Рибена Чорба - "Гришата" (с картинки)
- koragroup
- Мнения: 1435
- Регистриран на: Сря Дек 28, 2005 21:52
- Местоположение: Русе
- дал Браво: 4 пъти
- Обратна връзка:
Рибена Чорба - "Гришата" (с картинки)
Здравейте,
В нашата къща рибената чорба се прави по 2 начина. "Бялата" е със зеленчуци и застройка, а "червената имам намерение да Ви представя сега
За да се получи хубава рибена чорба, старите рибари казват, че трябва да има повече видове риба в нея и разбира се са много прави.
За целта, всички рибни глави, опашки, перки и рагута (останали след филетиране) събирам в плътно затворени найлонови пликчета във фризера. Така за 2-3 месеца се събират 3-4 вида риба (последния път бяха - щука, шаран, пъстърва). Тъй като тези са "за аромат", обикновенно купувам една глава от толстолоб за да има повече месце
Замразената риба се размразява и всичко се измива добре:
През това време, в голяма тенджера слагаме 2л доматен сок, но да не е от този за пиене, а по-скоро стерлизирани домати минати през машинка за месо... Ако е лято и доматите на пазара са по 80ст настъргваме 2.5кг пресни домати. Към доматите добавяме 1л вода, една голяма глава лук, черен пипер и сол:
Когато бульона заври и лукът поомекне, добавяме едрите части от рибата:
След 5-10 минути се изваждат и оставят да изстинат:
След това, по-дребните части риба (рагу, по-малки глави или цели по малки рибки - костур, таранка и т.н.) се поставят в мрежест съд (аз използвам добре измитата кошница на фритюрника) и също се сваряват за 5-6 минути:
След като поизстине всичката риба внимателно се обезкостява:
И се добавя към врящия бульон:
Тук идва един важен момент. Нарязва се 2/3 връзка магданоз (мерудия), същото количество девисил (и 1-2 стръка целина по желание). Ако няма пресни, слагам предварително нарязани и замразени във фризер, а ако и такива няма - сухите също стават.
След като бульона с добавеното месо поври още 4-5 минути , добавяме зелените подправки, сол и черен пипер ако е необходимо.
По желание всеки може да добави оцет на вкус
Накрая резултата,с подобаващите екстри:
Това е в общи линии, поздрави Жоро.
В нашата къща рибената чорба се прави по 2 начина. "Бялата" е със зеленчуци и застройка, а "червената имам намерение да Ви представя сега
За да се получи хубава рибена чорба, старите рибари казват, че трябва да има повече видове риба в нея и разбира се са много прави.
За целта, всички рибни глави, опашки, перки и рагута (останали след филетиране) събирам в плътно затворени найлонови пликчета във фризера. Така за 2-3 месеца се събират 3-4 вида риба (последния път бяха - щука, шаран, пъстърва). Тъй като тези са "за аромат", обикновенно купувам една глава от толстолоб за да има повече месце
Замразената риба се размразява и всичко се измива добре:
През това време, в голяма тенджера слагаме 2л доматен сок, но да не е от този за пиене, а по-скоро стерлизирани домати минати през машинка за месо... Ако е лято и доматите на пазара са по 80ст настъргваме 2.5кг пресни домати. Към доматите добавяме 1л вода, една голяма глава лук, черен пипер и сол:
Когато бульона заври и лукът поомекне, добавяме едрите части от рибата:
След 5-10 минути се изваждат и оставят да изстинат:
След това, по-дребните части риба (рагу, по-малки глави или цели по малки рибки - костур, таранка и т.н.) се поставят в мрежест съд (аз използвам добре измитата кошница на фритюрника) и също се сваряват за 5-6 минути:
След като поизстине всичката риба внимателно се обезкостява:
И се добавя към врящия бульон:
Тук идва един важен момент. Нарязва се 2/3 връзка магданоз (мерудия), същото количество девисил (и 1-2 стръка целина по желание). Ако няма пресни, слагам предварително нарязани и замразени във фризер, а ако и такива няма - сухите също стават.
След като бульона с добавеното месо поври още 4-5 минути , добавяме зелените подправки, сол и черен пипер ако е необходимо.
По желание всеки може да добави оцет на вкус
Накрая резултата,с подобаващите екстри:
Това е в общи линии, поздрави Жоро.
Красота и спокойствие.
http://www.pepelina.com
http://www.starividri.org
"Разликата в потенциалите поражда напрежение" ... или как физиката обяснява факта, че не се разбирам с прости хора
http://www.pepelina.com
http://www.starividri.org
"Разликата в потенциалите поражда напрежение" ... или как физиката обяснява факта, че не се разбирам с прости хора
- Левака
- Мнения: 5158
- Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 12:13
- Местоположение: София
- дал Браво: 11 пъти
- получил Браво: 5 пъти
Малййй Жорка окапах се бре,и с тия юти чушУета...мани-мани.
Убий глупака с мълчание.
http://sladkarnica-jasi.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://sladkarnica-jasi.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
- Николай Ангелов
- Мнения: 533
- Регистриран на: Съб Май 07, 2005 11:57
- Местоположение: Пловдив/София
- дал Браво: 1 път
-
- Мнения: 5639
- Регистриран на: Вто Юни 06, 2006 19:43
- Риболов: и жени
- Местоположение: Дружба 2
- дал Браво: 12 пъти
- получил Браво: 17 пъти
- joro_olyмпус
- Мнения: 11699
- Регистриран на: Съб Окт 08, 2005 21:48
- Местоположение: Част от седмицата в София
- дал Браво: 6 пъти
- получил Браво: 9 пъти
- Обратна връзка:
Re: Рибена Чорба - "Гришата" (с картинки)
Вчера извадихме една 10-ка сом и днес възпроизведох чорбето за пореден път, като добавих към главата на сома още една щука и 4 скобара. Остана месо за още една чорба.
Утре чакам 24 човека в къщи на погребението на сома. Допълнително ще пусна снимков материал и отзиви за чорбата на Жорката - но да се има предвид, че съм я силно модифицирал.
Утре чакам 24 човека в къщи на погребението на сома. Допълнително ще пусна снимков материал и отзиви за чорбата на Жорката - но да се има предвид, че съм я силно модифицирал.
Re: Рибена Чорба - "Гришата" (с картинки)
Една дребна забележка. Никъде в рецептата не си упоменал една ракия което е важен фактор за рибената чорба.
Бързо захладня на вънкано за нас туй не е спънка.Студ и мраз не ни възпира тичаме към язовира...
- koragroup
- Мнения: 1435
- Регистриран на: Сря Дек 28, 2005 21:52
- Местоположение: Русе
- дал Браво: 4 пъти
- Обратна връзка:
Re: Рибена Чорба - "Гришата" (с картинки)
martineti написа:Една дребна забележка. Никъде в рецептата не си упоменал една ракия което е важен фактор за рибената чорба.
Накрая резултата,с подобаващите екстри:
Красота и спокойствие.
http://www.pepelina.com
http://www.starividri.org
"Разликата в потенциалите поражда напрежение" ... или как физиката обяснява факта, че не се разбирам с прости хора
http://www.pepelina.com
http://www.starividri.org
"Разликата в потенциалите поражда напрежение" ... или как физиката обяснява факта, че не се разбирам с прости хора
- ecoplast
- Мнения: 3540
- Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 8:53
- Местоположение: Исперих, живота си тече, но Времето е спряло.
- получил Браво: 4 пъти
Re: Рибена Чорба - "Гришата" (с картинки)
демек, рИкламЪтЪ на алкохол и тютюневи изделия е неуместна....наздраве
Дзен-учителя Башо:Който знае, не говори!
“Който постъпва честно, не живее лесно.”. Радой Ралин
"Бъдещето е внимателно обезвредено настояще." А. и Б. Стругацки
“Който постъпва честно, не живее лесно.”. Радой Ралин
"Бъдещето е внимателно обезвредено настояще." А. и Б. Стругацки
Re: Рибена Чорба - "Гришата" (с картинки)
Супер няма по голямо мезе за хубава ракия от една вряла,люта и кисела рибена чорба Адмирации за споделеното!
-
- Мнения: 1200
- Регистриран на: Пет Сеп 12, 2008 14:27
- Местоположение: Варна,морето...
- дал Браво: 3 пъти
- получил Браво: 7 пъти
Re: Рибена Чорба - "Гришата" (с картинки)
Много добре Единствената ми забележка е към
Всичко рибено - с лимон! И още нещо - рибена чорба се яде студена! Е, въпрос на вкус е, но разликата е голяма, пробвайтеkoragroup написа:По желание всеки може да добави оцет на вкус
yankosan написа:Аз нямам проблем със света,той има проблем с мен...
Бат Стан написа:Едно време беше гъзария да пушиш и срамота да си гей. Сега е гъзария да си гей и е срамота да пушиш.
- joro_olyмпус
- Мнения: 11699
- Регистриран на: Съб Окт 08, 2005 21:48
- Местоположение: Част от седмицата в София
- дал Браво: 6 пъти
- получил Браво: 9 пъти
- Обратна връзка:
Re: Рибена Чорба - "Гришата" (с картинки)
Тук ще си позволя да не се съглася с теб Мънца, защото според мен всички чорби и супи е желателно да се консумират горещи - да не кажа врели, леко люти и кисели, както каза по-горе теди. Но, вкус другар няма и всеки е прав за себе си. Тази вечер избих рибата на Герги с рецептата и 30 човека я харесаха у дома. Е, имах и много и хубав матрял де........
- Коце
- Мнения: 6447
- Регистриран на: Пон Юни 22, 2009 20:04
- Риболов: и бира чадо!
- Местоположение: София
- получил Браво: 9 пъти
Re: Рибена Чорба - "Гришата" (с картинки)
Браво браво! Ням ням ням!
Д-р Флекс написа:Jeddi Master Sofianetzo soFidero
- Златев
- Мнения: 2184
- Регистриран на: Вто Май 09, 2006 15:17
- Местоположение: Варна
- дал Браво: 955 пъти
- получил Браво: 179 пъти
Re: Рибена Чорба - "Гришата" (с картинки)
Наздраве! Ама защо налитам на тея постове в работно време все
Аматьорски Спининг Клуб "С Брат ми"