Домашна кухня
- Boci
- Мнения: 4595
- Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 22:43
- Риболов: Feeder,carp, ICE fishing and spining
- Местоположение: Sofia
- дал Браво: 163 пъти
- получил Браво: 1104 пъти
Re: Домашна кухня
Мексикански боб Пинто
Тази рецепта я препоръчвам на всички любители на пикантния гъст боб. Гледах доста варианти на това ястие и се спрях на рецептата, която най-много ми допадна. Класиката е бобът да се вари на бавен огън за около 4 часа, но аз нямам такова време готвене и го накиснах предварително във вода за около 5-6 часа. Това време е напълно достатъчно, за да омекне и после да се свари добре сравнително бързо.
Необходими продукти
250 гр боб (шарен)
1 глава лук
2-3 ск чесън
1 червена чушка
2-3 люти чушлета
2-3 чери домата
1 с.л. доматено пюре
магданоз
200 мл бульон (свински, телешки, зеленчуков)
кимион
лют червен пипер
1 дафинов лист
сол
зехтин
Начин на приготвяне
И така, лукът, чесънът, червената и лютата чушка се режат на ситно и се запържват за кратко в зехтин. Следва да се добави бульона, кимиона, червения лют пипер и дафиновия лист. След още малко се слага и бобът, като се долива вода и се оставя да къкри на среден огън. Готви се горе-долу около 1 час и е нужно да се сипва по малко вода от време на време.
Когато вече е напълно готов, се слага доматеното пюре и сол на вкус. Сервира се с нарязани на кубчета чери домати, няколко шайбички от люта чушка и наситнен магданоз. Пробвайте тази рецепта, надявам се да ви хареса.
Тази рецепта я препоръчвам на всички любители на пикантния гъст боб. Гледах доста варианти на това ястие и се спрях на рецептата, която най-много ми допадна. Класиката е бобът да се вари на бавен огън за около 4 часа, но аз нямам такова време готвене и го накиснах предварително във вода за около 5-6 часа. Това време е напълно достатъчно, за да омекне и после да се свари добре сравнително бързо.
Необходими продукти
250 гр боб (шарен)
1 глава лук
2-3 ск чесън
1 червена чушка
2-3 люти чушлета
2-3 чери домата
1 с.л. доматено пюре
магданоз
200 мл бульон (свински, телешки, зеленчуков)
кимион
лют червен пипер
1 дафинов лист
сол
зехтин
Начин на приготвяне
И така, лукът, чесънът, червената и лютата чушка се режат на ситно и се запържват за кратко в зехтин. Следва да се добави бульона, кимиона, червения лют пипер и дафиновия лист. След още малко се слага и бобът, като се долива вода и се оставя да къкри на среден огън. Готви се горе-долу около 1 час и е нужно да се сипва по малко вода от време на време.
Когато вече е напълно готов, се слага доматеното пюре и сол на вкус. Сервира се с нарязани на кубчета чери домати, няколко шайбички от люта чушка и наситнен магданоз. Пробвайте тази рецепта, надявам се да ви хареса.
- ...
-
- 1.jpg (176.81 KiB) Преглеждано 856 пъти
-
- 2.jpg (187.4 KiB) Преглеждано 856 пъти
-
- 3.jpg (99.05 KiB) Преглеждано 856 пъти
2007-2009(15) 2012-2013(17) 2016-2017(23) L(51) L2(5)
2009-2010(25) 2013-2014(14) 2017-2018(11)
2010-2011(14) 2014-2015(16) 2018-2019(16)
2011-2012(19) 2015-2016(11) 2019-2020(10)
2020-2021(9)
2009-2010(25) 2013-2014(14) 2017-2018(11)
2010-2011(14) 2014-2015(16) 2018-2019(16)
2011-2012(19) 2015-2016(11) 2019-2020(10)
2020-2021(9)
- Boci
- Мнения: 4595
- Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 22:43
- Риболов: Feeder,carp, ICE fishing and spining
- Местоположение: Sofia
- дал Браво: 163 пъти
- получил Браво: 1104 пъти
Re: Домашна кухня
В началото и в края
- ...
-
- IMG_20210212_234847~2.jpg (268.17 KiB) Преглеждано 758 пъти
2007-2009(15) 2012-2013(17) 2016-2017(23) L(51) L2(5)
2009-2010(25) 2013-2014(14) 2017-2018(11)
2010-2011(14) 2014-2015(16) 2018-2019(16)
2011-2012(19) 2015-2016(11) 2019-2020(10)
2020-2021(9)
2009-2010(25) 2013-2014(14) 2017-2018(11)
2010-2011(14) 2014-2015(16) 2018-2019(16)
2011-2012(19) 2015-2016(11) 2019-2020(10)
2020-2021(9)
- Boci
- Мнения: 4595
- Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 22:43
- Риболов: Feeder,carp, ICE fishing and spining
- Местоположение: Sofia
- дал Браво: 163 пъти
- получил Браво: 1104 пъти
Re: Домашна кухня

- ...
-
- IMG_20210213_113536~2.jpg (330.83 KiB) Преглеждано 740 пъти
-
- IMG_20210213_113511~2.jpg (333.44 KiB) Преглеждано 740 пъти
-
- IMG_20210213_113627_1~2.jpg (343.18 KiB) Преглеждано 740 пъти
-
- IMG_20210213_113643_1~2.jpg (322.66 KiB) Преглеждано 740 пъти
2007-2009(15) 2012-2013(17) 2016-2017(23) L(51) L2(5)
2009-2010(25) 2013-2014(14) 2017-2018(11)
2010-2011(14) 2014-2015(16) 2018-2019(16)
2011-2012(19) 2015-2016(11) 2019-2020(10)
2020-2021(9)
2009-2010(25) 2013-2014(14) 2017-2018(11)
2010-2011(14) 2014-2015(16) 2018-2019(16)
2011-2012(19) 2015-2016(11) 2019-2020(10)
2020-2021(9)
- Boci
- Мнения: 4595
- Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 22:43
- Риболов: Feeder,carp, ICE fishing and spining
- Местоположение: Sofia
- дал Браво: 163 пъти
- получил Браво: 1104 пъти
Re: Домашна кухня
Започна се
- ...
-
- IMG_20210215_110250.jpg (264.77 KiB) Преглеждано 667 пъти
2007-2009(15) 2012-2013(17) 2016-2017(23) L(51) L2(5)
2009-2010(25) 2013-2014(14) 2017-2018(11)
2010-2011(14) 2014-2015(16) 2018-2019(16)
2011-2012(19) 2015-2016(11) 2019-2020(10)
2020-2021(9)
2009-2010(25) 2013-2014(14) 2017-2018(11)
2010-2011(14) 2014-2015(16) 2018-2019(16)
2011-2012(19) 2015-2016(11) 2019-2020(10)
2020-2021(9)
- Boci
- Мнения: 4595
- Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 22:43
- Риболов: Feeder,carp, ICE fishing and spining
- Местоположение: Sofia
- дал Браво: 163 пъти
- получил Браво: 1104 пъти
Re: Домашна кухня
Наложен чеснов костур
Този начин на приготвяне предполагам, че повечето от вас го знаят. Любим вкус. Рибата се пържи в царевичен грис. Разполовява се и се вади гръбначната кост. Костурите се редят в чиния, като се овкусяват с лимонов сок, настърган чесън и наситен копър, отгоре пак се реди ред риба и върху него лимонов сок, чесън и копър и така до края. Препоръчително е ястието да се консумира след няколко часа или на следващия ден (от киселината и костите омекват до голяма степен), за да поеме рибата добре всички аромати. Важно е да не попадат вътре семките на лимона, понеже после рибата горчи. В случая съм ползвал костури, но може да се наложи и друг вид риба. Наздраве!
Този начин на приготвяне предполагам, че повечето от вас го знаят. Любим вкус. Рибата се пържи в царевичен грис. Разполовява се и се вади гръбначната кост. Костурите се редят в чиния, като се овкусяват с лимонов сок, настърган чесън и наситен копър, отгоре пак се реди ред риба и върху него лимонов сок, чесън и копър и така до края. Препоръчително е ястието да се консумира след няколко часа или на следващия ден (от киселината и костите омекват до голяма степен), за да поеме рибата добре всички аромати. Важно е да не попадат вътре семките на лимона, понеже после рибата горчи. В случая съм ползвал костури, но може да се наложи и друг вид риба. Наздраве!
- ...
-
- IMG_20210215_131516~2.jpg (163.67 KiB) Преглеждано 637 пъти
-
- IMG_20210215_131503_1~2.jpg (344.52 KiB) Преглеждано 637 пъти
-
- IMG_20210215_131508~2.jpg (334.31 KiB) Преглеждано 637 пъти
-
- IMG_20210215_131542~2.jpg (325.1 KiB) Преглеждано 637 пъти
2007-2009(15) 2012-2013(17) 2016-2017(23) L(51) L2(5)
2009-2010(25) 2013-2014(14) 2017-2018(11)
2010-2011(14) 2014-2015(16) 2018-2019(16)
2011-2012(19) 2015-2016(11) 2019-2020(10)
2020-2021(9)
2009-2010(25) 2013-2014(14) 2017-2018(11)
2010-2011(14) 2014-2015(16) 2018-2019(16)
2011-2012(19) 2015-2016(11) 2019-2020(10)
2020-2021(9)
- баш майстора
- Мнения: 5162
- Регистриран на: Вто Юли 08, 2008 16:24
- Риболов: Online
- Местоположение: София
- дал Браво: 1243 пъти
- получил Браво: 956 пъти
Re: Домашна кухня
А костурите от къде ги купуваш? За един преятел питам...




"Няма риба в реката, само пъстърва, откакто се появи тя и изяде всичката друга риба..."
- Boci
- Мнения: 4595
- Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 22:43
- Риболов: Feeder,carp, ICE fishing and spining
- Местоположение: Sofia
- дал Браво: 163 пъти
- получил Браво: 1104 пъти
Re: Домашна кухня

2007-2009(15) 2012-2013(17) 2016-2017(23) L(51) L2(5)
2009-2010(25) 2013-2014(14) 2017-2018(11)
2010-2011(14) 2014-2015(16) 2018-2019(16)
2011-2012(19) 2015-2016(11) 2019-2020(10)
2020-2021(9)
2009-2010(25) 2013-2014(14) 2017-2018(11)
2010-2011(14) 2014-2015(16) 2018-2019(16)
2011-2012(19) 2015-2016(11) 2019-2020(10)
2020-2021(9)
- баш майстора
- Мнения: 5162
- Регистриран на: Вто Юли 08, 2008 16:24
- Риболов: Online
- Местоположение: София
- дал Браво: 1243 пъти
- получил Браво: 956 пъти
Re: Домашна кухня
Не знам как ще е с рибите тая година, но с гъбите почваме обещаващо.

"Няма риба в реката, само пъстърва, откакто се появи тя и изяде всичката друга риба..."
- Boci
- Мнения: 4595
- Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 22:43
- Риболов: Feeder,carp, ICE fishing and spining
- Местоположение: Sofia
- дал Браво: 163 пъти
- получил Браво: 1104 пъти
Re: Домашна кухня
Ебати ножлето
2007-2009(15) 2012-2013(17) 2016-2017(23) L(51) L2(5)
2009-2010(25) 2013-2014(14) 2017-2018(11)
2010-2011(14) 2014-2015(16) 2018-2019(16)
2011-2012(19) 2015-2016(11) 2019-2020(10)
2020-2021(9)
2009-2010(25) 2013-2014(14) 2017-2018(11)
2010-2011(14) 2014-2015(16) 2018-2019(16)
2011-2012(19) 2015-2016(11) 2019-2020(10)
2020-2021(9)
- Boci
- Мнения: 4595
- Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 22:43
- Риболов: Feeder,carp, ICE fishing and spining
- Местоположение: Sofia
- дал Браво: 163 пъти
- получил Браво: 1104 пъти
Re: Домашна кухня
Свински уши със соев сос и наложен костур с чесън и копър. Наздраве!
- ...
-
- IMG_20210221_192527~2.jpg (370.45 KiB) Преглеждано 435 пъти
-
- IMG_20210221_192531~2.jpg (408.21 KiB) Преглеждано 435 пъти
2007-2009(15) 2012-2013(17) 2016-2017(23) L(51) L2(5)
2009-2010(25) 2013-2014(14) 2017-2018(11)
2010-2011(14) 2014-2015(16) 2018-2019(16)
2011-2012(19) 2015-2016(11) 2019-2020(10)
2020-2021(9)
2009-2010(25) 2013-2014(14) 2017-2018(11)
2010-2011(14) 2014-2015(16) 2018-2019(16)
2011-2012(19) 2015-2016(11) 2019-2020(10)
2020-2021(9)
- Boci
- Мнения: 4595
- Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 22:43
- Риболов: Feeder,carp, ICE fishing and spining
- Местоположение: Sofia
- дал Браво: 163 пъти
- получил Браво: 1104 пъти
Re: Домашна кухня

- ...
-
- FB_IMG_1614031415271.jpg (40.78 KiB) Преглеждано 372 пъти
2007-2009(15) 2012-2013(17) 2016-2017(23) L(51) L2(5)
2009-2010(25) 2013-2014(14) 2017-2018(11)
2010-2011(14) 2014-2015(16) 2018-2019(16)
2011-2012(19) 2015-2016(11) 2019-2020(10)
2020-2021(9)
2009-2010(25) 2013-2014(14) 2017-2018(11)
2010-2011(14) 2014-2015(16) 2018-2019(16)
2011-2012(19) 2015-2016(11) 2019-2020(10)
2020-2021(9)
-
- Мнения: 6
- Регистриран на: Нед Май 10, 2015 18:04
- получил Браво: 6 пъти
Re: Домашна кухня
Адския surf'n'turf, респектBoci написа:Нед Фев 21, 2021 19:42 Свински уши със соев сос и наложен костур с чесън и копър. Наздраве!

- Boci
- Мнения: 4595
- Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 22:43
- Риболов: Feeder,carp, ICE fishing and spining
- Местоположение: Sofia
- дал Браво: 163 пъти
- получил Браво: 1104 пъти
Re: Домашна кухня
Сушен свински врат "Трапезица"
Подправки за 1кг
30гр сол (хималайска)
4гр захар (фруктоза)
2 гр сушен чесън
1гр черен пипер
Свинския врат се реже на подходящи парчета. Дупчи се с клечка за зъби, за да проникнат по-добре подправките в месото. Подправките се смесват и се натриват хубаво в месото. След това парчетата се затварят в плик и се оставят да зреят за 5 дни в хладилника, като плика се обръща всеки ден. След това месото се вади, мие се, подсушава се и се оставя да се суши.
Луканков деликатес "Витоша"
Представям ми моето авторско мезе. Вкусът е отличен, който прави домашни вкусотии, нека го пробва. Ползва се само свински врат, като месото задължително се кълца, а не се меля. Зрее около 30 часа в хладилник с подправките. Пълни се в изкуствени черва 35-40мм.
Подправки за 1 кг
24 гр сол
4 гр захар (фруктозна)
3 гр черен пипер
2 гр кориандър
2 гр чубрица
0,5 гр индийско орехче
Подправки за 1кг
30гр сол (хималайска)
4гр захар (фруктоза)
2 гр сушен чесън
1гр черен пипер
Свинския врат се реже на подходящи парчета. Дупчи се с клечка за зъби, за да проникнат по-добре подправките в месото. Подправките се смесват и се натриват хубаво в месото. След това парчетата се затварят в плик и се оставят да зреят за 5 дни в хладилника, като плика се обръща всеки ден. След това месото се вади, мие се, подсушава се и се оставя да се суши.
Луканков деликатес "Витоша"
Представям ми моето авторско мезе. Вкусът е отличен, който прави домашни вкусотии, нека го пробва. Ползва се само свински врат, като месото задължително се кълца, а не се меля. Зрее около 30 часа в хладилник с подправките. Пълни се в изкуствени черва 35-40мм.
Подправки за 1 кг
24 гр сол
4 гр захар (фруктозна)
3 гр черен пипер
2 гр кориандър
2 гр чубрица
0,5 гр индийско орехче
- ...
-
- IMG_20210227_211355~2.jpg (230.34 KiB) Преглеждано 211 пъти
-
- IMG_20210227_211811~2.jpg (242.38 KiB) Преглеждано 211 пъти
2007-2009(15) 2012-2013(17) 2016-2017(23) L(51) L2(5)
2009-2010(25) 2013-2014(14) 2017-2018(11)
2010-2011(14) 2014-2015(16) 2018-2019(16)
2011-2012(19) 2015-2016(11) 2019-2020(10)
2020-2021(9)
2009-2010(25) 2013-2014(14) 2017-2018(11)
2010-2011(14) 2014-2015(16) 2018-2019(16)
2011-2012(19) 2015-2016(11) 2019-2020(10)
2020-2021(9)
- Boci
- Мнения: 4595
- Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 22:43
- Риболов: Feeder,carp, ICE fishing and spining
- Местоположение: Sofia
- дал Браво: 163 пъти
- получил Браво: 1104 пъти
Re: Домашна кухня
Боб по манастирски
Необходими продукти:
250-300 гр бял боб
1 голяма глава кромид лук
1 морков
2 ск чесън
250мл доматен сок
200 мл телешки или свински бульон
50мл ракия
1 червена чушка
2 люти чушлета
целина
магданоз
пресен лук
сушен джоджен
черен пипер
червен пипер
сол
олио(зехтин)
Начин на приготвяне:
Бобът е добре да се накисне във вода от предната вечер, за да се свари по-бързо впоследтвие. Изцежда се и се слага да се вари в нова вода с 50мл ракия за 30 минути. Алкохолът спомага също за по-доброто сваряване на боба. След този половин час първата вода се изхвърля, за да се намалят "гърмежите" след консумация на готовото ястие. Налива се пак вода, която да залее боба с два пръста над него. Така се оставя да къкри за около 1 час на бавен огън. Следва да се добавят кромития лук, моркова и чесъна, нарязани на ситно. Слага се и бульона, заедно с целината, джоджена, червения и черния пипер на вкус. Сипва се и малко олио. Червената чушка и лютите чушки се пекат на грил, белят се, режат се и се слагат в гозбата за още по-приятен аромат. Когато боба се свари напълно, се добавя доматения сок и сол на вкус. След още 10 минути ястието е готово. Аз обичам боба да е по-гъст, затова винаги го оставям да изври малко без капак. Предпочитам да го сервирам в гюведже с поръсен пресен лук и магданоз. Бобът по манастирски върви и много добре в комбинация с домашен суджук и препечена филийка хляб. Наздраве! Дано рецептата ви хареса!
Необходими продукти:
250-300 гр бял боб
1 голяма глава кромид лук
1 морков
2 ск чесън
250мл доматен сок
200 мл телешки или свински бульон
50мл ракия
1 червена чушка
2 люти чушлета
целина
магданоз
пресен лук
сушен джоджен
черен пипер
червен пипер
сол
олио(зехтин)
Начин на приготвяне:
Бобът е добре да се накисне във вода от предната вечер, за да се свари по-бързо впоследтвие. Изцежда се и се слага да се вари в нова вода с 50мл ракия за 30 минути. Алкохолът спомага също за по-доброто сваряване на боба. След този половин час първата вода се изхвърля, за да се намалят "гърмежите" след консумация на готовото ястие. Налива се пак вода, която да залее боба с два пръста над него. Така се оставя да къкри за около 1 час на бавен огън. Следва да се добавят кромития лук, моркова и чесъна, нарязани на ситно. Слага се и бульона, заедно с целината, джоджена, червения и черния пипер на вкус. Сипва се и малко олио. Червената чушка и лютите чушки се пекат на грил, белят се, режат се и се слагат в гозбата за още по-приятен аромат. Когато боба се свари напълно, се добавя доматения сок и сол на вкус. След още 10 минути ястието е готово. Аз обичам боба да е по-гъст, затова винаги го оставям да изври малко без капак. Предпочитам да го сервирам в гюведже с поръсен пресен лук и магданоз. Бобът по манастирски върви и много добре в комбинация с домашен суджук и препечена филийка хляб. Наздраве! Дано рецептата ви хареса!
- ...
-
- IMG_20210301_123159~2.jpg (303.14 KiB) Преглеждано 141 пъти
-
- IMG_20210301_123219~3.jpg (369.26 KiB) Преглеждано 141 пъти
-
- IMG_20210301_123151~2.jpg (238.23 KiB) Преглеждано 141 пъти
2007-2009(15) 2012-2013(17) 2016-2017(23) L(51) L2(5)
2009-2010(25) 2013-2014(14) 2017-2018(11)
2010-2011(14) 2014-2015(16) 2018-2019(16)
2011-2012(19) 2015-2016(11) 2019-2020(10)
2020-2021(9)
2009-2010(25) 2013-2014(14) 2017-2018(11)
2010-2011(14) 2014-2015(16) 2018-2019(16)
2011-2012(19) 2015-2016(11) 2019-2020(10)
2020-2021(9)