едно са на погребение. Бързо ми сервират лошите новини : жегата е причинила бурен разцвет на някаква зелена гнус , която се носи по течението с тонове , и прави риболова практически невъзможен - тя не само се лепи по влакното , тежестите и стръвта , ами и рибите лакомо я ядат , и не обръщат никакво внимание на поднесените им лакомства...Миналата година по същото време , разказва ми съседът отляво , ситуацията била същата , и повече от половината участници във фидер сектора били капо. Малко по-добре се справяли в сектора щека , макар и там нещата да не били розови..

Инсталирането на работното място се оказа задача с повишена трудност - терена предразполагаше към счупени крайници , как се мъкне платформата по камъните , не искам да ви разправям:

Изображение

Изображение


Времето за подготовка беше ограничено , както и самото състезание , с времетраене...два часа и половина! :o
Вече съм свикнал , и всъщност трябва да призная логиката на подхода : що да се пържиш на слънце , като не кълве , като можеш да си прибереш такъмите , и да ходиш в шатрата дa къркаш ледено розé от хладилника? :lol:

Поради тази причина , храната ми е готова от петък вечер - Пакет платика ,половинка сирене , към които съм добавил пелети , жито с коноп , замразени и живи бели , замразени пинки...

Изображение

Изображение


Нaблюдавам с интерес подхода на местните към риболова на течениe. :roll:
" Интерес" е меко казано всъщност :shock: :shock: :shock: - аз съм просто втрещен .... значи , да ви поясня: на 20-22 метра течението влачи кошница от 120 грама без шанс за задържане. Колкото и корем да отпускаш , тя просто приплъзва... И тук местните чичовци вадят едни ...медиумчета , боцват една кошница от ...60 ГРАМА (ама без майтап! :o ) и мятат на 12-15 метра. :?:
В прозрачната вода се вижда ясно как това нещо се отнася надолу като сламка , и докато стигне дъното (а е дълбоко поне 4 метра) , вече е под ъгъл 45° спрямо риболовеца. В следващите 30 секунди , течението е завлякло абсурдно леката кошница на пет метра от брега , в краката на седящия по-долу... :lol:
Аз разбира се , ловя на фидер както пише в учебника - мятам пред мен ,търся грамаж , който да държи дъното , такива работи - обаче се оказва , че течението за по-малко от две минути ти превръща влакното в това:

Изображение


:evil: :evil: :evil:

Ако не презаметнеш пет минути , "гирляндата" става два метра дълга , и това вече и петстотин грама кошница не могат да я закотвят...

Храним. И двамата ми съседи , които ловят по Лоара цял живот , си подмятат "оптимистични" прогнози за предстоящия риболов , и "айде да събираме и да ходим да пийнем по бира". .. :mrgreen:

От началото е изтекъл почти един час. В тази част от сектора , която виждам , и четирирмата "сме първи". Чувам че и вляво нещата не били розови , има хора с по едно-две рибета.. Аз съм опитал на десет метра , направо се чудя дали да не тръгна да ловя щъкащите пред мен кротушки. Улова ми до този момент се състои от една змиорка с дължина 25 сантиметра и тегло около 30 грама.. Решавам , че за следобедното сътезание - без мен , да се пържи на слънцето баба ви :evil: , а за това в неделя - още по- малко...

Решавам да се върна на вътре , макар и за последните трийсетина минути да не съм го хранил , и най-вероятно течението да е измело всичко. Бодвам кошница от 155 грама (да бяхте видели местните как ме изгледаха :lol: ) , мятам , тва нещо стига до дъното , и докато подпирам фидера на стойката , вече следва енергично кълване! Е , "кълване" при кошница от този калибър и монтаж патерностер си е миж да те лажем - виждаме дърпането на самозасечена риба , разбира се. Което не прави мряната от около 350 грама по-малко приятна. 8) Продължавам на същата дистанция , и след десетина минути следва още по енергичен удар , и внимателно докарвам до кепа платика от близо кило. :twisted: Не че се безпокоя за евентуално късане на повода - 0.16 и с кука 12-ти номер , на Лоара сме все пак , обаче тежката кошница улеснява откачането на рибоците. До края остава около половин час , аз правя серия от три по-малки платички , и десет минути преди края се чува новината , че в другия край на сектора някой си Жоел бил закачил огромно добиче и се борел с него на живот и смърт. И успя да се пребори в последния момент , което май щеше да ми отмъкне под носа първото място..хмммм...

Идва кантара. Съседа отдясно е с две ситни платички. Отляво имам двама души капо , аз съм с 2.640. Обаче мряната на Жоел удря на кантара...3.200 :shock: :shock: , с което общия му улов от 3.280 ( две ситни змиорки е имал преди мряната... :wink: ) печели фидер сектора. Сектор щека се печели със ...640 грама! , с което аз се класирам втори в сектор фидер , и трети в общото класиране. Плик. 8)

Решавам , че следобедното състезание всъщност може да се окаже много интересно :lol: , и че след него ще мислим в неделя кво и къде...
Отиваме да къркаме розé и бира , да си разправяме рибарски лакърдии , и да се опитаме да се скрием под шатрата от жестокото слънце , макари и не от термоядрената жега...

Следобедното състезание е по двойки. Бяхме се разбрали с Доминик да играем заедно , обаче се оказа , че състезанието имало за цел да приобщи към риболова "непрофесионални" любители , и двойката не можела да бъде съставена от двама състезатели с лиценз от Федерацията. Тоест , един аматьор , един "професионалист" . Тегли се жребий , и се падам да ловя със...Жоел. :D

Рaзгеле , викам си - сега ще видя аз местния специалист как лови. Жоел разпъва панаира : сгъваемо столче , кофичка захранка , еидн фидер. :o
3.30 , майна. :shock: С тест 70 грама. :mrgreen:
Аз лекичко хлъцвам. Мята на 12 метра , влакното се изпъва надолу по течението , не вярвам кошницата да е по-нaвътре от..айде - 6-8 метра. И тука Жоел ми обяснява за кво става дума , макар че аз бях почнал лекичко да се сещам. :wink:
Точно на тази дистанция минава шкарпа , идеята е течението да избута кошницата към него докато тя заседне в някоя трапчинка по дъното , където най-вероятно ще се събере и храната... :idea:
Решаваме аз да си ловя навътре - така ще облавяме две дистанции , а Жоел междувременно ми споделя , че лови риба от едва две години , и че по риболова го е запалил сина му. Синчето било много в час , обаче професията му (хлебар) , е несъвместима с риболова - пича просто работи в събота и неделя..
После Жоел закача дъното , прaви опит да извади кошницата със зверско дърпане с фидера , и чупи пръчката... :roll: :? ох , ох...Вади от калъфа друг фидер ("Добре че взех фидера на сина!") , и аз почти се изчервявам - има хора , които имат по ЕДИН фидер , брат... :roll:

И така , ловим си ние кой как си знае , обаче минава един час , и не сме видели кълване. По-точно , аз не съм видял кълване. Жоел разправя , че има леки почуквания - ( аз не ги виждам нещо ) , обаче не успявал да ги засече. В началото на втория час успява , и вкаpва в кепа мряна от 800-900 грама. Аз мигам на парцали... кой беше аматьора , и кой -"професионалиста" , че не си спомням? :oops: :lol:
В тоя момент цъфва синчето - съвсем младо момче , застава зад баща си , и почва - тва не е така , онова не е така , кълве ти , що не засичаш? - не бе , засече прекалено рано!... как можа да счупиш фидера?!? :lol: :lol: :lol:

Аз в началото слушам с половин ухо , обаче почвам да усещам , че пичa съвсем не е от онези "специалисти" , и скоро включвам и другото ухо. Той всъщност май знаеше точно за кво приказва , и когато ми намекна много деликатно (и на "Ви" ! :lol: ) , че може би трябва да опитам по-наблизо , не възразих , минах на 15 метра , ама нъцки.. Обаче когато остават двайсе минути , аз не издържам , и се връщам навътре с тежката кошница (хлебарчето почти падна по гръб при новината че съществуват кошници от 155 грама 8) ). С първото мятане ми кълве , и платика от 400 грама се добавя към общия улов. :twisted:
Остават десет минути , младежа седи зад баща си ..."не , изчакай.. не сега... внимавай , дръж фидера в ръка...СЕГА!!" И Жоел засича "сега" , и вкарва в кепа втора мряна , на око към кило... :shock: - аз съм просто потресен... Идва кантара , с 2.640 (баси съвпадението , тва ми е сутрешния резултат) , сме трети в сектора. Докато събираме багажа , синчето седна на столчето на баща си , а аз спрях да позяпам , и да си поприказваме ...Пича усеща къде е шкарпа , знае как и къде да метне , лови нечувано тънко за Лоара - 0.12 и куки ном. 16 , засича някакви невидими кълванета... ЗА 25 минути хвана ЧЕТИРИ мрени :shock: - ("не знам баща ми как не е успял да хване повече , тука е пълно с риба" :mrgreen: :mrgreen: ) , макар и дребни...аз съм просто шокиран - казвам му как съм ловил сутринта , сега той пада от стола - този метод рaботи само за мряна и илария , които търсят шкарпа. Платиката е навътре , и местните просто нямат шансове с нея , сега той е заинтригуван от моя метод на риболов , и от това че съм успял да хвана няколко платики... :)

И сега , кво да правя в неделя? Да ловя по система , която не познавам , и не съм практикувал , или да ловя как си знам , когато ми е ясно , че "както си знам" може да е крайно грешен метод..Уффффф...... :roll: :? :?:
500 street fights, and you could consider yourself a legitimate tough guy. You need them for experience , to develop leather skin - so I got started....
2018: IIIII
2019: IIIII IIIII II
2020: I

Аватар
hypperion
Мнения: 845
Регистриран на: Пон Окт 15, 2007 22:38
Риболов: 95% на щека
Местоположение: София/НЗ
дал Браво: 60 пъти
получил Браво: 4 пъти

Re: " Записки по френските състезания "

Мнение от hypperion »

Ванка, от това, което си написал изглежда на далечното петно рибите влизат по- късно. До тогава не ти пречи да експериментираш на шкарпа :)
Понякога тарикатите носят на баламите вода в кошница

Аватар
ivelin66
Мнения: 519
Регистриран на: Сря Май 13, 2009 21:30
Местоположение: Русе
дал Браво: 29 пъти
получил Браво: 3 пъти

Re: " Записки по френските състезания "

Мнение от ivelin66 »

Абе я забоди едно попово прасе на 0.45 на шкарпа и или камилата или камиларя :lol: :lol: :lol: :lol:
Team Milo - feel the difference

Аватар
outsider
Мнения: 2465
Регистриран на: Сря Юли 06, 2005 16:03
Риболов: състезателен фидер
Местоположение: Loire , France
дал Браво: 42 пъти
получил Браво: 2384 пъти

Re: " Записки по френските състезания "

Мнение от outsider »

Неделя.

След известно умуване , реших , че не мога да пренебрегна местния метод на риболов , колкото и да ми е чужд. И че не мога да заложа на него , и да зарежа нещо , което работи. Така че реших да храня две петна , и да ги редувам през 15 - 20 минути.Сега има три сектора - два щекарски , един фидер , по средата. Падам се тапа вдясно , като тапата вляво на щекарския сектор е на 6-7 метра от мен - Великият Магистър на щеката по лоара , наш'то момче Уилфрид. 8)
Между другото , само на едно място вдясно съм от вчерашния ми тираж ,(сутринта)

Изображение

Приготвил съм Голямата Берта с тежките кошници , една по-лека пръчка за близката дистанция , и даже една с метод - налудничави идеи да искаш от мен... Стартираме : Уилфрид мята "портокалите" на 9 метра , с което храни близката ми линия ,щото всички частици от неговата храна , ще се нанесат някъде пред мен. Аз мятам яко кошници с бял червей наблизо , пет тежки бомби на 20-22 метра , и почвам на късото. Уилфрид засича и вади ситна бабушка , после прави серия от поне десет фитки - аз не знам дали тоя пич прави по десет фитки за сезон , тука ги направи за пет минути :roll: - нагледен пример за това как кълве рибата. Аз като че ли видях слабо почукване , без да последва нищо по-сериозно , и след 25 минути крайбрежен риболов , минавам навътре. Следва същото леко почукване по върха , изчаквам , вадя да си обера "салатата" от влакното , и установявам , че имам бабушка от около сто грама на куката. Вече не съм капо!

Мятам пак , този път следва рязък удар и отпускане на върха - тоест , рибата е с достатъчен размер , за да отлепи от дъното сто и педесе грама олово. За разлика от вчера , сега съм с повод 0.14 и по-малка кука , така че внимателно докарвам до кепа мряна от около 400 грама. Уилфрид гледа с любопитство , и "отвръща на удара" с второ рибе от трийсе грама. :lol:
Аз решавам тотално да зарежа близката линия , и да се концентрирам в това което работеше в тази зона вчера , и май ще работи и днес - в резултат забивам платика от близо кило , и още две мренки , вярно - доста по-дребни. Чувам от рънърите , че в левия край на сектора , старата кримка Жозеф е с две едри риби... до края на мача нямам друго кълване , и финиширам с 2.200. Както се оказва , Жозеф има три риби - един дребосък , плюс две големи -мряна и морски кефал , по над кило и половина всяка от двете. Общо - 3.6 кг , и печели сектора. Аз се задоволявам с второ място , втори плик , 8) и с удоволствоието да видя физиономията на Уилфрид , който с пет рибета няма 300 грама. :mrgreen:

Нa чашка розе , Жозеф ми обяснява сxемата - 12 метра , 70 грама , под шкарпа...Тези хора играят за по две-три риби , като те често са едри. Hе владеят друг риболов , безпомощни са като пеленачета във водоем без течение , и ако се падне активен , бърз риболов на баби и платики , даже и на техен терен ще ги направя разногледи :twisted: - обаче сега съм на техен терен , и нищо не може да се направи - Жозеф е над 60 годишен , лови по Лоара от дете , достатъчно му е да погледне къде се завихря течението , за да определи къде е разполжен , и колко е голям камъка , породил завихрянето , и знае къде , и какво да метне , за дa излъже едрата мряна. Не е гледал клипове в Ютуб , не е спорил за това кой е най-добрия монтаж цяла зима по форумите , не знае коя е правилната марка фидер :lol: ... едва ли знае коя е марката на неговия фидер , всъщност... :mrgreen:
Просто чуства реката , кучето , и аз съм му като на гости...

Следобяд вятъра се засилва , времето се захлажда , нещата се усложняват (още повече) , падам се през едно място от стария Жозеф , като между нас няма никой.


Изображение

Един час сме капо. После аз вадя ситна бабушка , и с редуване на близката и далечната линия (на далечната съм минал на те такава кошница : )


Изображение

..успявам да хвана две мренки като едри кротушки. :( Имам две плахи чуквания , които във вятъра почти не виждам , два пъти вадя сдъвкани червеите - дребосък , си казвам...Поглеждам към старата хиена ...пичове , Жозеф държи фидера в ръка. Те така , все едно вади риба , под 45° към хоризонта. Чудя се кво прави , и после сxващам : не го подпира на стойката , щотo не гледа върха , а се опитва да усети кълването ...И успява - до края на манша прави две мрени...

Изображение


...снимката не е много читава , обаче по-едрата мряна е кило и седемстотин. Цитирам: "Ако не държах пръта в ръка и ВЛАКНОТО МЕЖДУ ПРЪСТИТЕ НА ЛЯВАТА , нямаше да видя кълването , толкова леко взе"

:shock: :?:

Мряната? Която ти отнася пръта от стойката? Е тва ми се ще да го видят някои световно известни английски специалисти! :lol:
Така , както са се излегнали на стола , и докато си вързват повода , чакат сигнализатора да засвири , щото са с ледкор , топче монтирано на косъм , кука 4-ти номер , и пръчка с тяхното име н а дръжката - и си мислят че са гепили Господ за шлифера... :mrgreen: - елате да видите стария вълк как държи влакното с два пръста , и различава ,през поривите на вятъра кога кошницата се влачи по камъните , и кога преялата мряна лапва червея , за да го изплюе почти непокътнат след част от секундата... :idea:

И така , аз съм с 240 грама , и този път нЕма плик. Има утешителна награда: 8)


Изображение

..която ще изпия за ваше здраве , щом времето се позахлади. Наздраве!
500 street fights, and you could consider yourself a legitimate tough guy. You need them for experience , to develop leather skin - so I got started....
2018: IIIII
2019: IIIII IIIII II
2020: I

Аватар
stoev
Мнения: 821
Регистриран на: Чет Сеп 27, 2007 16:44
Риболов: с изкуствени примамки
Местоположение: Варна
дал Браво: 116 пъти
получил Браво: 121 пъти

Re: " Записки по френските състезания "

Мнение от stoev »

Sir,
докато пишете в този форум, няма да престана да влизам тук.
Поздрави сърдечни!
p.s. in vino veritas! :wink:
Бъдете здрави и наслука...
http://starividri.org

ucubo
Мнения: 35
Регистриран на: Сря Юни 16, 2010 20:30
Местоположение: софия
получил Браво: 1 път

Re: " Записки по френските състезания "

Мнение от ucubo »

Поздрави за пликовете, утешителната награда и поредната доза прекрасни репортажи! :tup:

dididbg76
Мнения: 44
Регистриран на: Сря Окт 05, 2011 17:16
дал Браво: 150 пъти
получил Браво: 2 пъти

Re: " Записки по френските състезания "

Мнение от dididbg76 »

Браво за хубавите репортажи,една от причините да влизам във форума.Благодаря. Успехи за напред и наслука
Monsieur.
:)
Десетки свещи могат да се запалят от една,без да съкратят нейния живот.Щастието не намалява,ако се споделя.
Yes,London.You know:fish,chips,cup‘o tea,bad food,worse weather,Mary fucking Poppins LONDON.

Аватар
outsider
Мнения: 2465
Регистриран на: Сря Юли 06, 2005 16:03
Риболов: състезателен фидер
Местоположение: Loire , France
дал Браво: 42 пъти
получил Браво: 2384 пъти

Re: " Записки по френските състезания "

Мнение от outsider »

Ако се заплесна още малко , и ще се натрупат толкова състезания , че няма да намеря сили да седна да пиша за тях... :oops:
БикО за рогите! - събота , 03.09 , Регионално първенство по фидер - Pays de la Loire 2016:

Макар и пак да става дума за фидер , нищо не би могло да бъде по-различно от екипировката от миналата седмица - тежките фидери са строени в ъгъла , големите макари са прибрани , кошниците от 175 грама са оставени в къщи - реката е онази с лодките , диистанцията на риболов - 18-26 метра , кошниците - 10-25 грама , макарите са заредени с тънък монофил , имам старателно избистрена стратегия , само да изтегля читаво място... :roll:

Изображение

Изображение


( Лирично отстъпление - две думи за състезателния терен : играе се за яки платики , като не ги ли намериш , нямаш никакви шансове за добро класиране. Рибите са разпределени като парите - изключително неравно , има участъци без хич , и такива , в които от риба не можеш да се отървеш. Основния подход е кълцание торен в храната , и торен на куката.)

Тегля А6 - сектора е от 9 човека , вече се сещате че не съм тапа. :?
Решавам да играя на 26 метра , Патрик , съседа от ляво е на 24 , неговия съсед отляво на 28...общо взето сме на една вълна...Стратегията ми е да играя "ва банк" , щото тука с игра в защита си мъртъв: не може да се избие нищо с дребна риба , която е малобройна , и колкото и да звучи странно(от състезателна гледна точка) , тук трябва да се залага на едро. Обаче най-добрия начин да се привлече едрата риба , това е да събере дребната , а най-добрия начин да изгониш едрата , тва е да хванеш дребна под носа и :lol: - за това храня с яка храна за платика , бухам жито-коноп-царевица (дърт шаранджия би се просълзил от умиление при вида на тоя спод микс) , имам торен за кълцане , НО! - едновремено с това вкарвам фуил и кълцан кастер , плюс малко рехава храница за дребосък. Искам да го събера , но не да го хвана - затова на куката се закачат две големи парчета торен червей , и почваме да чакаме "йедруту" :twisted:

Стратегията има едно слабо място : не знам колко ще издържа , ако едрото не се появи - особено ако съседите почнат да ловят скимърчета в ритъм , да речем... :lol:

Минават 15 минути. Патрик е капо. Алън - вторият отляво , е капо. Съседът отдясно е капо. И аз съм капо.
Половин час. Патрик има дребна платичка. Алън май е кепчосал нещо (не го виждам) Аз съм капо. От дърветата не виждам и съседа отдясно , ама май е капо...

45 минути. :shock:
Аз почвам да се паникьосвам - седнал съм на средата на сектор , който е в средата на общата ивица. Едрата риба може съвсем спокойно и да не мине покрай нас...Решавам да отложа разгрома на едрите платики за малко по-късно :wink: , а аз да пъхна нещо в живарника , че времето минава..Фуил , пинки в кошницата , вердевас на куката... :o - добро ууууутрооооо! Нямам НИЩО на петното! :shock: Нито едро , нито дребно! Един час след старта , Патрик е с две рибета , Алън нещо мърмори зад дърветата , а аз се опитвам да анализирам нещата , и не знам кво да правя : имам прекрасна храна , вкарал съм жива стръв , едра фракция , която да държи дъното , когато минават баржите (които просто измитат всичко ) , ловя на правилната за реката дистанция , няма нищо особено в монтажа...аз всъщност НЕ ЗНАМ що нямам риба. Прoсто не разбирам къде е проблема , което е лош старт в търсенето на решение...

Ще ви спестя следващите два часа : вкарвах жълти и бели бои , флуоресцентни магии от Корда ( с които бях обработил малко царевица , за всеки случай) , сменях всички видове стръв от вердевас до пелети и топчета , и в 16:45 (състезанието приключваше в 17:30) , имах три риби : малка платичка и две сомчета..

Изображение

Патрик почва да вади редки скимърчета , Алън е намерил рибите и прави добър риболов , отдясно има някакви риби. Аз вече съм потънал като Титаник , и съм мъртъв и студен - мога да звъня на погребалната служба да дойдат да ме приберат :lol: .. така че вадя от калъфа един истински фидер , и бъркам на 48 метра. Там с третото замятане ми кълве , и вадя още едно сомче.. до края на състезанието правя още две , и с 640 грама се класирам последен в сектора. :( :oops: :evil:
Нямам абсолютно никаква представа къде съм сбъркал , и отивам да поразпитам местните. Познавачите на ивицата питат къде съм се паднал , и само махват с ръка "там няма риба , недей да се чудиш..." Оказва се че съм изтеглил най-скапаното място не само в сектора , ами и по цялата ивица. Патрик е предпоследен с 1.6 кг , отдясно имам три кила , и оттам , в двете посоки , резултатите растат - Алън е с над 6 кг , после има осем и нещо...
И така , Регионалното за мен приключи - даже секторна победа в неделя нямаше да ме извади от л.йната - затова пък поне щях да се позабавлявам : имам С2 , където Рафаел Гавини е спечелил сектора си с 19 кг , тапата е с 15... :twisted: 8)
- всички са единодушни : тактиката е кълцане на торен в храната , торен на куката , 20-25 метра. Ще ви кажа аз на вас.... :twisted: :twisted:
500 street fights, and you could consider yourself a legitimate tough guy. You need them for experience , to develop leather skin - so I got started....
2018: IIIII
2019: IIIII IIIII II
2020: I

NIKI1968
Мнения: 634
Регистриран на: Чет Яну 03, 2008 11:23
Местоположение: София
дал Браво: 123 пъти
получил Браво: 8 пъти

Re: " Записки по френските състезания "

Мнение от NIKI1968 »

outsider написа: ...Ще ви кажа аз на вас.... :twisted: :twisted:
А кажи де....не се стеснявай! :D

Аватар
outsider
Мнения: 2465
Регистриран на: Сря Юли 06, 2005 16:03
Риболов: състезателен фидер
Местоположение: Loire , France
дал Браво: 42 пъти
получил Браво: 2384 пъти

Re: " Записки по френските състезания "

Мнение от outsider »

NIKI1968 написа:
outsider написа: ...Ще ви кажа аз на вас.... :twisted: :twisted:
А кажи де....не се стеснявай! :D
"Cкоро сказка сказывается , да не скоро дело делается "  8) - неделя:

Сектор "С" е най-отдалечен , може и да няма километър , обаче след втория тегел с количката , почва да изглежда адски далеч. Здраве да е - отивам на печелившото място! Там са извадени 19 кила , все яки тави! :twisted:
Торен в храната , торен  на куката , кво има да му мислиш? По пътя отбелязвам , че температурата е паднала поне с десет градуса ( в събота беше нечовешка жега) , духа вятър..

Изображение


Отварям хладилната чанта , вадя кутията с торните , приготвям съда за кълцане , вадя ножицата , отварям кутията:

Изображение

Виждате ли ги как мърдат? Ко? Не мърдат щото са на снимка? - точно колкото мърдат на снимката , толкова мърдаха и на живо.:shock: :(

Ако може да се употреби термина "на живо" , за стръв , която беше умряла , ритнала камбаната , гушнала босилека , пукнала , опънала петалата... :evil: :lol:
Печелившата комбинация внезапно стана недостижима , и сега трябваше да се импровизира - във вакуумна опаковка , в хладилната чанта имах и половин литър първокласен кастер - само че хладилната чанта по-скоро беше достигнала стайна температура...Отварям кастерите , и от плика се разнася един особен дъх...: :?  - а бе не мога да кажа че смърдяха , ама нещо не миришеха както трябва...Нещата добиваха все по-интересен обрат.. :wink:
Стартираме: аз все пак вкарвам малко от накълцаната мърша , вкарвам и малко кастери , мятам... след две замятания следва кълване , и вадя сомче. Да има едни сто грама... Мятам - второ сомче. Трето...пето....В един момент вадя само сомчета , докато съседът отдясно редува сомчета с платички от 200 грама. Тапата (на вашите екрани вляво) , е скрит от дърво , обаче го чувам как се оплаква на рънъра си , че лови само сомчета...откъде се взе тая напаст не се знае , обаче вчерашните резултати със сомчета няма да ги направим...

Някъде в края на втория час аз трябва да имам десетина-дванайсет сомчета , докато вдясно вече има и платика от около половинка , а тапата го чувам да кепчосва риби , които вдигат шум. Аз съм спрял мършите , и сега храня с пинки и бял червей , и , в опит да привлека скимърите , почвам да добавям фуил.  Тънкия момент с фуила , тва е че на куката трябва задължително да фигурира вердевас - сам или в комбинация с друга стръв. И така , почвам да комбинирам бял с вердевас , пинки с вердевас , вердевас с вердевас...и да ловя само сомчета. :evil:

В тоя момент се задава Жаки да Силва , който е рънър на участниците от неговия клуб - двама или трима , (състезанието е индивидуално) . "Само сомчета" , отговарям на въпроса - "не знам кво да направя , че да викна платиките."
Жаки се доближава , и отсича : -Продължавай със сомчетата , с тая храна платика няма да хванеш!

:?: :o :oops:

И ме убива с новината , че храната трябвало да бъде черна или тъмнокафява , щото жълтата събирала само сомчета... :mrgreen:


Минали са малко повече от два часа , аз съм далеч зад съседите си от двете стрaни , от събота съм с девет точки , и така или иначе вече нямам никакви опции. В такъв случай , решавам , що да не забравя че съм на състезание , и да си направя кефа малко? 8)
Да го приема като тренировка ,  и да поекспериментирам?  Спирам фуила , закачам кошница за бял червей , и почвам да храня с чист бял червей , като на кука номер 14 съм боднал пет червея. Поне пет минути нямам индикация , след което кълве и вадя платичка  , от около 200 грама. Гледай , гледай...:roll:
(после разбрах , че горе долу в този момент платичките са изместили сомчетата в целия сектор , не съм бил изолиран случай)

Повтарям , пак вадя платичка. Хммм...Бода на голямата кука 6 вердеваса , и гепвам същия размер платичка , само че веднага , без чакане. Остава час и половина , и аз решавам че до края ще карам с тая комбинациия - вердевас на куката без добавки , хранене с чист бял...храним със стръв като за едра риба , ловим с такава за едра , баси как се обърка приказката...:lol: :lol:  - обаче сxемата работи - 20 риби , 25...30...Почвам да се чудя дали ще ги докарам до 40 - остава половин час , и сигнала "край" ме хваща с 38 , без да съм видял едра риба , докато всички други имат кой по две , кой по три...

Тапата печели с  11.400  - нищо общо с вчерашния риболов , аз съм с 8.010 , и се оказва че съм бил съседа отдясно , който  има 7.950. 8) :twisted:
После има резултати от 8.400 , 8,650... а бе адски оспорвана работа , и аз се класирам 6-ти в сектора , и 31 в крайното класиране от 35 човека - "how the mighty has fallen"... :lol:

Връчване на купи и медали , шеги и закачки  ("Иван , не може все да си първи или втори!") , майтап..Доминик , който от най-доброто място в най-добрия сектор в събота беше успял да се класира последен в сектора ( ... )  , сега се е паднал до миналогодишния регионален шампион , и му е сложил две кила! :twisted:  Това не му помага с нищо - пак е последен в класирането , обаче как се е ухилил , не е истина.
Шампиона пък е 34-ти , и само свива рамене...С Доминик се споглеждаме - ние двамата ще играем отборно другата неделя ?!? :mrgreen: :mrgreen: Отсега се сещам как ще ни вземат за мезе някои шегаджии от нашия клуб....

И капака на цялата история : от "безрибното" ми място в събота , в неделя са извадени девет кила...явно толкова си мога... :shock: :oops:

Изображение

Просто не се сдържах , и го снимах тоя убийствен плавателен съд - в събота мина с гордо издуто от вятъра платно - от уиндсърф , мен ако питате  , направо щях да падна от стола ако нямах облегалка... :lol!:

P.S. В неделя съседа (тапата) , който е местен , и видимо компетентен , ми каза че точно на това място , което било най - скапаното в цялката ивица , имало извисяване на дъното , което събирало гадна тиня , и рибата не се задържала там. Следователно , с риболов зад това плато , можело да се хване нещо , но като цяло тва било мястото , от което редовно някой става последен в сектора...само не ми стана ясно как в неделя там се вадят девет кила.  :roll:
Може би рибата се е завъртяла на остатъците от моя спод миkc... :lol: :lol: :lol:
500 street fights, and you could consider yourself a legitimate tough guy. You need them for experience , to develop leather skin - so I got started....
2018: IIIII
2019: IIIII IIIII II
2020: I

nkolev
Мнения: 446
Регистриран на: Сря Фев 10, 2010 16:36
Местоположение: Бургас
дал Браво: 14 пъти
получил Браво: 19 пъти

Re: " Записки по френските състезания "

Мнение от nkolev »

outsider написа:... И капака на цялата история : от "безрибното" ми място в събота , в неделя са извадени девет кила...явно толкова си мога... :shock: :oops:
P.S. В неделя съседа (тапата) , който е местен , и видимо компетентен , ми каза че точно на това място , което било най - скапаното в цялката ивица , имало извисяване на дъното , което събирало гадна тиня , и рибата не се задържала там. Следователно , с риболов зад това плато , можело да се хване нещо , но като цяло тва било мястото , от което редовно някой става последен в сектора...само не ми стана ясно как в неделя там се вадят девет кила.  :roll:
Може би рибата се е завъртяла на остатъците от моя спод миkc... :lol: :lol: :lol:
Явно това е истината - толкова много храна, че е обирала до другия ден.
НДК

Аватар
outsider
Мнения: 2465
Регистриран на: Сря Юли 06, 2005 16:03
Риболов: състезателен фидер
Местоположение: Loire , France
дал Браво: 42 пъти
получил Браво: 2384 пъти

Re: " Записки по френските състезания "

Мнение от outsider »

Събота. ( 10.09) - ранна утрин на брега на Лоара.

Калъфа с фидерите отново е обърнат с главата надолу - сега лайтчета и пикерчета са зaврени в ъгълa (откъдето може доста време да не си покажат носа   :lol:  ) , а гаубиците са излезли крачка напред пред строя : дебели монофили , големи макари , тежки кошници... :twisted:

Оставям тиража на Доминик - вече стана ясно че мен не ме бива за тая работа   :oops: - и както се оказва , и него не го бива много : долния край на ивицата , плитко , песъчливо , с много силно течение..
Разтоварваме багажа , подготвяме работното място. Забъркали сме комбинация от храна за платика с речна храна с мирис на сирене , отделно имаме живи и изпънати бели , малко торни  , кастери , пелети (два-три вида) , варено жито и коноп , които се надявам да се задържат на дъното поне малко.

Отляво имаме за съседи Гзавие и Едуард , които са разпънали щеки (турнира е "open") , заедно с фидерите - ние сме "feeder only". 8)
"Ама сме един отбор..." ухилва ми сe Доминик  , на който още не му е минало от миналата седмлица. "Първите ще станат последни , а последните - първи" , отговарям аз  , обаче нашия човек явно е проспал уроците по вероучение , и не вдява. :lol:
"Така пише в Библията" , пояснявам аз" - "Аааа , е  ..щом така пише... ... "

:lol: :lol:

Мда , и на мен много не ми се вярва.. :?
Дава се сигнала за тежка , храним , вече сме констатирали че нито 120 , нито 155 държат дъното - няма закачки , няма камъни , просто кошницата бавно пълзи надолу , и се спира десетина метра по- надолу от точката на приземяване. При това положение , избирам по-леката кошница , 120 грама  , и се почва едно празамятане... Гзавие и Едуард стартират със щеките ,  и ако се съди по това , че продължават с тях , явно нещо хващат.. ние с Доминик един час след старта още нямаме риба. Имахме по няколко сдъвкани червея без да видим кълване , дребосък да искаш в реката , и после - тишина...

Около час и половина след старта Гзавие закача някво дърто добиче , и се бори с него десет минути , без да успеe да го кепчоса - после научаваме , че е било морски кефал от близо две кила , който е отнесъл цялата линия...Някъде в дванайсе без десет ( старта беше в десет часа) , имам леко чукване , докарвам почти до кепа малка мрянка , която се откачва..нещо странно имаше в мрянката , ама не успях да я разгледам.. :?:  
Минавам на кошница от сто грама , до паузата остават пет минути - кълве ми пак , и сега вадя ситно ..скобарче. Ама към 50 грама. За първи път хващам в Лоара скобар , тази риба , която е била широко разпространена преди 15 години , впоследствие е изчезнала напълно по неизвестни причини. Пускам го в живарника , и свирят паузата - решаваме първи да ходи да пие вино Доминик - щото аз съм ги бил "подкарал" , според него (ох , ох...) :)
От комшиите първи отива в бара Едуард , и идва да ни се похвали : имат по десетина дребни риби на щеките - баби , най-вече , оценката им е по около кило на човек. Две кила? :shock:  Ние сме с 50 грама   :oops: , задръж! - кълве , вадя второ такова скобарче. Ние сме ..със сто грама. :lol:

Петното като че ли почва да се оживява малко - след десетина минути вадя трето скобарче ( да се чудиш откъде се вземат) , имам фитки , сдъвкани червеи , после имам кълване от едра риба , предполагам - мряна , която за една секунда изпъна изпъна корема , който бях отпуснал по течението , и преди да успея да реагирам , отнесе повода (0.14)...
До края на паузата имам общо 4 скобарчета , съобщавам новините на Доминик , и отивам да пия вино. Тъкмо бяха почнали да кълват , дано съотборника не оплеска нещо нещата...

Края на паузата наближава , отивам да видя кви ги е свършил Доминик , който пред мен вади скобарче - ама към двеста грама! :tup:
"Имам десет" , гордо ми съобщава нашия герой...хмммм! Едуард е почти без риба за цялата пауза (един час) ,  за.бал е щеката и сега опитва с фидера..Свирят сигнала , сядам и ги почваме - ама наистина ги почваме! Мяташ , три-четири-пет минути , късо чукване - не им стигат силите да отлепят сто грама олово от дъното   :lol: , вадиш , и скобарчето е там. От 50 до към 150-200 грама. Едуард и Гзавие гледат , сменят фидер със щека , щека с фидер - явно не намират рибата , отдясно също ни гледат , а ние  правим нещо , което  почва да си прилича на риболов - "динамичен , скоростен и ефективен" , да ме прощава автора на безсмъртния лаф , че такка често го цитирам...
Е , в дълбокия край на ивицата има един образ с една мряна , една едра платика и една илария , а отсрещния бряг често дава най-големите улови , ама на кой му пука? Кълве ни!

Двайсе и пет минути преди края , върха на фидера ми рязко отскача назад - имам "клиент" , жойто е успял да отлепи кошницата от пясъка. Навивам три оборота на макарата ( при такова кълване не се засича) , и от другия край следва тласък , който красноречиво говори , че "клиентът" би отлепил и половин кило олово без окото му да мигне...аз плавно вдигам пръчката колкото мога по нагоре и назад , изкключвам антиреверса , и  плавно , бавно съпровождам с върха внезапно набралата скорост риба , докато въртя назад макарата , за да стигна до клипсованото влакно , като мислено се заклевам във всичко най-святo , че ако тази риба влезе в живарника , никога повече няма да клипсовам влакно на Лоара... :mrgreen:
Успявам да откача влакното , и сега мога да отпускам на заден ход , докато отхлабя малко аванса - а всичките тези фокуси  с  backwind -а ги правя точно щото аванса е затегнат докрай. Който е мятал хранилки от 120+ , знае що аванса е затегнат. Останалите все ще се сетят някакси.. :wink:

И така , две секунди след кълванетро  - пише се бавно , случва се бързо , имам отхлабен аванс , изключен антиреверс , песъчливо дъно  без закачки , и рибата още не е скъсала. 8)
Да , повода е 0.14 , а куката - 16-ти  номер , обаче имам над 20 минути...


...три страници ожесточена борба по-късно   8)  , в кепа влиза мряна от 1.700 , Едуард ми подвиква че ще имам да черпя , Доминик вади поредното скобарче , и състезанието приключва.

Изображение

Имаме 7 кила. Остава да видим къде ни нарежда това , но като се има предвид плачевния резултат наоколо , в пликовете сме със сигурност. ( Едуард и Гзавие имат 3.3 кг) В дълбокия край Дидие и съотборника му имат ...6.7 кг! Мда , май ще имаме да черпим - печелим сектора. :D  

Сега да видим кво са направили отсреща...първите ожаднели корабокрушенци пристигат с изплезени езици , и ни убиват с новината , че отсреща било скръб и мизерия , сектора се печели с 2.2 кг....


А? :shock:
Ааааа.. :roll:
А!!! 8) :twisted:


"And bad mistakes
I've made a few (ox , ox.... :lol: )
I've had my share of sand kicked in my face
But I've come through...

WEEEEEEE ARE THE ...."


:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:


Сега разбира се , се налага да се почерпи тоя-оня-как иначе? Ние получаваме Плика! Дъ Плик! Льо Плик!! Ел Плик!!!
:lol: :lol: :lol:

Оттам Доминик се отправя към родното огнище , а аз паля колата и потеглям към река Мен , където в неделя сутринта следваше поредното състезание. Имах около час и половина до свечеряване , тъкмо да пробвам една работа...
Както се казваше в песента "From a battle I've come , to a battle I ride"   8)   :twisted:

За тези , които през 88-а са били много малки , неродени , или са слушали Депеш Мод   :mrgreen: - песента звучеше така:
8)   :lol:
500 street fights, and you could consider yourself a legitimate tough guy. You need them for experience , to develop leather skin - so I got started....
2018: IIIII
2019: IIIII IIIII II
2020: I

Публикувай отговор

Обратно към “Състезания и турнири”