консерва или мариноване на сладководна риба

Пържена, на фурна или скара и каква ли още не, рецепти разни, коя от коя по-вкусна ... ммм ...
andonis
Мнения: 389
Регистриран на: Нед Ное 05, 2006 17:39
Местоположение: plovdiv

консерва или мариноване на сладководна риба

Мнение от andonis »

колеги даите някоя добра рецепта за консерва или мариноване на риба.благодаря
Аватар
babydoctor
Мнения: 15953
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 7:59
Местоположение: София
дал Браво: 46 пъти
получил Браво: 160 пъти

Мнение от babydoctor »

Консерва
4 - 5 кг. риба, кисели краставички, 200 г. доматено пюре, 6 средноголеми чушки, олио, даф. лист, бахар, чер пипер, сол. Почиства се, измива се обилно. Нарязва се на 1.5 - 2 см. парчета. Пържи се. Краставичките се режат на колелца, Пюрето се размива със студена вода. Чушките се режат на дребно и се задушават в рибената мазнина. В буркани от 400 мл. се редят риба, краставички, чушки, 2 с.л. пюре и по 2 с.л. олио на буркан. Между редовете – подправките /може и чесън на дребно/. Стерилизира се 30-35 мин. Трайност – 2 години. Консумация след 2-3 месеца, за да омекнат костите.

Консерва ІІ – вуйчо
10 кг. – нарязват се на филии, сол на вкус. Престояват 3 - 4 часа. В голяма тенджера – скара от лозови пръчки или чамови дъсчици. После – ред риба, 2 чаши оцет, една олио и т.н., докато се покрие рибата. Чер пипер, даф. лист, после пак риба и т.н., докато се напълни тенджерата. Захлупва се докато заври, после се вари на тих огън 2.5 - 3 часа. Изстива 24 часа. На дъното на буркана – 1 с.л. доматено пюре и няколко парчета кисели краставички. Нарежда се риба до половината буркан, после пак пюре и краставички, най-отгоре – също. Стерилизира се 10 - 15 мин.

Консерва
Рибата на парчета се сварява, но да останат цели. Пълни се в буркани слютеница и оцет.Стерилизира се 2 часа. След 2 - 3 месеца костите са изчезнали напълно.

Консерва – в. “Рибар”
Посолена и нарязана се нарежда в 400 мл. буркани, малко магданоз или джоджен на дъното. По средата пак подправки, най-отгоре – също. Силно се притиска, за да се изгони въздуха. Залива се с по една с.л. оцет и олио. Стерилизира се на умерен огън 3 часа.

Уклей – в. “Рибар”
Рибата се изпържва без глави и се нарежда права в бурканчета, залива се с доматено пюре, малко сурово олио и подправки. Стерилизира се повече от един час, след това се изчаква един месец.

Маринована риба
Рибата престоява нарязана и осолена едно денонощие. Бланшира се и се вади с решетъчна лъжица. Нарежда се в плитка широка тенджера и се залива с 2/3 л. вода, 1/3 л. оцет, половин чаша олио, сол, даф. лист, чер пипер. Къкри 1 час на тих огън. Съхранява се в маринатата до 2-3 седмици.
Осоляване
Чисти се откъм гърба, без засягане на коремната ципа. Не се мие, бърше се с кърпа. При едрата, ако се прави цяла, може през ануса със спринцовка да се вкара максимално гъст солен разтвор /морска сол/. Под люспите, хрилете и в устата се набива сол. Ако е дребна, просто се нарежда на редове.
Сухо осоляване: на дъното на надупчен съд се поставя зебло. Рибите се редят с коремите нагоре, наръсват се със сол /1.5 кг. за 10 кг./. Отгоре се затиска с капак и тежест /значителна!/. Държи се на хладно. След 5-10 дни е готова.
Мокро осоляване: нареждат се в неръждаем съд, осоляват се 1:10, с 1 с.л. захар. Отгоре – дървен капак /липа!/. Осоляването е готово между 3 -7 - ми ден, в зависимост от големината на рибата. Изважда се, измива се добре на течаща вода, изсушава се на въздух и се реди в сандъче или кошница.
При дребна риба: 3 л. вода, 1 кг. сол се разтваря за приготвяне но разтвор.
При излет – плътно наредена в полиетиленов чувал, зарована на сянка на 0.5 -1 м., отгоре – друго пликче, да затиска отвора и пясък – да натиска.

Шпроти
В тенджера – слой кромид на кръгчета, пласт дребна риба, пак лук, пак риба, докато се напълни. даф. лист, чер пипер, сол. Налива се олио и разреден 1/1 с вода оцет / ½ ч.ч. олио и ¼ оцет на 1 кг. риба/. Затваря се плътно и къкри 1 ½ - 2 часа.
Каква е тая участ бе, народе - какъвто и байрак да се развее, дръжката му все ти е отзад...
Защо винаги бъдещето е светло, а никога настоящето???
andonis
Мнения: 389
Регистриран на: Нед Ное 05, 2006 17:39
Местоположение: plovdiv

а

Мнение от andonis »

да си жив и здрав колега,когато направя задължително ше ти пратя.Поздрав :lol: :lol: :lol:
Аватар
babydoctor
Мнения: 15953
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 7:59
Местоположение: София
дал Браво: 46 пъти
получил Браво: 160 пъти

Мнение от babydoctor »

Най-често съм правил вуйчовата, разбирай - Лом, много хубава ставаше.
Каква е тая участ бе, народе - какъвто и байрак да се развее, дръжката му все ти е отзад...
Защо винаги бъдещето е светло, а никога настоящето???
andonis
Мнения: 389
Регистриран на: Нед Ное 05, 2006 17:39
Местоположение: plovdiv

a

Мнение от andonis »

Като направя моята ще приготвя ракийка и ще те чакам в Пловдив.
Аватар
babydoctor
Мнения: 15953
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 7:59
Местоположение: София
дал Браво: 46 пъти
получил Браво: 160 пъти

Re: a

Мнение от babydoctor »

andonis написа:Като направя моята ще приготвя ракийка и ще те чакам в Пловдив.
Аз ракийката ще я донеса, ти Марица-та приготви :D :D :D
Каква е тая участ бе, народе - какъвто и байрак да се развее, дръжката му все ти е отзад...
Защо винаги бъдещето е светло, а никога настоящето???
andonis
Мнения: 389
Регистриран на: Нед Ное 05, 2006 17:39
Местоположение: plovdiv

a

Мнение от andonis »

остави тая Марица,като направя консервата и ако е вкусна ела на вилата ми да я пробваме/рибата и консервата/
Публикувай отговор

Обратно към “Как да я сготвим?”