Домашна кухня

Пържена, на фурна или скара и каква ли още не, рецепти разни, коя от коя по-вкусна ... ммм ...
Публикувай отговор
Аватар
Boci
Мнения: 4595
Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 22:43
Риболов: Feeder,carp, ICE fishing and spining
Местоположение: Sofia
дал Браво: 163 пъти
получил Браво: 1104 пъти

Re: Домашна кухня

Мнение от Boci »

Мексикански боб Пинто

Тази рецепта я препоръчвам на всички любители на пикантния гъст боб. Гледах доста варианти на това ястие и се спрях на рецептата, която най-много ми допадна. Класиката е бобът да се вари на бавен огън за около 4 часа, но аз нямам такова време готвене и го накиснах предварително във вода за около 5-6 часа. Това време е напълно достатъчно, за да омекне и после да се свари добре сравнително бързо.

Необходими продукти
250 гр боб (шарен)
1 глава лук
2-3 ск чесън
1 червена чушка
2-3 люти чушлета
2-3 чери домата
1 с.л. доматено пюре
магданоз
200 мл бульон (свински, телешки, зеленчуков)
кимион
лют червен пипер
1 дафинов лист
сол
зехтин

Начин на приготвяне
И така, лукът, чесънът, червената и лютата чушка се режат на ситно и се запържват за кратко в зехтин. Следва да се добави бульона, кимиона, червения лют пипер и дафиновия лист. След още малко се слага и бобът, като се долива вода и се оставя да къкри на среден огън. Готви се горе-долу около 1 час и е нужно да се сипва по малко вода от време на време.
Когато вече е напълно готов, се слага доматеното пюре и сол на вкус. Сервира се с нарязани на кубчета чери домати, няколко шайбички от люта чушка и наситнен магданоз. Пробвайте тази рецепта, надявам се да ви хареса.
...
1.jpg
1.jpg (176.81 KiB) Преглеждано 856 пъти
2.jpg
2.jpg (187.4 KiB) Преглеждано 856 пъти
3.jpg
3.jpg (99.05 KiB) Преглеждано 856 пъти
2007-2009(15) 2012-2013(17) 2016-2017(23) L(51) L2(5)
2009-2010(25) 2013-2014(14) 2017-2018(11)
2010-2011(14) 2014-2015(16) 2018-2019(16)
2011-2012(19) 2015-2016(11) 2019-2020(10)
2020-2021(9)
Аватар
Boci
Мнения: 4595
Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 22:43
Риболов: Feeder,carp, ICE fishing and spining
Местоположение: Sofia
дал Браво: 163 пъти
получил Браво: 1104 пъти

Re: Домашна кухня

Мнение от Boci »

В началото и в края
...
IMG_20210212_234847~2.jpg
IMG_20210212_234847~2.jpg (268.17 KiB) Преглеждано 758 пъти
2007-2009(15) 2012-2013(17) 2016-2017(23) L(51) L2(5)
2009-2010(25) 2013-2014(14) 2017-2018(11)
2010-2011(14) 2014-2015(16) 2018-2019(16)
2011-2012(19) 2015-2016(11) 2019-2020(10)
2020-2021(9)
Аватар
Boci
Мнения: 4595
Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 22:43
Риболов: Feeder,carp, ICE fishing and spining
Местоположение: Sofia
дал Браво: 163 пъти
получил Браво: 1104 пъти

Re: Домашна кухня

Мнение от Boci »

:11:
...
IMG_20210213_113536~2.jpg
IMG_20210213_113536~2.jpg (330.83 KiB) Преглеждано 740 пъти
IMG_20210213_113511~2.jpg
IMG_20210213_113511~2.jpg (333.44 KiB) Преглеждано 740 пъти
IMG_20210213_113627_1~2.jpg
IMG_20210213_113627_1~2.jpg (343.18 KiB) Преглеждано 740 пъти
IMG_20210213_113643_1~2.jpg
IMG_20210213_113643_1~2.jpg (322.66 KiB) Преглеждано 740 пъти
2007-2009(15) 2012-2013(17) 2016-2017(23) L(51) L2(5)
2009-2010(25) 2013-2014(14) 2017-2018(11)
2010-2011(14) 2014-2015(16) 2018-2019(16)
2011-2012(19) 2015-2016(11) 2019-2020(10)
2020-2021(9)
Аватар
Boci
Мнения: 4595
Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 22:43
Риболов: Feeder,carp, ICE fishing and spining
Местоположение: Sofia
дал Браво: 163 пъти
получил Браво: 1104 пъти

Re: Домашна кухня

Мнение от Boci »

Започна се
...
IMG_20210215_110250.jpg
IMG_20210215_110250.jpg (264.77 KiB) Преглеждано 667 пъти
2007-2009(15) 2012-2013(17) 2016-2017(23) L(51) L2(5)
2009-2010(25) 2013-2014(14) 2017-2018(11)
2010-2011(14) 2014-2015(16) 2018-2019(16)
2011-2012(19) 2015-2016(11) 2019-2020(10)
2020-2021(9)
Аватар
Boci
Мнения: 4595
Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 22:43
Риболов: Feeder,carp, ICE fishing and spining
Местоположение: Sofia
дал Браво: 163 пъти
получил Браво: 1104 пъти

Re: Домашна кухня

Мнение от Boci »

Наложен чеснов костур

Този начин на приготвяне предполагам, че повечето от вас го знаят. Любим вкус. Рибата се пържи в царевичен грис. Разполовява се и се вади гръбначната кост. Костурите се редят в чиния, като се овкусяват с лимонов сок, настърган чесън и наситен копър, отгоре пак се реди ред риба и върху него лимонов сок, чесън и копър и така до края. Препоръчително е ястието да се консумира след няколко часа или на следващия ден (от киселината и костите омекват до голяма степен), за да поеме рибата добре всички аромати. Важно е да не попадат вътре семките на лимона, понеже после рибата горчи. В случая съм ползвал костури, но може да се наложи и друг вид риба. Наздраве!
...
IMG_20210215_131516~2.jpg
IMG_20210215_131516~2.jpg (163.67 KiB) Преглеждано 637 пъти
IMG_20210215_131503_1~2.jpg
IMG_20210215_131503_1~2.jpg (344.52 KiB) Преглеждано 637 пъти
IMG_20210215_131508~2.jpg
IMG_20210215_131508~2.jpg (334.31 KiB) Преглеждано 637 пъти
IMG_20210215_131542~2.jpg
IMG_20210215_131542~2.jpg (325.1 KiB) Преглеждано 637 пъти
2007-2009(15) 2012-2013(17) 2016-2017(23) L(51) L2(5)
2009-2010(25) 2013-2014(14) 2017-2018(11)
2010-2011(14) 2014-2015(16) 2018-2019(16)
2011-2012(19) 2015-2016(11) 2019-2020(10)
2020-2021(9)
Аватар
баш майстора
Мнения: 5162
Регистриран на: Вто Юли 08, 2008 16:24
Риболов: Online
Местоположение: София
дал Браво: 1243 пъти
получил Браво: 956 пъти

Re: Домашна кухня

Мнение от баш майстора »

А костурите от къде ги купуваш? За един преятел питам... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
"Няма риба в реката, само пъстърва, откакто се появи тя и изяде всичката друга риба..."
Аватар
Boci
Мнения: 4595
Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 22:43
Риболов: Feeder,carp, ICE fishing and spining
Местоположение: Sofia
дал Браво: 163 пъти
получил Браво: 1104 пъти

Re: Домашна кухня

Мнение от Boci »

:lol: от пазара Красно село
2007-2009(15) 2012-2013(17) 2016-2017(23) L(51) L2(5)
2009-2010(25) 2013-2014(14) 2017-2018(11)
2010-2011(14) 2014-2015(16) 2018-2019(16)
2011-2012(19) 2015-2016(11) 2019-2020(10)
2020-2021(9)
Аватар
баш майстора
Мнения: 5162
Регистриран на: Вто Юли 08, 2008 16:24
Риболов: Online
Местоположение: София
дал Браво: 1243 пъти
получил Браво: 956 пъти

Re: Домашна кухня

Мнение от баш майстора »

Не знам как ще е с рибите тая година, но с гъбите почваме обещаващо. :lol:
IMG_20210220_194744-01.jpeg
IMG_20210220_194744-01.jpeg (110 KiB) Преглеждано 508 пъти
IMG_20210220_194715-01.jpeg
IMG_20210220_194715-01.jpeg (99.07 KiB) Преглеждано 508 пъти
"Няма риба в реката, само пъстърва, откакто се появи тя и изяде всичката друга риба..."
Аватар
Boci
Мнения: 4595
Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 22:43
Риболов: Feeder,carp, ICE fishing and spining
Местоположение: Sofia
дал Браво: 163 пъти
получил Браво: 1104 пъти

Re: Домашна кухня

Мнение от Boci »

Ебати ножлето
2007-2009(15) 2012-2013(17) 2016-2017(23) L(51) L2(5)
2009-2010(25) 2013-2014(14) 2017-2018(11)
2010-2011(14) 2014-2015(16) 2018-2019(16)
2011-2012(19) 2015-2016(11) 2019-2020(10)
2020-2021(9)
Аватар
Boci
Мнения: 4595
Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 22:43
Риболов: Feeder,carp, ICE fishing and spining
Местоположение: Sofia
дал Браво: 163 пъти
получил Браво: 1104 пъти

Re: Домашна кухня

Мнение от Boci »

Свински уши със соев сос и наложен костур с чесън и копър. Наздраве!
...
IMG_20210221_192527~2.jpg
IMG_20210221_192527~2.jpg (370.45 KiB) Преглеждано 435 пъти
IMG_20210221_192531~2.jpg
IMG_20210221_192531~2.jpg (408.21 KiB) Преглеждано 435 пъти
2007-2009(15) 2012-2013(17) 2016-2017(23) L(51) L2(5)
2009-2010(25) 2013-2014(14) 2017-2018(11)
2010-2011(14) 2014-2015(16) 2018-2019(16)
2011-2012(19) 2015-2016(11) 2019-2020(10)
2020-2021(9)
Аватар
Boci
Мнения: 4595
Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 22:43
Риболов: Feeder,carp, ICE fishing and spining
Местоположение: Sofia
дал Браво: 163 пъти
получил Браво: 1104 пъти

Re: Домашна кухня

Мнение от Boci »

:lol:
...
FB_IMG_1614031415271.jpg
FB_IMG_1614031415271.jpg (40.78 KiB) Преглеждано 372 пъти
2007-2009(15) 2012-2013(17) 2016-2017(23) L(51) L2(5)
2009-2010(25) 2013-2014(14) 2017-2018(11)
2010-2011(14) 2014-2015(16) 2018-2019(16)
2011-2012(19) 2015-2016(11) 2019-2020(10)
2020-2021(9)
thebigtourist
Мнения: 6
Регистриран на: Нед Май 10, 2015 18:04
получил Браво: 6 пъти

Re: Домашна кухня

Мнение от thebigtourist »

Boci написа:Нед Фев 21, 2021 19:42 Свински уши със соев сос и наложен костур с чесън и копър. Наздраве!
Адския surf'n'turf, респект :D
Аватар
Boci
Мнения: 4595
Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 22:43
Риболов: Feeder,carp, ICE fishing and spining
Местоположение: Sofia
дал Браво: 163 пъти
получил Браво: 1104 пъти

Re: Домашна кухня

Мнение от Boci »

Сушен свински врат "Трапезица"

Подправки за 1кг
30гр сол (хималайска)
4гр захар (фруктоза)
2 гр сушен чесън
1гр черен пипер

Свинския врат се реже на подходящи парчета. Дупчи се с клечка за зъби, за да проникнат по-добре подправките в месото. Подправките се смесват и се натриват хубаво в месото. След това парчетата се затварят в плик и се оставят да зреят за 5 дни в хладилника, като плика се обръща всеки ден. След това месото се вади, мие се, подсушава се и се оставя да се суши.

Луканков деликатес "Витоша"

Представям ми моето авторско мезе. Вкусът е отличен, който прави домашни вкусотии, нека го пробва. Ползва се само свински врат, като месото задължително се кълца, а не се меля. Зрее около 30 часа в хладилник с подправките. Пълни се в изкуствени черва 35-40мм.

Подправки за 1 кг
24 гр сол
4 гр захар (фруктозна)
3 гр черен пипер
2 гр кориандър
2 гр чубрица
0,5 гр индийско орехче
...
IMG_20210227_211355~2.jpg
IMG_20210227_211355~2.jpg (230.34 KiB) Преглеждано 211 пъти
IMG_20210227_211811~2.jpg
IMG_20210227_211811~2.jpg (242.38 KiB) Преглеждано 211 пъти
2007-2009(15) 2012-2013(17) 2016-2017(23) L(51) L2(5)
2009-2010(25) 2013-2014(14) 2017-2018(11)
2010-2011(14) 2014-2015(16) 2018-2019(16)
2011-2012(19) 2015-2016(11) 2019-2020(10)
2020-2021(9)
Аватар
Boci
Мнения: 4595
Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 22:43
Риболов: Feeder,carp, ICE fishing and spining
Местоположение: Sofia
дал Браво: 163 пъти
получил Браво: 1104 пъти

Re: Домашна кухня

Мнение от Boci »

Боб по манастирски

Необходими продукти:
250-300 гр бял боб
1 голяма глава кромид лук
1 морков
2 ск чесън
250мл доматен сок
200 мл телешки или свински бульон
50мл ракия
1 червена чушка
2 люти чушлета
целина
магданоз
пресен лук
сушен джоджен
черен пипер
червен пипер
сол
олио(зехтин)

Начин на приготвяне:
Бобът е добре да се накисне във вода от предната вечер, за да се свари по-бързо впоследтвие. Изцежда се и се слага да се вари в нова вода с 50мл ракия за 30 минути. Алкохолът спомага също за по-доброто сваряване на боба. След този половин час първата вода се изхвърля, за да се намалят "гърмежите" след консумация на готовото ястие. Налива се пак вода, която да залее боба с два пръста над него. Така се оставя да къкри за около 1 час на бавен огън. Следва да се добавят кромития лук, моркова и чесъна, нарязани на ситно. Слага се и бульона, заедно с целината, джоджена, червения и черния пипер на вкус. Сипва се и малко олио. Червената чушка и лютите чушки се пекат на грил, белят се, режат се и се слагат в гозбата за още по-приятен аромат. Когато боба се свари напълно, се добавя доматения сок и сол на вкус. След още 10 минути ястието е готово. Аз обичам боба да е по-гъст, затова винаги го оставям да изври малко без капак. Предпочитам да го сервирам в гюведже с поръсен пресен лук и магданоз. Бобът по манастирски върви и много добре в комбинация с домашен суджук и препечена филийка хляб. Наздраве! Дано рецептата ви хареса!
...
IMG_20210301_123159~2.jpg
IMG_20210301_123159~2.jpg (303.14 KiB) Преглеждано 141 пъти
IMG_20210301_123219~3.jpg
IMG_20210301_123219~3.jpg (369.26 KiB) Преглеждано 141 пъти
IMG_20210301_123151~2.jpg
IMG_20210301_123151~2.jpg (238.23 KiB) Преглеждано 141 пъти
2007-2009(15) 2012-2013(17) 2016-2017(23) L(51) L2(5)
2009-2010(25) 2013-2014(14) 2017-2018(11)
2010-2011(14) 2014-2015(16) 2018-2019(16)
2011-2012(19) 2015-2016(11) 2019-2020(10)
2020-2021(9)
Аватар
stancom
Мнения: 3715
Регистриран на: Сря Яну 02, 2008 16:59
Местоположение: Чомаковци
дал Браво: 55 пъти
получил Браво: 146 пъти

Re: Домашна кухня

Мнение от stancom »

Боци добави му и малко захар :wink:
Аз не мога да ловя риба !!!
Публикувай отговор

Обратно към “Как да я сготвим?”