От много време исках да пусна една тема и в този под форум и тази вечер реших да пробвам !
Ще ви представя една рецепта, която измайсторих след няколко опита да си направя скобара вкусен
За приготвянето :
3 скобара по около 300-400 г (може и по големи стига да клъвнат)
1 лимон
магданоз
брашно
сол на вкус
Начин на приготвяне:
Скобара се изчиства добре и се одира . След това с остър нож се нарязва на кръгчета като предварително сте премахнали гръбначната и странични перки на рибата! Кръгчетата трябва да са с дебелина максимум 2 см (за да се изпържат добре). Така нарязаната риба се измива добре със студена вода и се усолява ! Слагате тигана да загрява и през това време в плитка чиния сипвате брашно според това колко количество е рибата ( за 3 скобара около 150 г брашно) и добавяте 2-3 чаени лъжици сол . Разбъркавате с ръка и е готово ! В така забърканото брашно увалвате нарязаните риби и ги слагате да се пържат ! Пържат се докато получат жълтеникав до леко кафяв цвят( за да не изгорят от вън а да са сурови вътре котлона трябва не е на най-силното, мойта печка е с 6 степени на темепература аз пържа на 5-та) Вече изпържените кръгчета поставяме в съд с капак и поръсваме с магданоз и лимонов сок след което ги затваряме да се позадушат !
Оставяте ги така 10-тина минути и вече са готови за папане
От 3 скобара хванати едвам едвам на Струма направих ето това нещо..!
ПС: Моят магданоз е старичак и затова изглежда така с прясно нарязан ще е още по хубаво ! А за почитателите на чесъна ситно нарязан чесън прибавен към магданоза и поръсен върхо рибките ще направят скобара уникален.