Аншуа

Пържена, на фурна или скара и каква ли още не, рецепти разни, коя от коя по-вкусна ... ммм ...
Аватар
Boci
Мнения: 4411
Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 22:43
Риболов: Feeder,carp, ICE fishing and spining
Местоположение: Sofia
дал Браво: 121 пъти
получил Браво: 742 пъти

Аншуа

Мнение от Boci »

как е най вкусна,става ли за скара или по добре е да се пръжне
2007-2009(15) 2012-2013(17) 2016-2017(23) L(51) L2(0)
2009-2010(25) 2013-2014(14) 2017-2018(11)
2010-2011(14) 2014-2015(16) 2018-2019(16)
2011-2012(19) 2015-2016(11) 2019-2020(10)
2020-2021(0)

Аватар
babydoctor
Мнения: 15953
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 7:59
Местоположение: София
дал Браво: 46 пъти
получил Браво: 160 пъти

Re: Аншуа

Мнение от babydoctor »

Boci написа:как е най вкусна,става ли за скара или по добре е да се пръжне
ПУШЕНА... :D
Каква е тая участ бе, народе - какъвто и байрак да се развее, дръжката му все ти е отзад...
Защо винаги бъдещето е светло, а никога настоящето???

Аватар
Boci
Мнения: 4411
Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 22:43
Риболов: Feeder,carp, ICE fishing and spining
Местоположение: Sofia
дал Браво: 121 пъти
получил Браво: 742 пъти

Мнение от Boci »

Значи веднага започвам да я... ПУША :idea:
2007-2009(15) 2012-2013(17) 2016-2017(23) L(51) L2(0)
2009-2010(25) 2013-2014(14) 2017-2018(11)
2010-2011(14) 2014-2015(16) 2018-2019(16)
2011-2012(19) 2015-2016(11) 2019-2020(10)
2020-2021(0)

Аватар
babydoctor
Мнения: 15953
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 7:59
Местоположение: София
дал Браво: 46 пъти
получил Браво: 160 пъти

Мнение от babydoctor »

Е, наистина най-добра си е пушена, ама ако си я купил сурова, просто си я пръжни - бих ти предложил дунавския вариант, в свинска мас и царевично брашно. Или като тази рецепта - сигурно ще стане
Кротушки
Престояват в бира, после се валят в брашно и се пържат. Мисля, че 20-30 мин. в бира в хладилника ще стигнат - хайде, наздраве, пък да разкажеш! :D
Каква е тая участ бе, народе - какъвто и байрак да се развее, дръжката му все ти е отзад...
Защо винаги бъдещето е светло, а никога настоящето???

Аватар
Boci
Мнения: 4411
Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 22:43
Риболов: Feeder,carp, ICE fishing and spining
Местоположение: Sofia
дал Браво: 121 пъти
получил Браво: 742 пъти

Мнение от Boci »

рибката стана перфектна,трябва да се препържи заради костите иначе месото е много добро ....обаче трябва да се полее с домашно вино иначе въобще не си заслужава да седаш :shock:
2007-2009(15) 2012-2013(17) 2016-2017(23) L(51) L2(0)
2009-2010(25) 2013-2014(14) 2017-2018(11)
2010-2011(14) 2014-2015(16) 2018-2019(16)
2011-2012(19) 2015-2016(11) 2019-2020(10)
2020-2021(0)

Мунчо
Мнения: 16610
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 21:17
Риболов: пуристки
Местоположение: гАбРоВо
дал Браво: 409 пъти
получил Браво: 916 пъти
Обратна връзка:

Мнение от Мунчо »

Вие тази аншуа откъде я вземате?
БОКА НА УЛЪТО.

"Огин да я попари тая пастръва, що светли умове обърка и бастиса" Bate Raiko

СТАРИ ВИДРИ

Аватар
virbela1
Мнения: 1211
Регистриран на: Пон Юни 06, 2005 16:09

Мнение от virbela1 »

Баровец, и аз като Муня съм живо заинтересован откъде я сдобиваш, щото съм виждал аншуа само в консерва или бурканче.

Boci викам ти "баровец" щото май само баровците получават такваз убавиня.

Аватар
Boci
Мнения: 4411
Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 22:43
Риболов: Feeder,carp, ICE fishing and spining
Местоположение: Sofia
дал Браво: 121 пъти
получил Браво: 742 пъти

Мнение от Boci »

Вчера я купих от магазина за риба на Красно село(във високия блок) и беше много прясна цена 3лв./кг......винаги от там си купувам защото рибата е много хубава и има голямо разннобразие
2007-2009(15) 2012-2013(17) 2016-2017(23) L(51) L2(0)
2009-2010(25) 2013-2014(14) 2017-2018(11)
2010-2011(14) 2014-2015(16) 2018-2019(16)
2011-2012(19) 2015-2016(11) 2019-2020(10)
2020-2021(0)

Аватар
joro_olyмпус
Мнения: 11695
Регистриран на: Съб Окт 08, 2005 21:48
Местоположение: Част от седмицата в София
дал Браво: 6 пъти
получил Браво: 8 пъти
Обратна връзка:

Мнение от joro_olyмпус »

Не бих искал да те разочаровам, ама това вероятно не е аншоа. Търговците си слагат имената джаста-праста. Що вида бяла риба има само в тия магазини........ Истинска аншоа можеш да видиш в бурканче в метро - малки дръгливи рибки. :wink:

Аватар
Boci
Мнения: 4411
Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 22:43
Риболов: Feeder,carp, ICE fishing and spining
Местоположение: Sofia
дал Браво: 121 пъти
получил Браво: 742 пъти

Мнение от Boci »

баш си тая риба беше,не ям от нея за пръв път,рядко се намира....последно бях ял преди няколко години....въобще не се сетих да я снимам и за да не говоря напразно проверих в нета за снимки и е същото като това което купих.....
2007-2009(15) 2012-2013(17) 2016-2017(23) L(51) L2(0)
2009-2010(25) 2013-2014(14) 2017-2018(11)
2010-2011(14) 2014-2015(16) 2018-2019(16)
2011-2012(19) 2015-2016(11) 2019-2020(10)
2020-2021(0)

Божидар Иванов

Мнение от Божидар Иванов »

joro_olympus написа:Не бих искал да те разочаровам, ама това вероятно не е аншоа. Търговците си слагат имената джаста-праста. Що вида бяла риба има само в тия магазини........ Истинска аншоа можеш да видиш в бурканче в метро - малки дръгливи рибки. :wink:
Жоре провери и ако има и е аншоа,купи,замрази и донеси :lol:

Аватар
Gaspoud d"Ankh
Мнения: 2195
Регистриран на: Пет Апр 21, 2006 12:50
Местоположение: Монтана
получил Браво: 1 път

Мнение от Gaspoud d"Ankh »

.............никой ли няма да се сети за черноморската хамсия? :lol: :lol: :lol:
See the little angels rise up high, all the little angels rise up, rise up, rise up high.
How do they rise up, rise up, rise up, how do they rise up, rise up high?
They rise arse up! arse up! arse up! see the little angels rise arse up high!

Аватар
joro_olyмпус
Мнения: 11695
Регистриран на: Съб Окт 08, 2005 21:48
Местоположение: Част от седмицата в София
дал Браво: 6 пъти
получил Браво: 8 пъти
Обратна връзка:

Мнение от joro_olyмпус »

[quote="Gaspoud d"Ankh"].............никой ли няма да се сети за черноморската хамсия? :lol: :lol: :lol:[/quote]
А, те това е - напипа истината! Аншуата, която съм ял в чужбина е малко по едра и с по твърдо месце. Вероятно, защото е океанска, но си прав това е рибата. Как не се бях сетил. :oops: Родната хамсийка си е по-вкусна обаче.

Аватар
Златев
Мнения: 2108
Регистриран на: Вто Май 09, 2006 15:17
Местоположение: Варна
дал Браво: 693 пъти
получил Браво: 110 пъти

Мнение от Златев »

Здарвейте, Колеги :D
Добре споменахте и аншуата и нашата си хамсия после. Лошото е, че хамсия аз лично от около година и половина не съм виждал по магазините..
Що се отнася до пърженето им, те са си поначало малко мазнички и лично на мой вкус ставт малко тежки след като минат през тигана :) Но въпрос на вкус.
Аз лично предлагам една рецепта, идеална както за хамсия, така и за гръцка аншуа. Става въпрос за тези риби в сурово маринован вид.
По магазините се намираше както готова маринована, така и в съров.
Ако я купите сурова следва да я мариновате по следния начин:
1. добре почиствате от главата, гръбнака и измивате от кръвта
2. правите наситена саламура (вода и сол, докато спре солта да се разтваря)
3. накисвате рибата за 24 часа
4. изважда се от саламурата, оцежда се добре и се накисва в оцет за около 8 часа.
5. отново (след като е добре оцедена от оцета) се накисва в саламурата за още час, час и малко.
И така след като се оцеди приема вида на закупената вече усолена хамсия/аншуа, която също следва да бъдат изчистени от главите, гръбнака и т.н. По едрите може да се сцепят на две.
Рибите се подреждат на добре уплътнени пластове с месото надолу в буракни. Между редовете се ръсят зърна черен пипер, бахар, корияндър, дафинов лист. Пълни се до около сантиметър под ръба.
Залива се с охладено олио, в което са препържени няколко хапки хляб. Трябва всичкият въздух от буркана да излезе. После затваряте с капачка. Не се стирилизира! Прибирате на тъмно, прохлано и сухо:) Хладилника например. След около 15 дни продуктът е готов за дегостация в компанията на хубава ракия, вино или просто биричка :D :D :D
Наздраве! ;)
Аматьорски Спининг Клуб "С Брат ми"

Аватар
Златев
Мнения: 2108
Регистриран на: Вто Май 09, 2006 15:17
Местоположение: Варна
дал Браво: 693 пъти
получил Браво: 110 пъти

Мнение от Златев »

Забравих да отбележа две неща
1. трайността на продукцията е около година
2. както вече споменах, отдавана не съм засичал хамсия на пазара. Но рецептата беше чудесено приложена и с барбун. Последанта риба във Варна в магазините се намира в готов маринован вид, така че трябва само да се филетира и нареди по вече описания начин ;)
Аматьорски Спининг Клуб "С Брат ми"

Публикувай отговор

Обратно към “Как да я сготвим?”