саламура....
Публикувано на: Сря Апр 25, 2007 16:44
някой знае ли как се приготвя това чудо-имало различни варианти,ама аз не знам ни един...
Напълно възможно е да съм се отплесналjoro_olympus написа:Абе Гасподе, екстра рецепта за вкусна чорба си написал. Ама човека пита за саламура май или нещо не съм разбрал? Струва ми се, че той по-скоро е искал да си озаглави темата "Марината". Поправете ме, ако греша.
...опс поотплеснал съм се Да се не чуди жена и връчваш едно пиленце (по възможност заклано а не размразявано) и въпросната рецептаosprey написа:ха ха ха --на написаното от Gaspoud d"Ankh съм се смял със глас и от сърце (жената помисли че съм мръднал нещо )---- браво браво страхотно писание !!!
Колега, нали знаеш защо му е дебел на вълка вратаKentavar написа:Ей за пребиване сте, да знаете, ма тука в София няма кой да ми направи...
babydoctor написа: Саламура – Лом
2.5 л. вода в неалуминиева тенджера. 2 средни глави кромид на кубчета. Два узрели, белени и настъргани домата. Три печени, белени и почистени зелени чушки, ситно нарязани или накъсани. Една цяла сушена червена чушка. Две с.л. олио, сол, 2-3 люти чушлета. Слага се да ври, през това време леко осолената отвътре риба се изпича на скара и се обезкостява /да не е едра и тлъста, ако е костур да не се дере, а “на ренде”/. Рибата да е поне 1 кг. сурова. След омекване на зеленчуците се слага рибата и 15 мин. – на слаб огън. След сваляне на тенджерата се прибавят: 2-3 неголеми нарязани стръка дивисил, половин шепа ситно нарязан копър, 2-3 скълцани глави чесън. Захлупва се, като изстине се слага оцет и се яде.
Засега толкоз, че ще ви стане лошо... А в Ломския вариант саламурата бива пържена и печена. Горе е рецептата за печената - пържената се прави, като в тенджерата се варят зелечуците, а през това време се пържи рибата и като стане готова, целият тиган, заедно с мазнината се изсипва в тенджерата - получава се доста взривоопасна смес, която не е за всеки стомах - наздраве!!!