Страница 4 от 5

Re: Аншуа

Публикувано на: Нед Авг 10, 2014 18:01
от Doktor-5
Лорд Златев, допускате една съществена грешка при обработката на солена риба!
Всяка солена риба, преди да се дообработи се изкисва задължително в прясна вода от 6 до 24ч в зависимост от едрината. По този начин се възвръща крехкоста на месото и се намаля убийственната концентрация на сол. :D

Поздрави!
нач.цех и главен технолог по рибопреработка д-р Аз! :wink:

П.П. Мунча, апропо кво стана с уипарските ти хроники? :roll: :D

Re: Аншуа

Публикувано на: Нед Авг 10, 2014 19:28
от Ivanov_P
Докторе, това го кажи в темата за паламуда, защото завалиите го веят без да го обезсолят!

Иначе темата за аншуата може да се обобщи с две думи - новобранска работа! За съжаление бабите дето я правиха измряха, а остана само един дето ми е казвал как се прави солена, че да я ядеш с лъжица, процесът продължава поне 3 години, но оптималното е пет. Дано не е забравил, защото на мене през едното ми влезе, през другото излезе.

Re: Аншуа

Публикувано на: Нед Авг 10, 2014 22:28
от Златев
Господин Началник Цех - забележката приета! Само да се появи пак сардина!
Господин "P", далеч не претендирам за майсторско изпълнение, напротив. Аншуа правя за първи път и да - в това съм си чист новобранец, дилетант, дебютант и лаик. Колкото до трите години... може и да сте прав. Но откъде толкова търпение да я чакам?! :lol:

Re: Аншуа

Публикувано на: Пон Авг 11, 2014 9:58
от Мунчо
Doktor-5 написа:...
нач.цех и главен технолог по рибопреработка д-р Аз! :wink:
...

Базата вика Технолога! :D Бързо споделете тънкости и рецепти за третиране на риби!

Re: Аншуа

Публикувано на: Пон Авг 11, 2014 19:33
от Doktor-5
Ще ме изгонят от работа, подписъл съм декларация! :wink: :D

Re: Аншуа

Публикувано на: Пон Авг 11, 2014 19:36
от Коце
Doktor-5 написа:Ще ме изгонят от работа, подписъл съм декларация! :wink: :D
Ако не е заверена нотариално, ще кажем, че си бил под анасонова упойка!

Re: Аншуа

Публикувано на: Вто Авг 12, 2014 8:40
от Мунчо
Условни са подобни клаузи в трудовия договор, тъй като КТ(както и цялата допълваща нормативна уредба), като основополагащ документ, регулиращ живота на трудовото правоотношение, не предвижда подобни възможности. :lol:

Re: Аншуа

Публикувано на: Пон Авг 18, 2014 10:03
от Ivanov_P
Всяко месо преди да се вее се обезсолява, без значение дали е козе, овче, телешко или риба. Според степента на осоляване се държи във вода един или два дни. Това вади излишната сол и позволява на месото да "зрее". Повечето риби се обезсоляват преди ядене. Там времето е индивидуално, според рибата и дали е на сол или на саламура.
За съжаление с бабите изчезнаха и рецептите и вероятно никога няма да се възстановят, а и няма кой да ги прави.

Re: Аншуа

Публикувано на: Пет Сеп 05, 2014 16:46
от bat.galin
e dobre de, tazi anshua na golo li se iade ?

Re: Аншуа

Публикувано на: Пон Сеп 08, 2014 17:31
от Златев
Черен хляб, на тънки четвърт филийки, малко масло, парченце аншуа отгоре...
За да се хлъзне по-удобно може да се полее с различен набор от питиета според вкуса - бели, червени вина, ракии, бири... кой както обича.

Re: Аншуа

Публикувано на: Чет Сеп 11, 2014 12:50
от Doktor-5
bat.galin написа:e dobre de, tazi anshua na golo li se iade ?
По нашият края на голо се яде само едно нещо и то без прибори! :lol:

Re: Аншуа

Публикувано на: Пет Сеп 12, 2014 12:56
от bat.galin
:tup:
благодаря за напътствията.
стана много добре с препечен хляб и други морски и сухоземни дарове - нашите бяха от противоположен пол .
така разбрах, че аншуа се води за афродизиак.
с една дума - и по тука нещото го ядат на голо.
пп. ама рецептата е малко непълна - не пише, че на заранта боли глава...ако преядеш

Re: Аншуа

Публикувано на: Пет Сеп 12, 2014 16:57
от Златев
bat.galin написа: пп. ама рецептата е малко непълна - не пише, че на заранта боли глава...ако преядеш
Хахаха!... :lol:
Така е! Дължи се на разтворения в олиото кориандър! ;) Ако няма кориандър - боли от черния пипер... :lol: :lol:

Re:

Публикувано на: Пет Дек 19, 2014 9:12
от ivonik
Златев написа:Здарвейте, Колеги :D
Добре споменахте и аншуата и нашата си хамсия после. Лошото е, че хамсия аз лично от около година и половина не съм виждал по магазините..
Що се отнася до пърженето им, те са си поначало малко мазнички и лично на мой вкус ставт малко тежки след като минат през тигана :) Но въпрос на вкус.
Аз лично предлагам една рецепта, идеална както за хамсия, така и за гръцка аншуа. Става въпрос за тези риби в сурово маринован вид.
По магазините се намираше както готова маринована, така и в съров.
Ако я купите сурова следва да я мариновате по следния начин:
1. добре почиствате от главата, гръбнака и измивате от кръвта
2. правите наситена саламура (вода и сол, докато спре солта да се разтваря)
3. накисвате рибата за 24 часа
4. изважда се от саламурата, оцежда се добре и се накисва в оцет за около 8 часа.
5. отново (след като е добре оцедена от оцета) се накисва в саламурата за още час, час и малко.
И така след като се оцеди приема вида на закупената вече усолена хамсия/аншуа, която също следва да бъдат изчистени от главите, гръбнака и т.н. По едрите може да се сцепят на две.
Рибите се подреждат на добре уплътнени пластове с месото надолу в буракни. Между редовете се ръсят зърна черен пипер, бахар, корияндър, дафинов лист. Пълни се до около сантиметър под ръба.
Залива се с охладено олио, в което са препържени няколко хапки хляб. Трябва всичкият въздух от буркана да излезе. После затваряте с капачка. Не се стирилизира! Прибирате на тъмно, прохлано и сухо:) Хладилника например. След около 15 дни продуктът е готов за дегостация в компанията на хубава ракия, вино или просто биричка :D :D :D
Наздраве! ;)
АншОа, оТцеди, кориАндър, Осоли, стЕрилизира, дегУстация!

Re: Аншуа

Публикувано на: Нед Дек 21, 2014 10:01
от Златев
БлагОдаря! :lol: Изглежда и на мен не са ми чужди правописните грешки!
И между другото... Като ми натякнахте пропускита по "Родна Реч", колега, получи ли Ви се по-вкусна рецептата?