ТАРАМА хайвер+ снимки
- Boci
- Мнения: 4886
- Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 22:43
- Риболов: Feeder,carp, ICE fishing and spining
- Местоположение: Sofia
- дал Браво: 261 пъти
- получил Браво: 1622 пъти
ТАРАМА хайвер+ снимки
Казаха ми една рецепта за приготвянето на хайвер от каракуда
(тарама хайвер) и реших да опитам...
Почистеният хайвер от ципите се поставя в ситна цетка и се промива с вода за да се отстрани кръвта,след това се оставя 1-2 дена да се отцеди в хладилника.
Реди се в бъркан да зрее за около месец,като се слага хайвера и отгоре 5мм. сол и върху солта 5мм. олио да го запечата..
когато озрее цветът му става розово-оранжев
и рецептата по приготвяне е :
в съд удобен за пасиране се изсипва хайвера ,прибавя се една филия хляб напоена с прясно мляко и една глава лук,пасиране и е готов за консумация.
На мен ми остават още 4-5 дена и минавам към пасирането...било нещо страшно.
(тарама хайвер) и реших да опитам...
Почистеният хайвер от ципите се поставя в ситна цетка и се промива с вода за да се отстрани кръвта,след това се оставя 1-2 дена да се отцеди в хладилника.
Реди се в бъркан да зрее за около месец,като се слага хайвера и отгоре 5мм. сол и върху солта 5мм. олио да го запечата..
когато озрее цветът му става розово-оранжев
и рецептата по приготвяне е :
в съд удобен за пасиране се изсипва хайвера ,прибавя се една филия хляб напоена с прясно мляко и една глава лук,пасиране и е готов за консумация.
На мен ми остават още 4-5 дена и минавам към пасирането...било нещо страшно.
Последно промяна от Boci на Нед Май 27, 2007 13:10, променено общо 1 път.
2007-2009(15) 2014-2015(16) 2020-2021(10) L(51) L2(25)
2009-2010(25) 2015-2016(11) 2021-2022(16)
2010-2011(14) 2016-2017(23) 2022-2023(1)
2011-2012(19) 2017-2018(11) 2023-2024(3)
2012-2013(17) 2018-2019(16)
2013-2014(14) 2019-2020(10)
2009-2010(25) 2015-2016(11) 2021-2022(16)
2010-2011(14) 2016-2017(23) 2022-2023(1)
2011-2012(19) 2017-2018(11) 2023-2024(3)
2012-2013(17) 2018-2019(16)
2013-2014(14) 2019-2020(10)
- koragroup
- Мнения: 1435
- Регистриран на: Сря Дек 28, 2005 21:52
- Местоположение: Русе
- дал Браво: 4 пъти
- Обратна връзка:
Олиотоооо....Забравил си олиото
Ето 2-3 съвета от мене:
1 Първо сложи само хайвера хляба и олиото
2 После доливай по малко олио докато придобие вид на купешки хайвер.
3 Добави пасирания/настърган лук по малко, за да уцелиш необходимото количество (опитвай с пръст че е по-сладко )
4 Изцеди един лимон и сока в хайвера (пак с опитване и по малко)
5 Когато изглежда готов, пускаш миксера да го разбива и добавяш около 50-100 мл газирана вода или ако нямаш "аква газата" -същото количество вряща вода (така хайвера става по "лек" и и го докарваш на снежно бял цвят)
6 На мене за едно разбиване дозата ми е 2-3 супени лъжици хайвер, 3-4 филии хляб може и без мляко, глава лук колкото яйце, 1 лимон и 250-400 мл олио( зависи от количеството на хляба)
7 За узряването: на това количество хайвер от снимката, слагам 1.5 чл сол и го разбърквам, а отгоре само 2-3 мм сол НИКАКВО олио, че лесно гранясва
Първия следващ случай, всичкото това ще го снимам и ще пусна степ-бай-степ.
Ето 2-3 съвета от мене:
1 Първо сложи само хайвера хляба и олиото
2 После доливай по малко олио докато придобие вид на купешки хайвер.
3 Добави пасирания/настърган лук по малко, за да уцелиш необходимото количество (опитвай с пръст че е по-сладко )
4 Изцеди един лимон и сока в хайвера (пак с опитване и по малко)
5 Когато изглежда готов, пускаш миксера да го разбива и добавяш около 50-100 мл газирана вода или ако нямаш "аква газата" -същото количество вряща вода (така хайвера става по "лек" и и го докарваш на снежно бял цвят)
6 На мене за едно разбиване дозата ми е 2-3 супени лъжици хайвер, 3-4 филии хляб може и без мляко, глава лук колкото яйце, 1 лимон и 250-400 мл олио( зависи от количеството на хляба)
7 За узряването: на това количество хайвер от снимката, слагам 1.5 чл сол и го разбърквам, а отгоре само 2-3 мм сол НИКАКВО олио, че лесно гранясва
Първия следващ случай, всичкото това ще го снимам и ще пусна степ-бай-степ.
Красота и спокойствие.
http://www.pepelina.com
http://www.starividri.org
"Разликата в потенциалите поражда напрежение" ... или как физиката обяснява факта, че не се разбирам с прости хора
http://www.pepelina.com
http://www.starividri.org
"Разликата в потенциалите поражда напрежение" ... или как физиката обяснява факта, че не се разбирам с прости хора
- Boci
- Мнения: 4886
- Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 22:43
- Риболов: Feeder,carp, ICE fishing and spining
- Местоположение: Sofia
- дал Браво: 261 пъти
- получил Браво: 1622 пъти
мисля да не слагам сол и олио,защото в бурканчето вече има,ще го пасирам с тази сол и олио,които веча са вътре
2007-2009(15) 2014-2015(16) 2020-2021(10) L(51) L2(25)
2009-2010(25) 2015-2016(11) 2021-2022(16)
2010-2011(14) 2016-2017(23) 2022-2023(1)
2011-2012(19) 2017-2018(11) 2023-2024(3)
2012-2013(17) 2018-2019(16)
2013-2014(14) 2019-2020(10)
2009-2010(25) 2015-2016(11) 2021-2022(16)
2010-2011(14) 2016-2017(23) 2022-2023(1)
2011-2012(19) 2017-2018(11) 2023-2024(3)
2012-2013(17) 2018-2019(16)
2013-2014(14) 2019-2020(10)
Boci, за олиото не си прав и скоро ще се убедиш лично. Когато се разбива хайвера "пие" много олио за да се получи нужната консистенция. Главата лук я наситни или рендосай преди да я прибавиш към към тарамата. Добави и киселина, най-добре лимонов сок, но не този в тубичките, а прясно изцеден. vlado_fidera - корифея в този под форум - беше споменал в предната тема пусната от теб, че при използването на олио при "запечатването" има риск мазнината да граняса, така че следи го. Прегледай си старата тема и тази тук.
"Животът е това, което ти се случва докато си правиш други планове" - Джон Ленън
- Boci
- Мнения: 4886
- Регистриран на: Вто Фев 21, 2006 22:43
- Риболов: Feeder,carp, ICE fishing and spining
- Местоположение: Sofia
- дал Браво: 261 пъти
- получил Браво: 1622 пъти
Днеска го направих и на вкус е много добър..ма верно пие много олио, и още можеше ...
това е първоначалното количество +една филия хляб пропита с прясно мляко(изцедена впоследствие)..
тука вече сложих сока от един лимон + още една филия с мляко...
разбъркване на ръка и добавяне на олио,сложих 0.5л.+...
тук е разбъркано с пасатор
и в буркани
еми тва е ,пробвах го много е вкусно и е голяма далавера от малко -много...
това е първоначалното количество +една филия хляб пропита с прясно мляко(изцедена впоследствие)..
тука вече сложих сока от един лимон + още една филия с мляко...
разбъркване на ръка и добавяне на олио,сложих 0.5л.+...
тук е разбъркано с пасатор
и в буркани
еми тва е ,пробвах го много е вкусно и е голяма далавера от малко -много...
2007-2009(15) 2014-2015(16) 2020-2021(10) L(51) L2(25)
2009-2010(25) 2015-2016(11) 2021-2022(16)
2010-2011(14) 2016-2017(23) 2022-2023(1)
2011-2012(19) 2017-2018(11) 2023-2024(3)
2012-2013(17) 2018-2019(16)
2013-2014(14) 2019-2020(10)
2009-2010(25) 2015-2016(11) 2021-2022(16)
2010-2011(14) 2016-2017(23) 2022-2023(1)
2011-2012(19) 2017-2018(11) 2023-2024(3)
2012-2013(17) 2018-2019(16)
2013-2014(14) 2019-2020(10)
-
- Мнения: 16627
- Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 21:17
- Риболов: пуристки
- Местоположение: гАбРоВо
- дал Браво: 415 пъти
- получил Браво: 923 пъти
- Обратна връзка:
Koлега, не слагай олио в буркана, в който съхраняваш неразбития хайвер! Гранясва и започва да горчи. При положение, че го съхраняваш в хладилника, солта е предостатъчна.
Колкото до готовия продукт, там си трябва олио. Но не слагай прекалено много, че става мазен, придобива вкус на олио и е тежък за папане (и пиене)
Колкото до готовия продукт, там си трябва олио. Но не слагай прекалено много, че става мазен, придобива вкус на олио и е тежък за папане (и пиене)
БОКА НА УЛЪТО.
"Огин да я попари тая пастръва, що светли умове обърка и бастиса" Bate Raiko
СТАРИ ВИДРИ
"Огин да я попари тая пастръва, що светли умове обърка и бастиса" Bate Raiko
СТАРИ ВИДРИ
-
- Мнения: 108
- Регистриран на: Пет Ное 24, 2006 23:16
- Местоположение: софия
- получил Браво: 1 път
да си кже майсторът думата (12 години стаж като готвач) тарама хайверът се прави по два начина единият е с олио- разбива като постепенно се добавя олио докато стане като крем след което се добавя накиснат хляб във вода и се разбива докато се получи хомогенна смес демек хлябът да не се осеща и най накрая се добавя лимон и сол на вкус
вторият начин е с прясно мляко по добре с пасатор до като първият вариант е по добре с миксер / правят го във варненско за професионални рецепти ако се интересувате ще пусна тема из тия дни
вторият начин е с прясно мляко по добре с пасатор до като първият вариант е по добре с миксер / правят го във варненско за професионални рецепти ако се интересувате ще пусна тема из тия дни
- babydoctor
- Мнения: 15953
- Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 7:59
- Местоположение: София
- дал Браво: 46 пъти
- получил Браво: 160 пъти
- Spidy
- Мнения: 276
- Регистриран на: Чет Мар 31, 2005 12:18
- Местоположение: Uk,London,София,Видин
- получил Браво: 1 път
Аз хайвера го правя по следния начин:
2-3с.л. хайвер разбивам с пасатора но хубаво да не останат зрънца.След това постепено прибавям олио, сместа започва да се згастява и към нея прибавям газирана вода по-малки количества.Процедурата се повтаря олио-пасиране,газирана вода-пасиран.Почти към края прибавям вместо филия хлаб едно пакетче галета. Накрая вече прибавям сока на един лимон една гл.настърган стар лук, по желание може да прибавите и чесън задължително прибавям и черен пипер. За цялата рецепта използвам 2л. олио и 1л газирана вода.Важно е да се запомни че от олиото се згастява а от водата бухва и става по пухкава сместа. Успех и да ви е вкусно
2-3с.л. хайвер разбивам с пасатора но хубаво да не останат зрънца.След това постепено прибавям олио, сместа започва да се згастява и към нея прибавям газирана вода по-малки количества.Процедурата се повтаря олио-пасиране,газирана вода-пасиран.Почти към края прибавям вместо филия хлаб едно пакетче галета. Накрая вече прибавям сока на един лимон една гл.настърган стар лук, по желание може да прибавите и чесън задължително прибавям и черен пипер. За цялата рецепта използвам 2л. олио и 1л газирана вода.Важно е да се запомни че от олиото се згастява а от водата бухва и става по пухкава сместа. Успех и да ви е вкусно
- babydoctor
- Мнения: 15953
- Регистриран на: Пет Дек 17, 2004 7:59
- Местоположение: София
- дал Браво: 46 пъти
- получил Браво: 160 пъти