Аншуа

Пържена, на фурна или скара и каква ли още не, рецепти разни, коя от коя по-вкусна ... ммм ...
Аватар
Doktor-5
Мнения: 3107
Регистриран на: Пет Юни 09, 2006 15:16
Местоположение: гр.Бургас
дал Браво: 91 пъти
получил Браво: 59 пъти
ЛС/Мейл:

Re: Аншуа

Мнениеот Doktor-5 » Нед Авг 10, 2014 18:01

Лорд Златев, допускате една съществена грешка при обработката на солена риба!
Всяка солена риба, преди да се дообработи се изкисва задължително в прясна вода от 6 до 24ч в зависимост от едрината. По този начин се възвръща крехкоста на месото и се намаля убийственната концентрация на сол. :D

Поздрави!
нач.цех и главен технолог по рибопреработка д-р Аз! :wink:

П.П. Мунча, апропо кво стана с уипарските ти хроники? :roll: :D
.....Ако един състезател участва във всички възможни турнири, то рано или късно, по независими от него причини и обстоятелства, все някога става първи....(Киро Джигита)

МАЯК-ТУБЕРТИНИ

Ivanov_P
Мнения: 54
Регистриран на: Съб Юли 19, 2014 13:28
получил Браво: 15 пъти

Re: Аншуа

Мнениеот Ivanov_P » Нед Авг 10, 2014 19:28

Докторе, това го кажи в темата за паламуда, защото завалиите го веят без да го обезсолят!

Иначе темата за аншуата може да се обобщи с две думи - новобранска работа! За съжаление бабите дето я правиха измряха, а остана само един дето ми е казвал как се прави солена, че да я ядеш с лъжица, процесът продължава поне 3 години, но оптималното е пет. Дано не е забравил, защото на мене през едното ми влезе, през другото излезе.
Събиране на вземания, защита от банки, монополи, колектори и по трудови спорове-http://dike.bg/

Аватар
Златев
Мнения: 2077
Регистриран на: Вто Май 09, 2006 15:17
Местоположение: Варна
дал Браво: 626 пъти
получил Браво: 104 пъти

Re: Аншуа

Мнениеот Златев » Нед Авг 10, 2014 22:28

Господин Началник Цех - забележката приета! Само да се появи пак сардина!
Господин "P", далеч не претендирам за майсторско изпълнение, напротив. Аншуа правя за първи път и да - в това съм си чист новобранец, дилетант, дебютант и лаик. Колкото до трите години... може и да сте прав. Но откъде толкова търпение да я чакам?! :lol:
Аматьорски Спининг Клуб "С Брат ми"

Мунчо
Мнения: 16525
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 21:17
Риболов: пуристки
Местоположение: гАбРоВо
дал Браво: 353 пъти
получил Браво: 841 пъти
ЛС/Мейл:

Re: Аншуа

Мнениеот Мунчо » Пон Авг 11, 2014 9:58

Doktor-5 написа:...
нач.цех и главен технолог по рибопреработка д-р Аз! :wink:
...



Базата вика Технолога! :D Бързо споделете тънкости и рецепти за третиране на риби!
БОКА НА УЛЪТО.

"Огин да я попари тая пастръва, що светли умове обърка и бастиса" Bate Raiko

СТАРИ ВИДРИ

Аватар
Doktor-5
Мнения: 3107
Регистриран на: Пет Юни 09, 2006 15:16
Местоположение: гр.Бургас
дал Браво: 91 пъти
получил Браво: 59 пъти
ЛС/Мейл:

Re: Аншуа

Мнениеот Doktor-5 » Пон Авг 11, 2014 19:33

Ще ме изгонят от работа, подписъл съм декларация! :wink: :D
.....Ако един състезател участва във всички възможни турнири, то рано или късно, по независими от него причини и обстоятелства, все някога става първи....(Киро Джигита)

МАЯК-ТУБЕРТИНИ

Аватар
Коце
Мнения: 6447
Регистриран на: Пон Юни 22, 2009 20:04
Риболов: и бира чадо!
Местоположение: София
получил Браво: 7 пъти

Re: Аншуа

Мнениеот Коце » Пон Авг 11, 2014 19:36

Doktor-5 написа:Ще ме изгонят от работа, подписъл съм декларация! :wink: :D

Ако не е заверена нотариално, ще кажем, че си бил под анасонова упойка!
Д-р Флекс написа:Jeddi Master Sofianetzo soFidero

Мунчо
Мнения: 16525
Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 21:17
Риболов: пуристки
Местоположение: гАбРоВо
дал Браво: 353 пъти
получил Браво: 841 пъти
ЛС/Мейл:

Re: Аншуа

Мнениеот Мунчо » Вто Авг 12, 2014 8:40

Условни са подобни клаузи в трудовия договор, тъй като КТ(както и цялата допълваща нормативна уредба), като основополагащ документ, регулиращ живота на трудовото правоотношение, не предвижда подобни възможности. :lol:
БОКА НА УЛЪТО.

"Огин да я попари тая пастръва, що светли умове обърка и бастиса" Bate Raiko

СТАРИ ВИДРИ

Ivanov_P
Мнения: 54
Регистриран на: Съб Юли 19, 2014 13:28
получил Браво: 15 пъти

Re: Аншуа

Мнениеот Ivanov_P » Пон Авг 18, 2014 10:03

Всяко месо преди да се вее се обезсолява, без значение дали е козе, овче, телешко или риба. Според степента на осоляване се държи във вода един или два дни. Това вади излишната сол и позволява на месото да "зрее". Повечето риби се обезсоляват преди ядене. Там времето е индивидуално, според рибата и дали е на сол или на саламура.
За съжаление с бабите изчезнаха и рецептите и вероятно никога няма да се възстановят, а и няма кой да ги прави.
Събиране на вземания, защита от банки, монополи, колектори и по трудови спорове-http://dike.bg/

bat.galin
Мнения: 1447
Регистриран на: Чет Дек 06, 2007 18:50
Местоположение: Добрич
дал Браво: 327 пъти
получил Браво: 251 пъти

Re: Аншуа

Мнениеот bat.galin » Пет Сеп 05, 2014 16:46

e dobre de, tazi anshua na golo li se iade ?

Аватар
Златев
Мнения: 2077
Регистриран на: Вто Май 09, 2006 15:17
Местоположение: Варна
дал Браво: 626 пъти
получил Браво: 104 пъти

Re: Аншуа

Мнениеот Златев » Пон Сеп 08, 2014 17:31

Черен хляб, на тънки четвърт филийки, малко масло, парченце аншуа отгоре...
За да се хлъзне по-удобно може да се полее с различен набор от питиета според вкуса - бели, червени вина, ракии, бири... кой както обича.
Аматьорски Спининг Клуб "С Брат ми"

Аватар
Doktor-5
Мнения: 3107
Регистриран на: Пет Юни 09, 2006 15:16
Местоположение: гр.Бургас
дал Браво: 91 пъти
получил Браво: 59 пъти
ЛС/Мейл:

Re: Аншуа

Мнениеот Doktor-5 » Чет Сеп 11, 2014 12:50

bat.galin написа:e dobre de, tazi anshua na golo li se iade ?


По нашият края на голо се яде само едно нещо и то без прибори! :lol:
.....Ако един състезател участва във всички възможни турнири, то рано или късно, по независими от него причини и обстоятелства, все някога става първи....(Киро Джигита)

МАЯК-ТУБЕРТИНИ

bat.galin
Мнения: 1447
Регистриран на: Чет Дек 06, 2007 18:50
Местоположение: Добрич
дал Браво: 327 пъти
получил Браво: 251 пъти

Re: Аншуа

Мнениеот bat.galin » Пет Сеп 12, 2014 12:56

:tup:
благодаря за напътствията.
стана много добре с препечен хляб и други морски и сухоземни дарове - нашите бяха от противоположен пол .
така разбрах, че аншуа се води за афродизиак.
с една дума - и по тука нещото го ядат на голо.
пп. ама рецептата е малко непълна - не пише, че на заранта боли глава...ако преядеш

Аватар
Златев
Мнения: 2077
Регистриран на: Вто Май 09, 2006 15:17
Местоположение: Варна
дал Браво: 626 пъти
получил Браво: 104 пъти

Re: Аншуа

Мнениеот Златев » Пет Сеп 12, 2014 16:57

bat.galin написа:пп. ама рецептата е малко непълна - не пише, че на заранта боли глава...ако преядеш

Хахаха!... :lol:
Така е! Дължи се на разтворения в олиото кориандър! ;) Ако няма кориандър - боли от черния пипер... :lol: :lol:
Аматьорски Спининг Клуб "С Брат ми"

ivonik
Мнения: 1
Регистриран на: Чет Дек 18, 2014 9:14
Риболов: Вкусен

Re:

Мнениеот ivonik » Пет Дек 19, 2014 9:12

Златев написа:Здарвейте, Колеги :D
Добре споменахте и аншуата и нашата си хамсия после. Лошото е, че хамсия аз лично от около година и половина не съм виждал по магазините..
Що се отнася до пърженето им, те са си поначало малко мазнички и лично на мой вкус ставт малко тежки след като минат през тигана :) Но въпрос на вкус.
Аз лично предлагам една рецепта, идеална както за хамсия, така и за гръцка аншуа. Става въпрос за тези риби в сурово маринован вид.
По магазините се намираше както готова маринована, така и в съров.
Ако я купите сурова следва да я мариновате по следния начин:
1. добре почиствате от главата, гръбнака и измивате от кръвта
2. правите наситена саламура (вода и сол, докато спре солта да се разтваря)
3. накисвате рибата за 24 часа
4. изважда се от саламурата, оцежда се добре и се накисва в оцет за около 8 часа.
5. отново (след като е добре оцедена от оцета) се накисва в саламурата за още час, час и малко.
И така след като се оцеди приема вида на закупената вече усолена хамсия/аншуа, която също следва да бъдат изчистени от главите, гръбнака и т.н. По едрите може да се сцепят на две.
Рибите се подреждат на добре уплътнени пластове с месото надолу в буракни. Между редовете се ръсят зърна черен пипер, бахар, корияндър, дафинов лист. Пълни се до около сантиметър под ръба.
Залива се с охладено олио, в което са препържени няколко хапки хляб. Трябва всичкият въздух от буркана да излезе. После затваряте с капачка. Не се стирилизира! Прибирате на тъмно, прохлано и сухо:) Хладилника например. След около 15 дни продуктът е готов за дегостация в компанията на хубава ракия, вино или просто биричка :D :D :D
Наздраве! ;)

АншОа, оТцеди, кориАндър, Осоли, стЕрилизира, дегУстация!

Аватар
Златев
Мнения: 2077
Регистриран на: Вто Май 09, 2006 15:17
Местоположение: Варна
дал Браво: 626 пъти
получил Браво: 104 пъти

Re: Аншуа

Мнениеот Златев » Нед Дек 21, 2014 10:01

БлагОдаря! :lol: Изглежда и на мен не са ми чужди правописните грешки!
И между другото... Като ми натякнахте пропускита по "Родна Реч", колега, получи ли Ви се по-вкусна рецептата?
Аматьорски Спининг Клуб "С Брат ми"


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 1 и 0 госта