Аншуа

Пържена, на фурна или скара и каква ли още не, рецепти разни, коя от коя по-вкусна ... ммм ...
Мунчо
Мнения: 16600
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 21:17
Риболов: пуристки
Местоположение: гАбРоВо
дал Браво: 401 пъти
получил Браво: 911 пъти
Обратна връзка:

Мнение от Мунчо »

Мерси , колега! Отдавна търсех рецепта за подобна марината. Бъди жив и здрав!
БОКА НА УЛЪТО.

"Огин да я попари тая пастръва, що светли умове обърка и бастиса" Bate Raiko

СТАРИ ВИДРИ

Аватар
Златев
Мнения: 2096
Регистриран на: Вто Май 09, 2006 15:17
Местоположение: Варна
дал Браво: 672 пъти
получил Браво: 108 пъти

Re: Аншуа

Мнение от Златев »

Реколта 03.2014!
Прекрасна черноморска хамсия!
Зад кадър има още толкова, плюс две Болярки - едната в чаша, другата е в хола ;)

Изображение
Аматьорски Спининг Клуб "С Брат ми"

Аватар
Коце
Мнения: 6447
Регистриран на: Пон Юни 22, 2009 20:04
Риболов: и бира чадо!
Местоположение: София
получил Браво: 7 пъти

Re: Аншуа

Мнение от Коце »

Изроди! Искам един бОркаМ! :evil:
Д-р Флекс написа:Jeddi Master Sofianetzo soFidero

Аватар
Златев
Мнения: 2096
Регистриран на: Вто Май 09, 2006 15:17
Местоположение: Варна
дал Браво: 672 пъти
получил Браво: 108 пъти

Re: Аншуа

Мнение от Златев »

Коце написа:Изроди! Искам един бОркаМ! :evil:
Дай адрес! По еконт за моя сметка. ;)
Аматьорски Спининг Клуб "С Брат ми"

Аватар
Златев
Мнения: 2096
Регистриран на: Вто Май 09, 2006 15:17
Местоположение: Варна
дал Браво: 672 пъти
получил Браво: 108 пъти

Re: Аншуа

Мнение от Златев »

Тук има много на супер цена (3 лв/кг).
Трябва и в София да се появи скоро. Такава съм купувал от магазина на "Попа". Там предлагаха и гръцка аншуа, която е почти готова да се реди по бурканите.
Аматьорски Спининг Клуб "С Брат ми"

Мунчо
Мнения: 16600
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 21:17
Риболов: пуристки
Местоположение: гАбРоВо
дал Браво: 401 пъти
получил Браво: 911 пъти
Обратна връзка:

Re: Аншуа

Мнение от Мунчо »

MръсТници...
БОКА НА УЛЪТО.

"Огин да я попари тая пастръва, що светли умове обърка и бастиса" Bate Raiko

СТАРИ ВИДРИ

Аватар
Златев
Мнения: 2096
Регистриран на: Вто Май 09, 2006 15:17
Местоположение: Варна
дал Браво: 672 пъти
получил Браво: 108 пъти

Re: Аншуа

Мнение от Златев »

И вече по самата тема!
С брат ми продължаваме в същия дух! Сардина, прясна, гръцка, идеална! 7-8 кг изпечена морска сол и се получи това:

Изображение

Изображение
Аматьорски Спининг Клуб "С Брат ми"

Мунчо
Мнения: 16600
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 21:17
Риболов: пуристки
Местоположение: гАбРоВо
дал Браво: 401 пъти
получил Браво: 911 пъти
Обратна връзка:

Re: Аншуа

Мнение от Мунчо »

Колега, по какъв начин процедираш със сардината? Напоследък я има и при нас, и се чудя как да я третирам за мезе...
БОКА НА УЛЪТО.

"Огин да я попари тая пастръва, що светли умове обърка и бастиса" Bate Raiko

СТАРИ ВИДРИ

Аватар
Златев
Мнения: 2096
Регистриран на: Вто Май 09, 2006 15:17
Местоположение: Варна
дал Браво: 672 пъти
получил Браво: 108 пъти

Re: Аншуа

Мнение от Златев »

Колега Мунчо, може да се процедира като с хамсията, да се маринова. А за сухото осоляване - довечера ще драсна, че е малко по-обширен "разказът". ;)
Аматьорски Спининг Клуб "С Брат ми"

Аватар
Златев
Мнения: 2096
Регистриран на: Вто Май 09, 2006 15:17
Местоположение: Варна
дал Браво: 672 пъти
получил Браво: 108 пъти

Re: Аншуа

Мнение от Златев »

Та...
... процедурата е проста, но отнема време и все още е в процес на "мезиране".
Първият момент е изпичането на морската сол - в тава във фурната на около 120 градуса за около час, час и половина. Може да се разбърква периодично, за по-добър ефект и за да не става на "камък". Идеята е да се изтегли максимално влагата от солта, за да не се привнася допълнителна вода в процеса. Отделно, така се изпаряват и йодните включения, които са много полезни по принцип, но придават тежък дъх и вкус на рибата и почти я декласират от трапезата...
В удобен съд, аз лично използвам саксия, както се вижда, застилам слой от 10-15мм сол. Неизчистена и неизмита /така препоръчват южните ни съседи/ се нарежда в редички с коремите надолу, като рибките не е желателно да се допират, а между тях да има достатъчно разстояние, за да може да се насипе сол, т.е. около 5-6мм. Наръсваме сол, така че гърбовете на рибките да са покрити с 4-5 мм сол поне. Повтаряме. Хубаво е най-горния слой да е покрит с около 10мм сол. На снимката се вижда, че при мен не се е получило така, но още същия ден добавих сол. Понеже нямаше да ми стигне саксията, последните два реда са с легнали на една страна рибки, пак се получава.
Сега идва и следващият "чалъм" - тъй като саксията има дупки оттдолу, излишната вода, изтеглена от солта се изтича. Така полученият "дренаж" по-качествено "изпича" рибките. Самата саксия си има ваничка, но е добре да повдигнем по някакъв начин съдината, за да получим повече обем за събиране на водата. Преглеждай периодично докъде е пълно. ;) Дръж ги на сухо, хладно място. Северният балкон за сега е идеален! Пази от птици!
След около 7-10 дена рибките се изравят. Процедурата се повтаря, като е препоръчително да се изпече нова сол. След втората смята вече, можем да оставим рибата на спокойствие, колкото повече седи - толкова по-хубава става!
Все пак като я извадиш след 2-3 месеца и хубаво я изтръскаш от солта, я изкисваш във вода и оцет 2:1 за около два часа. Оцеждаш я в гевгир.
От там процедираш като при хамсията. Като този път смятам да я наредя в кутия от сладолед с минимално количество подправки и така да я залея с олиото.

Май е това... Надявам се, че съм бил от полза! ;)
Аматьорски Спининг Клуб "С Брат ми"

Мунчо
Мнения: 16600
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 21:17
Риболов: пуристки
Местоположение: гАбРоВо
дал Браво: 401 пъти
получил Браво: 911 пъти
Обратна връзка:

Re: Аншуа

Мнение от Мунчо »

"Боже, колко мъка има по този свят, боже!"
БОКА НА УЛЪТО.

"Огин да я попари тая пастръва, що светли умове обърка и бастиса" Bate Raiko

СТАРИ ВИДРИ

bozaka
Мнения: 1745
Регистриран на: Пон Яну 03, 2005 16:12
Местоположение: София
дал Браво: 53 пъти
получил Браво: 10 пъти

Re: Аншуа

Мнение от bozaka »

Мунчо написа:"Боже, колко мъка има по този свят, боже!"
Абе Мунчо ти кат виден Габровлия ше те питам нещо - сигурен ли си че като затвориш вратата лампата на хладилника угасва? :lol: :lol: :lol:
СРЕЩНАЛИ СЕ НА ПОЛЯНКА, ПРАБЪЛГАРИН И СЛАВЯНКА.
ЦУНИ - ГУНИ, ВАДИ-ТУРИ,НАРОДИЛИ ЧОКУНДУРИ.ХЕМ ЕБЛИВИ,ХЕМ КРАДЛИВИ, НО НАЙ ВЕЧЕ ЗАВИСТЛИВИ.. Радой Ралин

Мунчо
Мнения: 16600
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 21:17
Риболов: пуристки
Местоположение: гАбРоВо
дал Браво: 401 пъти
получил Браво: 911 пъти
Обратна връзка:

Re: Аншуа

Мнение от Мунчо »

bozaka написа:...
Абе Мунчо ти кат виден Габровлия ше те питам нещо - сигурен ли си че като затвориш вратата лампата на хладилника угасва? :lol: :lol: :lol:
:lol: :lol: :lol:
Aх-ах-ах, ще почерпя! Направо ме изкърти като габровец - неугасваща крушка на хладилник! :lol: :lol: :lol:

Колега Златев, мерси много за споделеното ноу-хау(включително и използването на саксия - изключително полезен чалъм!)! Спомням си, че много отдавна купувахме аншуа в едни големи консерви - три килограма и нещо. Там рибата бе приготвена по начин, много близък до упоменатия от теб - подредена на пластове и насипана с морска сол. Изглеждаше като ръждясала след изваждане и бе страшно вкусна, дори да я заяде човек директно. Ще се пробва обезателно - чакам следующото зареждане в Нагъзина...
Благодаря още веднъж!
БОКА НА УЛЪТО.

"Огин да я попари тая пастръва, що светли умове обърка и бастиса" Bate Raiko

СТАРИ ВИДРИ

Аватар
Златев
Мнения: 2096
Регистриран на: Вто Май 09, 2006 15:17
Местоположение: Варна
дал Браво: 672 пъти
получил Браво: 108 пъти

Re: Аншуа

Мнение от Златев »

Тук вече има хубав хариб, очаква се карагоьз. Също са подходящи за подобна обработка. Когато рибата придобие цвят на ръждясала клатушка, се казва че е "угнила" добре! ;)
Успех в начаинанието! ;)
Аматьорски Спининг Клуб "С Брат ми"

Аватар
Златев
Мнения: 2096
Регистриран на: Вто Май 09, 2006 15:17
Местоположение: Варна
дал Браво: 672 пъти
получил Браво: 108 пъти

Re: Аншуа

Мнение от Златев »

Да поизтърся темата от солта...
Хамсията, отлежала си времето и отиваща да се изкисва:

Изображение

Изображение

А ето я и аншуата поела по същия път...

Изображение

Извинявам се за лошото качество на снимките, но с телефона - толкова...
Аматьорски Спининг Клуб "С Брат ми"

Публикувай отговор

Обратно към “Как да я сготвим?”